fbpx
szerda, március 22Kedvcsináló ötletek

Észak-Spanyolország – Asztúria

Észak-Spanyolország – Asztúria – Elhagyva Ribadeo-t Galícia utolsó városkáját, átlépünk a nem kevésbé csodás Asztúriába. Neve misztikus hegységeket, gyönyörű zöld vidéket, halászfalvakat, római romokat idéz.

Azok a turisták is ezeket vallják a hercegségről, akik manapság egyre nagyobb számban keresik fel vidékeit.

 

Észak-Spanyolország – Asztúria – Az Asztúriai Hercegség Spanyolország északi részének egyik nagy múltú és sokat ígérő tartománya. Galicia, Kantábria és a nagy déli szomszéd, Kasztília és León között terül el az Atlanti-óceán partján, a Vizcayai-öbölben, amit szoktak Kantábriai-tengernek is nevezni. Talán Asztúria turisztikai szlogenje fogja meg legjobban a térség lényegét: Asturias paraíso natural, azaz Asztúria, a természetes édenkert.

 

Észak-Spanyolország – Asztúria – amit érdemes megnézni:

  1. Luarca
  2. Cudillero
  3. Avilés
  4. Oviedo
  5. Gijón
  6. Villaviciosa

 

Luarca

Luarca-t a zöld part fehér falujának – la villa blanca de la costa verde – nevezik. Nagyon sikeres szójáték ez, amely leírja az egész asztúriai part legfehérebb városának és a Kantábriai-tengernek a kontrasztját. Luarca látnivalói között mindenképp említésre méltóak a következők:

 

1. Puerto de Luarca

Luarca kikötője a város leglátogatottabb, és legtöbbet fotózott része. Ez nem is csoda, mutatjuk, miért:

Észak-Spanyolország - Asztúria - Puerto de Luarca
Észak-Spanyolország – Asztúria – Puerto de Luarca

 

2. Palacio del Marqués de Ferrera

A Palacio de La Moral néven is emlegetett épület a XIII., XIV. és a XVIII. századból származik. A Calle Olavarrieta utcában találod, ahol a Camino de Santiago zarándokút is elhalad.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Palacio del Marqués de Ferrera, Luarca
Észak-Spanyolország – Asztúria – Palacio del Marqués de Ferrera, Luarca

 

3. Puente del Beso (a Csók hídja)

A legenda szerint a híd két szerelmes csókjáról kapta a nevét. Egyikük Cambaral, a hírhedt kalóz, a másikuk pedig Hidalgo lánya. Hidalgo volt az egyetlen, akinek hosszú idő után sikerült a kalózt legyőznie, de ahelyett, hogy megölte volna, hazavitte és ápolta. Ekkor találkozott a két fiatal, első látásra szerelem, aztán éjszaka megszöktek együtt. Hidalgo megtalálta őket, és mindkettőjüket lefejezte…

Észak-Spanyolország - Asztúria - Puente del Beso (a Csók hídja), Luarca
Észak-Spanyolország – Asztúria – Puente del Beso (a Csók hídja), Luarca

 

4. Barrio del Cambaral

Ez a negyed – csakúgy, mint Luarca halpiaca – a fentebb emlegetett Cambaral nevezetű kalózról kapta a nevét. A Barrio del Cambral a régi halászok középkori negyede, akik a bálnák vadászatával foglalkoztak a Kantábriai tengeren. A régi népi stílusú, palatetős házakból sajnos már csak imitt-amott látni néhányat, de így is megéri egy látogatást ez a városrész.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Barrio del Cambaral, Luarca
Észak-Spanyolország – Asztúria – Barrio del Cambaral, Luarca

 

5. Mesa de los Mareantes y Navegantes

A Barrio del Cambaral szomszédságában található Mesa de los Mareantes az a hely, ahol a városi tanács a középkorban ülésezett. Később ez lett a Novilissimo Gremio de Mareanes y Navegantes fijosdalgos de Luarca Céh találkozóhelye, amely nyolc évszázadon keresztül foglalkozott a város tengeri lakosságának ügyeivel. Innen fennséges panoráma nyílik az egész környékre.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Mesa de los Mareantes y Navegantes, Luarca
Észak-Spanyolország – Asztúria – Mesa de los Mareantes y Navegantes, Luarca

 

…és ha már szép kilátásról van szó, ne hagyd ki a Mirador del Acantilado kilátót, és a fürdőzést se a Playa de las Arreas-on.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Mirador del Acantilado kilátó, és a Playa de las Arreas, Luarca
Észak-Spanyolország – Asztúria – Mirador del Acantilado kilátó, és a Playa de las Arreas, Luarca

 

Luarca-ból alig 30 perc autózás az észak-spanyol tengerparton és megérkezel a következő városkába:

Cudillero

A festői halászfalu házai, mintha zsinóron lógnának lefelé a hegyoldalban, melyet a kikötő patkó alakban koszorúz. Néhány romantikus nap eltöltéséhez nincs is jobb úti cél. A vendéglőkben mindig friss fogásokból készítik a finomságokat, a kikötőkben régi halászhajók ringatóznak, a macskaköves utcák meredeken kacskaringóznak a tenger felé. Cudillero-ban nem ritka a zarándokok látványa, hiszen a település az El Camino de Santiago zarándokút egyik állomása. Már maga a hely hangulata is elég indok, hogy meglátogasd, de Asztúria legszebb halászfaluja tartogat bőven látnivalót számodra:

 

1. Plaza de la Marina

Amint megérkezel Cudillero-ba, ez a látvány fogad: a gyönyörű Plaza de la Marina fehér házaival és színesre festett ablakkereteivel. Úgy tűnik, ez a hely egyre csak fiatalodik. A házak elrendezése olyan, mintha egy amfiteátrumban lennél, ahol a tér a színpad, és domboldalon sorakozó házak pedig a széksorok.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Plaza de la Marina, Cudillero
Észak-Spanyolország – Asztúria – Plaza de la Marina, Cudillero

 

2. Ruta de los Miradores

A Ruta de los Miradores (kilátók útja) tulajdonképp nem egy, hanem 3 útvonal, melyeket végigjárva tutira megtalálod a legszebb utcákat és a legjobb kilátókat. Ezeket a sétaösvényeket kék korlátok és jelzések mutatják a földön. Cudillero tele van kilátókkal (mirador), de van 3, amit nem szabad kihagyni, ezek: Mirador de la Atalaya, Mirador del Pico és Mirador de Cimavilla.

Észak-Spanyolország - Asztúria - a kilátók útja - Ruta de los Miradores, Cudillero
Észak-Spanyolország – Asztúria – a kilátók útja – Ruta de los Miradores, Cudillero

 

3. Faro de Cudillero

A település keleti végébe kisétálva találod Cudillero világítótornyát, mely a XIX. században épült, hogy segítse a hajósokat a sziklákkal teli tengerpart veszélyeit elkerülni.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Faro de Cudillero - a világítótorony
Észak-Spanyolország – Asztúria – Faro de Cudillero – a világítótorony

 

4. Puerto de Cudillero

A kikötő a szíve-lelke Cudillero-nak. Itt sikerült megőrizni a kikötő varázsát, amit sok más halászfalu már elveszített az idők során. Órákig lehet figyelni a halászatból megérkező, ezer színre festet hajókat. Érdemes végigsétálni a mólón is, ahonnan páratlan a kilátás.

Észak-Spanyolország - Asztúria - uerto de Cudillero - a kikötő
Észak-Spanyolország – Asztúria – uerto de Cudillero – a kikötő

 

Szereted a halad és a tenger gyümölcseit? Akkor mindenképp be kell ülnöd egy jó kis helyi étterembe, mert ennél frissebb alapanyagokból készült halételt nehéz lenne elképzelni! Az óceánból a tányérodra került finomságokat pedig érdemes sidra-val, asztúriai almaborral leöblíteni.

A finom ebéd után kötelező a szieszta valamelyik csodás tengerparton, majd újabb 1/2 óra autókázás, és megérkezel Asztúria 3. legnagyobb városába.

Avilés

Furcsa ez a város… Egyszerre ipari és középkori. Avilés-hez közelítve előbb a szürke, nem túl szexi ipari látvány tárul eléd, ami akár el is ijeszthetne, de érdemes ezen a ‘rideg’ fogadtatáson túltenni magad, mert egy csodás középkori óváros lapul a központban.

 

1. Óváros

Avilés egyedülálló történelmi városközpontja tökéletes egy városnéző sétára. Nem csupán középkori épületekkel van tele ez a leglátogatottabb negyed, de számtalan kávézó, étterem és ún. sidreria – almaborozó, ahol az Asztúriából származó almabort, a sidra-t kóstolhatod meg – közül válogathatsz.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Avilés óvárosa
Észak-Spanyolország – Asztúria – Avilés óvárosa

Séta közben érdemes érinteni a Plaza de Espana teret, itt találod a városházát. Aztán jöhet a calle La Ferrería utca, a fallal körbevett régi város központja, majd az Iglesia de los Padres Franciscanos (a ferences atyák temploma) a régi kikötő mellett, végül a Palacio de Camposagrado palota, Avilés legszebb barokk épülete.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Avilés, egy kis ízelítő a város hangulatából
Észak-Spanyolország – Asztúria – Avilés, egy kis ízelítő a város hangulatából

 

2. Barrio marinero medieval de Sabugo

Sabugo középkori halásznegyede a Carbayo térrel, Sabugo régi templomával és kőpadjaival mindenképp megér egy látogatást. Itt találkozott a Mareantes közösség, hogy megtervezze a halászatot, beleértve a bálnavadászatot is.

A calle Rivero utca a Camino del Norte zarándokút egy szakasza, egyben Avilés egyik legforgalmasabb része. Ne hagyd ki ezeket sem: La fuente de los canos de San Francisco forrás a XVII. századból; parque de Ferrera park, angol és francia stílusú kertjeivel. Vagy a Carbayedo park, a marhavásár egykori székhelye, magtárával és szökőkúttá alakított itatójával.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Barrio marinero medieval de Sabugo, Avilés
Észak-Spanyolország – Asztúria – Barrio marinero medieval de Sabugo, Avilés

 

3. La calle Galiana és az árkádok

Ez Avilés óvárosának legszebb és legikonikusabb helye. Az utca a legtöbb épületét egymást követő árkádok kötik össze több mint 250 méteren át megszakítás nélkül. Az árkád óvta az esőtől és a naptól az iparosokat, akik itt dolgoztak a szabadban, raktáraik és istállóik a földszinten voltak, otthonuk az emeleten, kertjük pedig hátul.

Észak-Spanyolország - Asztúria - calle Galiana és az árkádok, Avilés
Észak-Spanyolország – Asztúria – calle Galiana és az árkádok, Avilés

 

4. La Plaza: Avilés piaca

Avilés történelmi központjának másik legszebb sarka a Plaza de Hermanos Orbón, amit Avilés-ban mindenki Plaza del Mercado néven ismeri. Miért? Hát könnyű. Mert a központjában áll a város élelmiszerpiacának épülete: a „La Plaza”. Ez az ideális hely a régióból és Asztúriából származó jellegzetes termékek beszerzésére: a Kantabriai tengeri halaktól és kagylóktól a falusi kenyérig, a húsig vagy az asztúriai sajtokig. Ezekből könnyen elkészíthetők az asztúriai gasztronómia finomságai.

Észak-Spanyolország - Asztúria - La Plaza: Avilés piaca
Észak-Spanyolország – Asztúria – La Plaza: Avilés piaca

 

5. El Centro Niemeyer

Oscar Niemeyer alaposan felforgatta Avilés imázsát, mikor 2011-ben megalkotta ezt a kulturális központot a szürke ipari övezet és a középkori történelmi központ között.

Észak-Spanyolország - Asztúria - El Centro Niemeyer, Avilés
Észak-Spanyolország – Asztúria – El Centro Niemeyer, Avilés

 

…és ne feledkezzünk meg a hullámlovaglás szerelmeseiről sem! Autóval alig 10 percre a várostól találod a régió egyik legjobb surf spot-ját, a Playa de Salinas-t. Aki nem szeret szörfözni, az sem fog unatkozni ezen a strandon. Sétálhatsz a dünék között, de van itt egy szabadtéri horgony múzeum is.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Playa de Salinas strand
Észak-Spanyolország – Asztúria – Playa de Salinas strand

 

A parttól kicsit eltávolodva, alig 30 km-re fekszik Asztúria másik nagyvárosa:

Oviedo

A messzire visszanyúló történelemmel rendelkező Oviedo az Asztúriai Hercegség fővárosa. Oviedo ötvözi az óváros múlttal teli műemlékeit, és a modern egyetemváros jegyeit. Oviedo-ban sétálva az alábbiakat mindenképp érdemes érinteni:

 

1. Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador de Oviedo

A San Salvador de Oviedo székesegyház gótikus stílusban épült egy régi katedrális helyén. Mivel az építkezés három évszázadot vett igénybe, a székesegyház Különböző építészeti stílusai, mint a pre-román, román, reneszánsz, sőt barokk – figyelhető meg az épületen. Szentháromságát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador de Oviedo
Észak-Spanyolország – Asztúria – Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador de Oviedo

 

2. Óváros

Nem maradhat el itt sem a séta a történelmi óvárosban. Érdemes bebarangolni a Plaza del Fontán és a Plaza de la Constitución tereket, ez utóbbin megnézni az Iglesia San Isidoro, és bekukkantani a Mercado del Fontán piacra.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Oviedo óvárosa
Észak-Spanyolország – Asztúria – Oviedo óvárosa

 

3. Parque de San Francisco

Ez a gyönyörű, egy hektáros park volt régen a San Francisco kolostor ültetvénye. A buja növényzet, az egzotikus növények és a színes virágok valóságos édenkertet alkotnak. Van itt banán, tölgy, szilfa és gesztenyefa, műemlékek, szobrok, boltívek és nem utolsó sorban pávák. Mindenképp megér egy látogatást.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Parque de San Francisco, Oviedo
Észak-Spanyolország – Asztúria – Parque de San Francisco, Oviedo

 

4. Palacio de Camposagrado

A kastélyt a XVIII. században építették José Manuel Bernaldo de Quirós, a Camposagrado márkija számára. Bár az épület belseje nem látogatható, homlokzatai miatt mindenképp érdemes elsétálni ide.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Palacio de Camposagrado, Oviedo
Észak-Spanyolország – Asztúria – Palacio de Camposagrado, Oviedo

 

A múzeumok kedvelői sem maradnak program nélkül Oviedo-ban. Várja őket a Régészeti Múzeum (Museo Arqueológico de Asturias), valamint a Szépművészeti Múzeum (Museo de Bellas Artes de Asturias) olyan nevekkel, mint El Greco, Murillo, Zurbarán, Ribera, Dalí, Miró, Picasso…

 

5. Iglesia de Santa María del Naranco

A Monte del Naranco lábánál fekvő füves területen áll ez a templom alig két kilométerre Oviedo-tól és lenyűgöző kilátást nyújt a városra. Iglesia de Santa María del Naranco kivételes történelmi értéke miatt az UNESCO Világörökség része. A pre-román stílus másik két gyöngyszeme a San Miguel de Lillo és a San Julián de los Prados.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Iglesia de Santa María del Naranco, Oviedo
Észak-Spanyolország – Asztúria – Iglesia de Santa María del Naranco, Oviedo

 

A három legfontosabb asztúriai város alkotta háromszög két csúcsát – Avilés és Oviedo – már meglátogattuk, ideje elmenni a harmadikba:

Gijón

Gijón, vagy asztúriai Xixón, valamivel több mint 250 000 lakosával Asztúria legnépesebb városa. A Kantábriai-tenger környéki muszlim területek fővárosa volt, később ipara és kikötője vált jelentőssé. A város bevételeinek ma már számottevő részét teszi ki az idegenforgalom, mégsem nevezhető felkapott üdülőhelynek.

Gijón tökéletes választás azok számára, akik Spanyolország Zöld partjának felfedezésére indulnak. Környékén apró halászfalvak, rejtett öblök és strandok találhatók. A város azonban önmagában is nagyszerű választás, szépen megőrzött óvárosában szabálytalan, keskeny utcák kanyarognak, sok száz éves épületek állnak, a városnézéssel tartalmasan lehet eltölteni itt az időt.

 

1. Playa de San Lorenzo

Szokásunktól eltérően kezdjük rögtön a stranddal! A Playa de San Lorenzo Spanyolország egyik legjobb városi strandja, és a helyiek büszkeségének forrása.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Playa de San Lorenzo, Gijón
Észak-Spanyolország – Asztúria – Playa de San Lorenzo, Gijón

 

A San Pedro templomtól a Piles folyó torkolatáig másfél kilométernyi félhold alakú, arany homokos part ez, melyet a Kantabriai-tenger látványos hullámai nyaldosnak. Sétálj végig a Paseo del Muro de San Lorenzo sétányon, és élvezd a látványt!

Észak-Spanyolország - Asztúria - Paseo del Muro de San Lorenzo sétány, Gijón
Észak-Spanyolország – Asztúria – Paseo del Muro de San Lorenzo sétány, Gijón

 

2. Plaza Mayor

Ezen a téren keresztül jutunk be Gijón történelmi belvárosába, ahol rögtön szembe tűnik a városháza (Ayuntamiento de Gijón) árkádos épülete. A tér maga, és az itt található épületek többsége a XIX. közepéről származnak.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Plaza Mayor, Gijón
Észak-Spanyolország – Asztúria – Plaza Mayor, Gijón

 

3. Palacio de Revillagigedo

Ez a XVIII. századi, barokk stílusban épült monumentális palota a Puerto Deportivo és az estatua de Don Pelayo szobor között helyezkedik el. A Palacio de Revillagigedo ma kulturális és kiállítási központként szolgál.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Palacio de Revillagigedo, Gijón
Észak-Spanyolország – Asztúria – Palacio de Revillagigedo, Gijón

 

4. Barrio de Cimavilla

Gijón szívében található ez a negyed, mely szintén sok érdekességgel szolgál. Látnivalói között találod a las Termas Romanas de Campo Valdés római fürdőt, az Iglesia de San Pedro templomot, és a Museo Casa Natal de Jovellanos múzeumot, mely emléket állít Jovellanos-nak, aki Gijón fejlődésének kulcsfigurája volt a XVIII.-XIX. században.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Barrio de Cimavilla, Gijón
Észak-Spanyolország – Asztúria – Barrio de Cimavilla, Gijón

 

Természetesen nem hagyjuk ki Gijón kikötőjét (Puerto Deportivo de Gijón) sem jellegzetes hajóival.

Észak-Spanyolország - Asztúria - a kikötő - Puerto Deportivo de Gijón
Észak-Spanyolország – Asztúria – a kikötő – Puerto Deportivo de Gijón

 

Gijón-tól a parton kb. 30 percre elérkezünk asztúriai felfedező utunk utolsó állomásához, ez pedig nem más, mint:

Villaviciosa

Az alma fővárosaként ismert Villaviciosa az asztúriai partvidék egy kiváltságos részén található. Asztúriában a falusi turizmus egyik ékkövének tekintett város a gyönyörű tengerparti tájat ötvözi történelmi-művészeti örökségével.

 

1. Ría de Villaviciosa

Asztúria legnagyobb torkolata sok természeti kincset tartogat számodra. Lenyűgöző kilátás nyílik innen, a természet szó szerint fürdőzik a jóban: dűnék, sziklák, strandok és tengerparti síkság amerre a szem ellát. A Ría de Villaviciosa torkolatát nagyra értékelik azok a vízi madarak, amelyek bőséges táplálékra lelnek itt.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Ría de Villaviciosa
Észak-Spanyolország – Asztúria – Ría de Villaviciosa

 

2. Parque Ballina

A település szívében található park kellemes felüdülést nyújt a csendre és pihenésre vágyóknak. Sétálj egyet a park zöld ösvényein, nézd meg kacsás tavat, de a városháza épülete is látszik innen.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Parque Ballina park Villaviciosa-ban
Észak-Spanyolország – Asztúria – Parque Ballina park Villaviciosa-ban

 

3. Playa de Rodiles

A több mint egy kilométer hosszú strand, valamint egy kiterjedt, fenyő- és eukaliptuszfákkal teli terület teszi a Playa de Rodiles strandot egyedülállóvá, és a környék egyik legforgalmasabb partszakaszává. A nap- és tengerpart szerelmesei mellett a Playa de Rodiles a vízi sportok, például a horgászat és a szörfözés rajongóit is vonzza.

Észak-Spanyolország - Asztúria - Playa de Rodiles, Villaviciosa
Észak-Spanyolország – Asztúria – Playa de Rodiles, Villaviciosa

 

4. Sidra El Gaitero

Nem ez az egyetlen sidreria (almaborház) a térségben, de kétségtelenül az egyik legismertebb. Igaz az állítás, miszerint „a Sidra el Gaitero, a világon mindenhol híres” (“Sidra el Gaitero, famosa el mundo entero”). Több mint 120 éves múltjával a vállalat etalon lett a nemzeti piacon és az exportban. Pincészeteiben a sidra-kóstoló mellett megismerheted a régió történetének fontos emlékeit, az almabor gyártási folyamatát, és még sok más érdekességet.

Észak-Spanyolország - Asztúria - almabor Asztúriából - Sidra El Gaitero - Villaviciosa
Észak-Spanyolország – Asztúria – almabor Asztúriából – Sidra El Gaitero – Villaviciosa

 

…és még egy kis asztúriai „malackodás”, mielőtt átlépnénk Kantábriába!

Észak-Spanyolország - Asztúria - egy kis asztúriai
Észak-Spanyolország – Asztúria – egy kis asztúriai „malackodás”: egy unalmasnak nem mondható hentes 🙂 – Villaviciosa

Az asztúr történelmi városok, csodás partszakaszok és nem utolsó sorban a sidra névre hallgató almabor megkóstolása után új tájakra indulunk. Gyere velünk Cantabria-ba! >>

8 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük