fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Portugál kávé-lexikon

Portugál kávé-lexikon – A portugál gasztronómiai hagyományok felsorolásakor nem szabad megfeledkezni a kávéról. A portugál kávézókban főleg Angolából és Brazíliából származó, lehetőleg frissen pörkölt és őrölt babkávét használnak.

Először is: Portugáliában “kávét” nem lehet rendelni. Egy átlagos lisszaboni pincér ennek hallatán olyan arcot vágna, mint magyar kollégája, ha egy pesti étteremben “levest” vagy “húsételt” kérnél.

 

Portugáliában – ahogy a spanyoloknál is – rengeteg fajta portugál kávé közül választhatsz.

Az alábbiakban találsz egy kis összefoglaló Portugál Kávé-lexikont, mely tartalmaz 10+1 kávéfajtát (a teljesség igénye nélkül)

 

1. Bica (ejtsd: bíká): a mi fogalmaink szerinti presszókávé a négyzeten. Pirinyó csészében szervírozzák, és olyan tömény, hogy sima földi halandónak cukor nélkül szinte lehetetlen meginni. Porto környékén cimbalino (szimbalinu) a neve, de ha arrafelé café-t kérsz, akkor is ezt adják. Egy adag kávé, egy adag víz.
(Megjegyzés: Az “egy adag kávé” saccra úgy egy púpozott evőkanálnyi, az “egy adag víz” nagyjából 30 ml-t jelent.)

Portugál kávé-lexikon - A portugál kávé fajtái: a bica és a pingo
Portugál kávé-lexikon – A portugál kávé fajtái: a bica és a pingo

 

2. Bica curto (ejtsd: bíká kúrtu): bica a négyzeten. Annyi kávé van benne, mint a bica-ban, de feleannyi vízzel készül. Ettől még a halottak is feltámadnak! Elkészítése: egy adag kávé, fél adag víz.

3. Bica cheia (ejtsd: bíká séjá) – Ez hasonlít leginkább az általunk ismert sima presszókávéra. Bica, dupla annyi vízzel. Így készül: adag kávé, két adag víz.

4. Carioca (ejtsd: kárioká), vagy bica fraca (ejtsd: bíká fraká): gyenge kávé. 1/2 adag kávé, egy adag víz.

5. Bica dupla (ejtsd: bíká duplá): azaz dupla kávé.

6. Mazagram: már spanyol nyelvterületen is többször találkoztunk ezzel a „csináld magad jegeskávéval”, ami úgy készül, hogy egy bica-t beleöntesz egy jéggel teli másfél decis csészébe, majd Portugáliában hozzáadsz egy citromszeletet (a spanyoloknál ez nem jellemző).

Portugál kávé-lexikon - Mazagram és Bica com cheirinho
Portugál kávé-lexikon – Mazagram és Bica com cheirinho

 

7. Bica com cheirinho (ejtsd: bíká kom sejrínyú): alkoholos – általában konyakos – bica. Egy adag kávé, egy adag víz, egy adag tömény szesz.

8. Café com leite (ejtsd: káfé kom lejté) vagy galao (ejtsd: gáláun): ezt kérj, ha tejeskávét szeretnél inni. Úgy készül, hogy egy bica-t felöntenek egy deci forró tejjel.

Portugál kávé-lexikon - egy kis kávézás Porto-ban: café com leite
Portugál kávé-lexikon – egy kis kávézás Porto-ban: café com leite

 

9. Pingo (ejtsd: pingu): ez a café com leite kevésbe tejes változata, amikor egy bica-ba csak pár csepp tejet tesznek. Ezt csak északon kérd, mert a déliek nem nagyon ismerik. A következő kávé esetében pont fordítva van. A garoto délen ismert, és az északiak nem issák, ott nem is érdemes ilyet rendelni:

10. Garoto (ejtsd: gárotu): maga a szó jelentése az, hogy kölyök. Az elnevezés utal arra is, hogy 14 év felett nem érdemes ilyet rendelni… A garoto-hoz egy adag kávét másodszor is lefőznek, majd ezt a híg kávét felöntik két deci meleg tejjel.

11. Abatanado (ejtsd: ábátánádu): ez a habos kávé közelíti meg legjobban az általad ismert capuccino-t.

Portugál kávé-lexikon - kóstold meg mind!
Portugál kávé-lexikon – kóstold meg mind!

 

A két legnépszerűbb populáris kávémárka a Delta és a Buondi, persze mindegyikből legalább ötfélét lehet kapni a boltokban.

 

… és ami a portugál kávé árakat illeti, arra is érdemes kitérni:

Egy bica-ért 70-90 eurócentet kérnek, és innen mennek az árak felfelé 1,20 – 1,50 euróig. Persze az előkelőbb vagy trendibb helyeken meglephetnek Téged ennél jóval magasabb árakkal is.

Ennél is valami finomságot a jó erős portugál kávéd mellé? Próbáld ki a portugál krémes kosárkát, a pastel de nata-t >>

 

Portugál körutunk előtt 1,5 évig Tenerifén (Kanári-szigetek) éltünk, ahol szintén bőséges a kávéválaszték, amibe itt kukkanthatsz bele >>

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük