fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Portugál zene Fado – Lisszabon szülöttje

Portugál zene Fado – Lisszabon szülöttje – Portugália egyik fontos kulturális öröksége a fado, ez az UNESCO szellemi világörökségének részeként számon tartott világszerte híres portugál zenei műfaj.

A fado nélkül kevésbé érthető a portugál lélek. Ezért ha Lisszabonban jársz, feltétlenül látogass el egy fado-koncertre.

 

A portugál zene fado egy melankolikus zenei műfaj, melyet egy énekes (fadista) ad elő egy portugál gitár (guitarra) és egy spanyol gitár (violao) kíséretével. Kialakulása az 1820-as évekre tehető. A fado életérzése a portugál saudade szóval jellemezhető leginkább, mely egyszerre jelent vágyakozást, nosztalgiát, szomorúságot, fájdalmat, de egyben a szerelem és a boldogság lehetőségét is. A fado szó eredendően a latin fatum,`sors`szóval van kapcsolatban. Valószínűleg afrikai rabszolgák és portugál tengerészek hagyományos zenéjéből formálódott, arab hatással.

Portugál zene Fado - Lisszabon szülöttje - fado énekes Lisszabonban
A mi első fado-élményünkre Lisszabon Bairro Alto negyedében került sor. Hely már nem volt az étteremben, így a szemközti templom lépcsőin ülve hallgattuk a fado-énekesnőt

 

Kép alá: A mi első fado-élményünkre Lisszabon Bairro Alto negyedében került sor. Hely már nem volt az étteremben, így a szemközti templom lépcsőin ülve hallgattuk a fado-énekesnőt

Más elképzelések szerint a brazil lundum és modinha stílusokból jött létre. Két stílusváltozata él: a populárisabb, szórakoztatóbb liszaboni és a kifinomultabb Coimbra-i. Előbbi az első ismert fadoénekes, a XIX. század első felében élt Maria Severa művészetéből alakult ki; utóbbi pedig az 1920-as, 30-as években, az addigi fado erőteljesen stilizált változataként, Artur Paredes és fia, Carlos Paredes gitárművészek keze alatt. A műfaj legismertebb előadója Amália Rodrígues – a portugál Piaf – (1920-1999) volt.

 

Portugál zene Fado – Portugália jelenlegi fado énekesei, akiknek érdemes ismerni a nevét:

Ana Moura; Mariza; Carlos do Carmo; Raquel Tavares; Carminho; Cristina Branco; Misia; Camané.

Portugál zene Fado - Lisszabon szülöttje - híres fado énekesek
Portugál zene Fado – Lisszabon szülöttje – híres fado énekesek

 

Édes-bús dallamok: a fado hazája, Lisszabon

Lisszabonban az Alfama negyed szűk utcácskáiban megbúvó kisebb-nagyobb bárok többségében esténként élő zenével várják a közönséget, a legnépszerűbb műfaj pedig természetesen a luzitánok hagyományos, melankolikus zenéje, a fado. A fado szülőhelye pedig nem más, mint az Alfama-negyed Lisszabonban (múzeuma is van a városrészben, a Museu do Fado), így itt mindenképp érdemes egy zenés estet beiktatnod.

Portugál zene Fado - Lisszabon szülöttje - A Fado múzeum Lisszabonban
Portugál zene Fado – Lisszabon szülöttje – A Fado múzeum Lisszabonban

 

Jó tanács! Fado-t csak kis étteremben hallgass! A fado egy szívszaggatóan szomorú zenei stílus, amit ha a turistákra specializálódott nagy éttermekben, „fado show” keretében, előre foglalt asztal, kiszámítható program, drága vacsora mellett hallgatsz, akkor az nagy eséllyel csak egy giccs lesz.

Ha azonban a megfelelő helyre mész, ami meghitt, csak pár asztalt szolgál ki, és ahol évtizedek óta rendszeresen lépnek fel fado énekesek a hét bizonyos napjain, akkor életed egyik legmegindítóbb élményében lehet részed. Keresd ezeket a kis éttermeket az Alfama negyed kanyargós, macskaköves utcáiban, ülj be egy vacsorára és élvezd ezt az annyira portugál életérzést!

A portugálok egyébként elég későn vacsoráznak. Este 9-től éjfélig szinte minden étterem tömve van, de a legtöbb helyen még éjfél után is működik a konyha.

…de amikor fado énekes megérkezik – egy este során akár többször is -, akkor lekapcsolják a villanyt, megáll a kiszolgálás, bezárják az ajtót, és pár percig mindenki csak az érzelmektől túlcsorduló zenére figyel.

 

Fedezd fel a fado szülőhazáját, Portugália fővárosát, Lisszabont!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük