fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Ausztria – Úton hazafelé

Ausztria – Úton hazafelé: 2019. karácsonykor útra keltünk lakóautónkkal, és feladva franciaországi életünket, átgurultunk Spanyolországba, és meg sem álltunk a Kanári-szigetek legnagyobb tagjáig, Teneriféig.

Másfél év és két csodás, napsütötte, meleg tél után ismét visszatértünk a kontinensre, hogy kihasználva a nyári „járványszünetet” bejárjuk Nyugat-Európa általunk még nem ismert részeit.

Két nap kompozás után érkeztünk vissza Spanyolországba, majd bejártuk Portugáliát, az észak-spanyol partokat, átszeltük Franciaországot, majd Németországban a Duna forrásától indulva eljutottunk Passau-ig.

Utunk ausztriai szakaszának is meghatározó eleme lesz a Duna, hisz a Duna völgye mentén haladunk Magyarország felé.

 

Ausztria egy gazdag történelmi múlttal rendelkező ország, gyönyörű helyekkel, hagyományokkal és kikapcsolódási lehetőségekkel. A szomszédos Svájccal együtt a téli sportok központja Európában. Közelsége miatt a magyar síelők is megrohamozzák a tél beköszöntével az osztrák síparadicsomokat. Emellett azonban nyaranta is sok turista keresi fel a történelmi városokat, falvakat és túrázik az Alpok csodás tájain.

Ausztria - Úton hazafelé - Ausztria, a sokarcú vidék
Ausztria – Úton hazafelé – Ausztria, a sokarcú vidék

 

Ausztria legszebb helyei és látnivalói között ott van a Schönbrunni kastély (Bécs), Burgenland várai és termálfürdői, a Boden-tó, a Grossglockner alpesi panorámaút, a Duna-völgy (Wachau) váraival, városkáival, szőlőskertjeivel, valamint olyan gyönyörű települések, mint az UNESCO Világörökségének részét képező Hallstatt, Bad Gastein, Salzburg, Graz, vagy épp első ausztriai megállónk, Linz városa.

 

Linz

Felső-Ausztria fővárosa és egyben Ausztria harmadik legnagyobb városa kellemes, ám kissé álmos életet élt 2009-ig, amikor is Európa Kulturális Fővárosa lett, és végre kibontakoztathatta a benne rejlő potenciált. Ez a megújulás olyan jól sikerült, hogy 2014-ben Linz az UNESCO-tól megkapta a Médiaművészetek városa címet.

Linz történelme régre nyúlik vissza. Először a kelták Lentos néven, majd a rómaiak Lentia néven alapítottak itt települést. Hosszú múltja ellenére azonban a város sokáig egészen kicsi maradt. A XIX. századig csupán néhány háztömb és a vár alkotta a tényleges várost.

Ausztria - Úton hazafelé - Osztrák városok: Linz
Ausztria – Úton hazafelé – Osztrák városok: Linz

 

Mostanában Linz-et gyakran emlegetik a Változások városának, mert szívesen próbál ki új dolgokat. Linz-ben ma egyformán fontos a tudomány, a művészet és a haladás.

Linz felfedezését érdemes a barokk óvárosban (Altstadt) kezdeni, amely a Habsburgok ellenreformációs törekvéseinek köszönheti kiépülését. A városközpont sajátos hangulata, a különböző korszakokból származó épületek, a változatos kulturális kínálat és a Duna garantáltan magával ragadja a Linz-be látogatókat.

Macskaköves utcák, apró boltocskák, szebbnél-szebb régi épületek tarkítják a város ezen részét. Itt található a kastélymúzeum (Schlossmuseum) ad otthont Felső-Ausztria természet-, kultúr- és művészettörténeti kiállításának. A tekintélyes épület lenyűgözi látogatóit építészetével és a barokk óvárosra nyíló kilátásával.

Ausztria - Úton hazafelé - Osztrák városok: Linz-i hangulatok
Ausztria – Úton hazafelé – Osztrák városok: Linz-i hangulatok

 

Az óvárosból érdemes felmenni a Várhoz, melynek mindkét oldaláról pazar kilátás nyílik a városra. Az egyik oldalán kávézót is találsz a Dunára néző teraszon, a másikon pedig – a Vármúzeum alatti árkádos kilátóterasznál – a város szárazföldi része felé tekinthetsz ki.

Ausztria - Úton hazafelé - Linz Vár #ausztria #ausztrialatnivalok
Ausztria – Úton hazafelé – Linz Vár #ausztria #ausztrialatnivalok

 

Mariendom

Ez Ausztria második legnagyobb katedrálisa. A francia gótikus stílusban megépült Mariendom nem különösebben régi, csupán 1928-ban szentelték fel. 135 méter magas, 2 méterrel alacsonyabb örök vetélytársánál, a bécsi Szent István-székesegyháznál. A dóm felújítása során most kap egy új kilátóplatformot, ami magasabban lesz, mint Bécs jelképének kilátója…

Ausztria - Úton hazafelé - Linz - Mariendom, Ausztria második legnagyobb katedrálisa
Ausztria – Úton hazafelé – Linz – Mariendom, Ausztria második legnagyobb katedrálisa

 

Ami a templomot különösen érdekessé – és egyben nagyon is „linzivé” teszi – azok a hátsó részen található ólomüveg ablakok. Ezek még a II. világháborús bombázásokkor törtek ki, és a helyükre szokatlan, modern alkotások kerültek: többek között atomokról.

 

Hauptplatz – Fő tér

A Hauptplatz az impozáns, 26 méter magas, 1716-ból való Szentháromságszoborral Linz lenyűgöző főtere. Ez Európa egyik legnagyobb tere a Duna közvetlen szomszédságban, a Duna-híd mellett. A tér 220 méter hosszú és 60 méter széles, nagysága 1200 óta nem változott.

Keleti oldalán az 1659-ben átépített Városháza áll, nyugati oldalán pedig a 18. számú ház, a Freichtingerhaus, szép árkádos udvarral. A 27. szám alatt áll a valamikori Weissenwolff-palota, mely 1660-ban épült. Számos kávéház és lokál csábítja betérésre az arra járókat. A térről induló Landstrasse a város fő ütőere, mely a Főpályaudvarhoz vezet.

Ausztria - Úton hazafelé - Linz, Hauptplatz - Fő tér
Ausztria – Úton hazafelé – Linz, Hauptplatz – Fő tér

 

Pöstlingberg

Az 539 méteres Pöstlingberg a zarándoktemplommal a csúcsán emelkedik a város fölé. A világ egyik legmeredekebb kisvasútja, a Pöstlingbergbahn a főtérről indul, és mintegy 20 perc alatt kapaszkodik fel Linz „házi hegyére”. A kilátót, az állatkertet, az állatsimogatót és a barlangvasút törpebirodalmát mind-mind érdemes meglátogatni.

A végállomástól pár percre található mesebarlangban közlekedő sárkányos kisvasút teljesen elvarázsolja a kisebbeket. Az immár száz éve üzemelő vonatból kiszállva meseországban kalandozhatnak: Linz főterének miniatűr másából kis utcácskák nyílnak, melyek mindegyikében egy-egy olyan ismert mese elevenedik meg, mint a Hófehérke vagy a Piroska és a farkas. Gyerekekkel ez egy kötelező program mindazoknak, akik Linz-be látogatnak.

Ausztria - Úton hazafelé - Linz városa fölé magasodik az 539 méteres Pöstlingberg
Ausztria – Úton hazafelé – Linz városa fölé magasodik az 539 méteres Pöstlingberg

 

Ars Electronica Center

„A Jövő Múzeuma“ a holnap világát vetíti elénk. Az ötszintes épület – melynek egyébként a tetején egy panorámás étterem található – interaktív kiállításai művészi megközelítésben mutatják be a technika hatását az emberek mindennapjaira. Egyedülálló a Deep Space 8K is, amely 3D-s animációkkal gazdagított képi világokkal ismerteti meg az érdeklődőket.

Ausztria - Úton hazafelé - Ars Electronica Center - „A Jövő Múzeuma
Ausztria – Úton hazafelé – Ars Electronica Center – „A Jövő Múzeuma”, Linz

 

OÖ Kulturquartier

Az OÖ Kulturális Negyed Linz kreatív csomópontja. A lokálok, a mozi és a különböző fesztiválok mellett a „Nyitott kultúrházban“ egész évben látogathatod a kortárs művészeti kiállításokat. Nyáron a „Höhenrausch“ a város háztetői felett mutatja be médiaművészeti programját.

Ausztria - Úton hazafelé - OÖ Kulturquartier, Linz
Ausztria – Úton hazafelé – OÖ Kulturquartier, Linz

 

A városnézésbe érdemes beiktatni egy kis pihenőt a Duna partján, mely a déli oldalon kellemesen parkosított, az északi oldalán pedig strandolásra alkalmas partszakaszokat alakítottak ki. Bár a víz kivételes tisztaságú, még nyáron is igen hideg. Ejtőzés után mindenképp keress fel egy cukrászdát is, ahol feltétlenül meg kell kóstolnod a helyi specialitást, a linzi tortát!

Ausztria - Úton hazafelé - a Linz-i torta
Ausztria – Úton hazafelé – a Linz-i torta

 

A Linzer Torte valóban linzertésztából készül, de egy kicsit más, mint az itthoni kicsi linzerkarikák. Ez a süti töltve van, és a töltelékben többek között mandula és dió is található. Városszerte kapható a cukrászdákban, és remek ajándék is válhat belőle.

Az „édes bűnbeesés” után újra autóba szállunk, és haladunk a Duna mentén utunk következő állomása felé, ez pedig Mauthausen városa, melyre a második világháború árnya vetül…

 

Mauthausen

Linztől kb. 20 km-re található Mauthausen városa, mely leginkább II. világháborús koncentrációs táboráról híresült el. Szerencsére vannak a városkában szívet melengetőbb látnivalók is.

 

KZ – Gedenkstätte Mauthausen

A második világháború alatt a város mellett épült meg a mauthauseni koncentrációs tábor 1938 augusztusában, öt hónappal az Anschluss után. Ez volt Ausztria egykori legnagyobb koncentrációs tábora, melyben közel 100 ezer ember vesztette életét. A tábor működése 1945 májusában, az amerikai csapatok megérkeztével szűnt meg.

Ausztria - Úton hazafelé - KZ - Gedenkstätte Mauthausen
Ausztria – Úton hazafelé – KZ – Gedenkstätte Mauthausen

 

A Mártíremlékmű – szoborkompozíció eredeti változatát Makrisz Agamemnon készítette 1959-ben, és 1964-ben helyezték el a mauthauseni koncentrációs tábor területén emlékezésként azokra az áldozatokra, akik a II. világháború alatt Mauthausenben mártíriumot szenvedtek.

 

Soldatenfriedhof Mauthausen – Mauthausen katonai temető

A mauthauseni nemzetközi katonai temetőben – más néven olasz temető (Italienerfriedhof) – kápolna, emlékművek és több ezer külföldi katona sírja található. Főként az első és második világháború olasz és szerb hadifoglyainak, valamint a koncentrációs tábor foglyainak sírjai sorakoznak ebben a temetőben. Ez a térség a háborús áldozatok emlékére rendezett olasz-osztrák béketalálkozók helyszíne.

Ausztria - Úton hazafelé - Soldatenfriedhof Mauthausen - Mauthausen katonai temető
Ausztria – Úton hazafelé – Soldatenfriedhof Mauthausen – Mauthausen katonai temető

 

A háború szörnyűségeit idéző emlékművek után jól jön a léleknek egy kis felüdülés a Marbacher Linde, azaz a hatalmas Marbach hársfa árnyékában, majd St. Nikolaus plébániatemplomban:

Ausztria - Úton hazafelé - Marbacher Linde, a hatalmas Marbach hársfa
Ausztria – Úton hazafelé – Marbacher Linde, a hatalmas Marbach hársfa

 

St. Nikolaus plébániatemplom

A templomot Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. Ez a mecenatúra nagyon korai eredetre utal, hiszen a Duna legrégebbi helyeit Szent Miklósnak, a hajósok és szekeresek védőszentjének szentelték. 1982-ben a felújítás során egy román stílusú templom alapjait és egy kora gótikus apszis maradványait tárták itt fel. A mai templom kéthajós késő gótikus csarnoktemplom, homokkőből készült bordás boltozattal a XV. századból.

 

Heindlkai rakpart

Sétálj egyet a régi barokk városi házak díszítette rakparton, melynek korábbi neve „Johanneskai” volt. Később Leopold Heindl-ről, Mauthausen polgármesteréről nevezték át Heindlkai-ra.

Ausztria - Úton hazafelé - Heindlkai rakpart, Mauthausen
Ausztria – Úton hazafelé – Heindlkai rakpart, Mauthausen

 

Apothekenmuseum Mauthausen – Patikamúzeum

Mintegy 1600 kiállítási darab eleveníti itt fel a patikakereskedelem történetét. A pragsteini kastély első emeletén található múzeum történelmi betekintést nyújt a gyógyszerészek munkájába. A múzeum alapját az Aichberger gyógyszerészcsalád gyógyszerész történeti gyűjteménye adja.

Betekintést kaphatsz a gyógyszertár történetébe, láthatod az osztrák gyógyszerkönyvek (XVIII. – XIX. század) szinte teljesen megőrzött gyűjteményét, de vannak itt mikroszkópok, analitikai mérlegek és különféle mérőeszközök is.

Ausztria - Úton hazafelé - Apothekenmuseum Mauthausen - Patikamúzeum
Ausztria – Úton hazafelé – Apothekenmuseum Mauthausen – Patikamúzeum

 

 

Mauthausen-től körülbelül egy bő órányi autóútra a Duna belép arra a vidékre, ahol zöldellő hegyek, szőlőültetvények, történelmi falvak és középkori várak romjai kísérik az útját.

Ez a Duna-völgy, az „osztrák Dunakanyar„, azaz az UNESCO világörökség részét képező Wachau-régió!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük