fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Porto Vila Nova de Gaia

Porto  Vila Nova de Gaia – Egy alapos városnéző túra után a Douro folyó északi partján fekvő Porto városában jöhet a folyó másik oldala. Sokan azt hiszik, hogy Budapesthez hasonlóan Porto is a folyó két oldalán terül el, de a déli part már Vila Nova de Gaia >>

 

Porto Vila Nova de Gaia – borkóstolóval egybekötött barangolás a Douru folyó déli partján

 

Porto-i látogatásunkat az óvárosban, a Ribeira negyedben fejeztük be. Most pedig átkelünk az

 

I. Lajos hídon (Ponte Luís I)

Ez egy Két szintes híd, mely a Douro folyo felett ível át. Szinte minden, Porto-ról készült képen, képeslapon ott látható. A felső szinten villamos és gyalogos, míg az alsó szinten autós és gyalogos forgalom zajlik. Szerkezetét, stílusát tekintve első ránézésre kapásból azt mondhatnád, hogy biztos Eiffel tervezte és majdnem igazad is lenne. Valóban Eiffel tette le az első tervet 1879-ben egy hagyományos egyszintes híd formájában, de végül Théophile Seyrig tervei alapján kivitelezte a Société Willebreck, röpke 5 év alatt. A híd felső részéről fantasztikus kilátás nyílik a két partra. A hídon átkelve juthatsz el a folyó másik partján fekvő Vila Nova de Gaia-ba (lásd lejjebb).

Porto Vila Nova de Gaia - Portugália - I. Lajos híd, Porto
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – I. Lajos híd, Porto

 

Gaia libegő (Teleférico de Gaia)

Serra do Pilar teraszáról indulva a kb. 60 méter, 20 emelet szintkülönbséget lelépcsőzheted a Douro folyó partjáig, de sokkal izgalmasabb (és kényelmesebb), ha a Morro parkból induló libegőt (Teleferico de Gaia) választod, ami kb. 5 perc alatt teszi meg a kb. 600 méteres távolságot és tesz le a portóit érlelő pincék között. Az I. Lajos híd felső szintjét és a Vila Nova de Gaia folyóparti sétányát köti össze ez a libegő, melynek magasságából szép kilátás nyílik út közben a szemközti Ribeira negyedre (lásd feljebb).

Porto Vila Nova de Gaia - Portugália - Teleférico de Gaia libegő
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – Teleférico de Gaia libegő

 

Mosteiro da Serra do Pilar

Az I. Lajos híd felső szintjén átsétálva a Serra do Pilar templomhoz és kolostorhoz érkezel. A XVII. századi kolostor a híd déli részétől nem messze fekszik egy dombon. Talán innen a legszebb kilátás az óvárosra, mert I. Lajos hídnál is magasabbról tekinthetsz le a túloldali részre. A kolostor épülete jelenleg az V. számú lövészezred főhadiszállása, így nem bóklászhatsz bármerre az épületben.

to Vila Nova de Gaia - Portugália - Mosteiro da Serra do Pila
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – Mosteiro da Serra do Pila

 

Vila Nova de Gaia

A Douro folyó déli partján futó szakaszról remek kilátás nyílik az óvárosi részre, valamint rengeteg pincészet is található itt. A vörös tetőcserepeken fehérre meszelt feliratok, éjszakánként óriási világító neon betűk és a parton álló jellegzetes barco rabelos bárkák vitorláit díszítő nevek mind-mind a nagy brit borforgalmazó társaságokat hirdetik (Taylor, Graham, Cockburn, Sandeman).

Porto Vila Nova de Gaia - Portugália - portói bort szállító bárkák a Douro-folyón
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – portói bort szállító bárkák a Douro-folyón

 

Ezenkívül sok kávézó, étterem, és árus is van a sétányon. Mi például itt szereztünk be néhány parafából készült ajándékot.

Porto Vila Nova de Gaia - Portugália - Vila Nova de Gaia - sétány a folyóparton
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – Vila Nova de Gaia – sétány a folyóparton

 

Tudtad, hogy Portugália adja a világ parafatermelésének  70%-át, és ezzel parafa nagyhatalom? ebben a bejegyzésben sok érdekeset megtudhatsz Portugáliáról, és a parafáról >>

 

A portói nyomában

Talán említenem sem kell, hogy Porto hírnevét leginkább a városról elnevezett bornak köszönheti, amit világszerte fogyasztanak. Teljesen természetes módon Porto egyik fő látni- vagy helyesebben innivalója a Douro völgyében megtermelt bor. Ezt a finom nedűt a Douro folyó felső folyásánál, mintegy 100 kilométerre Portótól, kontinentálisba hajló mediterrán éghajlaton termő szőlőből készítik.

 

Porto Vila Nova de Gaia - Portugália - A portói bor nyomában
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – A portói bor nyomában

 

A Douro völgyében megtermelt bort a folyó alsó, hajózható szakaszán hagyományosan gályákon úsztatták le a torkolatig, hogy Vila Nova de Gaia pincéiben érleljék – ma már eleve a leszüretelt szőlőt szállítják oda, és az elkészült bort is ott palackozzák.

 

Borozgatni Portóban

Vila Nova de Gaia kis utcácskáiban egymást érik a borászatok, pincék, borbárok, borkostoló túrák. A városrészben több, mint 30 nagynevű borászat képviselteti magát, olyan nevekkel, mint a Sandeman, Borrelho, Ferreira, Offley, Robertson’s, W. & J.GRAHAM, Warre’s, Dow’s, Dalva, Croft, Churchill’s, Cálem, Taylor’s, Messias vagy a Royal Oporto.

Több módja is van annak, hogy megkóstold a portóit. Profitálhatsz a Cais da Ribeira menti ingyenes borkóstolók valamelyikét (vagy mindegyiket…), pici pénzen kóstolhatsz egy pohár finom bort, és Portugália leghíresebb édességét, a pastel de nata-t, vagy pastel de Belém-et, ahogy Lisszabonban hívják (ez a kóstoló létezik bor helyett kávéval is, ha valaki esetleg nem inna alkoholt).

Végül, de nem utolsó sorban befizethetsz egy pincelátogatásra is, különböző árakon találsz kóstolással egybekötött bemutatót. Kb. 10-40€ euró közötti összeggel érdemes számolnod. Az ár nagyjából tükrözi, hogy mennyit és mit kóstolhatsz a pincetúra alkalmával. A legtöbb helyre nem lehet csak úgy besétálni, érdemes helyet, időpontot foglalni.

Porto Vila Nova de Gaia - Portugália - egy kis borkóstoló
Porto Vila Nova de Gaia – Portugália – egy kis borkóstoló

 

Mindenképp érdemes betérni a Espaço Porto Cruz-ba is, ami egy a Porto borok köré kanyarított souvenir bolt, multimédia élmény, étterem, konferencia központ, a legfelső szinten egy tetőterasszal.

 

…de mi is a portói bor valójában, és miért világhírű? Milyen portóit válassz, és azt mihez fogyaszd? Mindent, amit a portói borról alapfokon tudni kell, itt gyűjtöttünk össze Neked >>

Egy jó kis portóival kísért vacsora vagy borkóstolóval összekötött pincelátogatás után jöhet egy kis kirándulás Porto környékén >>

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük