fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Dél-Portugália – Algarve

Dél-Portugália Algarve Portugália legdélibb tartománya. Sokan az ország legcsodálatosabb részének tartják. Felfedezésének a legjobb módja, ha volán mögé ülsz és körbeautózod.

Így felfedezheted a robusztus partvidéke rejtett strandjait (összesen 150), lencsevégre kaphatod a türkizkék víz mosta meredek szikláit, meglátogathatod lusta halászfalvait.

 

A kompról lehajtva Portugália felé vettük az irányt. Indulhat a kaland! Dél-Portugália – az Algarve térség – felfedezése! Az első cél egy jó kávé volt, amit első portugál állomáshelyünkön, Manta Rota-ban találtunk meg.

Dél-Portugália - Algarve - Viszlát Tenerife! Irány komppal a kontinens
Dél-Portugália – Algarve – Viszlát Tenerife! Irány komppal a kontinens ?

 

Dél-Portugália – Algarve látnivalói, amerre mi jártunk:

 1. Manta Rota
 2. Tavira
 3. Faro
 4. Quarteira
 5. Portimao
 6. Grotta de Benagil
 7. Lagos
 8. Sagres

Manta Rota

Manta Rota egy tengerparti kisváros. Elsősorban finom homokos, 1 km hosszú strandja vonzza a turistákat, mely részét képezi a spanyol határvárostól, Vila Real de San to António-tól a Praia de Cabanas-ig (Tavira) ívelő partszakasznak. Manta Rota strandja a Ria Formosa Nemzeti Park szélén fekszik. Ez egy fontos vizi élőhely, ahol rengeteg vándormadarat és más vadon élő állatot találhatsz. A strand mögött alacsony, a végtelenbe tűnő homokdűnék húzódnak, melyek jelentősen megnövelik a térérzetet.

Dél-Portugália - Algarve - Praia Manta Rota, az első portugál megállónk az Albarve térségben
Dél-Portugália – Algarve – Praia Manta Rota, az első portugál megállónk az Algarve térségben

 

Gyakran mondják, hogy a tenger hőmérséklete Manta Rosa-ban melegebb, mint Algarve többi részén. Ez részben a sekély partnak köszönhető, amely nemcsak melegebbé teszi a vizet, hanem tökéletesen alkalmas evezésre, padelezésre is. Összességében Manta Rota egy jól felszerelt, nagyszerű családi strand: van itt vízimentő-szolgálat, néhány étterem a tengerparton, üzletek, zuhanyzók és WC-k.

Tavira

Nem messze a spanyol-portugál határtól fekszik az Algarve térség valószínűleg legszebb városa Tavira, mely a portugálok között a poliphalászat fővárosa becenevet viseli. A Gilao folyó partján található, egykor a sózással és szárítással tartósított halak kereskedelmével foglalkozó Tavira most is vonzó turistacélpont.

A terület már a bronzkorban is lakott volt, a föníciai flotta is kikötőjének tudta. A rómaiak uralma után keletkező káoszból a mórok kerültek ki győztesen – Tavira tetőteraszai, mór stílusú házai, sőt a templomok egy része is ebből az időből származik.

Dél-Portugália - Algarve - Tavira nevezetességei
Dél-Portugália – Algarve – Tavira nevezetességei

 

A Santa Maria do Castelo templom egykor mecsetként funkcionált, a tornyában pedig harang helyett müezzin hívta imára a híveket. A római hídként ismert szép arányokkal bíró kőhíd sem ókori – eredetijét a mórok emelték a 12. században. A reconquista után a legtöbb muszlim elhagyta a várost, míg a maradók kialakították a mór negyedet.

Tavira és egész Algarve történetének emlékezetes évszáma 1755. Ebben az évben egy Richter-skála szerint 9-es magnitúdójú földrengés rázta meg a tartományt, a rengést hatalmas szökőár követte, ami nem tett akkora kárt a parttól beljebb fekvő városban, mint pl. Faro-ban.

Dél-Portugália - Algarve - Tavira látnivalói, amit érdemes megnézni
Dél-Portugália – Algarve – Tavira látnivalói, amit érdemes megnézni

 

Amit érdemes Tavira-ban megnézned (a teljesség igénye nélkül):

 

Innen indul Faro irányába a Ria Formosa Nemzeti Park nem csak hosszú, homokos partszakaszairól híres, ahol nagyon jókat strandolhatunk. A hosszú, Tavira városáig tartó, a szárazfölddel párhuzamosan futó lagúnák és öblök rendszere kiváló élőhely a madarak számára. Flamingók, godák, cankók és partfutók pihennek meg itt vándorlásuk közben vagy kísérgetik fiókáikat a sekély, sós öblök nyugalmában.

Faro – Dél-Portugália  – Algarve

Faro, az Algarve tartomány legnagyobb városa, egyben az adminisztratív központja is. A város neve az összes latin nyelvben hasonló alakú, és világítótornyot jelöl. Faro életének eseményei szorosan összefüggnek a hajózással és a tengerrel. A város nagyon szép, a történelmi központja tele van érdekes építészeti művekkel.

Találsz itt római várfalat, 18. századból szárazó templomokat, de a legizgalmasabb talán mégiscsak a Teatro Lethes, a város kulturális hagyatékának egyik legvarázslatosabb darabja. Bár a 17. században épült, mind a mai napig tánc- és zenés előadásoknak ad otthont, és nemcsak a helyieknek.

Faro belvárosa nagyon kedves és hangulatos hely – nyoma sincs a felkapott nyaralóhelyekre jellemző zsúfoltságnak és magas áraknak. Kiváló éttermek, apró kávézók és árnyékvetővel védett sétálóutcák teszik kellemessé az itt töltött időt. A történelmi városmagot egy bástyákkal megerősített fal védte – ezen belül találjuk a legrégebbi házakat, a Püspöki palotát és a harmonikus arányokkal rendelkező városháza épületét valamint a katedrálist.

Dél-Portugália - Algarve - Faro, a térség legnagyobb városa - indul a városnéző túra!
Dél-Portugália – Algarve – Faro, a térség legnagyobb városa – indul a városnéző túra!

 

Algarve tartománya gyakran volt hódító seregek célpontja – de sem a barbárok, sem a mórok, sem az őket kiűző keresztes hadak nem tettek akkora kárt a terület városaiban, mint a természet. A történelemkönyvek lapjaira fekete napként vonul be 1755 november 1. A távoli Lisszabont is romba döntő, hatalmas földrengés epicentruma itt, Algarve nyugati csücskében volt – a környék városait és a terület akkori központját, Lagos-t elmosta a tengerrengés nyomán kialakult hatalmas szökőár.

Érdekes módon Faro újra felemelkedéséhez segített ez a katasztrófa – bár a város épületei megsérültek és sok összedőlt, a Faro előtt húzódó homokdűnék sokat tompítottak a cunami erején. Míg a közvetlenül a tengerpartra épült, gazdag kikötővárosok szinte teljes egészében megsemmisültek, Faro a körülményekhez képest jól átvészelte a természeti katasztrófát – és így lett újra Algarve központja. Ma itt működik az Algarve-i Egyetem és nemzetközi repülőtere is van.

Dél-Portugália - Algarve - Faro nevezetességei
Dél-Portugália – Algarve – Faro nevezetességei

 

5 dolog, amit ne hagyj ki Faro-ban:

 1. Praia de Faro, homokos strandja kellemes éttermekkel, kávézókkal. A strandja mellett érdemes ellátogatni a
 2. kikötőbe is, ahol a luxusjachtok szomszédságában sok barátságos kávézót is találunk, valamint innen indulva
 3. sétálhatod körbe az óváros macskaköves sikátorait. A Cidade velha, azaz az óváros egy igazán hangulatos hely, ahol érdemes kicsit “elveszni”. Az Arco da Vila boltíves kapuján átlépve az építészeti stílusok egyvelegében találod magad. Majd jöhet a
 4. Sé de Faro, azaz Faro katedrálisa, mely egy római templom helyén épült, majd később mecset lett. Ma román-gótikus stílus jellemzi, de nagyon szép barokk orgonája. Faro szomszédságában, Olhao városában található a
 5. Gustav Eiffel – igen, aki az Eiffel-tornyot is tervezte – alkotta gyönyörű halpiac, ahol nem csak a szemedet legeltetheted, de még kóstolót is kaphatsz.

 

Quarteira

Vilamoura és Faro között Quarteira volt az egyik első üdülőhely, amelyet az Algarve-ban felfejlesztettek. A 70-es és 80-as években egy apró halászfaluból kedvelt üdülőhely vált, a kis házakat felváltották a toronyházak és a modern szállodák. ennek köszönhetően igen kedvelt célpontja a nyaralni vágyóknak, elsősorban a portugál családoknak.

Dél-Portugália - Algarve - Quarteira - városnézés
Dél-Portugália – Algarve – Quarteira – városnézés

 

Amit mindenképp érdemes megnézned:

 1. Marina de Vilamoura kikötő yachtokkal, bárokkal, éttermekkel, üzletekkel. Néhány percre innen a
 2. Cerro Da Vila római romokra bukkanhatsz. Aztán jöhet egy kis fürdőzés a
 3. Praia de Quarteira-n, a Közvetlenül a szállodák és apartmanházak előtt húzódó homokos strandon, mely sekély vize miatt remek, ha kicsikkel nyaralsz. Gyerekekkel kihagyhatatlan az
 4. Aquashow Park, ami tulajdonképp egy vízi vidámpark kicsiknek és nagyoknak egyaránt olyan attrakciókkal, mint pl. a „Roller Coaster”, az „Air Race”, vagy a „Top Swing”. Nem annyira rajongsz a vizes kikapcsolódásokért? Akkor irány a
 5. Mercado de Loulé piac rengeteg zöldséggel, gyümölccsel és a Portugáliában elmaradhatatlan halféleségekkel. A piac nyüzsgése után pedig kipihenheted magas a
 6. Victoria Clube De Golfe 18 lyukas golfpályáján.

 

Portimao

Az Algarve térség második legnagyobb városa Portimao, amely az Arade folyó jobb partján fekszik. Ez egy kellemes portugál város piaccal, terekkel, sétálóutcákkal, kávézókkal. Sokak szerint itt találhatod az Algarve térség legszebb helyeit:

1. Praia da Rocha, melynek nevét „Sziklás strand“-ként lehetne lefordítani, ami nem is csoda, hiszen a széles és hosszú homokkal borított partot gyönyörűen formált sziklák veszik körül. A strand mögött egy dombon magasodik a

Dél-Portugália - Algarve - Praia da Rocha - Portimao
Dél-Portugália – Algarve – Praia da Rocha – Portimao

 

2. Fortaleza de Santa Catarina erőd, mely abban az időszakban (1581–1640) épült, amikor Portugália spanyol fennhatóság alatt állt. Azzal a céllal építették, hogy megvédje az Arade-folyón Silves városába való behatolást a kalózoktól és a móroktól. Az erőd után jöhet egy séta a folyóparton található

3. Ribeirinha városrészbe, mely kellemes kikapcsolódás nap közben ugyanannyira, mint este. Kellemes élményekkel szolgálhat.

Dél-Portugália - Algarve - Portimao, Ribeirinha városrész nappal és este
Dél-Portugália – Algarve – Portimao, Ribeirinha városrész nappal és este

 

4. Alvor és a Praia de Alvor, mely a lagúna keleti partján fekvő mór gyökerekkel rendelkező halászfalu, és annak strandja. Bírod még a partozást? Akkor jöjjön még egy strand, a

5. Praia do Vau, mely Praia da Roca és Alvor közötti, csodálatos aranyhomokos szakasz a híres narancssárga szikláktól övezve.

Dél-Portugália - Algarve - Portimao strandjai
Dél-Portugália – Algarve – Portimao strandjai

Portimao-ból nagyon sok hajós kirándulást szerveznek a Benagil barlangokhoz (Grotta de Benagil)

 

Grotta de Benagil

Az Algarve térség egyik leghíresebb látnivalója a Benagil partjainál található barlangok – izgalmas motorcsónakos túra során fedezhetjük fel ezeket a különleges képződményeket.

Dél-Portugália - Algarve - Grotta de Benagil barlangtúra
Dél-Portugália – Algarve – Grotta de Benagil barlangtúra

 

A Grotta de Benagil Kedvező időjárási viszonyok esetén 5-10 perces úszással is megközelíthető a szomszédos partokról. Akár hajóval, akár úszva jutsz el ide, nem fogsz csalódni a látványban! Több barlangot is találsz a környéken, de mind közül ez a leglátványosabb: a felül nyitott kráteren keresztül betűző napfény a sziklákat és a vizet is lenyűgöző színekbe öltözteti.

Portimao városát elhagyva tovább folytattuk az Algarve térség felfedezését. A part mentén haladva utunk következő állomása Lagos volt.

 

Lagos

A szintén az óceán partján fekvő Lagos homokos strandjai mellett történelmi múltjával is sokak érdeklődését felkelti. A kiváló adottságokkal rendelkező kikötő már a kelták és a rómaiak alatt is fontos településnek számított. Róma hanyatlása után a vizigótok, rövid ideig a Toledói Királyság és Bizánc, majd a hódító mórok uralma következett.

Lagos nem csak fontos kereskedelmi kapcsolatnak számított Afrika és a Földközi-tenger felé, hanem itt alakult ki a késő középkori rabszolga-kereskedelem központja is. Az egykor jelentős és gazdag kikötővárost szinte teljes egészében eltörölte a föld színéről az 1755-ben történt hatalmas földrengés és az azt követő szökőár, így a fejlődésben Lagos lemaradt, és a homokos lagúnák védelmében épült Faro lett Algarve központja.

Dél-Portugália - Algarve - Lagos, városnézés
Dél-Portugália – Algarve – Lagos-ban is vár ránk látnivaló bőven

 

A portugálok hódító hőse, a Felfedezések korának meghatározó alakja, a puritán életet élő Tengerész Henrik Lagos, illetve a közeli Sagres kikötőjében rakta le a portugál hódítások alapjait. Szerzetesrendhez hasonló szigoráról híres hajósiskolát alapított, irányítása alatt térképészek és hajóépítők serege dolgozott – az ő nevéhez és szervezési tudásához fűződik Nyugat-Afrika felfedezése.

Munkásságával kijelölte az utat a Jóreménység-fok megkerüléséhez és Vasco da Gama indiai sikereihez, illetve a távoli Brazília felfedezéséhez. Miután Lagos volt a fő kiindulópontja a 15. századi portugál felfedezőutaknak, nem meglepő, hogy a város sétányát a Felfedezők sugárútjának nevezik.

A belváros egy lagúna körül helyezkedik el, ahol csodás yachtok mellett sétálhatunk. A város utcái szemet gyönyörködtetők, hiszen a híres, tipikus portugál csempékkel vannak kirakva. Van itt egy csomó bolt és étterem is. A Kormányzói Kastély és a főtér temploma mellett mindenképp érdemes elsétálni a Mercado de Escravos felé: itt működött ugyanis Európa első rabszolgapiaca.

A városfalon gyalogolva gyönyörű kilátás tárul eléd az öbölre és a környező hegyekre. A városnéző séta közben érdemes megízlelni a helyi fagyit, inni egy jó kávét, ami mellé elengedhetetlen sütemény is jár, a pastel de nata.

Dél-Portugália - Algarve - Lagos: városnézéd indul!
Dél-Portugália – Algarve – Lagos: városnézés indul!

 

Fedezd fel legjobb dolgokat Lagos-ban! Ez a lista segít:

 

1. Ponta da Piedade

Lagos partvonala nagyon tagolt, az üledékes kőzetbe meredek partfalakat, csipkés tornyokat, barlangokat és védett öblöket vájt az óceán hullámzása. A Ponta da Piedade környékén lenyűgöző sziklaformációkban és a hajósok tájékozódását segítő világítótoronyban gyönyörködhetsz. A 20 mr magas sziklák és a barlangok nagyon népszerű turistalátványosságnak számítanak. Egy parton-vízen töltött nap után jól esik a séta a város esti forgatagában. Érdemes útbe ejteni a

2. Mercado de Escravos-t, azaz a régi rabszolgapiac, mely Európában a legelső volt, 1444-ben építették. Ezen a helyen árulták az Afrikából idehurcolt rabszolgákat a 15. században. Földszintjén ma művészeti galéria működik. Ha séta közben meg akarod tervezni a következő hajós kirándulásod, akkor

3. Lagos kikötője is megér egy misét, ahonnan számos hajókirándulás indul, bő kínálatból válogathatsz. Akik kedvelik a történelmet, semmikép ne hagyják ki a

4. Forte Da Ponta Da Bandeira-t, ami egy tengeri erőd a Bensafrim bejáratánál fekszik, szintén megér egy látogatást. Ha családjával nyaralsz, és el akarsz menekülni a délutáni napsütéstől, érdemes betérni a

5. Centro Ciencia Viva De Lagos-ba, a város központjában található múzeumba. Ez a Casa Fogaça-ban, egy XVIII. századi kastélyban található, és bemutatja az összes olyan újítást, amely lehetővé tette a portugál felfedezések korát. Gyerekekkel kiváló program lehet a

6. Zoo de Lagos – ez az állatkert mindössze néhány kilométerre fekszik a várostól, és kiemelkedő madárállománnyal büszkélkedhet. A gyerekek imádni fogják az állatsimogatót!

 

Sagres

Ez a közel 2 ezer lakosú település az ország délnyugati sarkában fekszik. Az Atlanti-óceán arrafelé nagyon hullámos, ami miatt a szörfösök kedvelt célhelye. Sagres déli partvidéke nyugisabb, a másik oldal, a nyugati részen a sziklás partnál hullámosabb a víz.

Dél-Portugália - Algarve - Sagres, a szörfösök nagy kedvence
Dél-Portugália – Algarve – Sagres, a szörfösök nagy kedvence

 

A legtöbb (nem szörfözni jövő) turista Cabo de Sao Vicente meglátogatása miatt érinti ezt a várost. a városközponttól kb. 7 kilométerre fekvő Cabo de Sao Vicente (Szent Vice-fok) Európa legdélnyugatibb pontja, s ettől annyira érdekes. Érdemes itt megvárni a naplementét, mielőtt tovább indulsz.

Dél-Portugália - Algarve - Sagres, Cabo de Sao Vicente fok
Dél-Portugália – Algarve – Sagres, Cabo de Sao Vicente fok

 


Sagres városánál ér véget a szigorúan vett déli partvidék. Észak-Portugália az új irány, Lisszabon felé tartunk, de még nem távolodunk el az Atlanti-óceán partjától >>

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük