fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig

Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – A déli Algarve térséget elhagyva, de maradva az óceán partján elérkeztünk Portugália, és egyben a kontinens legnyugatibb partjához.

Ez a többnyire meredek sziklás part nagy hullámaival inkább a szörfösöknek kedvez – ennek megfelelően számos szörfparadicsom található ezen a részen -, a fürdőzéshez nekünk kicsit hideg a víz.

 

Nyugat-Portugália nevezetes helyei, amiket érdemes útba ejteni:

  1. Porto Covo
  2. Sines
  3. Alcacer do Sal
  4. Setúbal

 

Portugália egy olyan ország, amely csak úgy gyűjti a „LEG”-eket. Itt található az európai kontinens LEGdélnyugatibb csücske, a Szent Vince-fok, Sagres városától kb. 7 km-re. A már az ókorban is ismert, tájékozódási és hajózási szempontból kiemelten fontos sziklacsúcs – portugálul Cabo de Sao Vicente – konokul dacol az Atlanti-óceán hatalmas hullámaival. A csúcsán egy világítótorony nyújt biztonságot adó tájékozódási pontot, melynek fénye tiszta időben akár 60 kilométeres távolságból is észlelhető.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Faro de Cabo de Sao Vicente világítótorony
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Faro de Cabo de Sao Vicente világítótorony

 

A Szent Vince fokot elhagyva, végig autózunk egy másik „LEg”-en, ez pedig az európai kontinens LEGnyugatibb partja. Rengeteg szörfössel, és legalább ennyi lakóautóssal lehet erre találkozni. Kedvet kaptál, hogy lakóautóval vagy lakókocsival bejárd Portugáliát? Ilyen Portugália lakóautóval  >>

 

Porto Covo

Első megállónk Porto Covo, egy kis halászfalu, nyaralóhely, mely Sines (lásd lejjebb) városától 13 kilométerre délre található az Atlanti-óceán partján. Az utóbbi két évtizedben vált népszerű üdülővé homokos tengerpartjai miatt, melyek közül több sziklapartokkal övezett, védett öblökben terül el. Ilyen például a Praia Grande.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Praia Grande, Porto Covo
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Praia Grande, Porto Covo

 

A nyári hónapokban turisták lepik el a települést, akik az ország számos részéről utaznak ide hétvégi házaikba, bérelhető apartmanokba és kempingekbe. Közigazgatásilag Porto Covo területéhez tartozik a parttól mintegy 250 m-re lévő Pessegueiro-sziget, melyen a 16. századi Santo Alberto-erőd (Forte de Santo Alberto do Pessegueiro) romjai állnak.

 

Sines

Alig 20 km-re Porto Covo-tól fekszik Sines, egy kisváros Portugáliában, Alentejo régióban, az Atlanti-óceán partján. A Sines-fok (Cabo de Sines) mellett fekvő városnak történelmi óvárosa és egy vára is van. Jelentős mélyvízi kikötő; a város olajfinomítóiról és kikötői létesítményeiről híres. Legismertebb szülötte Vasco da Gama felfedező, szobra büszkén áll a vár fala mellett.

Sines környékén gazdag leletek találhatók a kőkorszaktól a rómaiak megtelepedéséig. A rómaiak után a vizigótok, majd a mórok éltek itt. A 13. században a keresztény portugálok foglalták el.

A 20. század elején a lakosság leginkább mezőgazdaságból és halászatból élt. Az 1950-es években a környéken fekvő strandok szépsége következtében az idegenforgalom virágzásnak indult. Az 1970-es évek elején a portugál kormány úgy döntött, hogy egy nagy kikötőt és ipari komplexumot létesít itt. Ennek következtében a lakosság száma is rövid időn belül megduplázódott. Az iparosodás sötét oldala a Sines körüli környezetszennyezés növekedése volt, amely a mai napig problémát okoz.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Vasco da Gama felfedező, Sines szülötte
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Vasco da Gama felfedező, Sines szülötte

 

Amit mindenképp érdemes megnézni Sines-ben:

1. Monumento do Vasco da Gama

1497. július 8-án a lisszaboni kikötőből kifutott az első olyan flotta, amelyik Indiába akart eljutni azon az útvonalon, amelyet Bartolomeu Dias megnyitott a portugálok számára. Ennek a flottának az élére egy fiatal nemesembert, Vasco da Gamát állították vezetőnek. 1497 december 16-án hajói elérték azt a pontot, ahonnan Bartolomeu Dias visszafordult és amelyen túl addig egyetlen európai felfedező sem jutott. Vasco da Gama elsőként lépett be Indiába tengeren keresztül, kibővítve így a portugál birodalmat, megnyitva a világkereskedelmet.

2. Castelo de Sines

Sines már a középkortól az egyik legforgalmasabb portugál halászkikötő volt, így kalózoktól való védelmét biztosítani kellett, ezt a célt volt hivatott ellátni a sines-i erődítmény.

3. Praia Da Vasco Da Gama

A város híres szülöttéről természetesen strandot is neveztek el. Ezen az arany homokos parton kellemes lesz egy kis fürdőzéssel egybekötött semmittevés a városnézés után.

Sines után Grandola-n át visz az utunk mediterrán fenyők és parafa erdők között. Tudtad, hogy Portugália a világ első számú parafa termelője? Nem? Itt találsz még 31 érdekességet Portugáliáról, amit valószínűleg nem tudsz >>

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - eukaliptusz és paratölgy erdők, Grandola
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – eukaliptusz és paratölgy erdők, Grandola

 

Mivel Portugália adja a világ parafa termelésének mintegy 70%-át – mondhatni parafa nagyhatalom -, nagy az esélye annak, hogy a következő üveg bort, amit felbontasz, portugál parafadugóval zártak le.

 

Alcacer do Sal – folyóparti kaland

A római kori emlékekkel is büszkélkedő Alcacer do Sal egy kisváros, mely a Sado folyó bal partján, annak torkolatánál fekszik. Legyél akár természetet kedvelő, vagy rajongj a történelmet, Alcacer do Sal kiváló úti cél lesz számodra. Fekvésének köszönhetően – Sado folyótorkolat – a legkedveltebb tevékenységek közé tartozik a delfinek és a környék madárvilágának megfigyelése. A mór időket idéző régi, kanyargós utcákon szinte tapintható a térség történelme. A város VI. századi vár – melyben szálloda is üzemel -, pedig páratlan kilátást kínál.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Alcacer do Sal, folyóparti kaland
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Alcacer do Sal, folyóparti kaland

 

Amit mindenképp érdemes megnézned Alcacer do Sal városában:

1. Castelo de Alcácer do Sal
A mór megszállás idején stratégiai fontosságú volt ez az erődítmény. Az építmény 20 darab, egyenként 25 méterre magasodó tornyával igen impozáns, és remek innen a panoráma. A XVI. századra azonban a vár elavultá vált, majd kolostor lett belőle. Ma még egy hotelnek is helyet ad.

2. Cripta Arqueológica do Castelo
A kastély alatti földalatti galériákban 2700 év történelmét kísérheted figyelemmel. A legkorábbi emlékek itt a vaskorból származnak, és néhány méterenként új és új civilizációban találhatod magad.

3. Igreja De Santa Maria Do Castelo templom, ami 1217-ből származik, és a vár falán belül található.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Alcacer do Sal látnivalói
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Alcacer do Sal látnivalói

 

4. Reserva Natural do Estuário do Sado
Ez egy a Sado folyó partján elterülő természetvédelmi terület delfinekkel, halászokkal, ősi sólepárló medencékkel, gólyafészkekkel, a szárazabb területeken fenyőkkel, paratölgyekkel, a nedvesebb részeken pedig rizsföldekkel. A Museu do Arroz-ban (Rizs Múzeum) meg is ismerkedhetsz a rizstermesztés folyamatával is.

5. Cais Palafítico da Carrasqueira: a Sado folyótorkolat déli oldalán található fából készült mólók sorozata.

6. Barragem do Pego do Altar gát, ami egykor 94.000.000 köbméter vizet juttatott el a rizsföldek öntözéséhez, és a mai napig szerves része a terület mezőgazdaságnak.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Cais Palafítico da Carrasqueira, mólók fából
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Cais Palafítico da Carrasqueira, mólók fából

 

A városnézést érdemes kipihenni a tiszta vizű Praia Da Comporta homokos strandon, este pedig mindenképp sétálj egyet az éttermekkel, kávézókkal tarkított folyóparton (érdemes felkészülni a nagyon sok szúnyog nagyon intenzív érdeklődésére, vércsoporttól függetlenül…).

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Praia da Comporta, Alcacer do Sal
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Praia da Comporta, Alcacer do Sal

 

A szúnyogok intenzív támadása közepette folyóparton eltöltött éjszakánk után folytattuk utunkat Lisszabon felé. Következő állomásunk Setúbal.

 

Setúbal – a halak városa

Lisszabon központjától alig 45 km-re délre, a Sado folyó torkolatának északi partján található Setúbal. Nyugatról a Serra da Arrábida határolja. Lisszabon és Porto után ez az ország egyik legnagyobb kikötője, egyben Kereskedelmi és ipari központ.

A XVI. században épült Santa Maria de Graça katedrális a város leghíresebb építészeti látnivalója – de a főtérről induló kedves kis sétálóutcák bejárása is kellemes időtöltést kínál. A Setubal közelében fekvő óceánparti természetvédelmi terület gazdag élővilággal rendelkezik – nem csak a vonuló madarak, hanem a szervezett delfinleső túrák miatt is érdemes felkeresni.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Setúbal, a halak városa
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Setúbal, a halak városa

 

Setúbal-t a Terra de Peixe, azaz Halak Földje néven is ismert. A „Setúbal Terra de Peixe” most az a kommunikációs tengely, amelyen a helyi gasztronómia népszerűsítését célzó, összehangolt tevékenységek széles skáláját központosítják. A hal-motívum végig kíséri az egész városnézést: halpiacok, jobbnál jobb halas éttermek, kikötő, halfajtákat népszerűsítő táblák…

 

Setúbal, és amit itt mindenképp érdemes megnézni:

1. Mercado do Livramento

A legjobb egy új város megismerését a helyi (hal)piacon kezdeni. A Mercado do Livramento piac már 1876 óta létezik, de az art deco stílusú épület „csak” 1930-tól ad otthont neki. Már maga a piac beltere is bőven megéri a látogatást. Belső csempefalai Setúbal mindennapi életének egy-egy jelenetét ábrázolják, úgy mint halak sózása, só szállítása, hálójavítás, stb.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Mercado do Livramento piac, Setúbal
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Mercado do Livramento piac, Setúbal

 

2. Zona histórica

Közvetlenül a piac után jöhet az óváros! Itt számos ajándéktárgy üzletet, éttermet és teraszos kávézót találsz. Ez a város központja, a legtörténelmibb rész, ahol az ókori föníciai és római civilizációk nyomai is megtalálhatók. Itt találod a

3. Praça do Bocage teret,

melyhez két portugál híresség is kötődik. Az egyikük Luisa Todi, a XVIII. században igen nagyra becsült operaénekesnő (róla nevezték el a közeli sugárutat – Avenida Luisa Todi), a másikuk pedig a Setűbal-i születésű Bocage, portugál neoklasszikus költő. Neki állít emléket a tér közepén magasodó szobor. Itt „kötelező elem” egy jó kávé, majd innen tovább sétálva a Casa da Cultura, a Convento de Jesus vagy a Sao Juliao templom is megtekinthető. Ha gyönyörű panorámára vágysz, ahonnan rálátsz az egész városra, és környékére, akkor a következő állomásod a

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Praça do Bocage tér, Setúbal
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Praça do Bocage tér, Setúbal

 

4. Fortaleza de Sao Filipe

Ez az erőd is az észak-európai és afrikai kalózok elleni védelmet volt hivatott biztosítani. A természet kedvelői nem hagyhatják ki a

5. Serra da Arrábida

nemzeti parkot, mely 1976 óta létezik. A park területe körülbelül 10 500 hektár, és a pompás növényzet mellett láthatsz barlangokat, kastélyokat és élvezheted a a Sado folyótorkolat és a másik oldalon a Tróia-félsziget között eléd táruló lélegzetelállító tájat is.

6. Tróia e Comporta

Ez amolyan 2 az 1-ben látnivaló. Setúbal-lal szemben találod a Tróia félszigetet, ahová komppal, de akár autóval is el tudsz jutni. Érdemes a kompos verziót választani, és így átszelni a Sado folyót, ha szerencséd van, még vidám delfineket is láthatsz út közben. A Tróia-n nemcsak idilli strandokat találsz, hanem számos hal- és tenger gyümölcseit kínáló éttermet, kaszinót, római kori romokat, stb.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Tróia félsziget, Setúbal
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Tróia félsziget, Setúbal

 

A Praia da Comporta egyike azoknak a gyönyörű strandoknak, amelyek a félsziget déli csücskében találhatók. Nyáron nagyon népszerű mind a Setúbal-i lakosok, mind a hazai és külföldi turisták körében.

Amennyiben városnézés közben megéhezel, kóstold meg a sült tintahalat Setúbal-módra (sült tintahal). Ez egy igazi portugál kedvenc, és egyben Setúbal egyik legjellemzőbb étele: panírozott tintahalcsíkok citrommal, sült krumplival és finom citromos, korianderes majonézes mártással. Nem lesz nehéz éttermet találnod, hisz szinte minden étterem étlapján szerepel ez a finomság, akár előételként, akár főételként.

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Tintahal Setúbal módra
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Tintahal Setúbal módra

 

+1. Tudtad? Setúbal testvérvárosa Debrecen!

Nyugat-Portugália - Sagres-től Lisszabonig - Setúbal egyik testvérvárosa Debrecen
Nyugat-Portugália – Sagres-től Lisszabonig – Setúbal egyik testvérvárosa Debrecen

Nagyon kedves, élhető és főként nagyon nyugodt Setúbal városa, mindig jó szívvel fogunk visszaemlékezni az itt eltöltött időre…

…de már hajt bennünket a kíváncsiság, és alig várjuk, hogy végre bebarangolhassunk a portugál fővárost, Lisszabont (portugálul Lizsboá), hisz már régen nem jártunk igazi nagy városban >>

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük