fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Portugália Sintra kastélyok városa

Portugália Sintra  kastélyok városa – A főváros strandjai után Sintra az egyik legnépszerűbb célpont, ha Lisszabon környékén akarsz kirándulni egyet. Sintra városa büszkélkedhet Európa néhány legszebb, romantikus építészeti darabjával.

A színes kastélyok, az uralkodók generációi, akik itt töltötték a nyarat, és a virágzó művészeti kultúra csak néhány a felfedezésre váró dolgok közül ebben a történelmi városban. Ítt egy kis bepillantás Sintra legemlékezetesebb látványosságaiba >>

 

Érdemes korán érkezni Sintra városába, főként, ha csak 1 napot szándékozol itt tölteni. A napot kezdd egy jó kávéval, és bolyongj egyet Sintra óvárosában, ahonnan remek kilátás nyílik a vidékre.

Portugália Sintra kastélyok városa - Sintra, séta az óvárosban
Portugália Sintra kastélyok városa – Sintra, séta az óvárosban

 

Kóstold meg Sintra sütemény különlegességeit is: kérj egy queijada-t vagy egy travesseiro-t valamelyik cukrászdában.

Portugália Sintra kastélyok városa - kávé és Sintra-i süti specialitások
Portugália Sintra kastélyok városa – kávé és Sintra-i süti specialitások: queijada és travesseiro

 

Még egy kis barangolás az óvárosban, azután pedig fedezd fel a kastélyokat! Itt egy kis összefoglaló + térkép a látni-, és tudnivalókkal:

Portugália Sintra kastélyok városa - egy kis térképes eligazítás a kastélyokhoz
Portugália Sintra kastélyok városa – egy kis térképes eligazítás a kastélyokhoz

 

Portugália Sintra kastélyok városa
  1. Palacio de Monserrate
  2. Castelo dos Mouros
  3. Quinta da Regaleira
  4. Palácio Nacional de Sintra
  5. Convento dos Capuchos
  6. Palácio de Seteais
  7. Palácio da Pena
  8. Cabo da Roca

 

1. Palacio de Monserrate

A Palacio de Monserrate egy XIX. századi kúria. Ez volt a portugál királyi udvar hagyományos nyári otthona. Eklektikus stílusa igen egyedülálló: megtalálhatóak itt a romantika, a mór építészet, és a neogótika stílusjegyei is feltűnnek. Külön érdekessége a helynek, hogy ez az egyetlen példa a mogul (indo-iszlám) építészeti stílusra Portugáliában.

Portugália Sintra kastélyok városa - Palacio de Monserrate
Portugália Sintra kastélyok városa – Palacio de Monserrate

 

A szögletes és henger alakú tornyokból kiemelkedő díszes terrakotta kupolák, a rácsok bonyolult geometrikus mintái, a finoman faragott kőrészletek és a lenyűgöző indiai ihletésű kőburkolatok mind-mind nagyszerű alkotások. A palota finom részletei olyan építészeti tökéletességre vezethetők vissza, amit akkoriban csak olyan emberek tudtak finanszírozni, mint Anglia leggazdagabb embere, Sir Francis Cook textilkereskedő. A Palacio de Monserrate parkjában ritka növények buja erdeje kínál árnyékot a meleg nyári napokon.

 

2. Castelo dos Mouros

A szikla tetején üldögélő Mór vár története a IX. századra nyúlik vissza. Ekkor hódították meg a muszlimok az Ibériai-félszigetet. Építettek egy erődített megfigyelőközpontot, mely egyszerre biztosított jó kilátást a tengerre és a régióra. Stratégiai szempontból a környék legfontosabb pontja volt a XII. századig a keresztes felkelők megjelenéséig. Ezt követően elveszítette katonai jelentőségét, és állapota is igen leromlott. A kastélyt és tornyait körülvevő kőfalak a kínai Nagy Falat idézik, hasonlóan lenyűgöző, az Atlanti-óceánra nyíó kilátással.

Portugália Sintra kastélyok városa - Castelo dos Mouros
Portugália Sintra kastélyok városa – Castelo dos Mouros

 

3. Quinta da Regaleira

A négy hektáros birtok központja egy igazi elvarázsolt kastély, tele tornyokkal, vízköpőkkel, erkélyekkel és színes üvegablakokkal. A titkos szobák és átjárók, vagy a különleges “lebegő hatást” nyújtó könyvtár ellenére is, a falakon kívül kell keresni az igazi varázslatot. A nagy épület gótikus homlokzata is csodálatos, de az igazi kincs a rezidencia mögött álló kertekben rejtőzik.

Portugália Sintra kastélyok városa - Quinta da Regaleira
Portugália Sintra kastélyok városa – Quinta da Regaleira

 

A mítosz és a legendák inspirálta területen titkos átjárókat és alagutakat, földalatti tavakat és mini kerteket, illetve rengeteg szimbolikus szobrot, faragványt találsz – olyan a hely, akár egy hatalmas feladvány; órákat lehet itt elbóklászni. Itt minden az alkímiáról, a templomos lovagokról, a szabadkőművesekről és más titokzatos legendákról regél.

Ez Sintra legtitokzatosabb kertje, ahol néhány díszes és rejtélyes épület is megtalálható. Fedezd fel a kápolnát és a beavatási kutakat, melyek alja oltárként szolgált tarothoz, és más jóslási ceremóniákhoz. Az elmúlt két évtizedben ez a kastély Sintra városának tulajdonát képezte mint középület. EZ az egyik legnépszerűbb a kastélyok közül.

 

4. Palácio Nacional de Sintra

Ironikus, kúp alakú ikerkéményeivel és gazdagon díszített belső terével a Sintra Nemzeti Palota az egyik legszebb kastély Portugáliában. Belül a mór és a mánuel stílus keveredik arab udvarokkal, csavaros oszlopokkal és geometrikus csempékkel. A palota gyökerei a mór időkig nyúlik vissza. A ma látható formáját pedig 1385 környékén érte el, amikor I. János király elrendelte a palota teljes rekonstrukcióját.

Portugália Sintra kastélyok városa - Palacio Nacional de Sintra
Portugália Sintra kastélyok városa – Palacio Nacional de Sintra

 

A palotát 1880-ig a portugál királyi család használta. A látogatók sok időt töltenek felfelé nézve, csodálva a lenyűgöző középkori mennyezeteket. Közülük kettő különösen figyelemre méltó. Ezek: a nyolcszögletű Sala dos Cisnes (Hattyú Terem), amit 27 aranygalléros hattyú ékesít, valamint a Sala das Pegas (Szarka Terem), szarkákkal dekorált mennyezetével.

 

5. Convento dos Capuchos (kapucinusok kolostora)

A Convento dos Capuchos – kis kolostorával és lakóépületeivel – tökéletes ellentéte Sintra feltűnő kastélyainak. Úgy tervezték, hogy tökéletesen beleilljen a természetes környezetébe, a gránit sziklák és fák közé rejtőzve. Eredetileg a XVI. században hozták létre, hogy otthont adjon 8-12 szerzetesnek, akik hihetetlenül egyszerű körülmények között éltek; kicsi, alacsony, fűtetlen szobákban, kőágyakon. A XX. században a kolostort az állam megszerezte, és megnyitotta a nyilvánosság előtt. A kolostorhoz tartozik egy parasztház, egy udvar, a lelki gyakorlat és a vezeklés csarnoka. A Convento dos Capuchos szerzetesei puritán és elszigetelt életet éltek, ezt a békés légkört napjainkig őrzi a kolostor, mivel viszonylag kevés turista látogatja.

Portugália Sintra kastélyok városa - Convento dos Capuchos
Portugália Sintra kastélyok városa – Convento dos Capuchos

 


6. Palácio de Seteais – Seteais kastély

A Seteais-palotát 1783 és 1787 között építette Daniel Gildemeester holland konzul, a Pombal márki által kapott földeken. A kastély elnevezése annyit tesz:”hét sóhaj”, mivel itt írták alá 1809-ben a sintra-i egyezményt, miután a brit erők győztek Napóleon csapatai fölött. Seteais-t 1955 hozták helyre és luxusszállodává alakították át.

Portugália Sintra kastélyok városa - Palacio de Seteais
Portugália Sintra kastélyok városa – Palacio de Seteais

 

7. Palácio da Pena

Ez Sintra leghíresebb épülete, a németországi Neuschwanstein kastély méltó párja. Bizton állíthatjuk, hogy ez a palota nemcsak Sintra, de egész Portugália egyik legszebb látványossága. A a hegytetőre épült Palácio da Pena palota még a közeli Lisszabonból is látható. Az élénk színekben pompázó palota 1842-ben II. Ferdinánd király megbízására épült egy korábbi kolostor helyén. Több építészeti stílus jellemzői is fellelhetők itt, köztük a neo-gótikus, neo-mór, neo-mánuel, és neo-reneszánsz jegye. Ez a kombináció teszi igazi unikummá a „hagyományos” európai kastélyok sokaságából.

Portugália Sintra kastélyok városa - Palacio de Pena
Portugália Sintra kastélyok városa – Palacio de Pena

 

Az uralkodói kézben lévő kastély utolsó lakója, a család utolsó tagja, Amélia királyné 1910-ban hagyta el a palotát. A Palácio da Pena belsejét azóta szinte eredeti állapotában őrizték meg, ami így híven tükrözi a királyi családok életét. Kupolás, arany színű tornyával, és piros téglából épült kápolnatornyával az épületegyüttes nagyon szép. A hatalmas kőormot, ahol a palota fekszik egy vad és buja erdő veszi körül a világ minden tájáról származó, évszázados fákkal.

A Pena Parkban található a varázslatos erdőn át vezető csodás túraútvonal. Az ösvény felfelé halad a Serra de Sintra legmagasabb pontja, az 528m magas Cruz Alta felé. Lenyűgöző innen a panoráma: látszik Sintra és Mafra térsége, Lisszabon, a gyönyörű Tejo folyó és annak torkolata, valamint az Atlanti-óceán.

Portugália Sintra kastélyok városa - Serra de Sintra legmagasabb pontján a Cruz Alta-val
Portugália Sintra kastélyok városa – Serra de Sintra legmagasabb pontján a Cruz Alta-val

 

8. Cabo da Roca

Sintra határai egészen a partig, a kontinentális Európa legnyugatibb pontjáig nyúlnak. Cabo da Roca az a pont, ahol a Serra de Sintra drámai módon elmerül az óceánban. Igazán szép látvány a part, valamint a világítótorony. Egyúttal kérhetsz is egy szép, nevedre szóló oklevelet is valamennyi euróért cserébe!

Portugália Sintra kastélyok városa - Cabo da Roca
Portugália Sintra kastélyok városa – Cabo da Roca

 

Sintra nem csupán egy zegzugos óvárossal és számos pompás kastéllyal büszkélkedhet. Látványosságai sorában ott találod Sintra villamosát is!

 

A Sintra-i villamos

Sintra elektromos villamosát 1904-ben avatták fel azért, hogy megkönnyítsék az eljutást Sintra városából a Praia das Maças strandra (lásd lejjebb), amely addigra népszerű nyári célponttá vált. Az úthálózat fejlődésével, és az autó megjelenésével azonban ez a villamos elvesztette jelentőségét, így évekig elhagyatott volt. Szerencsére elismerték turisztikai jelentőségét, és hatalmas beruházásokkal helyreállították a kocsikat és a vágányokat.

Portugália Sintra kastélyok városa - Sintra villamosa
Portugália Sintra kastélyok városa – Sintra villamosa

 

Praia das Maças

ez egy kedves kisváros és strand Sintra partjainál, a Colares folyó torkolatánál. Nevét – szabad fordításban Almák strandja -, onnan kapta, hogy a legenda szerint ősszel a folyó sok almát szállított erre az arany homokos strandra a farmokról. Maga a falu csak a XIX. század végén kezdett kialakulni, amikor Matias del Campo atya, Colares-i plébános, egy Manuel Prego nevezetű ember, valamint a zeneszerző és festő, Alfredo Keil, megépítették itt az első 3 házat.

Portugália Sintra kastélyok városa - Praia das Maças strand
Portugália Sintra kastélyok városa – Praia das Maças strand

 

Kiterjedt homokos strandja van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal, bárokkal… Nagyon népszerű a vízi sportok rajongói körében, mint például a bodyboarding és a szörfözés.

Sintra elvarázsolt kastélyai és a királyok élete után jöhet ismét egy kis pezsgés a főváros valamelyik negyedében >>

Amennyiben már kimaxoltad Lisszabon összes látványosságát, indulj el velünk Porto felé, ahol sok-sok érdekes megálló vár még ránk, szebbnél szebb helyekkel >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük