fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában

Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Ausztriáról köztudott, hogy az alpesi síelés bölcsője. Az összesen 7200 kilométernyi, lejtőkön és nyolc gleccseren át vezető osztrák síközpontok a világ legjobbjai közé tartoznak.

Ausztriában síelni a magyar turisták számára is nagyon vonzó, hiszen közel van, megfizethető, és különböző nehézségi szintű pályákkal várják a lesiklás szerelmeseit.

Síelés Ausztriában – Jöjjön a 10 legjobb síközpont Ausztriában!

 

Földrajzi közelsége miatt a magyar síturisták többsége Ausztria valamelyik lejtőjén landol. Nem is csoda, hisz osztrák szomszédaink remekül felszerelkezve várják a havas sportok szerelmeseit. Néhány, síeléssel kapcsolatos érdekesség is Ausztriához kapcsolódik. Tudtad, hogy:

– a XIX. század végén Mathias Zdarsky Bécsben szabadalmaztatta találmányát, a stabilizáló kötést?

– a legelső híres síversenyt Ausztriában rendezték meg 1893-ban?

– a világ legelső sípályáját 1904-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, mégpedig az Arlberg-hágó közelében?

 

Álljon itt egy válogatás az osztrák síparadicsomok közül!

 

Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában

 

1. Skicirkus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Ez a síközpont Ausztria három legnagyobbja közül az egyik. A Skicirkus a Salzburg környékén található, legjobb minőségű síközpontok egyike, ahol nagyszerűen összekapcsolódó, kiépített, 270 km hosszú sípálya található. Széles, végtelen sípályák és lenyűgöző kilátás vár itt rád. Annak ellenére, hogy a tengerszint feletti magasság alig éri el a 2000 métert, a sípályák minőségét a hatékony hóágyúzás biztosítja. A legelégedettebbek a közepesen tapasztalt és a tapasztalt síelők lesznek.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

 

2. Schladming Dachstein

A Schladming Dachstein síközpont a Stájerországgal közös területen található, és a Ski Amade komplexumhoz tartozik. Ez a legnagyobb osztrák síközpont. Kínálatában olyan síbérletet is találsz, mely 270 lanovka, sífelvonó és 860 kilométernyi sípálya használatát biztosítja. A Schladming Dachstein sícentrum központja a középkori Schladming városa, amelynek szívét a liftekkel teljesen összekötött négy hegycsúcson (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm) át vezető sípályák alkotják. A síközpont 235 kilométernyi lesiklópályát és 490 km sífutópályát kínál a síelés szerelmeseinek.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Schladming Dachstein
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Schladming Dachstein

 

Ausztria legnagyobb hóágyúparkja és egyik legmodernebb liftrendszere a kényelmes síelők paradicsoma. 2013-ban itt rendezték az alpesi világbajnokságot. Csússz egyet a Höfi-Express melletti remek kék pályán vagy Planai fekete pályáján, ahol az éjszakai versenyeket rendezik januárban.

 

3. Flachau

Kicsit messzebb van, mint Schladming, de itt is tökéletes körülmények fogadják a sielőket. Kora reggel kezdhetsz a Wagrain felé néző oldal hosszú, piros pályáin. A nagyon széles, parkolóhoz vezető kék pályák tovább bírják a rohamot, így ezeket hagyhatod a nap végére is. Az egész oldal Alpendorf-ig és vissza ülőliftekkel nagyon gyorsan bejárható. Érdemes egy kicsit megpihenni az alpendorf-i hangulatos hütte kandallója mellett, ahol autentikus hangulat fogad, mintha megállt volna az idő, .

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Flachau
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Flachau

 

4. Hochkar

Ez a legközelebbi, s egyben leghóbiztosabb síterep. A természet olyan mikroklímát varázsolt ide, amire még Ausztria nyugati fele is irigykedik. Ha mostoha az időjárás, akkor csak itt van hó a környéken. Ilyenkor egy kicsit zsúfolt lehet a mintegy 20 km-nyi pályarendszer. Hochkar az ideális síparadicsom abban az esetben, ha a szomszédos síterepek is működnek, és eloszlik a tömeg a környéken. A környező falvakban kedvező áron lehet jó szállásokat találni.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Hochkar
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Hochkar

 

5. Nassfeld

Ez Karintia legnagyobb és a legmodernebb síközpontja, mely egészen Olaszország határáig húzódik. A 110 km-nyi lejtővel ugyanúgy megbirkóznak a tapasztalt síelők, ahogyan a gyermekes családok is. Nassfeld-ben főleg a ritkásabb, fűvel borított legelőkön síelnek, a hegycsúcsokon a pályák érintik a mészkő sziklákat, amelyek gyönyörűen kiegészítik a csodálatos tájat. A síközpont ideális feltételeket nyújt a carving-hoz, freeride-hoz és a snowboardozáshoz is. Ha szeretsz éjszaka síelni, akkor ne hagyd ki a Carnia sípálya 2,2 km hosszan megvilágított szakaszát sem.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Nassfeld
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Nassfeld

 

6. Dachstein West

A Felső-Ausztriai Dachstein West síközpont kulcsfontosságú központjai: Gosau, Russbach és Annaberg. Ezek jól összekapcsolódnak a főúton keresztül, és tömegközlekedéssel is kényelmesen megközelíthetőek. Felső-Ausztria legnagyobb síközpontja ez, a sípályák hossza kb. 85 kilométernyi. A sífutók valóságos édenkertje ez, hisz rájuk mintegy 190 km-nyi sípálya vár. Dachstein West elsősorban a családok kedvence, hisz itt a gyermekeket oktató játszóterek, óvodák, gyermekmegőrzők, szánkópályák, stb. várják.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Dachstein West
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Dachstein West

 

7. Bad Kleinkirchenheim

Megesik, hogy a családban nem mindenki bírja a havas lejtők hidegét. Ha Te állandóan a pályán lennél, de a párod nem (vagy fordítva), akkor Bad Kleinkirchenheim az ideális választás a síszünetre. Itt annyi a fürdő, a wellness és egyéb nem síelős szórakozási lehetőség, hogy még egy egyhetes bérlet is kevés a felfedezésére. Több mint 800 hóágyú jut itt 100 km-nyi pályára, így a síelés biztosított.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Bad Kleinkirchenheim #sielesausztriaban #sielesausztria
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Bad Kleinkirchenheim #sielesausztriaban #sielesausztria

 

8. Kitzbühel

A Kitzbühel/Kirchberg síterület – kb. 180 km-nyi sípályával – már a Tiroli tartományba esik. Az egész síközpont egy 463 hektáros területen fekszik, ahol legendásan meredek Streif lejtő mellett a kezdők is találnak maguknak sok, számukra ideális sípályát. Kitzbühel határán a völgyben található összes gyermekfelvonót a kicsik ingyenesen használhatják.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Kitzbühel
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Kitzbühel

 

9. Obertauern

A hely „különlegessége” kiszámíthatatlan időjárás! A fenti hó- vagy szélvihar meglephet, miután csodás időben indultál el a lenti falvakban található szállásról (a pályaszállásokat érdemes meghagyni a vastagabb pénztárcájú külföldieknek…). Amennyiben Obertauern-re esik a választásod, érdemes csökkenteni a kockázatot, és a környék többi síterepére is érvényes bérletet venned.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Obertauern
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Obertauern

 

10. Kreischberg

A síterep üzemeltetője szerint ez a magyarok kedvenc helye Ausztriában, hisz régebben a magyar egyetemisták nagyon szerettek ide járni, a síoktatóink pedig itt dolgozni. 868 – 2118 méter közötti magasságban, 1250 m szintkülönbséggel 42,5 kilométernyi sípálya, és 12 lift várja a síelés szerelmeseit.

Síelés Ausztriában - 10 legjobb síközpont Ausztriában - Kreischberg
Síelés Ausztriában – 10 legjobb síközpont Ausztriában – Kreischberg

 

Kicsit átfáztál és nagyon megéheztél síelés közben? Irány egy hütte, ahol remek osztrák specialitások várnak rád, többek között a Tiroler Gröstl!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük