fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Portugália Porto a borok hazája

Portugália Porto a borok hazája – Porto Lisszabonhoz hasonlóan egy igazán hangulatos város. Nem csupán a város látványosságai, de méltán híres bora is vonzza a turistákat.

Ha tetszett a főváros, akkor Porto-t – mely sokak szerint az egyik leghangulatosabb európai város – is imádni fogod.

 

Porto az ország Atlanti-óceáni partvidékén, a fővárostól, Lisszabontól északi irányban mintegy 300 km-re, a Douro folyó tölcsértorkolatának északi partján fekszik.

Porto-t több szókapcsolattal illetik. Ezek közül az egyik a „Porto, a borok hazája”, ugye nem kíván sok magyarázatot, mivel az erről a városról elnevezett portói világhírű. …de a várost „Porto, a hidak városa”-nak (Cidade das Pontes) is nevezik, hisz jelenleg hat híd köti össze a folyó déli partján fekvő, pincéiről híres Vila Nova de Gaia-val (lásd lejjebb). Porto egy kis ékszerdoboz, ami gránit óratornyával, székesegyházával, a Duoro folyón átívelő Ponte Dom Luis híddal és a folyóparti színes házakkal sokakat lenyűgöz.

Portugália Porto a borok hazája - ez a panoráma fogad a folyóparton üldögélve
Portugália Porto a borok hazája – ez a panoráma fogad a folyóparton üldögélve – Tudtad? Portugália az ország második legnagyobb városáról, Porto-ról kapta a nevét.

 

Még ha csak egy hosszú hétvégére is tudsz elszabadulni a mindennapi mókuskerékből, akkor is jó választás lehet Porto. 2-3 nap alatt kényelmesen bejárhatod a legfőbb látnivalókat. Mi szokásunkhoz híven először autóval tettünk néhány kört a Douro folyó mindkét partján, így kaptunk egy általános képet Porto városáról, méreteiről, és végül a gyalogos városnézést választottuk.

Porto-ban azonban nagyon jó a tömegközlekedés is. Hat metróvonal van a városban (a metró még az Európai Labdarúgó-bajnokság idején épült), a legtöbb Porto látnivaló ezekkel elérhető. Létezik egy „Andante Tour Card”, ami érvényes buszra, metróra és az elővárosi vonatokra, ám a Villamosra (igen, Lisszabonhoz hasonlóan itt is van villamosés a siklóra külön kell jegyet váltanod. Az „Andante Card”-nak 2 fajtája van: az Andante Tour 1 az első érvényesítéstől 24 óráig, az Andante Tour 3 pedig 72 óráig használható. (Jó tudni! A kártyát a felszálláskor és leszálláskor is mindig hozzá kell érinteni a járművön található érzékelőhöz!)

Létezik egy „Porto Card” (van belőle 1, 2, 3 és 4 napos verzió) névre hallgató turistabérlet is, ami sok múzeumba, különböző eseményekre, bérlésekre biztosít ingyenes vagy kedvezményes belépést, vásárlást. Megvásárolhatod kombináltan, korlátlan számú tömegközlekedést magában foglaló bérlet formában is.

Persze itt is választhatod a „modern kor” vívmányait bérelhető elektromos bicikli vagy elektromos roller formájában, hogy felfedezd Porto következő szépségeit. Kezdheted városnéző körutadat a Douro folyó óceáni torkolatánál található világítótoronynál, onnan haladva az óváros felé. Miután már „mindent” láttál Porto-ban, a Douro folyó északi partján, átkelhetsz az I. Lajos hídon a folyó déli partjára eg ykis sétával egybekötött borkóstolóra Vila Nova de Gaia-ban. Induljunk!

 

Portugália Porto – séta a Douru folyó északi partján

 

1. Felgueiras világítótorony (Farol de Felgueiras)

A Douro folyó és az Atlanti-óceán torkolatában találod Porto ikonikus világítótornyát. Mindegy, milyen épp az idő, mindenképp csodás látványban lesz részed.

Portugália Porto a borok hazája - Farol de Felgueiras világítótorony
Portugália Porto a borok hazája – Farol de Felgueiras világítótorony

 

2. Fortaleza de Sao Joao da Foz

A világítótoronynál található ez a XVI. századi erőd, amely – ahogy azt Portugáliában már megszokhattad – a kalózok és egyéb támadások ellen épült.

Portugália Porto a borok hazája - Fortaleza de Sao Joao da Foz erőd, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Fortaleza de Sao Joao da Foz erőd, Porto

 

 

3. Cristal Park (Jardins do Palácio de Cristal)

Ez Porto legszebb parkja. Mindenképp sétálj benne egyet miközben Porto óvárosa felé igyekszel. A park déli részéről nagyon szép kilátás nyílik a Douro folyóra és a túlpartra.

Portugália Porto a borok hazája - Jardins do Palácio de Cristal park, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Jardins do Palácio de Cristal park, Porto

 

4. Klerikusok Tornya (Torre dos Clérigos)

Ez a 75 m magas, XVIII. században épült gránit óratorny sokak számára Porto jelképe. 1732-ben kezdték el építeni és 1750-re készült el. Az Igreja dos Clérigos, a klerikusok temploma mellett található. A “klerikusok tornya” elnvezést azért kapta, mert építését a papok finaszírozták. Hat emeleten át egy 240 fokos és egyre szűkülő csigalépcső visz fel a tetejére, ahonnan remek panoráma tárul eléd.

Portugália Porto a borok hazája - Torre dos Clérigos, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Torre dos Clérigos, Porto

 

5. Livraria Lello

Ezt a könyvesboltot tartják a világ egyik legszebbikének. A Lello fivérek még 1881-ben alapították a könyvesbolt elődjét, a jelenlegi üzletbe pedig 1906-os átadását követően költöztek be. Ha az épület kívülről nem is varázsol el rögtön, amint belépsz, szerelembe esel a hellyel.

Nem csak pompázatos belseje miatt vonzza a bolt előtt hosszú sorokban kígyózó turistákat. JK Rowling, a Harry Potter regények írója évekig a városban élt és tanított angolt. A Harry Potter regény több helyszínének megalkotása is innen ered. A regénybeli Roxfort varázslóképző lépcsőit pedig egyértelműen a könyvesbolt beltere ihlette.

A boltba egy 5 eurós levásárolható belépővel juthatsz be nem kevés várakozás után. Magához a jegyhez pedig a két épülettel arrébb található Armazéns do Castelo boltban vagy interneten tudsz hozzájutni.

Portugália Porto a borok hazája - Livraria Lello, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Livraria Lello, Porto

 

6. Sao Bento vasútállomás (Estacao Ferroviária de Porto-Sao Bento)

Az 1916-ben átadott és jelenleg is központi pályaudvarként üzemelő vasútállomás várócsarnokát – a Lelkek Kápolnájához hasonlóan (lásd lejjebb) – fehér-kék azulejos csempék, festmények borítják. A több mint 20.000 csempéből kirakott freskók a portugál történelem egy-egy jelentősebb mozzanatát mutatják be.

Portugália Porto a borok hazája - Estacao Ferroviária de Porto-Sao Bento vasútállomás, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Estacao Ferroviária de Porto-Sao Bento vasútállomás, Porto

 

7. Bolhao piac (Mercado do Bolhao)

Ez Porto legnagyobb piaca (jelenleg felújítás alatt). Itt mindenféle terméket megtalálsz, helyi termelők áruit is megkóstolhatod, és ajándéktárgyakat is – köztük az azulejo csempével – beszerezhetsz.

Portugália Porto a borok hazája - (Mercado do Bolhao piac
Portugália Porto a borok hazája – Mercado do Bolhao piac

 

8. Lelkek kápolnája (Capela das Almas)

Porto egyik ikonikus épülete, az azulejo egyik leglátványosabb példája. Az azulejo egy mázas csempe, amivel nem csak a belső, hanem a kültéri falakat is díszítik, arab, spanyol, portugál nyelvterületeken, országokban. A Portugáliban leginkább elterjedt változat fehér alapon, kék festéssel. Neve is erre utal, az azul (portugálul kék) szóra vezethető vissza.

Portugália Porto a borok hazája - Capela das Almas, a Lelkek Kápolnája, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Capela das Almas, a Lelkek Kápolnája, Porto

 

9. Sé do Porto

Porto Katedrálisa egy római katolikus templom, amely a város egyik legrégebbi épülete. A XII. században épült katedrálisnak a mai napig a legtöbb elemét az eredeti formájában találjuk meg annak ellenére, hogy számtalanszor átépítették már a történelem során (pl. a XVII. században barokk stílusban), viszont az eredeti formáját így is sikerült megőriznie. A katedrális egy domboldalon található, amely a város fölé emelkedik, így belátni Porto legszebb részeit innen fentről.

Portugália Porto a borok hazája - Sé do Porto székesegyház
Portugália Porto a borok hazája – Sé do Porto székesegyház

 

10. Szent Ferenc templom (Igreja Monumento de Sao Francisco)

Ez a város legrégebbi temploma. Kívülről nem mutat sokat, de nagyon különleges a gazdagon díszített belső tere. Gótikus építészeti stílusban épült a XIV. században, majd a XVII. századbán átépítették és egy kis barokk beütést kapott. Ennek köszönhetően, talán már kicsit túl is díszítették a templomot belülről. A templomhoz tartozott egykoron egy kolostor is, amely sajnos az 1900-as évek elején tűz martalékává vállt. Jelenleg a helyén a Tőzsdepalota (Palácio da Bolsa) áll.

Portugália Porto a borok hazája - Igreja Monumento de Sao Francisco templom, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Igreja Monumento de Sao Francisco templom, Porto

 

11. Tőzsdepalota (Palácio da Bolsa)

A Szent Ferenc templom mellett álló Tőzsdepalota a leglátogatottabb épület a városban. A Tőzsdepalotát 1842-ben kezdték el építeni és 1910-re készült el. A viszontagságos hetven év alatt hat építész váltotta egymás, ami a stílusjegyek érdekes keveredésén is meglátszik. 1982 óta múzeum, illetve időközben felkerült az UNESCO világörökségi listára is. Az üvegkupolás átrium, a tőzsde “parkett”, bírósági tárgyalóterem, kisebb dolgozószobák után a végére marad az épület fő látványossága a granadai Alhambra mintájára készült fényűző Arab terem. Ez egy arannyal díszített helyiség, ahol régebben a vendégeket fogadták.

Portugália Porto a borok hazája - Palácio da Bolsa, Tőzsdepalota, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Palácio da Bolsa, Tőzsdepalota, Porto

 

12. Ribeira – a történelmi városközpont

Az I. Lajos-hídtól nyugatra fekvő óváros az UNESCO világörökség része. Az egykori folyóparti halpiac köré csoportosuló házak, sikátorok és templomok igazi változatos városképet mutanak. A folyó felől nézve sokszínű és mozgalmas látvány ez az ősi városmag, ahová érdemes ellátogatni egyszer nappal, és egyszer este is, amikor teljesen más hangulatot áraszt ez a hely. Sok jó étterem és rengeteg látnivaló akad itt, csak úgy repül az idő, miközben a Ribeira macskaköves utcáin sétálsz.

Portugália Porto a borok hazája - Ribeira negyed, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Ribeira negyed, Porto

 

Portugália Porto a borok hazája - egy kis séta Porto belvárosában
Portugália Porto a borok hazája – egy kis séta Porto belvárosában

 

 

13. Guindais sikló (Funicular dos Guindais)

Riberia és Batalha negyedet köti össze mindössze 2 perc alatt. Az út során remek a kilátás a Douro folyóra és az I. Lajos hídra, mely átvezet a folyó déli partjára, Vila Nova de Gaia (lásd lejjebb).

Portugália Porto a borok hazája - Funicular dos Guindais felvonó, Porto
Portugália Porto a borok hazája – Funicular dos Guindais felvonó, Porto

Nos, ennyi látnivaló és élmény bőven elég egy napra! …de még meg se kóstoltuk azt a híres portóit – mondhatnád… Ám ami késik, nem múlik!

Kelj át velünk az I. Lajos hídon Vila Nova de Gaia-ba, ahol az eredeti portói bor nyomába eredünk!

11 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük