fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Portugália parafa nagyhatalom

Portugália parafa nagyhatalom – A világ egyik legnagyobb parafatermelője, Portugália. Paratölgy erdei a világ parafa szükségletének mintegy 70%-át biztosítják.

A parafa leginkább közismert felhasználása természetesen a parafadugó, ez adja parafából készült termékek kb. 60%-át, de számos más felhasználási területe van ezen kívül.

 

Portugália parafa nagyhatalom

Európának ezen a délnyugati darabján a parafa, vagy tudományos nevén paratölgy, igazi kenyértermő növény. Sok ezer embernek nyújt megélhetést, akik részben mint kéreghántolók, részben pedig mint parafaipari munkások találnak kiadós elfoglaltságot. Sőt, akadnak Portugáliában egész országrészek, ahol a lakosság szinte kizárólag a paratölgyerdők hozadékából él.

 

Erdőségek – aranyból…

Ezeken a vidékeken végeláthatatlan területeket borítanak a paratölgyerdők. Minthogy egyetlen paratölgy-példány is értékben valóságos kincsesbánya, Portugália egész paratölgy-állománya szinte felbecsülhetetlen nemzeti vagyon. Egy portugál közgazdász egyszer így nyilatkozott: a portugál paratölgyerdők olyan értékesek, mintha minden egyes fájuk színaranyból lenne öntve – és nem túlzott vele semmit!

Meg is becsülik őket, de a kéreghántolókat is, akiknek az a feladata, hogy időről-időre lefejtsék a fa testéről a parakérget. Alapos szakismeretet, lelkiismeretességet, munkabírást követel ez a hivatás, mert a parafahántoló élete nem kevésbé kényelmetlen és viszontagságos, mint a nagy erdőségek favágóié.

Portugália parafa nagyhatalom - Parfa tölgyerdők Portugáliában
Portugália parafa nagyhatalom – Parafa tölgyerdők Portugáliában

 

Portugália parafa – Mire használható a parafa?

Sokoldalúságának köszönhetően nem csak boros és pezsgős dugót készítenek belőle, hanem különböző burkolatféléket, padlót, fali burkolatot, téglákat, tapétát, szigetelőanyagot, de másféle tárgyakat, mondjuk táskákat, poháralátétekét, dísztárgyakat is. Ilyen, parafából készített használati-, és dísztárgy árust szinte mindenhol láthatsz egész Portugália szerte.

Portugália parafa nagyhatalom - csak néhány példa a parafa széleskörű felhasználására
Portugália parafa nagyhatalom – csak néhány példa a parafa széleskörű felhasználására

 

Ugyanakkor a parafa népszerű halászúszókhoz és bójákhoz is, vagy tüzelőnek, zsindelynek. A teljesség igénye nélkül, láthatsz már parafából készült lámpát, pénztárcát, jegyzetfüzetet, üzenőtáblát, jógaszőnyeget, hamutartót, fali dekorációt, még akváriumba való parafa hátteret is.

 

Miért jó a parafa?

Nagyon rugalmas anyag, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. Alkalmas hőszigetelésre, hangszigetelésre és rezgéscsillapítására is. Könnyen, jól alakítható, bírja a strapát és megújuló, környezetkímélő megoldás. Rugalmasságát a méhsejtekhez hasonló, erős struktúrája okozza, ami miatt össze lehet préselni és mégis megtartja az eredeti jó tulajdonságait, azaz vízhatlan marad és légmentesen zár.

Portugália parafa nagyhatalom - miért is jó anyag a parafa?
Portugália parafa nagyhatalom – miért is jó anyag a parafa?

 

Így készül a parafa

A parafát a paratölgy kérgéből nyerik, szüretelik. A parafákat 2011 óta Portugália nemzeti fáinak minősítették és kivágásuk az ország egész területén tiltott. A parafát kézzel hántják le a törzsről, körülbelül 2 méter magasságig, 5–8 centiméter vastagságban, anélkül, hogy a fát megsértenék.

Ez a lefejtés nem hogy károsítja a fát, sőt épp ellenkezőleg, segíti a fák egészségét, hogy azok akár 200 évig is élhessenek. A parafa kérge 9 év alatt újra megvastagszik. Ennyi idő kell az újrafelhasználásig. Ezért a parafa egy megújuló, fenntartható anyag. Ami a hátránya, hogy egy parafa 25. évétől hozza csak a „termését”, a parafa kérgét. Viszont akár 200 évig is elél.

Portugália parafa nagyhatalom - parafaszüret Portugáliában
Portugália parafa nagyhatalom – parafaszüret Portugáliában

 

A parafatermelésen kívül még sok más érdekességet is megtudhatsz Portugáliáról itt >>

Mi Porto városában csábultunk el, és vettünk parafából készült ajándékokat. Porto városáról, és egész utazásunkról Portugáliában itt olvashatsz >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük