fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Lisszabon – a portugál főváros

Lisszabon, a portugál főváros – Eddigi portugál utunk során megismerkedtünk a déli partokkal az Algarve-térségben, majd következett a nyugati óceánpart, ahol kellemes napokat töltöttünk Porto Covo-ban, Sines-ben, és Setúbal-ban.

Az utóbbiból vettük az irányt Almada felé, mely Lisszabonnal szemben fekszik. Ez lesz a bázisunk a főváros felfedezéséhez.

 

Amint megérkeztünk Almada-ba, máris indultunk a komphoz. Pár perc hajókázás és már meg is érkeztünk Lisszabonba, Portugália fővárosába.

Lisszabon - a portugál főváros - Lisszabon a kompról
Lisszabon – a portugál főváros – Lisszabon a kompról

 

Portugália fővárosa, Lisszabon (portugálul Lisboa, ejtsd lizsboá)

Portugália fővárosa az egyik legszebb és leghangulatosabb európai város. Az ország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. Legjobb tulajdonságai közé tartozik a fekvése és a klímája. Az éghajlata mediterrán, ennek köszönhetően egész évben meleg, enyhe az időjárás.

Lisszabonban évente akár 300 napon keresztül számíthatsz napsütésre, ezért bármikor is érkezel, érdemes lesz meglátogatni a Lisszabonhoz közeli strandokat – Praia Carcavelos vagy Praia Cascais -, de ha szörfözni szeretnél, a főváros környéke akkor is remek választás.

Lisszabon - a portugál főváros - ikonikus képek
Lisszabon – a portugál főváros – ikonikus képek

 

Meglepő, de Lisszabon régebbi város, mint Róma. Időszámításunk előtt 1200 táján föníciaiak lakták elsőként, de éltek itt ibér és kelta népcsoportok is. A középkorban keresztény befolyás alá került, és püspökséget is alapítottak itt, majd jelentős kikötővárosi szerephez jutott. Lisszabon oly fontossá vált, hogy az 1600-as években a világ egyik leggazdagabb városaként tartották számon. Az 1755-ös földrengés vetett véget Lisszabon virágzásának, mely során a város csaknem teljesen megsemmisült, a tragédiát követően azonban újjáépítették.

Portugália központjaként sokszor kalandos és olykor hányattatott sorsa ellenére Lisszabon ma tovább növekszik és fejlődik. Ma a portugál lakosság csaknem 1/3-a él a fővárosban, és vonzáskörzetében (2,8 millió ember). Szerencsére az évezredek nem pusztították el minden építészeti remekművét, így a kellemes időjárása mellett látnivalóival is hívogatja a turistákat.

Biztos láttál már fotókat a portugál fővárosról, vagy olyan filmet, amit Lisszabonban forgattak. Egy dolog közös lesz a látványban: igen, igen, arról a bizonyos régi, fapados, sárga villamosról van szó, ami kapaszkodik (vagy épp ereszkedik a főváros valamelyik szuper meredek és nagyon szűk utcáján. Azon se lepődj meg, ha menet közben megáll a villamos, kipattan a vezetője, behajt egy-két visszapillantó tükröt, megigazítja a szemeteseket, majd centiről centire átaraszolva az akadályok között folytatja útját.

Lisszabon - a portugál főváros és az a bizonyos sárga vilamos
Lisszabon – a portugál főváros és az a bizonyos sárga villamos

 

A portugál főváros akár – mint a mi esetünkben – egy nagyobb körút állomásaként, akár egy hosszú hétvégére is tökéletes úti cél lehet, és ha ráadásul még focirajongó is van a társaságban, akkor nem is választhatnátok ennél jobbat. Nap közben magatokba szívjátok a kultúrát, a régmúlt emlékeit – Szent György vár, Belém-torony, tengerészek emlékműve, Hieronim-kolostor,.. -, este pedig jöhet a buli a Bairro Alto kerületben, ahol minden este az utcán ünnepelnek, vagy egy Benfica Lisbon vagy Sporting Lisbon meccs.

Lisszabon - a portugál főváros - a portugál foci...
Lisszabon – a portugál főváros – a portugál foci…

 

Lisszabon – “Cidade das sete colinas”

Azaz, a hét domb városa. Az elnevezés nem véletlen, aki ide látogat, az jobb ha nyaralás előtt nem hagyja ki a láberősítést. Ha épp nem egy dimbes-dombos úton mászol fel a keskeny járdán, akkor a sokadik lépcsőfokot taposod vagy éppen ereszkedsz lefelé egy hegyoldalnak is beillő utcából. Mindez persze senkit sem zavar, a városban nyugalom van, senki nem siet: mi egész portugál utunk alatt ezt a nyugalmat, békét éreztük.

Ezzel a dimbes-dombos természeti adottságokkal megáldott Lisszabon felfedezésének egyik, szerintünk legjobb, leglábkímélőbb és egyben költséghatékony módja a napijegy, ami jó metróra, villamosra, siklóra, stb. (A napijegy ára = 6,90€/fő – 2021-es adat) Persze nekivághatsz autóval és gyalog is, vagy épp bérelhető elektromos rollerre is pattanhatsz, hogy bejárd a város nevezetességeit.

Induljon a lisszaboni városnézés!

 

1. Vasco da Gama híd (Ponte Vasco da Gama)

Kezdjük ezzel a híddal, hisz ezt már a kompról is fogod látni. 17,2 km-es hosszával ez Európa leghosszabb hídja a viaduktokkal együtt számítva, és a Tejo folyót íveli át. A híd 1998-ban készült el és a mai napig fontos szerepet tölt be a város közlekedésében, mindemellett csodálatos látványt nyújt. Ez is – mint oly sok minden Portugália szerte – méltó emléket állít a híres felfedező, Vasco de Gama emlékének.

…és akkor folytassuk a sort Lisszabon másik hídjával:

Lisszabon - a portugál főváros - Lisszabon hídja: Ponte Vasco da Gama és a Ponte 25. Abril
Lisszabon – a portugál főváros – Lisszabon hídja: Ponte Vasco da Gama és a Ponte 25. Abril

 

2. Április 25. híd (Ponte 25 de Abril)

Ez a szintén a Tejo folyó fölött hetven méter magasan átívelő, 2277 méter hosszú függőhíd nem véletlenül tűnik ismerősnek, ugyanis igencsak emlékeztet a San Francisco-i Golden Gate-re. A hasonlóság oka elég egyszerű: mindkét hidat ugyanaz a vállalat tervezte és építette. Mai nevét az 1974-ben kirobbant szegfűs forradalomról kapta, mely véget vetett Portugáliában a Salazar-diktatúrának (korábban salazar híd volt a neve…).

 

3. Szent György vár

A városközpont legmagasabb pontján fekvő Szent György vár (Castelo de Sao Jorge) Lisszabon egyik legjelentősebb műemléke. Innen csodálatos kilátás nyílik az Alfama negyedre és a főváros folyójára, a Tejo-ra. Az épület helyén már időszámításunk előtt is erődítmény állt, a napjainkban látható vár legrégebbi részei a VI. századból maradtak ránk. Az építmény az idők során több funkciót is betöltött: volt királyi palota, ahol Vasco da Gamma-t fogadták, de börtönként és laktanyaként is használták. Jelenleg a város egyik leglátogatottabb nevezetessége.

Lisszabon - a portugál főváros - Szent György vár / Castelo de Sao Jorge
Lisszabon – a portugál főváros – Szent György vár / Castelo de Sao Jorge

 

4. Alfama negyed

A már említett Szent György várból jól látható a város legrégebbi, mór időket idéző negyede, melyet szűk utcák és kis terek jellemeznek. Ez Lisszabon legöregebb negyede, sok, a középkorból megmaradt emlékkel. Kihagyhatatlan és igazán múltba repítő élmény bebarangolni a kedvesen kanyargó, macskaköves utcácskákat, átérezve a város igazi varázsát és a történelem szellemét. Ami a macskaköveket illeti, jutott belőlük Portugália minden városába. Esztétikai értékük vitathatatlan, viszont igen csúszósak tudnak lenni, ezért érdemes kényelmes, stabil lábbelit húzni a városnézéshez.

Lisszabon - a portugál főváros -az Alfama negyed
Lisszabon – a portugál főváros -az Alfama negyed

 

5. Sé de Lisboa – Lisszabon katedrálisa

A régi városrészben találod – sok más templommal együtt – a Sé katedrálist, melynek építése a XII. században kezdődött, és az idők folyamán sokszor átépítették. A római katolikus templomon megfigyelhetsz többek közt barokk, neoklasszicista és gótikus jegyeket is. Belső terei nincsenek túldíszítve, ennek ellenére lenyűgöző a látványt.

 

6. Elevador de Santa Justa – Santa Justa felvonó

A belvárosban működő közterületi lift igazi látványossággá nőtte ki magát. Azon túl, hogy megkíméli a kifáradt turistát a lépcsőmászástól, a tetejéről varázslatos panoráma tárul majd eléd. A fémből készült, 45 méter magas felvonó 1901-ben épült, díszítőelemei neogótikus stílusjegyeket viselnek.

Lisszabon - a portugál főváros - Elevador de Santa Justa - Santa Justa felvonó
Lisszabon – a portugál főváros – Elevador de Santa Justa – Santa Justa felvonó

 

7. VII. Edward park

A lenyűgöző épületek mellett érdemes meglátogatni a főváros parkjait is. Az egyik ilyen a VII. Edward park, melynek északi részére tűzték ki az ország legnagyobb lobogóját. A hely további érdekessége, hogy 1902-ig a Parque da Liberdade nevet viselte, ám VII. Edward angol király látogatása után a két ország közötti kapcsolat megerősítésének jelképévé vált, ezért a névcsere.

Lisszabon - a portugál főváros parkjai - VII. Edward park
Lisszabon – a portugál főváros parkjai – VII. Edward park

 

8. Belém negyed (Bairro Belém)

A város ezen pontján két fontos látnivalót is találsz. Az egyik a Szent Jeromos-kolostor (Mosteiro dos Jerónimos), a másik pedig a Belém-torony, melyek együttese az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A kolostor falain csodálatos kőfaragások találhatók, melyek garantáltan elvarázsolnak majd. A kolostor jelentőségét jól mutatja, hogy itt található Vasco da Gama portugál felfedező sírja.

A Belém-torony a XVI. században épült, a késő gótika stílusában. Eredetileg ünnepélyes kapunak és egyfajta védelmi rendszernek szánták, mára a város jelképe lett és természetesen rendkívül látogatott turista célponttá vált.

Lisszabon - a portugál főváros - a Belém negyed, és a híres-neves pasteis de Belém süti
Lisszabon – a portugál főváros – a Belém negyed, és a híres-neves pasteis de Belém süti

 

Itt mindenképp említést kell tennünk az egyik igen híres portugál édességről, a pastel de nata-ról, vagy ahogy a fővárosiak hívják, a pastel de Belém. Ez egy krémes finomság, ami remekül passzol a portugálok erős kávéjához, a bica-hoz. A Szent Jeromos kolostorhoz közeli cukrászdában készítik és szolgálják fel az igazi pastel de Belém süteményt. A recept szigorúan titkos, így az eredeti ízvilágot csakis itt lehet megkapni. Mindenképp kóstold meg!

 

9. Bairro Alto negyed

Ezt a nyüzsgő negyedet már a város felújított részében találod. Sok helyen a kanyargós kis utcák helyett itt már négyzetrácsos utcaszerkezet van. Hasonlóan a londoni SOHO-hoz. Bárok, klubok, éttermek, üzletek, cukrászdák és mindenféle bolt, amit csak el tudsz képzelni. A fiatalok kedvelt helye, éjjel 1 körülig lehet itt szórakozni, minden ízlésre van itt egy válasz. Itt is találhatóak FADO bárok, bár túlnyomó részben a modern zene kedvelői találják majd meg számításukat.

Lisszabon - a portugál főváros - Bairro Alto negyed
Lisszabon – a portugál főváros – Bairro Alto negyed

 

10. Bairro Baixa negyed

Ez a negyed inkább nevezhető a turistáknak épült résznek. Sok pékség, kávézó, étterem, valamint a mánuel stílusban épült Központi Pályaudvar is itt található. Mindenképp látogass el az “A Ginjinha” bárba, amely a Lisszabon látnivalók egyik fő helye! Itt megkóstolhatod a ginhinja-t, egy helyi likőrt.

Lisszabon - a portugál főváros - Bairro Baixa negyed
Lisszabon – a portugál főváros – Bairro Baixa negyed

 

11. Teleférico de Lisboa

A vízparttal párhuzamosan közlekedik a libegő, ahonnan remek kilátás nyílik. Déli végállomása az Ócenáriumnál található. Külön jegyet kell rá vásárolni.

Lisszabon - a portugál főváros - Teleférico de Lisboa
Lisszabon – a portugál főváros – Teleférico de Lisboa

 

12. Praça dos Restauradores

Lisszabon talán legismertebb tere, ahol egy obeliszk emlékeztet az 1640-es spanyolokkal szembeni sikeres függetlenségre.

Lisszabon - a portugál főváros - Praça dos Restauradores tér
Lisszabon – a portugál főváros – Praça dos Restauradores tér

 

13. Padrao dos Descobrimentos

A felfedező hajósok emlékműve a portugál hajós történelem kiemelkedő alakjait ábrázolja. A „vezető” és legnagyobb szobor Tengerész Henriké, mögötte a többiek (pl. Vasco de Gama). Az emlékmű előtti térkövek pedig a régi idők portugál gyarmatainak világtérképét ábrázolja. Az emlékműben egy kiállítótermet rendeztek be, valamint jó kilátás nyílik a Tejo folyóra és az Április 25. hídra (lásd feljebb).

Lisszabon - a portugál főváros - Padrao dos Descobrimentos emlékmű
Lisszabon – a portugál főváros – Padrao dos Descobrimentos emlékmű

 

…és még néhány csemege azoknak, akik nem csak a kötelező műemlékeket akarják látni, és szeretnek belecsöppenni a helyiek életébe, mindennapjaiba:

 

14. Timeout Market

Úgy kell elképzelni, mint bármilyen átlagos piacot: nagy, téglalap alakú csarnok, körben kifele és befele is üzletek néznek, középen pár sorban szintén árusok. Csakhogy itt nem csalamádét árulnak, hanem rengeteg konyha, rengeteg féle ételét. Minden nagyon menő, ez a hely a drága, de finom megtestesítője: az adagok kicsik és az árak magasabbak, mint máshol. A hely hangulata nagyon jó: mindenhol hosszú asztalok, magas székekkel, nagy a belmagasság, így még akkor is tágasnak hat, mikor nagy bent a tömeg. A portugál konyhára oly jellemző halak és tengeri herkentyűk, no és a borok széles tárházára lelhetsz itt, de megkóstolhatod a polipburgert is 🙂

Lisszabon - a portugál főváros - Timeout Market
Lisszabon – a portugál főváros – Timeout Market

 

15. Feira da Ladra

A XII. század óta üzemelő bolhapiac minden kedden és szombaton tart nyitva 8-tól 17 óráig. Rengeteg dolgot vehetsz itt, érdemes elmerülni a forgatagban.

Lisszabon - a portugál főváros - Feira da Ladra bolhapiac
Lisszabon – a portugál főváros – Feira da Ladra bolhapiac

 

16. Mercado da Ribeira

Ha piacozni van kedved, ide kell elmenned! Ez egy nagy csarnok, aminek két része van: az egyik a hagyományos piaci árusok helye (gyümölcsök, halak, stb.), míg a másik a piaci „faloda” rész (lásd feljebb Timeout Market), ahol nemcsak helyi, hanem más nemzetekre jellemző ételeket is megkóstolhatsz.

Végül álljon itt pár tudnivaló az ikonikus 28-as villamosról, ami nekünk is nagy barátunk lett lisszaboni városnézésünk során:

 

17. A 28-as villamos

Ez volt az egyik olyan dolog, amit a legjobban élveztünk, tényleg nem érdemes kihagyni. Ráz, kattog, zakatol, csilingel és himbálódzik, ahogy azt kell. Két okból is tökéletes indítása egy lisszaboni városnézésnek:

Egyrészt ez a villamos, mely alapvetően a helyi tömegközlekedés részét képezi, szinte az összes fontos nevezetesség mellett elhalad, így azok is végigjárhatják a város leglátványosabb pontjait, akiknek kevés idejük van, nem bírják lábbal, vagy csak távolról szeretik megnézni az épületeket. Villamosozva jóval könnyebb behatárolni, hogy mi, merre van, mit szeretnél jobban megnézni, mi az, ami elég volt a villamosról. Tehát kapsz egy viszonylag átfogó képet a különböző városrészekről, ami nagyon hasznos tud lenni.

Lisszabon - a portugál főváros - Városnézés a 28-as villamossal
Lisszabon – a portugál főváros – Városnézés a 28-as villamossal

 

Másrészt a villamossal utazni felér egy időutazás és egy hullámvasút keverékével. A szűk, kanyargós utcákon meglepő fürgeséggel kapaszkodik fel majd ereszkedik le az egyetlen, belül faberakással és bőrülésekkel kialakított, kb. 15-20 személyes kocsi. Útközben többször fogod azt hinni, hogy ennek a falnak márpedig nekimegy. Aztán egy éles fékezés, a vezető ránt egyet a kormányon és már robog is tovább. Jobb, mint bármelyik városnéző busz, amik egyébként be sem férnek a legszebb utcákba.

A lisszaboni városnézés után szétnézünk egy kicsit a főváros környékén!

Remek strandok, szörfözésre alkalmas partszakaszok, kastélyok, és még sok-sok érdekesség vár ránk!

8 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük