fbpx
vasárnap, június 4Kedvcsináló ötletek

Portugália nyugati part – Porto felé félúton

Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Miután bejártuk Lisszabont és környékét , elindultunk észak felé, Porto irányába.

 

Portugália nyugati part – városok, látnivalók, amiket érdemes útba ejteni Porto felé félúton:

 1. Ericeira
 2. Porto Novo
 3. Péniche
 4. Óbidos
 5. Nazaré – Sitio
 6. Fátima
 7. Figueira da Foz
 8. Aveiro

 

Ericeira – a portugál szörfparadicsom

Lisszabontól északnyugatra, 53 kilométerre, a sziklákon fekszik ez a nagyra nőtt halászfalu, melynek gyökerei a 12. századig nyúlnak vissza. Szép, szűk utcái, fehérre meszelt, kékkel keretezett házai között öröm sétálni, mielőtt a homokos strandok felé vennéd az irányt.

Ericeira hullámai világhírűek, a városka legendás a szörfösök körében. Strandjai közül a Ribeira das Ilhas Európa legjobb szörfparadicsomaként van számon tartva, itt rendezik meg a Szörf Világbajnokságot is.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Ribeira das Ilhas, egyike a portugál szörfparadicsomoknak
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Ribeira das Ilhas, egyike a portugál szörfparadicsomoknak

 

A Lisszabontól néhány kilométerre fekvő település egy szerény, ám rendezett és szépen kiépült halászfalu, mely a 19. század végén, 20. század elején keltette fel a fővárosi arisztokrácia érdeklődését. A csendesen múló hétköznapokat ekkor váltották fel az első nyári rezidenciák építkezésének zajai, majd egyre több és több utazó érkezett, hogy felfedezze Ericeira báját. Ennek ellenére a falu még ma is sikeresen tartja magát távol a tömegturizmustól, bár ragyogó strandjai, remek éttermei és Portugália történelmileg legjelentősebb városainak közelsége egyre frekventáltabbá teszik.

 

Íme néhány Ericeira látnivalói közül:

 • romantikus, bár ma már nem működő szökőkutak az 1920-as évekből
 • St. Pedro templom a XV. századból
 • St. Sebastian kápolna, mely a falu északi részén található, és az a jellegzetessége, hogy belsejét teljes egészében, beleértve a mennyezetet is, díszes kék-fehér csempék borítják
Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Ericeira látnivalói, egy kis városnézés
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Ericeira látnivalói, egy kis városnézés

 

 • Cruzeiro, a kőkereszt, amiről úgy tartják, Ericeira legelső háza helyén áll
 • faluban egy pellengér is található (Pelourinho da Ericeira), mely 1513-ban épült, majd három és fél évszázad után, 1863-ban elbontották. 1905-ben került elő, 1924-ben ünnepélyes keretek közt avatták fel újra, azóta látható jelenlegi helyén
Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Pelourinho da Ericeira
A pellengér nyilvános megszégyenítő hely volt a középkorban. Egy köztéren álló oszlop, amelyhez a bűnöst hozzákötözték, illetve ketrec, amelybe bezárták, hogy közmegvetésnek tegyék ki őt

 

Ha Ericeira-ban nyaralsz, akár mindennap más strandon süttetheted magad. 20 km hosszú partszakaszán, mely egészen Torres Vedras városáig nyújtózik, legalább 40 strand kínálja a tenger valamennyi örömét. Santa Cruz kifejezetten festői, míg Porto Novo széles, homokos strandja és golfpályája miatt kedvelt.

 

Porto Novo

Az Alcabrichel folyó torkolatánál egy csodás völgyben található Porto Novo. Gazdag, zöld növényzettel borított lejtők, történelem előtti települések maradványai jellemzik. Porto Novo méltán került be a történelemkönyvekbe mint az a hely, ahol a brit csapatok partra szálltak a Vimeiro-i csata előtt, az első napóleoni invázió során 1807-ben.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Porto Novo strandja, partja
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Porto Novo strandja, partja

 

Strandja, a Praia de Porto Novo magas sziklától védett öbölben fekszik, és rendkívül népszerű a szörfösök körében. A közelben található Vimeiro termálfürdő üdülőhelye, amely számos látnivalót kínál, beleértve a golfpályát, a lovasközpontot és a fűtött úszómedencét.

 

Péniche

Az Atlanti-óceán partján tovább haladva észak felé újabb szörfparadicsomra bukkanhatsz Péniche partjainál. Több km-nyi homokos partszakasz várja itt a sportolókat és a nyaralókat.

Péniche egyik érdekessége, hogy sziget volt egészen a XVI. századig, amikor az iszap keskeny földszorost hozott létre, és a kontinenshez kapcsolta ezt az ősidők óta forgalmas halászkikötőt. A régi, fallal körülvett városrészt a lenyűgöző XVI. századi Fortaleza uralja. Péniche erődje számos funkciót látott el az idők során.

Még a hadsereg használta a 70-es években, amikor átépítették az újonnan függetlenedett afrikai gyarmatok menekültjeinek ideiglenes otthonává. Ma a Fortaleza ad otthont a Városi Múzeumnak és a „nucleo-resistencia”-nak, amely tényeket gyűjt össze az 50-es évek azon időszakából, amikor a Fortaleza-t Salazar diktátor politikai ellenzékiek börtönének használta.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Fortaleza de Péniche erőd
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Fortaleza de Péniche erőd

 

Péniche kikötőjéből induló rövid komptúrával átjuthatsz a Berlengas-szigetekre, mely több ezer tengeri madár menedéke, és a világ egyik első védett területe, csak néhány halász élhet itt. A környező furcsa és csodálatos sziklaalakzatokat és látványos barlangokat kis csónakokban lehet felfedezni, amelyek a hihetetlen Furado Grande tengeri alagúton haladnak keresztül.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton -Berlengas-szigetek
1. Cabo Carvoeiro; 2. Berlengas-szigetcsoport; 3. Praia dos Supertubos Surf – ez is Péniche

 

Óbidos – a befalazott város

Óbidos Portugália egyik legszebb városa. Nagyon hangulatos középkori, várfallal körbevett település, mely teljesen más hangulatot áraszt, mint Lisszabon. Virágkorát akkor élte, mikor 1210-ben Urraca királynőnek adományozták, aki 1910-ig, a monarchia bukásáig itt uralkodott.

Ennél szebb várost nehezen találhattak volna egy uralkodó számára: rendezett macskaköves utcák, hagyományos házak és egy szépen megmaradt középkori vár; az egészet pedig az ősi falak zárják körbe. Ha valahol tapintani lehet a történelmet, akkor itt egészen biztosan. Mivel Óbidos viszonylag kicsi település, ezért minden szépsége könnyen felfedezhető és megközelíthető, akár gyalogosan is.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Óbidos, a befalazott város
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Óbidos, a befalazott város

 

Érdekes tudni, hogy Portugáliában Óbidos nevét az esküvői ajándékkal kapcsolják össze évszázadok óta. A várost ugyanis I. Dénes király adta ajándékba feleségének, Izabella királynénak esküvőjük alkalmából a XIII. században. Ezzel pedig hagyományt teremtett, attól kezdve a portugál királyok nem drágakövekkel, hanem szebbnél szebb városok ajándékozásával fejezték ki hódolatukat leendő feleségük iránt. Óbidos nagyon sokat profitált előkelő pozíciójából az évszázadok alatt, egészen 1834-ig a királynék személyes tulajdonát képezte.

 

Óbidos látnivalói (a teljesség igénye nélkül):

 • Fortaleza de Óbidos, azaz maga az erőd, mely Portugália egyik legnagyobb középkori vára; eredetileg fontos erődítmény volt, amit a móroktól történő visszafoglalás, majd az 1775-ös nagy földrengés után, már romjaiból az 1950-es években szépen helyreállítottak
 • Igreja de Santa Maria templom, ahol 1444-ben V. Alfonz herceg 10 évesen feleségül vette 8 éves unokatestvérét. A templom falát látványos, XVII. századi, kék-fehér színű azulejo csempék díszítik. Falai között található az erőd egykori kormányzójának sírja is.
 • Porta da Vila, Óbidos főbejárata, mely az erődített falak déli részén található. Ez a városkapu két hatalmas fal között egy erkélyt fog közre, a korlát mögött telis tele hagyományos azulejo csempékkel. A gyönyörűen festett csempék Krisztus szenvedéseit ábrázolják, a XVIII. században készültek.
Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Óbidos - séta az óvárosban
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Óbidos – séta az óvárosban

 

 • Amoreira akvadukt, mely egy 3 km hosszú vízvezeték a XVI. századból. A városfalakon kívül kialakított vízvezeték rendszer – mely Katalin portugál királyné elrendelésére épült – a szőlőültetvényeket, gyümölcsösöket átívelő boltíveken át juttatta el a vizet az erődhöz és a város legfontosabb szökőkútjaihoz.
 • Középkori Vásár (Feira Medieval), mely a hagyomány szerint júliusban rendeznek meg. Központja az erőd, melynek falai között újra életre keltik a középkort lovagi tornákkal, kosztümös felvonulással, középkori zenei előadásokkal, kézműves vásárral, boszorkákkal és hercegnőkkel. ha nyáron jársz erre, semmiképp ne hagyd ki!
 • Óbidosi lagúna (Lagoa de Óbidos), Portugália nyugati partjainak egyik legszebb része. Kiváltságos élőhelye a legkülönbözőbb fajoknak, törékeny ökoszisztémiáját fokozottan védik. Számos vízi és költöző madár figyelhető meg az ország legnagyobb sós vizű lagúnájában, ami a parttól 6 km-re nyúlik be a szárazföld belsejébe.
 • Nemzetközi Csokoládé Fesztivál (Festival Internacional de Chocolate), melyet márciusban rendeznek Óbidos-ban. Megtalálható itt minden, ami csoki – hatalmas szobrokat, sőt ruhákat is készítenek csokiból, amiket a divatbemutatón lehet megnézni.
Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Óbidos nevezetességei és fesztiválok
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Óbidos nevezetességei és fesztiválok

…és ha már a csokinál tartunk. Óbidos-i kirándulásod alkalmával, mindenképp kóstold meg a csokipohárban kínált helyi meggylikőrt, a Ginjinha-t.

 

Nazaré – Sitio

Tovább haladva északnak Porto felé ismét eljuthatsz Portugália egyik szörfparadicsomába. Ez Nazaré, Portugália talán legismertebb halászfaluja. Nincsenek történelmi épületei vagy hatalmas műemlékei, mint a legtöbb portugál városnak, de olyan atmoszférája van, ami már az első percben érezhető. Élő tradíciói és a partok mentén fodrozódó hullámok pillanatok alatt a szörfösök paradicsomává tették. Ám az élet nem csak a strandokon zajlik. Nazaré jól ismert éjszakai életéről, mely júliusban és augusztusban rengeteg fiatalt vonz.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Nazaré, a szörfösök nagy kedvence
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Nazaré, a szörfösök nagy kedvence

 

Furcsa kettősség hatja át ezt a falut. Egyrészt a nyaralók, szörfösök okozta pezsgés, másrészt pedig a helyiek ragaszkodása a múlthoz hatja át a települést. Nazaré lakói részben még ma is a múltban élnek. A helyieket nem nehéz felismerni, hiszen napjainkban is a népviseletet hordják. A férfiakon jellegzetes kalap, ing és nadrág, a nőkön több rétegű alsószoknya. Mentalitásukban is érződik a szülőhelyükhöz való ragaszkodás, Nazaré sok lakója soha nem hagyja el faluját, kivéve, ha Fatima-ba megy zarándokútra.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - egy kis folklór - Nazaré
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – egy kis folklór – Nazaré

 

Nazaré-nak két része van, az egyik a halászati negyed, a másik pedig Sítio, ahol a lakóházak találhatók. A strand közelében kézműves boltok, piacok, éttermek, szállodák és vendégházak várják a turistákat. A főteret közvetlenül a tengerpart mellett találod. Innen szűk utcák vezetnek kisebb terekhez, a falu utcahálózata az eredeti mór település szerkezetét követi.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton Nazaré látnivalói
Portugália nyugati part – Porto felé félúton Nazaré látnivalói

 

Fátima – a szentek és zarándokok városa

Nem csupán a vallásos érzületűek számára lehet érdekes úti cél Fátima. Ez a település azután lett fontos zarándokhely, hogy 1917-ben három helyi pásztor gyermeknek hat hónapon keresztül megjelent Szűz Mária. Ezután lett Fátima a franciaországi Lourdes és a lengyelországi Czestohowa mellett Európa legjelentősebb Mária-kegyhely.

Fátima érdekessége, hogy nevét egy mór kislányról kapta, aki valamikor a XI. században itt tért át a keresztény hitre, neve pedig egybeforrt a településsel. A jelenések idején rengeteg pénz folyt be a városba a zarándokoktól és a megbocsájtást váróktól – ennek eredményeképpen épült meg az első kápolna, amit később a szkeptikusok felrobbantottak. Ma az újjáépített változata egy sokkal nagyobb épületegyüttes része. Ebbe tartozik bele a város közepén magasodó, aranykoronás Bazilika is a 65 méter magas harangtornyával. A várost és annak szinte minden épületét a Fátima-i Szűzanyának ajánlották fel.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Fátima, a szentek és zarándokok városa
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Fátima, a szentek és zarándokok városa

 

Május és október 13-án szinte végeláthatatlan tömegek gyűlnek össze Fatima városában, hogy megemlékezzenek a katolikus vallás egyik fontos eseményéről. Mint fentebb már olvashattál róla, három pásztorgyermek állítása szerint 1917-ben összesen ötször jelent meg nekik Szűz Mária, majd októberben ugyanez egy több tízezres tömeg szeme láttára ismétlődött meg.

A legutolsó jelenést mindent elvakító fény és egy különös természeti jelenség is kísérte, az ún. napcsoda. A szemtanúk szerint a Nap saját tengelye körül forgott és úgy tűnt, mintha lezuhanni készülne. Az eseményeknek országszerte híre ment és ettől kezdve indultak meg a zarándoklatok, de az egyház csak 13 évvel később foglalt állást hivatalosan a jelenésekkel kapcsolatban.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Fátima,: sokan meghosszabbítják idáig az El Camino zarándokutat
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Fátima,: sokan meghosszabbítják idáig az El Camino zarándokutat

 

Sokan hosszabbítják meg az El Camino zarándokútjukat Fátima felé, miután megérkeztek Santiago de Compostela-ba. Mi az a pár száz kilométer plusz gyaloglás…

 

Figueira da Foz – a strandok királynője

Figueira da Foz neve a legenda szerint annyit tesz, fügefa a folyó szájában. Ehhez kapcsolódik a település kialakulásának története, mely szerint ott épült fel a város, ahol a halászok egy parton álló fügefához kötötték ki csónakjaikat és egymással üzleteltek. A kutatások szerint azonban ennél prózaibb a magyarázat, és a fügefának nincs köze az elnevezéshez. A település neve mindössze annyit jelent, hatalmas száj, ezzel Figueira da Foz fekvésére utalva, mivel az a Mondega-folyó torkolatában alakult ki a város.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Figueira da Foz - a strandok királynője
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Figueira da Foz – a strandok királynője

 

Figueira da Foz 200 évvel ezelőtt még a hajóépítés révén volt csak ismert, míg a XIX. század végén mint üdülőhelyet is felfedezték. Az 1920-30-as években pedig igazi virágkor köszöntött rá.

 

Figueira da Foz látnivalói, amiket érdemes beiktatni a programodba:

 • Casa do Paco, egy kivételes múzeum. A világ legnagyobb csempegyűjteményét – majdnem 7000 darab – láthatod itt a coimbra-i gróf egykori villájában.
 • Grande Casino az egyik legnagyobb szerencsejáték-barlang az országban. 1886-ban épült és a mai napig koncerteket, bemutatókat és táncos esteket tartanak itt.
 • Palacio Sotto Mayor egy francia stílusú kastély, mely egykor Figueira da Foz legnagyobb rezidenciája volt, Portugália legjelentősebb családja birtokolta. A fényűző villa festményekkel, értékes bútorokkal és antik tárgyakkal teli belseje nyitva áll a látogatók előtt.
Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Figueira da Foz -egy kis városnézés
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Figueira da Foz – egy kis városnézés

 

 • Forte Santa Catarina erőd: Wellington hercege 1808-ban a városban állomásozott embereivel, hogy megkezdje a háborút a franciák ellen.
 • Montemor-o-Velho: Ez a fenyegető vár a Mondego-folyó fölé emelkedik. Coimbra bukása után a XI. században épült, és a régió kulcsfontosságú erődítménye volt, amely a Reconquista (rekonkviszta, az a folyamat, amely során az Ibériai-félsziget felszabadult a VIII. század óta fennálló muszlim megszállás alól) folyamán a keresztény észak és a mór déli részének határát jelezte.
 • Praia da Claridade: A Figueira da Foz nagyvonalú, fehér homokos strandja a XIX. században kezdte vonzani a nyaralókat. Ez Európa legszélesebb városi strandja. Kisvártatva felépült mellette a Bairro Novo negyed bárokkal, szállodákkal, éttermekkel…

Természetesen a szörf szerelmesei sem maradnak it hullámok nélkül! Cabedelo, Buarcos és Cabo Mondego csak néhány a Figueira da Foz-i surf spot-ok közül, de ezek Európa legjobbjai közé tartoznak. Ez a partszakasz ideális kombináció új és tapasztalt szörfösök számára egyaránt. Jobban kedveled a hajókázást a hullámlovaglásnál? Akkor kompozz egyet a Mondego folyón!

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Figueira da Foz és a szörf
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Figueira da Foz és a szörf

 

Ennyi program után jól esik megpihenni egy helyi étterem teraszán, és megkóstolni valamelyiket a ház, és a régió specialitásai közül. Legyen ez a Pataniscas de Bacalhau, avagy tőkehal ropogós.

 

Aveiro – Portugália Velencéje

Csatornák, kanálisok, gondolák, napsütés és nyüzsgés – ez mind a „portugál Velence”-ként emlegetett Aveiro. A Velencével való összehasonlítás egy kicsit költői túlzás, de ha ezzel tisztában vagy, akkor nem érhet csalódás, mert Aveiro városa így is nagyon kellemes. A Porto-tól nem messze fekvő Aveiro egy jellegzetes portugál kisváros csatornáival, díszes csónakjaival és szecessziós épületeivel valóban egyedülálló Portugáliában.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Aveiro - Portugália Velencéje
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Aveiro – Portugália Velencéje

 

Két csatorna szeli át a várost, amelynek élete alapvetően a tengerhez és a lagúnákhoz kötődik. Hajdan fontos és módos, sólepárlásra specializálódott kikötőváros volt, most fejlődő iparú hely. A sólepárló biztosította a város gazdagságát egészen a XVI. századig, amikor egy nagy vihar elzárta a várost a tengertől 200 évre.

Aveiro belvárosát gyalogosan könnyedén bejárhatod, de Portugália Velencéjében természetesen hajóra is szállhatsz. Gondola helyett a speciális helyi moliceiro egy lapos fenekű vitorláshajó motoros változata várja a turistákat, melyeket hajdanán a helyi halászok a tengeri moszatok gyűjtésére használtak. A jellegzetes festésű, színes hajókon pajzán, pikáns képek díszelegnek, amiket gyakran átfestenek.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Aveiro, egy kis gondolázás
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Aveiro, egy kis gondolázás

 

Aveiro-ban sétálva (vagy hajózva) előbb-utóbb mindenki rátalál a Ponte dos Namorados de Aveiro hídra (aminek a hivatalos neve Ponte de Amizade híd). 2016 decemberében avatták fel, és nagyon hamar a város egyik kedvenc látnivalója lett. A városi csatornán ível át, itt fotózkodnak a turisták, integetnek az elhaladó csónakoknak, és a hídkorlátra színes szalagokat kötve szerelmi fogadalmat tesznek.

Nem messze innen, még mindig a csatorna partján shoppingolhatsz egyet a Forum Aveiro-ban Ez egy klasszikus kialakítású, kétszintes pláza galériákkal és hidakkal, ízléses, tetőtéri kávézókkal és füves terekkel, ahol nyáron piknikelni is lehet. Természetesen az összes nagy világmárka képviselteti itt magát.

A szépen felújított városközpontban számos gyönyörű homlokzatú régi házat láthatsz, némelyen a jellegzetes kék–fehér csempés (azulejo) burkolatokkal. A központi csatornától délre vannak a látnivalók, északra pedig, a halászok negyede, a Beira Mar, ahol a központi téren (Praca de Peixe) nagyon jó kisvendéglők találhatók, természetesen friss halételekkel.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Forum de Aveiro, egy kis barangolás a városban
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Forum de Aveiro, egy kis barangolás a városban

 

Érdemes ellátogatni még a Mosteiro de Jesus kolostorba, ahol egykor Szent Johanna élt. Itt alakították ki a városi múzeumot, ahol gyönyörűen megmunkált barokk mennyezet látható, valamint Szent Johanna márvány mozaik sírját. Végigjárva Aveiro utcáit igazi szemet gyönyörködtető épületekbe botlunk, melyek különleges hangulatúvá varázsolják a várost.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Mosteiro de Jesus kolostor, Aveiro
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Mosteiro de Jesus kolostor, Aveiro

 

Természetesen itt is lesz alkalmad egy jót strandolni, vagy akár szörfözni. Ehhez választhatod a Praia da Barra strandot, ahol két fürdőzés között elkirándulhatsz a világítótoronyig.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Praia Barra és Costa Nova - Aveiro
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Praia Barra és Costa Nova – Aveiro

 

Egy másik, nagyon kellemes strandolási lehetőség vár rád Costa Nova-ban. Mielőtt a turisták megérkeztek volna Costa Novába, a település egy halászfalu volt. Ezekre az időkre emlékeztetnek a függőleges csíkokkal befestett víkendházak. Costa Nova jellegzetességét és érdekességét egyedi fekvése adja, hisz egy hosszú félszigeten fekszik, az egyik oldalon lagúnával, a másikon pedig az Atlanti-óceánnal.

Mindenképp kóstold meg a helyi édesség specialitást, az ún. Ovos Moles de Aveiro-t (szó szerinti fordításban: Aveiro-i lágy tojások), ami tojássárgájából és cukorból készül egyfajta ostya szerűségbe töltve.

Portugália nyugati part - Porto felé félúton - Ovos Moles de Aveiro, a helyi sütemény specialitás
Portugália nyugati part – Porto felé félúton – Ovos Moles de Aveiro, a helyi sütemény specialitás

A „portugál Velence” után haladunk tovább északnak következő megállók felé, ami Porto, a borok hazája lesz >>

Gyere velünk és tudd meg Te is a Porto-i bor(ok) titkát! >>

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük