fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – A spanyol fennhatóság alatt álló Tenerifén (Kanári-szigetek) eltöltött 1,5 év után 2021. nyarán úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a kontinensre.

Egy portugál délészak felfedező út után ismét spanyol földön állunk. Első spanyolországi állomáshelyünk – Santiago de Compostela, sokaknak a végcél, az El Camino zarándokút végét jelenti.

 

Santiago de Compostela nevét a világ szinte minden részén hallották már. Ha nem is tudják pontosan, hogy miről nevezetes, a legtöbben a kereszténységgel és a zarándoklattal való kapcsolatát a városnak ismerik. A katolikusok egyik leghíresebb zarándokútjának, a Szent Jakab útnak – vagy ahogy a bennfentesek hívják: az El Camino-nak – végső állomása a Spanyolország észak-nyugati részén fekvő Santiago de Compostela. Maga a város is a szentről kapta a nevét, akinek itt található a végső nyughelye.

 

El Camino  zarándokút – egy kis összefoglalás és visszatekintés

 

Mi is az El Camino zarándokút?

A Szent Jakab-út (gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak (Az Út) is nevezik) ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostela-ba vezet.

A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből – az ottani keresztényüldözés elől – Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található.

Compostela-ba nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. Mi például a franciaországi Avignon-ból indultunk el az El Camino zarándokúton 2013-ban. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - Az El Camino zarándokút kagyló-jelképe
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – Az El Camino zarándokút kagyló-jelképe – Mi a kagylóinkat a Sete-i halpiacon szereztük be még 2013-ban.

 

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Mára már nem csak vallási indíttatásból járják be ezt a fizikai és lelki próbatételt jelentő vándorlást. Sokan belső késztetésből, saját maguk vagy életük lényeges kérdéseire választ várva indulnak el a Santiago del Compostelába vezető úton, szeretnének feltöltődni, felejteni, újrakezdeni…

 

Felkészülés az El Camino zarándokútra – jó tanácsok!

Talán az egyik legfontosabb dolog, amit az El Camino-val kapcsolatban meg kell osztanunk Veled, hogy ez az út nem megy csak úgy, minden testi-lelki felkészülés, és megfelelő felszerelés nélkül. Amennyiben úgy gondolod, hogy a fotelból kipattanva pikk-pakk lesétálsz közel 800km-t egy túltömött hátizsákkal a hátadon, hát akkor nagyon tévedsz!

Hidd el, ha alapos felkészülés nélkül vágsz neki, már a 3. (de lehet, hogy már az első) napon a pokolba fogod kívánni az egészet. Nem riogatni vagy elrettenteni akarunk, tapasztalatból beszélünk. Még az általánosnál jobb erőnlétben lévőket, edzett fiatalokat is megpróbálja az út, ami bőven tartogat olyan váratlan eseményeket, amikre nem tudsz felkészülni.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - Az El Camino zarándokút minden nap feszegeti a zarándokok fizikai és lelki határit
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – Az El Camino zarándokút minden nap feszegeti a zarándokok fizikai és lelki határit

 

Túrázz rendszeresen, sportolj aktívan, kirándulj egyre nehezebb hátizsákkal egyre nehezebb terepen. Ismerd meg tested és lelked teljesítő-, és teherbíró képességét, toldd ki fokozatosan a határaidat! Meglátod, szervezeted hálás lesz érte.

A felkészülés részeként érdemes El Camino útleírásokat böngészni, felvenni tapasztalatszerzés céljából a kapcsolatot olyanokkal, akik már sikerrel eljutottak Compostela-ba. Tőlük sok hasznos infót és biztatást gyűjthetsz be. Érdemes szert tenni egy minimális spanyol szókincsre, ez megkönnyíti majd menet közben a tájékozódást, szállásfoglalást, étkezést, utazást, stb.

Az első szót már be is vésheted a szótáradba? Az egyik, az El Camino közben leggyakrabban használt szó a vízhólyag – spanyolul ampolla. Itt a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni, mert az ampollák nagyon meg tudják keseríteni a gyaloglásod, de ha már kialakultak, akkor létfontosságú, hogy fertőtlenítsd, ápold ezeket minden nap.

 

El Camino zarándokút – a felszerelés

A hátizsák egy különösen fontos tényező. 2 napot sem szívesen gyalogolnál nehéz, hát- és vállszaggató hátizsákkal, hát még huszonnyolcat. Tipikus kezdő hiba, hogy „hát még ezt is elviszem, befér még a hátizsákba, és kellhet az úton” alapon pakolsz az El Camino-ra.

Ha hiszed, ha nem, nem Te lennél az első, aki túlpakolva vág neki az útnak. ennek mi sem ékesebb bizonyítéka, mint a zarándokszállások aulájában található asztal telis tele van kezdetben „jujj, de nagyon fontos” tárgyakkal, amikből pár nap alatt „cipeli a fene ezt a vackot” lesz. Itt a szabály, fogadd meg! Ne cipelj 9-11 kilónál többet!

…és itt a következő jó tanács! Minden felszerelésed, ami a hátizsákba kerül (ruha, törölköző, széldzseki, stb.), lehetőleg legyen ultra light, azaz szuper könnyű, és kicsire összehajtható.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - Az egész zarándoklat sikere múlhat a megfelelő felszerelésen
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – Az egész zarándoklat sikere múlhat a megfelelő felszerelésen

 

A bakancs legalább annyira fontos elem, mint a hátizsák. Ha nem jót választasz, a lábad vagy extrém esetben a Camino-d bánhatja. A legfontosabb szabály bakancsot illetően: el ne indulj vadonatúj, be nem tört cipőben! A Camino-n csak és kizárólag kényelmes, sokat járatott, könnyű és a bokát kellőkeppen tartó bakancs visz majd előre.

Fordulj hozzáértő szakemberhez, hogy a megfelelő méretű, keménységű cipőt és hozzávaló zoknit vedd meg. Ez utóbbi legyen gumis zónákkal tagolt, könnyen száradó, inkább vastagabb (főként ha nem a nyári forróságban indulsz utnak), nem gyűrődő.

Mivel út többnyire lakott területeken vezet át, túlzott mennyiségű élelmiszer tartalékot ne cipelj magaddal. Hasznosabb, ha pénz van nálad, abból is készpénz, mert nem minden boltban és szálláson fogadják el a bankkártyát, és igen elkeserítő, ha egy „laza” 20-25 km-es nap után még 4-et kell sétálnod a következő bankautomatáig.

 

Még ezekre is szükséged lesz:

 • egy szellős, könnyű szandál, mert nap végén nagyon jó levenni a bakancsot, és nem abban indulni várost nézni (no persze, ha még maradt erőd…).
 • könnyű, kicsire összehajtható hálózsák, és bele betét, hogy komfortosan tudj éjszaka pihenni, bárhol is kell álomra hajtanod a fejed
 • Könnyű és vékony, jó szél és vízálló képességekkel felvértezett kabát és nadrág eső ellen
 • hőszigetelésnek polár pulcsi még akkor is, ha a nyár kellős közepén járod a Camino-t; az éjjel hideg a hegyen…
 • főként tavasszal vagy ősszel indulóknak aláöltözők, hosszú ujjú póló (ez hideg és leégés ellen is jó)
 • vízhatlan zsák a nem vízálló értékeidnek (telefon, fényképezőgép, iratok, stb.)
 • levehető szárú, sokzsebes, mindent kibíró túranadrág
 • sapka, lehetőleg siltes, és a nyakat is védő
 • túrabot, ami nagyban megkönnyíti a gyaloglást, főként dombra fel és le
 • tisztasági és egészségügyi csomag
 • fejlámpa, bicska, és sok-sok folyadék!!

 

El Camino zarándokút – START és az első nehézségek

A Camino Frances, azaz a Francia út a Szent Jakab zarándoklat legnépszerűbb szakasza. mi magunk is ezen jártunk az utunk. A több irányból érkező zarándokok a franciaországi Saint-Jean-Pied-de-Port (ejtsd: szenzsanpiédöpor) városában találkoztak össze, hogy itt együtt vágjanak neki a Pireneusok hegyláncain átvezető gyalogösvénynek. Mi Avignon-ból érkeztünk, az első éjszakánkat Saint-Jean-Pied-de-Port-ban  töltöttük, és 2013. május 1-jén indultunk útnak.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - Saint-Jean-Pied-de-Port városa, sokan indulnak el itt az El Camino zarándokúton
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – Saint-Jean-Pied-de-Port városa, sokan indulnak el itt az El Camino zarándokúton

 

A fallal védett belváros kőházai között kanyarog a keskeny utca, ahol a zarándokirodát találod (Cím: Rue de la Citadelle 39), ahol kiválthatod, vagy ha messzebbről indultál, itt lepecsételtetheted a credencial-t, azaz a zarándokigazolványt.

Minden szükséges felszerelés a hátizsákban, credencial a zsebben, és a tökösség is megvan, nincs más hátra, mint előre! START!
Nincs itt semmi finomkodás, laza bevezető, hogy hozzászokj a rendszerhez. A zarándokút rögtön nekivisz a Pireneusoknak, és már az első napon megmászatja veled a Spanyolországban található, 1057 méter magas Ibaneta-hágót.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - El Camino 1. nap: Pireneusok, Ibaneta hágó
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – El Camino 1. nap: Pireneusok, Ibaneta hágó

 

Mi az első napon fennragadtunk a hegyen… Elfáradtunk, az idő egyre rosszabbra fordult, esni kezdett az eső… Kezdtük elátkozni a napot, amikor kitaláltuk, hogy végigmegyünk az El Camino-n, Nem volt más választásunk, mint egy turista menedék beton priccsén tölteni az éjszakát.

A másnap reggel sem volt biztató. Tökig érő hó a hegytetőn, és minden levezető út lezárva… Na, most mi lesz? Szerencsére jött felfelé egy „angyal”, aki útba igazított bennünket, így megkezdtük az ereszkedést Roncesvalles városa felé. A kezdeti megpróbáltatások után nagyon jól esik egy forró zuhany, puhább ágy, és meleg étel.

Az El Camino zarándokút átvezet nagyobb városokon is, így lesz alkalmad turistáskodni is. Az első a sorban Pamplona, majd Logrono, aztán jön Burgos, majd León, ahol az impozáns katedrálisok mellet rengeteg más látnivaló is vár rád.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - az érintett katedrálisok közül néhány: Pamplona, Logrono, Burgos, Leon
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – az érintett katedrálisok közül néhány: Pamplona, Logrono, Burgos, Leon

 

Természetesen nem csak nagy városok, de kisebb települések, kedves falvak is lesznek út közben – Astorga, Molinaseca, O Cebreiro, Samos… Mire elérsz Santiago de Compostela-ba, addigra jelentős élménycsomagot gyűjtesz majd be Spanyolország ezen részéről.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - Camino de Santiago - a francia út
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – Camino de Santiago – a francia út

 

Vannak, akik a közel 800km-es utat még megfejelik, és tovább mennek a „világ végéig”, azaz Finisterra-ig, vagy délnek fordulnak, és folytatják a zarándoklást egészen a Portugáliában található Fátima-ig.

El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön - ...de vannak, akik tovább mennek a
El Camino zarándokút vége, Santiago de Compostela – Ismét spanyol földön – …de vannak, akik tovább mennek a „világ végéig”, azaz Finisterra-ig

 

Ha teheted, akkor érdemes pár napot rászánni Santiago de Compostela-ra és környékére, mielőtt visszatérsz a „régi” életedbe >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük