fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei

Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – A portugálok nagyon édesszájúak. Fantasztikus krémes csodák, óriás habrolók, mesés sütemények hívogatnak a cukrászdák kirakatában, kávézók pultjaiban.

Ritka az olyan portugál, aki csak úgy magában inná a kávéját, és ne enne hozzá valami édességet.

 

Portugál édességek, sütemények – Saját bevallásuk szerint három fix pont van a portugálok életében: a portugál ételek, a portugál szeszek és a portugál édességek – utóbbi pedig nem létezhet tojássárgája nélkül!

Amennyire egészségesnek és sokszor könnyedebbnek mondhatók a portugál levesek és főételek, annyira masszívan cukrosak és testesek a desszertjeik.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - a portugál desszertek széleskínálata vár Rád
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – a portugál desszertek széles kínálata vár Rád 🙂

 

..és hogy miért van szinte minden süteményben rengeteg tojássárgája?. Íme a történet! Portugália az egyik legrégebbi és legegységesebben katolikus ország Európában, így érthetően sok a kolostor, monostor és zárda országszerte. Az ezekben élő szerzeteseknek és apácáknak köszönhető a ma ismert portugál desszertkultúra, ugyanis ők voltak azok, akik bevételszerzési okokból már a középkorban süteményárulásba kezdtek.

A legenda szerint a tojássárgával készült töltelék tulajdonképp kényszer felhasználás miatt alakult ki. Ugyanis a habitus (az egyházi személyek egyenruhája) keményítéséhez rengeteg tojásfehérjét használtak, a sárgájával azonban nem tudtak mihez kezdeni. Aztán elkezdtek sütni!

Persze a mennyei sütik krémje nem csak tojássárgáját tartalmaz, Jut bele bőven cukorból, tejből vagy tejszínből, és előszeretettel ízesítik fahéjjal, vaníliával vagy éppen kókusszal.

No de elég a puszta fecsegésből! Lássuk a portugál édességek legjavát!

 

Pastel de Nata – Lisszabonból

Aki járt már Portugáliában, biztosan többször találkozott az amúgy is jelentős helyi desszertfelhozatal legnépszerűbb darabjával, a portugál kosárkával. A pastel (vagy többes számban pastéis) de nata, vagy ahogy a fővárosiak Lisszabon egyik negyedéről elnevezve hívják, a Pastel de Belém gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom édesség, ami remekül passzol a portugálok erős kávéjához, a bica-hoz.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - Pastel de Nata vagy Pastel de Belém Lisszabonból
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – Pastel de Nata vagy Pastel de Belém Lisszabonból

 

A muffin alakú tortácska kívül tészta, belül rengeteg tojássárgájából készült krém, ízét a tetejére szórt fahéj teszi teljessé. Olcsó, gyorsan elkészíthető (kivéve ha a leveles tésztát te magad készíted, ebben az esetben egy kicsit időigényesebb a folyamat) és bármikor azonnal bekapható édesség, nem csoda, hogy Portugáliában és szerte a világban szinte mindenki szereti.

Eredete a 18. századra vezethető vissza, amikor a lisszaboni kerület, Santa Maria de Belém katolikus szerzetesei a ruhatisztításhoz és borkészítéshez felhasznált tojásfehérjék „melléktermékét”, a sárgáját felhasználva sütötték saját maguk számára a süteményt.

Az 1820-as portugál forradalom után bevezetett új alkotmány véget vetett a rendek finanszírozásának az országban, így a szerzetesek más bevételi forrás után nézve, 1837-ben megegyeztek a helyi pékséggel, hogy kezdjék el az általuk kifejlesztett pastel de nata-t árulni a boltban. Persze rövid időn belül hatalmas sikert aratott a titkos recept alapján készült, mégis egyszerű édesség.

És bár az eredeti recept annyira nem nyilvános, hogy még az Európai Bizottság bizalmas üzleti információk lopása elleni védelem erősítése érdekében hozott intézkedései indoklásában is megemlítik a pastel de nata / Belém esetét. A pastel de nata-t Te is elkészítheted, ehhez a receptet itt találod >>

 

Queijada és Travesseiro – Sintra

Sintra-ból, a királyok városából ered ez a két finomság, amit mindenképp érdemes megkóstolni Sintra óvárosának valamelyik cukrászdájában.

A pasteis de Nata-hoz hasonlóan a Queijada is kosárkaformában készül, és ennek a krémje is tojássárgája-alapú. Itt viszont egy gyorsan begyúrható egytojásos tészta az alap. A krémbe a nevéhez hűen kerül friss sajt (ugyanis a queijo sajtot jelent), amit aztán fahéjjal ízesítenek és tojássárgájával, valamint nádcukorral kikevernek.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - Queijada de Sintra
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – Queijada de Sintra

 

A süti lényege, hogy a tésztakéreg ropogósra sül, míg a töltelék lágy és krémes lesz, amit a karakterizálódó cukor barnára színez.

A Travesseiro egy mandulakrémes párnácska, mely nevét a párnára hajazó alakjáról és a becsipdelt széléről kapta. Élesztős tésztából és vajas leveles tésztából egyaránt készítik, a tölteléke pedig aprított mandulából, fahéjból, cukorból és természetesen tojássárgájából áll.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - Travesseiro de Sintra
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – Travesseiro de Sintra

 

A receptet a városi legenda szerint a cukrászdát alapító házaspár unokája találta egy régi szakácskönyvet bújva. Az édesség hamar nagy népszerűségre tett szert, ma pedig már ezt tartják Sintra legszimbolikusabb édességének.

 

Bola de Berlim

Szó szerinti fordításban ‘berlini golyó’ folytatja a finom sárga cukrászkrémmel gazdagon töltött desszertek sorát. Ez tulajdonképp nem más, mint egy fánk vaníliás krémmel jól megrakva, és cukorban meghempergetve. Portugáliában a legtöbb cukrászdában megtalálható ez a finomság, amit nyáron széles körben fogyasztanak az ország északi-, és déli partjain.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - Bola de Berlim
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – Bola de Berlim

 

Ovos Moles – Aveiro

…és még nem fogytunk ki a tojássárgájás krémmel töltött édességekből. Az Ovos Moles (szó szerinti fordításban lágy tojások) Aveiro térségének specialitása. Cukorral kikevert tojássárgájából készül itt is a krém, amit most egy fehér, ostyaszerű tésztába töltenek, így nagyon hasonlít egy buggyantott tojásra, innen ered a neve is.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - Ovos Moles de Aveiro
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – Ovos Moles de Aveiro

 

Még számos krémes, édes, mandulás, fahéjas édességet kóstolhatsz meg Portugáliában. Ebben a bejegyzésben csak néhányat sorolunk fel a legkihagyhatatlanabbak közül.

Egy tipikus portugál menüsor megkoronázásaként elfogyaszthatsz egyet (vagy ‘urambocsá’ többet) az olyan hagyományos süteményekből, mint amilyen az „égi tepertő” (toucinho do céu), az „apáca gyomra” (barriga de freira), az „angyali harapnivaló” (papos de anjo), vagy a „Priscot apát pudingja” (abade Priscot) stb.

A desszertek tárháza, íze, tölteléke, mérete tájegységenként is változik, így sajnos fel kell áldoznod magad, és végig kell kóstolnod a nem csupán tetszetős, de nagyon finom portugál édességeket.

Portugál édességek, sütemények - Portugália ízei - desszertek, még...
Portugál édességek, sütemények – Portugália ízei – desszertek, még…

Kíváncsi vagy, milyen bor illik a krémes portugál desszertek, és a fűszeres ételek mellé? Katt ide >>

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük