fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Portugál konyha – Portugália ízei

Portugál konyha – Portugália ízei – A portugál konyha olyan gazdag és változatos, mint maga az ország. Ahogy mindenhol a világon, itt is vannak olyan ételek, amiket nem lehet kihagyni: a tőkehal 365 elkészítési módja közül egyet mindenképp kóstolj meg, és habzsolj be néhányat a krémes-pudingos édességből, a pastel de nata-ból!

 

A portugál konyha több összetevő kombinációjából érte el jelenlegi formáját. hogy mi a „titkos összetevő”? Végy a helyiek által megművelt földekről érkező zöldséget vagy gyümölcsöt, adj hozzá a tengerből halászott friss halat vagy az ország belső területeiről származó marha-, sertés- vagy kecskehúst. Ezekből az alapanyagokból és a felfedezések korából eredeztethető egyedi fűszereikből állnak össze a tipikus portugál ételek.

Az elmúlt bő ezer év történései nyomot hagytak a portugál konyha fűszerhasználatán is. A mór megszállás nemcsak a kultúrán hagyott nyomot (tőlük vették át többek között a festett csempe használatát), hanem a gasztronómián is: a móroknak köszönhetően a keleti fűszerek mellett ekkor került a mandula, a tojássárgája, a méz, a szárított gyümölcsök és a rózsavíz is alapanyagként a portugál konyhába.

A második fűszerhullámot pedig a portugál gyarmatosítás indította el. A különféle paprikák, chili-k, paradicsomok, valamint a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a kömény és a sáfrány mind a portugál felfedezőkkel érkeztek. Bár kontinensünkön a teázást előbb kötnéd az angolokhoz, jó, ha tudod, hogy állítólag portugál szerzetesek voltak az első európaiak, akik teát kóstoltak Kínában!

Az ország mediterrán jellegéből adódóan (főként a vidéki területeken és a kisebb városokban) fontosak a közös étkezések, és a helyiek, ha módjuk van rá, legalább ötször esznek egy nap. Persze a jó borok sem hiányozhatnak, hiszen Porto városában készítik a kihagyhatatlan portói bort; a Douro folyó mentén Porto-ból továbbutazva pedig a világ egyik legrégebbi borvidékét fedezhetjük fel.

 

Portugál konyha – Portugália ízei – Mit kóstolj meg?

Akárcsak nálunk, a portugáloknál is a menü fontos része a leves. Az egyik legismertebb levesük a káposztából, krumpliból és füstölt kolbászból készült caldo verde. Főként az óceánparti részeken népszerű a hallevesük, ami még a mi halászlevünknél is sokkal tartalmasabb és sűrűbb – annyira, hogy a tartalmának egy részéhez előfordulhat, hogy villát kell használnunk.

Portugál konyha - Portugália ízei - Caldo Verde leves
Portugál konyha – Portugália ízei – Caldo Verde leves

 

A közel 1800 kilométernyi óceánparttal rendelkező országban nem meglepő, hogy a tengeri ételek különösen népszerűek. A halak közül a nagy kedvenc a tőkehal (bacalhau) – egyes források szerint 365, más, még túlzóbb becslések alapján 1001 különböző módon tudják elkészíteni a helyiek a sós halételt. A tőkehal mellett a grillezett szardínia és a peixe névre hallgató halételek a legkedveltebbek. Portugália tipikus ételeit itt találod >>

Portugál konyha - Portugália ízei - grillezett halak és polip, minden mennyiségben
Portugál konyha – Portugália ízei – grillezett halak és polip, minden mennyiségben

 

Madeirán járva mindenképp meg kell kóstolnunk a Bolo do Caco-t, a helyi édes burgonyából és lisztből készült kenyeret, és mellé a tradicionálisan cukornádból, mézből, cukorból és különböző gyümölcslevekből összeállított helyi alkoholos italt, a Poncha-t is fel kell vennünk a listára.

Hasonlóan kötelező Portugáliában a ginjinha meggylikőr, amit feles pohárból vagy kis csokis kehelyből is fogyaszthatunk.

A portugálok őrült módon édesszájúak, ez a kávézók kínálatán is meglátszik. Rengeteg különleges, töltött és foszlós és porcukorral hintett péksütemény-csoda közül választhatsz. A portugál édességekkel itt ismerkedhetsz meg behatóbban, recepteket pedig itt találsz.

Desszertként a pastéis de nata pudingos kosárkát ajánljuk, amit Lisszabonban mindenki Pastéis de Belém-nek hív a legnépszerűbb cukrászdának köszönhetően, ahol tradicionálisan készítik a süteményt.

Portugál konyha - Portugália ízei - kávé és pastel de nata
Portugál konyha – Portugália ízei – kávé és pastel de nata

 

E kis portugál konyháról szóló bevezető után ismerkedj meg a tipikus portugál ételekkel, italokkal és süteményekkel >>

Néhány portugál kedvenc receptjét is közre adjuk, ha otthon is megpróbálnál egy tipikus portugál ételsort megalkotni a konyhádban! >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük