fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Folyami hajóút a Rhone folyón – Dél-Franciaország felfedezése hajóval

Egy folyami hajóút a Rhone folyón kellemes módja lehet Dél-Franciaország felfedezésnek. Franciaországban találod a legfejlettebb és legterjedelmesebb hajózási útvonalakat, melyek mentén mindent megtalálsz a kulturális örökségektől, a történelmi helyeken át a gasztronómiai és borkülönlegességekig.

Folyami hajókázás, zsilipelés, Camargue, Arles, Avignon, Lyon… és még számos új élmény vár azokra, akik hozzánk hasonlóan hajóra szállnak Dél-Franciaországban.

Még Tenerifén (Kanári-szigetek) ismerkedtünk meg egy magyar sráccal, aki hajóskapitány Franciaországban. Mindig kérdezgettük, hogy milyen folyón hajózni, merre mennek a hajók, hogy zajlik egy zsilipelés, stb. Addig-addig faggattuk, míg végül „megelégelte” a sok kérdést, és meginvitált a hajóra, mondván hogy ha egyszer Dél-Franciaországban járunk, látogassuk meg a hajón.

Nekünk se kellett ennél több! Így mikor 10 év után újra a Cote d’Azur-ön jártunk, kapva kaptunk az alkalmon és megejtettük a dolgot 🙂 Folyami hajóút a Rhone folyón – mindenki a fedélzetre!

 

Folyami hajóút a Rhone folyón

A Rhône folyó Svájcban Wallis kantonban, a Nyugati-Alpokban ered, majd átfolyik a Genfi-tavon és Port-St-Louis-du-Rhône-nál nagy deltával torkollik a Földközi-tengerbe. Ez az alpesi területeket és a Földközi-tengert összekötő folyó Dél-Franciaország néhány legszebb városán halad át. Hajókázás közben felfedezheted többek között Arles-t és Avignon-t is.

 

A Rhone folyó | Folyami hajóút a Rhone folyón - Dél-Franciaország felfedezése hajóval
A Rhone folyó

 

A Rhône-delta: behatolás Camargue területére

Mielőtt belefolyna a Földközi-tengerbe, a Rhône deltát alkot, amely az évezredek során Camargue buja táját alkotta. A Camargue Franciaország legnagyobb nemzeti parkja. Ez a 930 km² -en elterülő szárazföld és víz részben hajózható, így közelebb kerülhetsz különösen gazdag ökoszisztémájához.

A Rhone folyó által létrehozott sziget sós mocsaraiban láthatsz fehér lovakat, bikákat, ritka, vadon élő madárfajokat, köztük rózsaszín flamingókat is. Szervezett madárlesekre előre telefonon lehet bejelentkezni a Pont-de-Gau Ornitológiai Parknál.

Camargue - A Rhone folyó deltája
Camargue – A Rhone folyó deltája

 

A természeti park körül Aigues-Mortes elengedhetetlen megállóhely. Sánchálózata a dicsőséges történelem örökségei közé tartozik.

Érdemes ellátogatni Sète-be is, mely oly kedves a francia zeneszerző, Georges Brassens számára. Majd végezetül napfürdőzni a hosszú, finom homokos strandok egyikén.

No, de térjünk vissza a mi kis hajóutunkhoz! Mi a magunk részéről Arles-ban szálltunk fel a hajóra, és onnan hajókáztunk el Ádám barátunk kapitánysága alatt egészen Avignon-ig. Ebbe az útszakaszba beleesik egy zsilipelés is, ami nagy odafigyelést és precizitást igényel a kapitánytól és navigátoraitól, és nagyon egyedülálló élmény a hajó tasainak.

Folyami hajóút a Rhone folyón - zsilipelés | Dél-Franciaország felfedezése hajóval
A zsilip vagy hajózsilip olyan szerkezet, amely vízi járművek különböző magasságú vízfelületek közti felemelésére és lesüllyesztésére szolgál folyókon, és csatornákon

 

Hajókázás a Rhône-on: a felfedezésre váró nagyvárosok

 

Arles

Arles (ejtsd: árl) történelmi városa kedvelt úti cél Dél-Franciaországban. A Rhone-folyó partján fekvő település 2000 éves történelmet tudhat maga mögött, nem véletlen, hogy vonzza a művészetek szerelmeseit, a régészeket, történészeket, a Santiago de Compostela felé tartó zarándokokat és mindenkit, aki szereti a festői, romantikus hangulatú kisvárosokat.

Folyami hajóút a Rhone folyón - Arles
Folyami hajóút a Rhone folyón – Arles

 

A Provence lelkének is becézett és az UNESCO Világörökségek sorába tartozó Arles több neves művészt is megihletett, köztük van Van Gogh, akinek számos festményén láthatod viszont a város egy-egy részletét. Arles élményekben gazdag város: számtalan múzeum, kitűnő étterem, nyáron fesztiválok várják a látogatókat, nem is szólva 21.000 férőhelyes római kori amfiteátrumáról.

Ez a város egyik legősibb nevezetessége, mely az I. században épült és egész Galliában a legnagyobb volt. Napjainkban a turisták szórakoztatására gladiátor játékokat, bikaviadalokat és a város életében fontos eseményeket rendezik meg itt.

 

Avignon

Kavicsos teraszok, meredek partok, fényben fürdő völgyek – a Rhône völgyének változatos vidéke minden látogatót meglep sokszínűségével. A maroknyi középkori kastély mellett kiemelkedik a Rhône folyó partján fekvő város, az egykori pápai székhely, Avignon (ejtsd: avinyon) és a Pont d’Avignon, azaz az egykori Avignon-i híd maradványa, mely a legismertebb híd Franciaországban.

Folyami hajóút a Rhone folyón - Avignon
Folyami hajóút a Rhone folyón – Avignon | Avignon egész óvárosát városfalak veszik körbe. A települést már a római időkben is erődített fal védte a támadásoktól, de a lakosság folyamatos növekedésével ezeket a város hamarosan kinőtte.

 

Avignon-ban a terek, a múzeumok, a kávézók és éttermek teraszai, valamint a Pont d’Avignon híd egész évben tele van turistákkal, akik természetesen nem hagynák ki a Pápai Palotát a nevezetességek sorából. Nem is szabad, hiszen ez Európa legnagyobb gótikus palotája egyben Avignon legmeghatározóbb épülete, mely 1309-től volt a pápák rezidenciája. Két fázisban épült, jelentős részét felemésztve a pápai jövedelmeknek, végül 1364-re készült el. A pápák 1377-ben hagyták el Avignon városát és tértek vissza Rómába.

A történelmi emlékek felkeresése után tégy egy frissítő sétát a Rocher des Doms-on, Avignon dombtetőn fekvő kertjei között, melyek a város legrégebbi részei. Amennyiben még nincs eleged a vízen ringatózásból, akkor irány az Ile de la Barthelasse sziget egy ingyenes kompjárattal. Ez Európa legnagyobb folyami szigete, mely otthont ad a város uszodájának, számos kempingnek és étteremnek, valamint kis biogazdaságoknak is .

 

Lyon

A gasztronómia világfővárosa, Lyon (ejtsd: lion) olyan város, amely a legjobb ízeket kereső ínyenceket vonzza. Látogass el a Halles Paul Bocuse-be, ahol a régió összes kulináris különlegességét megtalálod egy helyen. A városban több mint 4000 étterem várja a vendégeket, amelyek közül 15 Michelin csillaggal is rendelkezik.

 

..és ha már konyhaművészet, akkor meg kell említenünk a Lyon-i Bouchon-okat!

Az autentikus Lyon-i konyha a tradicionális francia konyhaművészet szerves része. Az ún. Lyon-i Bouchon-ok (Bouchons Lyonnais – ejtsd: buson lioné), olyan kisvendéglők, melyek házias lyon-i ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők, családias hangulat jellemzik főként őket, ahol a legfontosabb, hogy a vendég otthon érezze magát!

Folyami hajóút a Rhone folyón - Lyon
1998-ban Lyon óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. Franciaország harmadik legnagyobb városát évente 5,5 millióan keresik fel, amelynek 30%-a külföldi turista

 

Számos kulturális látnivalót is kínál a város. Lyon legfontosabb látnivalói közé tartozik az Amphithéâtre des Trois Gaules amfiteátrum, a Fourvière domb és a La Confluence negyed. A történelmi városközpont középkori és reneszánsz házak koncentrációja, az egyik legjobban megőrzött a világon.

Évente több mint 21.000 különböző esemény és program várja a látogatókat, amelyek közül a decemberi Fête des Lumières (Fények Ünnepe) a leghíresebb és leglátványosabb, hisz az egész város csodálatos fényekben úszik ilyenkor.

A mi mostani hajókázásunk Avignon-ban ér véget, ahonnan egy finom vacsora után visszavonatozunk az Arles-ban hagyott autónkhoz. A kis folyami kitérőnk után irány vissza Cannes-ba a Cote d’Aur-re!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük