fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Ligur tengerpart, az olasz riviéra

Ligur tengerpart – Az utolsó francia városból, Menton-ból már szabad szemmel is jól látható Olaszország és a Ligur tengerpart! Sőt! Még az igazi jó olasz kávé illata is átszűrődik a liguriai szomszédoktól. Egy finom olasz pizza vagy tészta, utána capuccino és persze olasz fagylalt Ventimiglia-ban vagy épp San Remo-ban? Miért ne? Átruccanunk az olasz szomszédokhoz!

Míg Nizzában éltünk, szinte minden 2 hétben meglátogattuk kedvenc pizzásunkat és az óriási pénteki piacot a határ olasz oldalán, ahol a francia Riviéra folytatódik a Ligur Riviérával.

Ligúria Olaszország harmadik legkisebb tartománya. Valójában csak egy keskeny tengerparti vonal a Cote d’Azur-től Toszkánáig, ahol a Földközi-tenger közvetlenül a hegyek után következik. Keleten a Riviera di Levante (a felkelő nap partja), nyugaton a Riviera di Ponente (a lenyugvó nap partja), középen pedig a főváros, Genova fekszik. Egy nagyon kis területen található a tenger és a magas hegyek, a Ligur-tengeri Alpok.

Ligur tengerpart, az olasz riviéra
Ligur tengerpart – az olasz riviéra a Cinque Terre és a olasz-francia határváros, Ventimiglia között húzódik

 

Olaszország északnyugati részén fekvő Liguria régió rendkívül bájos, magával ragadó, köszönhetően zöldellő hegyeinek, mélykék tengervizének, eldugott öbleinek és luxus üdülőhelyeinek. Ez a vidék legfőképp hosszan elnyúló, meseszép településekkel tűzdelt partszakaszainak tudhatja be népszerűségét. Az itt található kisebb-nagyobb települések adják vissza igazán a Ligur-part semmihez sem fogható báját.

Az ókorban itt élt ligur népről elnevezett országrész attól olyan izgalmas, hogy megannyi különböző életérzést adó települést rejt. A luxusjachtoktól hemzsegő Portofino-tól kezdve a művészeket inspiráló Lerici-n át a nyüzsgő Rapallo-ig széles a választék.

Aki egyszer már eljut a franciaországi Menton városáig, annak szinte kötelező átugrani (Menton és Ventimiglia alig 10km-re fekszik egymástól) Olaszországba.

A ligur riviéra az olasz-francia határváros, Ventimiglia és a Cinque Terre között húzódik, és két részre osztható: Ligúria fővárosától, és Olaszország legnagyobb kikötőjétől Genovától keletre a Riviera di Levante nevű rész („a felkelő nap partja”), Genovától nyugatra pedig a Riviera di Ponente („a lenyugvó nap partja”) terül el

 

Riviera de Ponente

A partszakasz nyugati része a Riviera de Ponente kiépítettebb, elegánsabb nyaralóhellyel széles, homokos és apró kavicsos partszakaszával, a gyönyörű naplementéivel és strandjaival vár, így a kisgyermekes családok és nagyobb, éjszakai nyüzsgésre vágyóknak is kitűnő választás.

A Riviera di Ponente további két nagyobb szakaszra osztható: legnyugatibb szeglete a francia határtól Capo Mele városáig húzódik a Riviera dei Fiori, vagyis a Virágos part nevet viseli középpontjában San Remo-val, illetve Capo Mele-től Genováig húzódó pálmafáiról híres szakasz a Riviera delle Palme.

Ligur tengerpart - Riviera de Ponente
Ligur tengerpart – Riviera de Ponente

 

Ligúria ezen szakaszán a tengerparti sétányok virágágyásaitól a pálmafákig, a dombokon ültetett olajfa ligetektől az üvegházak virágtengeréig minden a növényekről szól. A Riviera di Ponente híres virágtermeléséről, a domboldalakon fekvő üvegházakban évente mintegy 20 ezer tonna vágott virágot termesztenek, majd exportálnak Észak-Európába.

 

A Riviera dei Fiori – Virágos Riviéra – főbb települései

 

Riviera di Levante

A Riviera dei Fiori-tól keletre, Genova és La Spezia között a Riviera di Levante nevű partszakasz helyezkedik el. A kettő együtt alkotja a Ligur Riviérát (Riviera ligure), ahol kis öblök és sziklák sora váltja egymást.

Riviera di Levante
Ligur tengerpart – Riviera di Levante

 

A Riviera di Levante sziklákkal szegélyezett, érintetlen partjairól híres, a természetkedvelők paradicsoma, ahol mindennap újra és újra rácsodálkozhatunk a természet alkotta mesterművekre és a mesébe illő színes kicsiny tengerparti falvakra.

A romantika átszövi az egész partszakaszt, az elmúlt évszázadokban számos költőt (Byron, George Sand, Dante, Shelley) ihletett meg La Spezia gyönyörű öble a “Golfo dei Poeti”, de a Cinque Terre színes falvait összekötő ösvényt (Via dell’Amore) sem véletlenül hívják a Szerelem útjának, ahogy a Rapallói-félszigeten fekvő Portofino sem véletlenül az egyik kedvenc esküvői helyszín Olaszországban. Ha a vad, érintetlen természetre, autentikus hangulatra és romantikára vágysz mindenképpen itt a helyed.

Márciusban kezdődik a „szezon”, de az enyhe éghajlat miatt Liguria partvidéke egész évben igazi úti cél. Fedezd fel az olasz riviéra legszebb partjai!

Aki velünk együtt halad és Franciaország felől érkezik, annak az első olasz állomás Ventimiglia, a Riviera dei Fiori első városa lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük