fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Duna völgye – Ausztria

Duna völgye – Ausztria – Már Németország óta a Duna határozza meg hazautunk tematikáját. A Duna forrásánál kezdtük a német szakaszt, majd Passau-nál, ahol a három folyó – Duna, az Inn és az Ilz – találkozik, léptünk át Ausztriába.

Linz után a Duna folyását követve kanyargunk a Duna völgyében, mely sok-sok látnivalót és finomságot tartogat a számunkra.

 

A Duna völgye – Wachau régió, avagy az osztrák Dunakanyar

Bécstől körülbelül egy bő órányi autóútra a Duna belép arra a vidékre, ahol zöldellő hegyek, szőlőültetvények, történelmi falvak és középkori várak romjai kísérik az útját. A Wachau vagy wachaui kultúrtáj Ausztria 2000 óta UNESCO világörökségi védelmet élvező völgyszorosa a Duna mentén.

A Melk és Krems között húzódó, 30 km hosszú Duna-völgy kicsit melegebb és napfényesebb, mint a régió többi része. Kulturális és természeti értékek sűrű egyvelege teszi kiemelkedővé ezt a vidéket Alsó-Ausztriában. A Wachau völgye szolgál az 1200 körül született felnémet hőseposz, a Nibelung-ének helyszínéül is.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - a Duna völgye, az
Duna völgye – Ausztria – Wachau – a Duna völgye, az „osztrák Dunakanyar”

 

A táj természeti környezete, települései, azok világi és egyházi építészete (várak, kolostorok, templomok, lakóházak együttese) egyfelől a vidék középkori arculatát őrzi, másfelől az ausztriai barokk építészet legszebb emlékeit vonultatja fel.

Legszebb építészeti látnivalója a Melki apátság (lásd lejjebb), ahol több mint 900 éve élnek szerzetesek. Jelenlegi formájában az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - a Dunát szegélyező szőlőskertek
Duna völgye – Ausztria – Wachau – a Dunát szegélyező szőlőskertek

 

A Dunát szőlős- és gyümölcsöskertekkel tarkított, teraszosan művelt, meredek hegyoldalak szegélyezik, amelyek aljában egyik idillikus bortermő helység követi a másikat a part mentén.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - borkóstoló a Duna völgyében
Duna völgye – Ausztria – Wachau – borkóstoló a Duna völgyében

 

Az ódon, freskókkal díszített polgárházak különösen szép együtteseit csodálhatod meg Schwallenbach-ban és Spitz-ben (lásd lejjebb).

St. Michael-ben egy különleges szépségű vártemplom találsz, Willendorf-ban pedig a „Willendorfi Vénusz” túlméretezett változata vár rád, azé a 30.000 éves termékenységi szimbólumé, amelyet itt találtak a löszös talajban (megjegyzés: az eredeti szobor Bécsben, a Természettudományi Múzeumban látható).

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Duna völgye várak, kastélyok amerre csak nézel
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Duna völgye várak, kastélyok amerre csak nézel

 

A „Wachau gyöngye” jelző a régi kuenring-várost, Dürnstein-t (részletes leírás lejjebb) illeti. Várában tartották fogva jó 800 évvel ezelőtt Oroszlánszívű Richárdot. Az újkor legjelentősebb épülete az egykori barokk apátság, a távolról is jól felismerhető kék-fehér templomtoronnyal.

A folyó déli partján emelkedik az Aggstein-i várrom (lásd lejjebb), amelynek erkélyéről fantasztikus kilátás tárul a látogató elé 300 méterrel a folyó fölött. A Duna völgyét érdemes több perspektívából is megszemlélni. Különleges látványt nyújt a vidék valamelyik várának vagy templomának a tetejéről, míg teljesen más élményt ad a naponta többször is közlekedő hajók fedélzetéről, vagy akár biciklivel bebarangolva (A Melk és Krems közötti kerékpáros útvonal leírást lásd lejjebb, ebben a bejegyzésben).

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Aggstein-i várrom
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Aggstein-i várrom

 

Érdemes betérni a számos étterem valamelyikébe, hiszen a Duna völgyének ez a része nemcsak szép és művészettörténeti szempontból figyelemreméltó, hanem egyben az ínyencek Eldorádója, bora pedig messze a határokon túl is híres.

Duna völgye - Ausztria - Wachau, egy kis piknik a Duna völgyében - csak pár lépés a folyó, és a prtján vezető bicikliút
Duna völgye – Ausztria – Wachau, egy kis piknik a Duna völgyében – csak pár lépés a folyó, és a prtján vezető bicikliút

 

A Wachau keleti részét az ősi gazdasági és kereskedelmi központ Krems és ikervárosa Stein jelentik. Mindkettő közös vonása, hogy a közlekedéstől teljesen elzárt belvárosban sok, példamutatóan renovált építmény és polgárház található, Krems-ben pedig több érdekes múzeumot is érdemes felkeresni. Átellenben, a Duna déli partján emelkedik a Göttweig-i apátság – ez a barokk épületegyüttes, amely nagyságával, pompájával és kultúrtörténeti jelentőségével alig marad el a Melk-i apátság mögött.

Duna völgye - Ausztria - Wachau -a Göttweig-i apátság
Duna völgye – Ausztria – Wachau -a Göttweig-i apátság

 

A Duna bal oldalán fekvő települések a következők: Emmersdorf an der Donau, Hofamt, Schalemmersdorf, Goßam, Grimsing, Aggsbach Dorf, Kötering, Groisbach, Willendorf in der Wachau, Schwallenbach, Spitz, Sankt Michael, Wösendorf in der Wachau, Joching, Weißenkirchen in der Wachau, Dürnstein, Oberloiben, Unterloiben, Förthof, Stein an der Donau, Krems an der Donau.

A Duna jobb oldalán pedig ezeket a településeket találod: Melk, Spielberg, Pielachberg, Hub, Schönbühel an der Donau, Aggsbach Markt, Aggstein, Sankt Johann im Mauerthale, Oberarnsdorf, Holarnsdorf, Mitterarnsdor, Bacharnsdorf, Sankt Lorenz, Rührsdorf, Rossatz, Rossatzbach, Unterbergern, Hundsheim, Mauternbach, Mautern an der Donau, Furth bei Göttweig.

 

Duna völgye gyöngyszemei – Ausztria

  1. Melk an der Donau
  2. Schallaburg kastély
  3. Aggstein vára – Aggsbachű
  4. Spitz an der Dunau
  5. Wachau – a város
  6. Dürnstein
  7. Kuenringerburg
  8. Krems an der Donau

 

A Duna-völgyi kalandozásunkat a Linz városától kb. 1 órányira fekvő Melk városában kezdjük, melynek ikonikus jelképe az apátság – egyike a leghíresebb apátságoknak a világon -, már messziről látszik a dombok között.

 

Melk an der Donau – a Wachau régió kapuja

Melk városának nem csupán a méltán híres, az UNESCO kulturális világörökség részét képező apátsága lélegzetelállító, hanem maga a város is. A város a Wachau-régió nyugati bejáratánál fekszik. Egy magas szikla tetején, kilátással a Duna csendes vizére található ez a békés bencés kolostor.

A barokk stílusú épületegyüttes helyén egykor vár állt, majd 1089-ben II. Lipót őrgróf kolostort alapított itt és a bencéseknek adományozta, akik átalakították az épületet a tanulás és a nyugalom szelleméhez méltón. A lenyűgöző épület a barokk építészet és a kor virágzó zenei és tudományos központjainak egyik legszebb példája.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - a Melk-i Apátság
Duna völgye – Ausztria – Wachau – a Melk-i Apátság

 

A jelenleg is látható apátság 1747-re készült el, mely közel ezer éve az ország egyik legfontosabb szellemi, kulturális és intellektuális központja, köszönhetően főleg nagy tekintélyű, patinás iskolájának. Napjainkban is megszakítás nélküli vallási életet élnek az itt szolgálatot teljesítő bencés szerzetesek.

A Melk-i apátság legjelentősebb látnivalói: az apátsági templom, a világhírű kolostori könyvtár, a Márvány-terem, a hatalmas angolpark és a Császári-szárnyban lévő kiállítások. Ne hagyd ki a páratlan panorámát sem, mely az erkélyről tárul eléd!

Melk városa több múzeummal büszkélkedhet. A Melk-i Városi Múzeumban látható a híres, 6500 éves ún. „madárarcú bálvány” (Idol mit dem Vogelgesicht). Ezen kívül a plébániatemplom, a régi postaépület, a Kolomani-forrás és a régi kenyérbolt érdemel még említést.

A város közelében fekszik az Arstetten-kastély, és a Schallaburg-i reneszánsz kastély, melyet szintén érdemes útba ejteni.

 

Schallaburg kastély

A Melki Apátságtól 5 km-re található Schallaburg várkastély az Alpok északi részének legszebb reneszánsz kastélya, Alsó-Ausztria egyik legértékesebb kulturális gyöngyszeme. Története a középkorra nyúlik vissza.

Legrégebbi részei a XI. században épültek, ezek ma Ausztria legősibb épületmaradványai. Nevét 1100-ban kapta az ott élt Schalla család főuraitól, akik elkezdték építeni a középkori várat: az Öregtorony, a kápolna és a kripta a legrégebbi részekhez tartoznak.

 

Duna völgye - Ausztria - Wachau - a Schallaburg kastély
Duna völgye – Ausztria – Wachau – a Schallaburg kastély

 

A kastély a középkorban többször gazdát cserélt. 1450-ben került a Losenstein dinasztia tulajdonába, akik alatt épült fel az új, háromszárnyú reneszánsz kastély az itáliai reneszánsz palazzók mintájára.

Nevezetessége az 1572-1573-ban Jakob Bernecker által készített 400 terrakotta szobor, melyek mitológiai alakokat ábrázolnak. A Schallaburg kastély nem csak Alsó-Ausztriában híres, de jóval a tartomány határain túl is ismerik nevét. A kastélyban egész évben zajló, első osztályú kiállítások mutatják be élethűen a kastély fordulatokban bővelkedő múltját.

A várkastély-tematikát és a Duna folyását követve jutunk el a Wachau-régió következő gyöngyszeméhez.

 

Aggstein vára – Aggsbach

A Wachau régió egyik legismertebb jelképe az Aggstein-vár, ami a Duna jobb partján elhelyezkedő Aggsbach településen található, egy, a folyó fölé magasodó szikla bércén. Sokak szerint messze ez a legszebb vára a régiónak, melyet a XII. században építettek fel a meredek sziklaszirten, 300 m-rel a Duna partja felett.

Számos legenda fűződik Aggstein várához, melynek romantikus hangulatú maradványai között sétálva nem is nehéz magunkat a lovagok korában elképzelni. A vár nagyon viharos múltat tudhat maga mögött és bár úgy tartják, bevehetetlen volt, valójában hosszú és kitartó ostromlásnak többször is megadta magát.

pMRE3n3yIfyIim82bjVFXLPcHIoj52sq7sjWPFvodfWttUSy0EvTfth AF3HVVqkoa3fP roYh 0 njpuGty4DH rlRfmKSKHtmrNLWTU1UKNk5OamM4MCPAf8M3wKsJDHX7qNjf4A=w2400
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Aggstein vára – Aggsbach

 

A várhoz tartozik egy rózsaliget, amiről az a hír járja, hogy az épületet birtokba vevő Kuenring lovagok – akik egyébiránt hírhedt rablók voltak – itt tartották fogva túszaikat, akiket vagy halálra éheztettek, vagy a vár faláról a mélybe vetettek. Azóta szépen rendezték az erődítményt, melynek panorámája és sötét legendája már önmagában megér egy kirándulást.

Következő úti célunk is büszkélkedhet egy középkori várrommal. Megérkezünk a Wachau régió szívébe, Spitz-be.

 

Spitz an der Dunau – Szőlőhegyek, középkori várrom, gótikus templom, káprázatos kilátás

A Wachau régió központjában fekvő Spitz an der Donau a régió egyik legjellegzetesebb települése. A városka impozáns gótikus templommal, középkori várrommal, több százéves polgárházakkal, kis kastélyokkal büszkélkedhet.

Jellegzetessége még a hegyoldalakra futó szőlő ültetvények sokasága, és a település jelképének számító, a közepén púposodó Tausend-Eimer-Berg, azaz az Ezer-puttonyos-hegy szőlőtőkékkel borított hatalmas halma.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Spitz
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Spitz  látnivalói, és a Tausend-Eimer-Berg

 

Spitz arról is ismert – főként a biciklis turisták körében -, hogy itt halad a Duna menti, a Wachau régión átvezető kerékpárút egészen Krems (lásd lejjebb) városáig. A Wachau, az osztrák Dunakanyar a kerékpáros turisták valóságos Mekkája, kitűnő infrastruktúrával, remek bicikli utakkal, temérdek látnivalóval, izgalmas gasztronómiával.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Wachau régión átvezető kerékpárút Spitz-től egészen Krems-ig
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Wachau régión átvezető kerékpárút Spitz-től egészen Krems-ig

 

A legnépszerűbb útvonal az apátságáról híres Melk-től (lásd feljebb) a keleti oldal kapujáig, Krems-ig (lásd lejjebb) tart. Aki a Wachau közepéből, az elragadó fekvésű Spitz-ből indul útnak a Duna bal partján, az keresztezi majd a régió legszebb településeit: Weissenkirchen-t, Dürnstein-t, és Krems előtt, a mauterni hídon gurul majd át a kevésbé járt déli partra, ahol a túlpartra nyíló pazar kilátást élvezve eltekerhet egészen Arnsdorf-ig, és a régi, hagyományos csörlős dunai kompon tér majd vissza Spitz-be. (A túra hossza: 32 km, kb. 4 óra alatt kényelmes tempóban, sík terepen megtehető, de a látnivalók miatt érdemes egész naposra tervezni a túrát. Kiindulópont: Spitz an der Donau, vasútállomás, Bahnhofstrasse.)

 

Bár az egész régiót Wachau-nak hívják, magában foglal ez a terület egy a régióval azonos nevű városkát is, mely szintén csodás látnivalókkal kecsegtet. Ez lesz a következő célállomás!

 

Wachau – a város

Wachau városkája is tartogat szép látnivalókat az idelátogatóknak. A barokk Wachau kastélyt (Barockschloss Wachau) egy mesterségesen kialakított szigeten találod a falu közepén. A palota 1730 és 1754 között épült az özvegy Magdalena Sophie von Schönfeld grófnő fia, Johann Georg Graf von Schönfeld (1718–1770) megbízásából.

Halála után gyakrabban cserélt gazdát, és 1883-ban Lipcséből került a Kühne családhoz. Az utolsó tulajdonos Hans Kühne (1875–1963) diplomata volt, aki 1945-ig birtokolta.

Duna völgye - Ausztria - Wachau, barokk kastély
Duna völgye – Ausztria – Wachau, barokk kastély

 

A Wachau-templomot (Kirchenmalereien) Erhard Ludewig Winterstein festőművész, a lipcsei Királyi Művészeti Akadémia és Iparművészeti Iskola tanárának templomfestményei díszítik.

A Seifersdorfer Tal elsősorban a XVII. századi tájkertről ismert országszerte, és 1781-től Christina von Brühl seifersdorfi grófnő tervezte. Így jött létre Németország egyik legkorábbi tájkertje. A maga nemében máig az egyik legszebbnek számít, a Seifersdorfer-völgy kialakítása a kastély parkjában folytatódott. A ma ismert Seifersdorfer Schloss kastélyparkját Max Bertram tervezte és fektette le az 1880-as években.

Duna völgye - Ausztria - Wachau, Seifersdorfer Tal
Duna völgye – Ausztria – Wachau, Seifersdorfer Tal

 

A Seifersdorf kastélyt (Seifersdorfer Schloss) a von Haugwitz család építette 1530 körül, és a XIX. században Carl von Brühl neogótikus épületté alakította át Karl Friedrich Schinkel tervei alapján. Seifersdorfban három nagy család élt: a von Haugwitz család, a von Grünrodt család (a Seifersdorfer templom építői 1604-ben) és 1747-től a von Brühl család 1945-ig.

 

Robogunk tovább a Duna partján. Következő megállónk Dürnstein festői városkája a sziklaszirten álló romantikus várromjával, mely a Wachau-régió jelképe.

 

Dürnstein – Festői várrom a Duna felett

A fallal körülvett, pici Dürnstein városa bájos fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromjával a Wachau jelképe. Feltehetően ez a Duna-völgye legtöbbet fotózott pontja.

Hogy a parányi városka nyugalmát semmi se zavarja meg, a meredek sziklák között meghúzódó település alatt építették meg a vonat és autóforgalom számára az alagutat. Az ódon hangulatú, festői, romantikus óváros csak gyalogosan fedezhető fel.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - festői vár Dürnstein felett
Duna völgye – Ausztria – Wachau – festői vár Dürnstein felett

 

Ágoston-rendi apátság (Augustiners-Choherrensteinstift)

Dürnstein festői épületei közül az aprólékosan helyreállított Chorherrenstift a leginkább lenyűgöző. Az 1410-ben alapított Ágoston-rendi apátságot már messziről felismered jellegzetes, sokat fotózott kék-fehér templomtornyáról. A szerzetesek egészen 1788-ig éltek itt, míg II. József fel nem oszlatta a rendet.

Ausztria egyik legszebb barokk kori épületegyüttesét a kor legnagyobb építészei, Jakob Prandtauer és Josef Munggenast 1710-1733 között, a rendkívül szűk helyet zseniálisan kihasználva alkották meg. A főbb látványosságok között van az apátsági templom, a sárga és szürke homlokzatú udvaron (Stiftshof) magasodó mozgalmas barokk főportál.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Ágoston-rendi apátság (Augustiners-Choherrensteinstift), Dürnstein
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Ágoston-rendi apátság (Augustiners-Choherrensteinstift), Dürnstein

 

Az oldalkápolnákban a híres Kremser Schmidt festményeit találod, és van itt két felöltöztetett csontváz is üvegkoporsóban. Az apátsági épületben kisebb kiállítást rendeztek be az Ágoston rend történetéről.E

zen túljutva a főudvar nyugati szárnyából érsz ki a Dunára néző teraszra, ahonnan alaposabban is szemügyre veheted a csodálatos templomtornyot és élvezheted a csodás kilátást a szőlőkkel borított hegyoldalakra, és a Dunára.

 

Az óváros

Az óvárost a máig fennálló városfal veszi körbe, melyek meredeken húzódnak felfelé egészen a sziklákon épült várig. A a középkori épületekkel teli főutca (Hauptstrasse) köti össze a két városkaput. A nyugati városkapu közelében az 1630 körül későreneszánsz stílusban épült kastély áll (Schloss Dürnstein), a több hajdani borász házból összeépített épületegyüttes az 1960-as évek óta az ország egyik legnépszerűbb kastélyszállója legendás étteremmel és terasszal.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Schloss Dürnstein
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Schloss Dürnstein

 

A főutcán érdemes még bepillantani a Városháza (Rathaus) gyönyörű árkádos udvarára is. A Hauptstrasse-ről egy kis utca ágazik le a Duna felé, melynek végén találod a klarissza rend egykori kolostorának romjait.

Az 1289-ben alapított apácakolostort a reformáció idején szüntették meg, majd később gabonaraktárként hasznosították a megmaradt épületeket. A romhoz a XX. században épült hozzá a város másik luxusszállodája, a Hotel Richard Löwenherz.

Dürnstein pici óvárosának bebarangolása után irány a város felett tornyosuló sziklákon trónoló középkori várrom, mely Ausztria talán leghíresebb erődítménye. A Kuenringerburg hírnevét, festői fekvése mellett Oroszlánszívű Richárdnak köszönheti, aki hosszú hónapokon át élvezte kényszerből a vár marasztaló vendégszeretetét. A vár maradványainak már maga a megközelítése is kaland, a hosszú, meredek lépcsősorokból álló ösvény páratlan kilátást kínál a Dunára, a környező, híres szőlőhegyekre.

 

Kuenringerburg

Magasan a hegytetőn, Dürnstein városa felett áll a vár, amit legtöbben arról ismerhetnek, hogy itt tartották fogva a keresztes hadjáratokból, Szentföldről haza igyekvő angol királyt, Oroszlánszívű Richárdot (1192-1193). A várat a Kuenringerburg család építtette 1140 környékén. Egykor a rablólovagok váraként ismerték és az a hír járta, hogy ellenségeiket a sziklapárkányon tartották bezárva, majd halálra éheztették őket.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Kuenringerburg, Dürnstein
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Kuenringerburg, Dürnstein

 

Mátyás király seregei is jártak itt, azonban sikertelenül ostromolták az erős vár falait. Kuenringerburg várát 1645-ben a svéd csapatok rombolták le a 30 éves háború idején. Annak ellenére, hogy az építmény már csak romjaiban maradt fenn, rengeteg látogatót vonz. Romjai szinte beleolvadnak a meredek hegyoldal bizarr sziklaalakzataiba, és csodás kilátás nyílik innen a környező tájra is.

A várlátogatás után alig negyedóra autózás után emgérkezünk a Duna partjának egyik legszebb városkájába, Krems-be.

 

Krems an der Donau – Bor, művészet és sárgabarack

„Wachau kapuja”, így is emlegetik a három településből – Krems, Und és Stein – álló városkát. Ausztria egyik legrégebbi városa, már 995-ben írnak róla. Az óváros ódon, gyönyörűen felújított történelmi házaival megkapó képet nyújt az idelátogatóknak.

A macskaköves sétálóutcába az út a városkapun, a Steiner Toron át vezet, mely a város egyik jelképe lett. Az óváros főutcája a Simandlbrunnen szökőkúthoz visz. A kőből faragott férfi, aki feleségéhez fohászkodik, minden papucshős jelképeként áll itt, akiket a helyi nyelvjárásban „Simandlnnak” neveznek.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - Séta Krems városában
Duna völgye – Ausztria – Wachau – Séta Krems városában

 

Érdemes megkóstolni a környéken termesztett csodás kajsziból készült péksüteményeket és fagyit, valamint a helyi borokat is. A város egyik legfelkapottabb és legnagyobb borászata, a Sandgrube 13 vezetett túrákat kínál minden nap.

Van egy másik helyi specialitás, melynek története szorosan kapcsolódik Krems-hez. Ez pedig a Krems-i édes mustár, melyet egy wachau-i vincellér 500 éve merő szükségből „alkotott meg”. A legenda szerint a borásznak túl sok volt a mustja, és a mustárba ecet helyett beledobta, így született meg az édes mustár.

Úgy tartja a fáma, hogy I. Maximilien császár, amikor erre járt, megízlelte a krems-i mustárt, ami annyira ízlett neki, hogy a francia mustárt lecserélte a krems-ire. Ettől kezdve mindenki a császár mondását emlegette, és a hírnév a helyi mustárt a szárnyára vette.

Duna völgye - Ausztria - Wachau - a krems-i mustár
Duna völgye – Ausztria – Wachau – a krems-i mustár

 

 

A Duna völgye csodás tájai és finom specialitásai után újra igazi nagyvárosi hangulat vár ránk. Utunk következő állomása ugyanis a közel 2 milliós osztrák főváros, Bécs!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük