fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Portugália tudnivalók – 31+1 érdekesség, amit valószínűleg nem tudsz

Portugália tudnivalók – Azt persze a többség tudja, hogy ez Ronaldo hazája, hogy retró villamos jár a fővárosban, hogy a portói bor és a madeira innen származik, és gyönyörűek a színesre festett azulejo csempék.

Mindemellett azonban számos más érdekességgel is kecsegtet ez az izgalmas és érdekes ország, ami nem véletlenül lett a USA Today olvasóinak szavazata alapján 2014-ben a „Legjobb ország Európában”.

 

31+1 érdekesség Portugáliáról, amit valószínűleg nem tudsz

 

1. Egykor az Újvilág fele Portugáliához tartozott. Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is voltak gyarmatai közel hat évszázadon keresztül.

2. Érdekesség a portugál nyelvvel kapcsolatban, hogy a világ kilenc hivatalos nyelvének egyike. Több, mint 236 millió ember beszéli anyanyelvi szinten a portugált. Ma 9 ország lakosainak a portugál a hivatalos nyelve: Portugália, Brazília, Zöld-foki szigetek, Angola, Bissau-Guinea, Mozambik, Príncipe- és Sao Tomé-szigetek, Egyenlítői-Guinea.

3. Portugália a világ 111. legnagyobb országa. Előtte Magyarország, utána pedig Jordánia áll a sorban.

4. Az ország 1139-ben deklarálta a határait, amik azóta nem is változtak. Így Portugália a legrégebbi nemzetállam Európában. Az első portugál király is ekkor lépett trónra, és 1910-ig az államforma változatlan maradt.

5. Lisszabonban található Európa legrégebbi könyvesboltja, amit 1732-ben nyitottak meg.

6. Szintén a főváros vallhatja magáénak Európa leghosszabb hídját. A Vasco da Gama híd 17 kilométer hosszú.

Portugália tudnivalók - 31+1 érdekesség - A Vasco de Gama híd - Lisszabon
Portugália tudnivalók – 31+1 érdekesség – A Vasco da Gama híd – Lisszabon

 

7. A portugálok kerülték meg először a Földet Vasco da Gama vezetésével, aki sajnos elhunyt az út során. De egy hajója visszatért Lisszabonba és ezzel bebizonyították, hogy a Föld mégis gömbölyű.

8. Coimbra város egyetemét 1290-ben alapították, így ez a kontinens egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye.

9. A világ legrégebbi diplomáciai szövetségét 1373-ban írták alá az angolok és a portugálok, és még ma is érvényben van! Mindkét ország háborúba lép, ha a másikat veszély fenyegeti, ahogy az angolok tették az ibériai háború idején, és legutóbb a portugálok az első világháborúban.

10. Szintén az angolok és portugálok kapcsolatához köthető, hogy az angolok a portugáloktól vették át a teázás szokását. Bár a teázásról ma már mindenkinek az angolok jutnak eszébe, valójában a mediterrán Portugália az az ország, ahonnan ez a szokás elterjedt. Braganca Katalin portugál hercegnő, II. Károly angol király felesége volt az, akinek köszönhetően az angolok átvették és meghonosították a már-már rituális teaivást.

11. A teázáshoz kapcsolható még egy fontos érdekesség. A Gorreana tea Európa legrégebbi, még ma is forgalomban kapható tea márkája, amely Portugáliából származik.

12. Az egyik legpusztítóbb földrengést Európában Lisszabon szenvedte el 1775-ben (még Voltaire Candide című regényében is megjelenik), amit pusztító szökőár és tűzvész követett. A katasztrófában az épületek 85 százaléka megsemmisült, és 275 ezer ember halt meg.

13. A melankolikus zenei műfaj, a fado (portugál: sors) Lisszabonban született. Vágyakozás, nosztalgia, szomorúság és fájdalom különleges keveréke ez a muzsika, ami magában hordozza a szeretet és a boldogság ígéretét is. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tartalmazó listájára 2011-ben került fel.

Portugália tudnivalók - 31+1 érdekesség - Fado, a portugál zene
Portugália tudnivalók – 31+1 érdekesség – Fado, a portugál zene

 

14. Lisszabonban, Portugália fővárosában is található egy Krisztus király szobor, ami a brazil Krisztus szobor mintájára lett megalkotva.

15. Portugália volt az első gyarmatosító hatalom, ami eltörölte a rabszolgaságot – 1761-ben, fél évszázaddal Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Államok előtt.

16. Spanyolországon kívül Portugália az egyetlen ország az Európai Unióban, ami megszüntette az életfogytig tartó börtönbüntetést.

17. Lisszabonban megtalálható az amerikai Golden Gate híd mása, amit Portugáliában Április 25. híd-nak neveznek.

18. Portugália első hullámenergiát hasznosító erőművét 2006-ban állították működésbe Porto városától északra, és ez az első olyan hullámerőmű a világon, amit országos villamoshálózatra kapcsoltak.

19. Portugália volt az első ország, ami kötelezővé tette (2008-ban) állampolgárai számára az ujjlenyomatot a személyi igazolványon.

20. Akik a szörfözés szerelmesei, azoknak a legideálisabb ország Portugália, mivel a portugál tengerpartok a legalkalmasabbak erre a sportra. Az év minden napján lehet hódolni a hullámoknak.

Portugália tudnivalók - 31+1 érdekesség - Portugália és a legjobb európai szörfparadicsomok
Portugália tudnivalók – 31+1 érdekesség – Portugália és a legjobb európai szörfparadicsomok

 

21. A portugál partoknál volt a legnagyobb hullám, amit valaha meglovagoltak. 2011 novemberében Garrett McNamara szörföző bekerült a rekordok könyvébe azzal, hogy meglovagolta a legnagyobb hullámot, amit ember valaha meglovagolt. A hullám Nazaré városánál 78 láb magasra nőtt.

22. A portugálok fejenként több halat és kagyló-, valamint rákfélét esznek egész évben, mint bárhol a világon.

23. A porto-i Sao Bento vasútállomás egykor bencés kolostor volt. Ritkán látni ennél szebb vasútállomást a világban. Az épület helyén egykor bencés kolostor állt. Az épület igazi különlegessége, hogy a falat burkoló csempéken Portugália történelme elevenedik meg.

24. Az ibériai ország egyetlen szomszédja Spanyolország, a többi oldalról az Atlanti-óceán veszi körül. Két csodálatos szigetcsoport tartozik hozzá, az egyik az Azori-szigetek, a másik pedig az Atlanti-óceán úszó virágoskertje, azaz a Madeira-szigetek.

25. Portugáliában tilos megölni a bikát a bikaviadal során. Bár valóban törvényi előírás vonatkozik rájuk, a bikaviadalok legálisak Portugáliában és rendszeresen meg is rendezik őket. A szabály csupán arra vonatkozik, hogy az arénában, a nézők szeme láttára a bika nem halhat könyörtelen halált. Ez a színfalak mögött, a vágóhídon vár rá.

Lakóinak többsége, 84%-a ma is a vallás aktív követőjének tartja magát. A vallás hatására az ország társadalma is fokozottan konzervatívvá vált az idők során. Erre a legjobb példa, hogy az abortuszt csak 2007-ben tették legálissá és még ekkor is óriási felháborodást és vitákat váltott ki.

26. A hőlégballon portugál találmány. A legelső hőlégballont Bartolomeu de Gusmao építette meg. A ballonhoz papírt használt, belsejében éghető anyagokat függesztett fel és gyújtott meg. Találmányát Lisszabonban mutatta be V. János királynak 1709-ben. A palotában a szolgák mindvégig azt figyelték, vajon a forró ballon meggyújtja-e a függönyöket.

Ezért, amikor többméteres magasságba emelkedett, rohantak és megpróbálták leszedni. Így zajlott a világ első hőlégballonjának megismertetése a nagyközönséggel. Ezután Gusmao Spanyolországba ment attól tartva, hogy a portugálok találmánya miatt fekete mágiával vádolják majd.

Portugália tudnivalók - 31+1 érdekesség - A hőlégballon, portugál találmány
Portugália tudnivalók – 31+1 érdekesség – A hőlégballon, portugál találmány

 

27. Portugália a külföldi nyugdíjasoknak jövedelem-adómentességet biztosít, így sok francia, svéd telepedett le mostanában, illetve a németeket várják. 10 évre szól.

28. Az egyetlen hely Európában, amely arab nevet visel, az Algarve. Az Al Gharb kifejezésből ered, ami azt jelenti, A Nyugat. Algarve más szempontból is különleges, a kontinens legkorábban benépesült régióinak egyike. Már Jézus születés előtt ezer évvel is fontos kereskedelmi központ volt.

29. Portugália a világ első számú parafa termelője. A világ parafa termelésének mintegy 70%-át Portugália adja. Főként Németországba, az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállítanak. Az országban található a legnagyobb parafa erdő is.

30. 120 000 fajta költözőmadár található Lisszabon környékén szezonban (költözésük idején), szalmatengernek – Mar de palha-nak hívják ezt a területet, a Tejo folyó torkolatánál. Ez a legnagyobb nedves területe Portugáliának. Sok flamingó is található itt. Reserva Natural do Estuário do Tejo a természetvédelmi rezervátum neve, 14 192 hektáros. Vannak gyalogtúrák, biciklis túrák, autós, hajós túrák is ott.

31. Fátima, portugál város. 1917. május 13-án itt jelent meg a Szűzanya három pásztorgyerek, Lúcia, Jacinta és Francisco előtt. Évente 4 millió zarándok jön Fatimába, főleg gyógyulásban bízva.

Portugália tudnivalók - 31+1 érdekesség - Fatima, ahová zarándokok milliói érkeznek évente
Portugália tudnivalók – 31+1 érdekesség – Fatima, ahová zarándokok milliói érkeznek évente

 

+1 Felfújható kalapáccsal vallanak szerelmet június 23-án. Minden év június 23-ának éjszakáján a portugálok az utcára tódulnak, hogy megünnepeljék Sao Joaót. A legérdekesebb rendezvény alighanem a portói „szerelmesek fesztiválja”, ahol műanyag vagy felfújható kalapácsokat, vagy fokhagymafüzéreket dobálnak a másikra az egymást vonzónak találó reménybeli szerelmesek.

 

A legtöbben repülővel érkeznek Portugália valamelyik nagyobb városába – ez lehet a főváros, Lisszabon, a borok városa, Porto vagy délen Faro.

Amennyiben tengerparti nyaralásra vágysz, akkor a déli partokat – az Algarve régiót – érdemes megcélozni. Mi is innen indítottuk portugál felfedező utazásunkat >>

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük