fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Porto tudnivalók – 10+1 érdekesség

Porto tudnivalók – 10+1 érdekesség – Porto sokak szerint Európa egyik legszebb városa. Sok szókapcsolattal illetik ezt a várost: Porto, a hidak városa; Porto, a borok városa; Porto, a dolgozók városa…, de vajon melyik Porto igazi arca? Jöjjön 10+1 érdekesség Porto városáról >>

 

1. Kezdjük mindjárt azzal, hogy bár Porto „csak” a második legnagyobb város Portugáliában, mégis róla nevezték el az egész országot, még pedig a Porto város környéki, egykori Portói Grófságról (Condado de Portugal).

Porto tudnivalók - 10+1 érdekesség - Portugália - Tudtad, hogy Portugália Porto városáról kapta a nevét?
Porto tudnivalók – 10+1 érdekesség – Portugália – Tudtad, hogy Portugália Porto városáról kapta a nevét?

 

2. Létezik egy portugál mondás, mely szerint: „Porto nem nevet, hanem dolgozik”. Amennyiben ez az első portugál város, amit utad során meglátogatsz, ne lepődj meg, ha először a helyiekkel (tripeiros) találkozol, akik az öreg üzletek bejáratai előtt várakoznak, vagy a régi házak közti kis utcákban sietnek dolgukra.

3. A városról az első írásos emlék a 4. századból származik a Római birodalomból. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ebben az évben alapították. A városban talált kelta fellegvárak romjai arra engednek következtetni, hogy már bőven ez előtt jelentős csomópontként szolgált az utazók számára. Különösen fontos volt a kikötője, amely Braga városát kötötte össze Porto-val.

4. A portugál származású I. Joao uralkodó és az angol származású Philippa uralkodónő Porto-ban házasodtak össze. Elsőre nem tűnik fontosnak két ilyen történelmileg kevésbé ismert uralkodó házasság, ám ennek óriási szerepe volt akkoriban. Ez a házasság szimbolizálta a történelem első katonai szövetségét, amit a mai napig még a NATO is elismer.

5. A porto-i Sao Bento vasútállomás egykor bencés kolostor volt. Ritkán látni ennél szebb vasútállomást a világban. Az épület helyén egykor bencés kolostor állt. Az épület igazi különlegessége, hogy a falat burkoló csempéken Portugália történelme elevenedik meg.

Porto tudnivalók - 10+1 érdekesség - Portugália - A Sao Bento vasútállomás
Porto tudnivalók – 10+1 érdekesség – Portugália – A Sao Bento vasútállomás

 

6. Porto a külvárosaival együtt nagyon szélesen terül el, majdnem 400 négyzet kilométeren. A város teljes lakosság 2,4 millió főt számlál a külvárosi részekkel együtt és ennek csaknem 95% valóban portugál származású. Ez Lisszabonnal ellentétben nem kis különbség, mivel ott már a lakosság jelentős része Brazíliából emigrált. Ha a vérbeli portugálokat szeretnéd megismerni, akkor Porto-tól jobb várost keresve sem találsz.

7. A valódi portoi bort csakis Porto-ban kóstolhatjuk meg. Első hallásra furcsának tűnhet, ám ezt a bort nem italként szokták felszolgálni, hanem desszertként. A bor nem csak ízében, hanem alkoholtartalmában is különbözik az általunk megszokott európai boroktól. A legerősebb portói borok alkoholtartalma 22% is lehet!

8. Európa egyik legnagyobb fesztiválja Porto városához kötődik. Hatalmas tömegek gyűlnek össze évről-évre a St. John’s fesztiválon, ahol többek közt az emberek felfújható gumikalapácsokkal szokták egymást püfölni. A helyiek népviseletbe öltöznek és tábortüzet raknak a város közepén. A hiedelem szerint, aki átugorja ezt a tábortüzet arra jó egészség és hosszú boldog házasság vár. Ha szeretnél részt venni ezen a fesztiválon, akkor június 23-24. között kell Porto-ban lenned.

Porto tudnivalók - 10+1 érdekesség - Portugália - fesztiválok, sportesemények Porto-ban
Porto tudnivalók – 10+1 érdekesség – Portugália – fesztiválok, sportesemények Porto-ban

 

9. A futás szerelmeseinek bizonyára ismerősen cseng Porto neve. Ugyanis minden év októberében itt rendezik Portugália leghíresebb maratoni futását. A maratonisták szerint Porto óvárosában lefutni egy maratont különleges élmény, mindenképp bakancslistás tétel ez a verseny.

10. Egy másik érdekesség a sportok világából. A Formula-1 portugál nagydíját az 50-es években magában Porto városában tartották meg csakúgy, mint a monaco-i nagydíjat. Azóta már a nagyobb portugál autóversenyeket az algarve-i (Dél-Portugália) pályán rendezik meg.

+1. Érdekes, hogy bár Portugáliában termelik a portóit, mégis az angolok afféle „nemzeti italának” számít. Britek „találták föl”, ők kereskedtek vele, és ami a lényeg, ők itták és isszák ma is nagy mennyiségben. Lehet, hogy ha 1678-ban Anglia nem kezd háborúzni Franciaországgal, és emiatt nem szűnik meg az Angliába irányuló francia borexport, akkor a portói bor mint olyan meg sem születik. A szükség azonban leleményessé teszi az embert, így a britek gyorsan Portugália felé fordultak, amely már régóta fontos kereskedelmi partnerük és egyben jelentős bortermelő ország volt.

Porto tudnivalók - 10+1 érdekesség - Portugália - a méltán híres portói bor
Porto tudnivalók – 10+1 érdekesség – Portugália – a méltán híres portói bor

 

Nem jártál még Portugália második legnagyobb városába, mely egyben Észak-Portugália fővárosa?

Sétálj velünk egyet Porto-ban, borozgass (ha csak virtuálisan is) egyet Vila Nova de Gaia-ban, ismerd meg a portói borok titkát! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük