fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Életváltók – Rólunk

ÉletVáltók - együtt a hídon, együtt az útonÉletváltók. Itt tudhatod meg többek között, hogy hány tagból áll a mi kis csapatunk, kik is vagyunk mi, hogyan jutottunk arra az elhatározásra, hogy útnak indulunk, és mi a célunk ezzel a bloggal.

 

 1. Kik vagyunk?

 2. ÉletVáltók?

 3. Miért indultunk el?

 4. Miből tudunk utazni?

 5. Miért egy régi lakóautóra esett a választásunk?

 6. Meddig tervezzük?

Kik vagyunk?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, és egy lány. Sokat járták a világot, több szakmát is kitanultak, rengeteg mindent láttak és tapasztaltak, egyszóval érdekes, irigylésre méltó eletet éltek. Egy napon aztán gondoltak egyet, beszereztek egy lakóautót, otthonossá varázsolták, és úgy döntöttek, hogy útnak indulnak.

Bejárják majd Dél-Franciaországot, aztán spanyol hon következik, majd Szent Jakab nyomdokaiba erednek az El Camino-n (jelentése: Az Út – spanyol zarándokút). Ezt követően kipihenik ezt az élményt Portugáliában, hogy útjuk visszakanyarodjon Franciaországba. Utána következhet Olaszország, a festői Görögország, s ki tudja, hol állnak majd meg…

Eddig a mese, és most lássuk a csapatot (nem kell aggódnod, a „miért?” is kiderül kicsi később)! 4 tagot számlálunk:

Rólunk - csapatunk tagjai - Adrienne - A Női Minőség
Adrienne – A Női Minőség

Amit büszkén örökül hagyok az utókorra:

 • a Danone márkanév bevezetése a magyar tejtermékek addig névtelen piacára
 • a körtés PiM’s keksz megalkotása és franciaországi bevezetése (termékfejlesztés, csomagolás, árképzés, reklám, stb.), valamint a teljes PiM’s termékcsalád „ráncfelvarrása”
 • emberek ezreit, akik a vitaminoknak köszönhetik egészségüket
 • sok-sok fantasztikus személyt, akinek sikerült segítségemmel az életcélja fele haladnia, illetve megjavítania élete valamely területet, fellendítenie vállalkozását

Életutamról, termékeimről ITT olvashatsz bővebben >>

 

Amit szeretek:

 • segíteni másoknak, hogy azt az eletet éljék, amire mindig is vágytak (Életcél konzultáció),
 • finomakat sütni-főzni, jókat enni, újdonságokat kipróbálni,
 • nyelveket tanulni,
 • sportolni,
 • szabadban lenni (úgy kell nekem a napfény, mint a sziklán sütkérező gyíknak),
 • utazni.

 

Ahol éltem eddigi életem során:

 • Gyöngyös, Eger, Budapest, Saint-Lô (FR), Rennes (FR), Pau (FR), Párizs (FR), Koppenhága (DK), Nizza (FR)
 • kislakás, albérlet főbérlő nélkül, albérlet főbérlővel, albérlet rokonnál, diákszálló, kollégium, nagy lakás, nagy ház, saját kislakás, lakóautó

 

Életváltók - az ÉletVáltók férfi tagja, Péter
Péter – A Férfi Minőség

Az én termékeim, amiket meg az unokáitok is láthatnak:

Életpályámról, termékeimről ITT olvashatsz bővebben >>

Amit szeretek:

 • piacra járni,
 • motorozni,
 • jó éttermekben (meg persze otthon is!) finomakat enni,
 • embereket megismerni, barátokat szerezni,
 • hajózni, vitorlázni,
 • új dolgokat megismerni, megtanulni
 • utazni.

Ahol éltem eddigi életem során:

 • Nyíregyháza, Budapest, Csopak, Florida (USA), Koppenhága (DK), Milánó (ITA), Nizza (FR)
 • kislakás, kollégium, albérlet főbérlő nélkül, nagy lakás, nagy ház, lakóautó

 

…és akkor lássuk a gépparkot!

ÉletVáltók - Joreg, a mi lakóautónkÉletváltók csapat tagjai: Iorek Byrnison (ejtsd: joreg börnison), azaz a mi fantasztikus lakóautónk

 

Iorek egy 22 éves, FIAT Ducato Dethleffs típusú lakóautó, amit Németországban vásároltunk, vagy inkább mentettünk meg az enyészettől, és ő ezért cserébe hűen kiszolgál minket.

Nevét a Golden Compass (Arany iránytű) című film egyik hőséről, egy harcos kiállású páncélos jegesmedve hercegről kapta.

ÉletVáltók - gépparkÉletVáltók csapat gépparkja – Iorek és Rocinante

ÉletVáltók - Rozi, a mi robogónkÉletVáltók robogója: …és végül, de nem utolsó sorban Rocinante (ejtsd: rozinante, röviden Rozi), alias a mi roppant teherbírású robogónk

Rocinante egy 2005-ös évjáratú Aprilia Atlantic 125 típusú, 2 személyes, nagytestű robogó. Nevét Don Quijote lováról kapta. Maga a spanyol név jelentése: munkaló. Nevéhez híven a mi robogónk nem csak kettőnket cipel, hanem benyel szinte bármekkora bevásárlást :) Vele járjuk be a környéket egy-egy megállóhely körül.

ÉletVáltók - utazás lakóautóval és robogóvalÉletVáltók úton – Utazás közben Rocinante helye a motortartón van

 

ÉletVáltók?

Mi lassan két évvel ezelőtt lecseréltük az életünket, ÉletVáltók lettünk. Voltak olyan változások, amikkel számoltunk, evidensek voltak, és voltak olyanok is, amikre még álmunkban sem gondoltunk volna. Lehet, hogy a lakóautózás nélkül sosem változtattunk volna rajtuk.

Az nyilvánvaló volt, hogy kisebb térben fogunk élni, mint eddig bármikor. A mostani kb. 15 m²-es élettér ötöde a nizzai lakásunknak, és 26-szor kisebb Péter nyíregyházi házánál…

Azt is tudtuk, hogy a vezetékes víz, gáz, villany, telefon, internet, csatorna “előnyeit” nélkülöznünk kell majd, de az első lakóautóban töltött hetekig valójában fogalmunk sem volt, hogy ez mivel jár majd.

Változott a lakhelyünk, feladtuk a kontrollált kényelmet a szabadságért, lefogytunk kb. 30 kilót (volt miből!), minden nap alakul a világszemléletünk és rengeteget tanulunk. Annyi jót hozott nekünk a vándorlós lakóautós élet, hogy többek között emiatt sem akarjuk feladni! A változ(tat)ásokról itt olvashatsz bővebben >>

 

Miért indultunk el?

Miért döntöttünk úgy, hogy életváltók leszünk, feladjuk kényelmes életünket, napsütötte lakásunkat, veszünk egy lakóautót, és azzal járjuk be Európa déli részét?

 

Az úgy volt, hogy….

Péter tanult kitesurf-özni 2011-ben. Kezdésnek részt vett egy 1 hetes tanfolyamon Horvátországban, aztán hogy gyakorolja a tanultakat, többször elmentünk a Nizzától kb. 200 km-re lévő Beauduc-be (Camargues, Franciaország).

Itt a kite-osok nagy része lakókocsival vagy lakóautóval érkezett, ami nekünk, egyszerű sátorlakóknak felcsigázta az érdeklődésünket. Néhányba be is kukkantottunk, és érdeklődtünk a technikai részletekről (hány főnek kényelmes, hány napig elég a víz, mikor kell üríteni a WC-t, és egyéb praktikus dolgok).

Ezt követően Péterben egyre csak érett a gondolat, kapcsolatba lépett lakóautó klubokkal, tovább gyűjtötte az információt.

Miután mindkettőnknek:

 • „viszket a talpa” egy idő után,
 • szeretjük a változatosságot,
 • az újdonságokat,
 • az utazást, és
 • a kihívásokat nem különben

Eljött az idő, hogy beszerezzük a lakóautót…

Miből tudunk utazni?

Ez az a kérdés, ami a legtöbb érdeklődőnek „piszkálja a csőrét”. Nem csoda! Egyrészt a megtakarításainkból, másrészt internetes vállalkozásokból finanszírozzuk az életet.

Már mielőtt útnak indultunk volna, online kerestük meg a „kenyérre valót”. 2009-ben kezdtük internetes szárnypróbálgatásainkat még Nizzában. Ez mindkettőnknek egy új tapasztalás volt, mert korábban offline, a való életben érvényesültünk mindketten.

Ebben az időszakban kaptunk rá az online ízére, és miután szép bevételeket generált az internetes vállalkozásunk, kezdtük elhinni, hogy online is meg lehet élni. Ez sokat segített akkor, mikor tervezgetni kezdtük a lakóautózást. Elhittük, hogy hosszú távon is lehet ezt csinálni :)

Így sikeres online tapasztalataink miatt könnyebb volt a helyzetünk: „sima digitálisból” lettünk „digitális nomádok”, akik utazás közben internetes munkával keresik a pénzt.

Szinte mindenkit csábít ez a végtelen szabadság, de legtöbbjük fennakad a “nincs pénzem” vagy “miből éljek meg?” problémákon.

Eddig még minden kíváncsinak tudtunk ötletet adni arra, hogy ő miből tudja megalapozni, és fenntartani a szabad életet.

 

Miért egy régi lakóautóra esett a választásunk?

2012. elején elkészítettük az útitervet, és szert tettünk a MI LAKÓAUTÓNKra!

Nagyon sok keresés-kutatás előzte meg a lakóautó vásárlást. Amikor csak lehetett, bekukkantottunk mások lakóautójába, kifaggattunk olyanokat, akik már évek óta lakóautóztak, jártunk kiállításokon, kereskedésekben, Péter bújta az internetet…

Végül egy viszonylag nagy, régi lakóautóra esett a választásunk, mert:

 • nem tudtuk, hogy szeretni fogjuk-e

 • nem nagyon lehet bukni vele, annyiért bármikor el lehet adni, mint amennyiért vettük

 • kis befektetéssel bele lehet tanulni a lakóautózásba, small living-be (kicsiben élni)

 • baj esetén nem kell márkaszervizbe vinni, bárhol a világban, bármelyik sufnituningban megszerelik

 • mai napig is lehet hozzá alkatrészt kapni

 • nincs tele elektronikával, ami csökkenti a meghibásodások lehetőségét

 • ezt a lakóautót még nem a tervezett elavulás jegyében tervezték és gyártották le

 

Németországból egy nyíregyházi „wellness” szervizbe került az akkor meg névtelen lakóautó, ezt követték az asztalos és elektromos munkalatok, valamint felkerült a robogótartó is. Majd egy rövid megálló következett Gyöngyösön, aztán pedig megejtettük az első próbaüzemet Balatonfenyvesen, ahol elkezdtük felfedezni, belakni új otthonunkat.

Eltelve lángossal és hekkel, és túl egy vitorlás-katamarános tanfolyamon irány Franciaország!

ÉletVáltók: Blogunk célja – azaz kiknek és miért írjuk le ezt a sok-sok betűt?

> Első sorban magunknak akarunk maradandó emléket, egyfajta útinaplót készíteni, mely megörökíti jó és kevésbé kellemes élményeinket, tapasztalatainkat, világszemléletünket és annak változását, érzéseinket, vágyainkat, problémamegoldó képességünk fejlődését, utunk során kötött barátságokat, és még sorolhatnánk.

> Folyamatosan tájékoztatni a családot, és barátainkat arról, merre járunk, hogy vagyunk, mi mindent latunk, hogy egy kicsit ők is részesei lehessenek a mi kalandunknak.

> Utazóknak és utazni vágyóknak tanácsot adni, segítséget nyújtani egyfajta útikalauz/útikönyv formájában, de egy kicsit mégis másképp, sok-sok videóval, fotóval, saját véleménnyel…

Célunk, hogy aki „velünk utazik”, az akár egy 2 hetes nyaralás után is olyan élményekkel térjen haza, mintha az adott területen élt volna hosszabb ideig.

 

Meddig tervezzük?

2011-től érett a gondolat bennünk, míg végül 2012. elején megvettük a lakóautónkat. Direkt nem vettünk drága csilli-villit, mert nem tudtuk, mennyire jön majd be a nomád vándorlós életforma.

Az is benne volt a pakliban, hogy 2-3 hónap alatt kiszeretünk az ötletből, és belevágjuk a távirányítót az egészbe. Azóta 10 év telt el, és minden gondolatunk azon jár, hogyan NE kelljen megállnunk, hogyan NE fogyjon ki az út alólunk. Van előttünk számos jó példa, például az a német házaspár, akik 18 hónapos afrikai útra indultak 23 évvel ezelőtt…

 

Itt követheted lakóautós utunkat, ami Franciaországból indult, majd jön Spanyolország, Tenerife, Portugália, de átszeljük Németországot, és Ausztriát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük