fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Bajor városok – itt a 7 legszebb

Bajor városok – itt a 7 legszebb – Semmi kétség, Bajorország telis tele van szebbnél szebb látnivalóval. Fenséges kastélyok , hegyek-völgyek, olyan szikrázóan tiszta vizű tavak, mint a Boden-tó vagy a Chiemsee

…és történelmi értékekkel teli városok, melyek olyan remek programokkal várnak ránk, mint az Oktoberfest München-ben. Íme a legszebb bajor városok listája, amiket érdemes meglátogatni!

 

Bajorország az utazók paradicsoma, évente több millió látogatót vonz a regionális örökségben és kulturális hagyományokban gazdag városokba.

 

Bajor városok – itt a 7 legszebb!

  1. Lindau
  2. Kempten
  3. Füssen
  4. Garmisch-Partenkirchen
  5. München
  6. Regensburg
  7. Passau

 

Kezdjük a sort a Boden-tó partján fekvő Lindau-val .

 

Lindau

Ez a Boden-tó melletti legnagyobb bajor város. Festői szépségét az adja, hogy egy szigeten helyezkedik el, melyet a Neue Seebrücke híd köt össze a szárazfölddel. Lindau látványosságai között van többek között a kikötőben magasodó Mangturm világítótorony, és a szintén található bajor oroszlán, az óváros, a Maximilianstraße, a Szent Péter-templom (Peterskirche). Lindau érdekességeiről itt olvashatsz bővebben.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Lindau
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Lindau

 

 

Kempten

Kempten a Boden-tó felvidékének (Allgäu) közepén található. Szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően Kempten-ből a bajor fővárosba, Münchenbe (lásd lejjebb ebben a bejegyzésben) vagy a három szomszédos országba (ezek: Svájc, Liechtenstein és Ausztria ) autóval mindössze néhány óra alatt eljuthatsz.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Kempten, egy kis városnézés
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Kempten, egy kis városnézés

 

Kempten mintegy 2000 éves múltra tekint vissza, így Németország egyik legrégebbi városa. A város építészetét nagyban befolyásolta két keresztény felekezet (protestáns és katolikus) évszázadokon át tartó együttélése. Ha szeretnél megtudni egy kicsit többet a város történelméről, látogass el a Cambodunum Régészeti Parkba (APK), ahol térképen jelzett turistaútvonalak mentén fedezheted fel a látnivalókat. A városban számos múzeum található, például az Allgäu Múzeum, mely betekintést nyújt a városban több száz évvel ezelőtt élt emberek életébe.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Kempten
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Kempten

 

A figyelemre méltó látnivalók közé tartozik még a hercegapátok rezidenciája, a XVII. századi Basilika St Lorenz, a város legrégebbi temploma, a St. Mang, a városháza, a Burghalde, egy római kastély, amelyet Kempten belvárosában találtak, és az Abbazia di Kempten néven ismert kolostor.

 

 

Füssen

Füssen, Dél-Németország egyik legszebb nyaralóhelye, mintegy 700 éves múltra tekint vissza, és évszázadok óta szerepel a bajor látnivalók térképén. A turisták által kedvelt Romantische Straße, azaz Romantikus út déli végén található. Ez egy csaknem 400 km-es útvonal Würzburg-tól egészen a Neuschwanstein-i kastélyig.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - a Romantische Straße (Romantikus út) térképe
Bajor városok – itt a 7 legszebb – a Romantische Straße (Romantikus út) térképe

 

A Romantische Straße képeskönyvbe illő szépségű tájakon kalauzol keresztül, ahol tavak, szőlőültetvények és virágokkal gazdagon megrakott, régi favázas házak váltakoznak. Az ipar XIX. századi megszűnéséig Füssen lant- és hegedűkészítéséről volt híres, melynek legszebb példányait a városi múzeum őrzi.

Vár még rád Füssen-ben a drámai hegycsúcsokkal övezett romantikus óváros. A zene szerelmeseinek érdemes tanulmányozni a Kaisersaal koncertajánlatát, és senkinek sem szabad kihagyni a Neuschwanstein-i kastélyt.

Bajor városok - itt a 7 legszebb: Füssen, egyveleg
Bajor városok – itt a 7 legszebb: Füssen, egyveleg

 

Garmisch-Partenkirchen

Amint azt a kötőjeles neve is sugallja, Garmisch-Partenkirchen két falu egyesüléséből jött létre az 1936-os téli olimpiára. Az Alpok drámai csúcsaival a háttérben, mindkét településnek sikerült megőrzi saját karakterét, és ötvözni a régi és a modern világot.

Bajor városok - itt a 7 legszebb: Garmisch-Partenkirchen
Bajor városok – itt a 7 legszebb: Garmisch-Partenkirchen

 

Itt találod a legjobb túrázási és síelési lehetőségeket, közvetlenül München szomszédságában. Ezen a vidéken felfedezheted a rejtélyes „őrült király”, azaz bajor II. Ludwig (született 1845-ben és 1886-ban vízbe fulladt a Starnbergi-tóban) legnagyszerűbb palotáit.

A legszebbek közé tartozik a közeli Schloss Linderhof, a Jagdschloss Schachen és a Disney-díszletet idéző varázslatos Neuschwanstein-i kastély. Bajorország kastélyairól és várairól itt találsz bővebb információt.

 

 

München

A bajor főváros nem csupán az Englischer Garten városi parkjában zajló, híres Oktoberfest sörfesztiválról híres. München nyüzsgő belvárosa számos látnivalót tartogat az idelátogató turistáknak.

 

Marienplatz

München szíve, a legjobb kiindulópont a városnézéshez. Gyönyörű épületek veszik körbe ezt a teret, így már önmagában remek látnivalóval szolgál. Innen egy kényelmes sétával eljuthatsz a város legtöbb látnivalójához. Évszázadokkal ezelőtt a Marienplatz-on tartották a vásárokat, ünnepségeket, a város életének lüktető központja volt.

A XII. századi tér ma is fontos szerepet tölt be a helyiek életében, kedvelt találkahely, tele éttermekkel és kávézókkal. A tér leglátványosabb épülete a 1867-1909 között flandriai gótikus stílusban épült új városháza gazdagon díszített homlokzatával, több száz szobrával, tornyaival. Érdemes 11 vagy 12 óra körül ellátogatni a térre, mert ilyenkor lehetsz fültanúja az ikonikus százéves harangjátéknak.

Bajor városok - itt a 7 legszebb- Marienplatz, München
Bajor városok – itt a 7 legszebb- Marienplatz, München

 

Marienplatz látványosságai között van még a XIV. században épült régi városháza, melyben ma ritka régi játékokat kiállító játékmúzeumot találsz, a harmincéves háború emlékére emelt Mária-oszlop, tetején az arany Szűz Mária szoborral, mely 1683 óta áll a téren, valamint minden decemberben a híres karácsonyi vásár (Christkindlmarket – 1642 óta).

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Rathaus - Marienplatz, München
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Rathaus – Marienplatz, München

 

Residenz, avagy a Királyi palota – Európa legnagyobb művészeti múzeuma

Évszázadokon át a bajor hercegek, választófejedelmek és királyok székhelye volt a München Residenz, Európa egyik leglátványosabb palotája. A palota 7 nagy udvaron terül el, és három fő részből áll, ezek pedig: a Königsbau, a Max-Joseph-Platz felé; az Alte Residenz, szemben a Residenzstrasse-val; és a Festsaalbau (Bankett hall), kilátással a Hofgarten-re.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München - Residenz, avagy a Királyi palota - Európa legnagyobb művészeti múzeuma
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München – Residenz, avagy a Királyi palota – Európa legnagyobb művészeti múzeuma

 

Legelső átépítésekor, a XVI. század elején készült el az Antiquarium, a gyönyörű reneszánsz szalon. A II. világháború alatt a palota nagy része romba dőlt, de a bombatámadást megelőzően a legfőbb értékeket kimenekítették, és biztonságos helyre vitték. Ma a palota 120 szobája tele van művészeti alkotásokkal, eredeti bútorokkal és egyéb kincsekkel.

A szenvedélyes múzeumlátogatók a Residenz bebarangolása után sem maradnak program nélkül. Várja őket München számos múzeumának egyike (vagy akár mindegyike): a Német Múzeum (Deutsches Museum); a Régi képtár (Alte Pinakothek); az Új képtár (Neue Pinakothek); a Modern kori képtár (Pinakothek der Moderne); vagy a Glyptothek, melynek különlegessége, hogy kizárólag antik görög és római szobrokat találsz benne.

 

Frauenkirche székesegyház és a Szent Péter templom

A XV. században késő gótikus stílusban épült székesegyház München egyik szimbóluma. Ez a város legnagyobb temploma, melyben egyszerre akár 20.000 ember is elfér. 99 méter magas ikertornyai csak úgy vonzzák a turistákat.

Fentről nem csupán a városra láthatsz rá, de fantasztikus panoráma tárul eléd a Bajor-Alpokra is. A Frauenkirche székesegyház szolgál IV. Lajos német-római császár nyughelyéül is. Legértékesebb darabjai közé tartoznak a fából faragott, XV. századból fennmaradt próféták alakjai, melyeket a müncheni mester, Erasmus Grasser készített.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, Frauenkirche székesegyház
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, Frauenkirche székesegyház

 

Míg a Frauenkirche ikertornyaival hívogat, addig a XII. századi Szent Péter templom (Peterskirche) tornyával átüti az eget. München legrégebbi temploma egy VIII. századi kolostor helyén épült eredetileg fából, de ez csak 150 évig állt, mivel egy tűzvész elpusztította. Ezt követően gótikus stílusban építették újjá.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, Szent Péter templom (Peterskirche)
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, Szent Péter templom (Peterskirche)

 

Viktualienmarkt

A város piaca 1807-ben, I. Miksa császár rendeletére jött létre egy korábbi, jóval kisebb vásártér helyén, mely a Marienplatz-on volt. A Viktualienmarkt kétségkívül a müncheni gasztro kihagyhatatlan állomása, ahol nem kevesebb, mint 140 üzletben és standon kínálják az árusok portékáikat, és természetesen megkóstolhatod a bajor specialitásokat is. A piac jelenlegi területe óriási (22.000 m2), ezért gyakran tartanak itt nagyszabású fesztiválokat, rendezvényeket.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, Viktualienmarkt
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, Viktualienmarkt

 

Englischer Garten (Angolkert) – az igazi müncheni pihenőhely

Ez a város legnagyobb zöldfelülete, mely hosszan nyúlik el az Isar folyó mentén. Találsz itt két sörözőt, helyes ázsiai pavilonokat, kínai pagodát, japán teaházat, egy görög stílusú templomot (Monopteros), sétaútvonalakat. A parkban vízibiciklizhetsz, etethetsz kacsákat, vagy csak heveredj le a fűbe pihenni…

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Englischer Garten (Angolkert) - az igazi müncheni pihenőhely
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Englischer Garten (Angolkert) – az igazi müncheni pihenőhely

 

A legegyedülállóbb mégis az az Englischer Garten-ben, hogy akár szörfdeszkára is pattanhatsz a város kellős közepén! Az Eisbach-csatorna mellett egész évben, még a leghidegebb hónapokban is sorban állnak a szörfösök, hogy kipróbálhassák, mennyi ideig bírják a csatorna hullámain. Persze, ha nincs benne gyakorlatod, ne itt kezdd el a gyakorlást, de látványnak is egészen egyedi, ahogy szörfösök a város közepén, egy csatornán gyakorolnak.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Mönchen, az Englischer Garten-ben, hogy akár szörfdeszkára is pattanhatsz
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, az Englischer Garten-ben, hogy akár szörfdeszkára is pattanhatsz

 

 

Nem csalás, nem ámítás! Belvárosi szörf München szívében – nézd meg a videót!

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kis pihenés az Angolkertben, és már folytathatod is München felfedezését az Olimpiai Parkkal, és a BMW Központtal

Az Olimpiai Parkot az 1972-es XX. olimpiai játékokra építették, de hosszútávra terveztek. A világ sok olimpiai helyszínével ellentétben a münchenit még ma is használják olyannyira, hogy a város egyik legfőbb látnivalója lett.

Van itt jégpálya, fedett úszómedence, lakónegyedek és természetesen a sátorszerű, futurisztikus tetőszerkezetéről könnyen felismerhető olimpiai stadion, mely 2006-ig a város futball csapatának, az FC Bayern München-nek adott otthont.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, Olimpiai Park
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, Olimpiai Park

 

Nem messze az Olimpiai Parktól található a Bayerische Motoren Werke, azaz a BMW székhelye. A négy jellegzetes tornyáról könnyen felismerhető BMW Központ és a mellette található, a BMW logóját formázó Múzeum évente több százezer látogatót vonz. Az 1913-ban alapított BMW München egyik legnagyobb vállalata.

Kezdetben a cég még repülőgép motorok gyártásával foglalkozott, az autógyártást csak 1928-ban kezdték meg. Röviddel a II. világháború után a szövetségesek lebontották a vállalat épületeit és kizárólag kerékpár, valamint háztartási eszközök gyártását engedélyezték. A BMW csak 1950-ben térhetett vissza az autógyártáshoz.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, a BMW székhelye
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, a BMW székhelye

 

Amikor kezdesz betelni a városnézéssel, akkor irány a történelmi Hofbrauhaus – egy 1589-ből származó sörház –, ahol sört és kiadós lakomát fogyaszthatsz.

 

Hofbrauhaus – a világ leghíresebb sörcsarnoka

Sörrajongóknak kihagyhatatlan zarándokhely! 1589-es alapításától a Bajor Hercegség, majd Választófejedelemség uradalmi sörfőzdéjeként működött. Ma sörfőzde, sörcsarnok és étterem, ahol turisták mellett még mindig számos helyi is szívesen fordul meg.

Sok asztalon jelzi kis tábla, hogy törzsvendégek számára foglalják. Ezt tartsd tiszteletben, mert a törzsvendég státusznak nagyon nagy hagyománya és még nagyobb presztízse van. Nem könnyű bekerülni azok közé, akik saját zárható rekeszt kapnak itt a söröskorsójuknak.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, Hofbrauhaus - a világ leghíresebb sörcsarnoka
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, Hofbrauhaus – a világ leghíresebb sörcsarnoka

 

Érdemes megpróbálni elcsípni egy olyan pillanatot, amikor megérkezik egy törzsvendég a Hofbrauhaus-ba és szertartásosan magához veszi a korsóját, mielőtt leülne az asztalához! A korsók rekeszei a csarnok bejáratától balra vannak.

Amikor megérkezik egy törzsvendég, odamegy a rekeszéhez, kinyitja rajta a lakatot, előveszi a saját korsóját, majd elmossa a rézcsapnál. Ez egy olyan, hosszú múltra visszatekintő hagyomány, amit tényleg nem a turisták kedvéért csinálnak, de mindenképp különleges élménnyel gazdagítja München-i látogatásodat.

 

Nymphenburg-i kastély – a nimfák palotája

München belvárosától nem messze található Nymphenburg egy reneszánsz-barokk épületegyüttes. A kastélyhoz kapcsolódik egy 230 hektáros park, melynek különlegessége az volt, hogy a közeli folyócska vizét egy csatornarendszeren keresztül vezették rajta keresztül. Végül a Nymphenburg-i kastély barokk parkját egy medencékkel, vízesésekkel, kápolnákkal, fürdő és pihenő „várakkal” díszített tájparkká alakították át. Nymphenburg-i kastély, és több híres bajor kastély és vár leírását itt találod.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - München, Nymphenburg-i kastély - a nimfák palotája
Bajor városok – itt a 7 legszebb – München, Nymphenburg-i kastély – a nimfák palotája

 

Regensburg

A Duna partján fekszik ez az UNESCO Világörökség részét képező, nyüzsgő középkori város. I.sz. 179-ben alapították, Marcus Aurelius római császár uralkodása alatt, így lett a Duna lényegében a Római Birodalom északi határa. 590-ben Regensburg Bajorország első fővárosa lett, számos hercegnek, királynak és püspöknek adott otthont az évszázadok során.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Regensburg
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Regensburg

 

Szerencsére Regensburg-ot megkímélték a háborúk során más városokat ért tragikus pusztításoktól, így ma számos olyan építészeti emléket őriz, amelyek megmutatják, hogyan nézhetett ki fénykora idején. Regensburg-ban tett látogatásod során ne hagyd ki a római városkaput (Porta Praetoria), és a XII. századi régi kőhidat, melynek 16 íve hidalja át a Dunát – a középkori mérnöki munka diadala!

 

Passau – a 3 folyó városa

Ahol három folyó – a Duna, az Inn és az Ilz – találkozik, ott találod Passau-t, mely utunk németországi szakaszának utolsó állomása. Passau, a németországi Velence, ahogyan néha nevezik, egy festői város, amelyet évszázadokon át a víz formált.

Bajor városok - itt a 7 legszebb - Passau - a 3 folyó városa
Bajor városok – itt a 7 legszebb – Passau – a 3 folyó városa

 

Mindig is gazdag kereskedelmi központ volt, híres többek között a cseh só (Közép-Európa fehér aranya) kereskedelméről. Passau ismert a Szent Római Birodalomhoz fűződő szoros kapcsolatáról is – ezt híven példázza, hogy már az V. század óta áll templom a városban.

Passau-t régen hihetetlenül tekintélyesnek tartották, mert az ország legnagyobb püspöksége volt. Hatalmas hercegek és püspökök fejlesztették a várost, hogy kialakítsák a kanyargós utakat, alagutakat és nagy boltíveket, amelyek közül sok még ma is látható.

Passau tökéletes hely egy egynapos folyami körutazásra is, de a kiterjedt kerékpárút-hálózat miatt a lelkes biciklisek is rendkívül vonzónak találják.

 

Hamarosan átlépjük a német-osztrák határt, de utunk ausztriai szakaszának is meghatározó eleme lesz a Duna, hisz a Duna völgye mentén haladunk majd Magyarország felé.

Kalandozz tovább velünk Ausztriában!

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük