fbpx
szerda, február 21Kedvcsináló ötletek

Portugál italok – Portugália ízei

Portugál italok – Portugália ízei – A portugálok szeretik élvezni az életet és az ízeket. Portugáliában mindenki szeret enni és persze inni, és ha teheti, akkor naponta akár ötször is hódol ennek a szenvedélynek.

Természetesen Portugáliában is megtalálható minden ismert alkoholos és mentes ital, de van néhány, ami bizony csak erre a nemzetre jellemző.

 

Portugál italok – Kezdjük a tipikus portugál italok sorát a különlegességekkel, ezek közül is a méltán világhírű portóival.

 

A portói bor

A portói bor Portugália Alto Douro borvidékén, szigorú előírások betartásával készített likőr- vagy desszertbor, ami több fajta házasításával készül, azaz egy cuvée. Igaz Portugáliában termelik, mégis az angolok nemzeti italának számít. A bordeaux-ihoz szokott angoloknak a hagyományos portugál bor nem ízlett, ráadásul a szállítás közben gyakran megecetesedett, így megelőzésképpen a brit kereskedők borpárlatot (brandy-t) löttyintettek a borba. Alkoholtartalmát az 1:5 arányban hozzáadott 77%-os borpárlat 18–22% közé emeli.

Portugál italok - Portugália ízei - A híres portói
Portugál italok – Portugália ízei – A híres portói

 

A Porto-tól kb. 100 km-re a Douro völgyében megtermelt bort a folyón hordókban, gályákon úsztatták le a torkolatig, hogy Vila Nova de Gaia pincéiben érleljék, palackozzák. Mindent, amit a portóiról tudni kell  itt találsz! >>

 

Vinho verde, a zöld bor

Egy, a portóinál kevésbé ismert különleges borról van szó. A „zöld bor”-joz Portugália északi területein termő, speciális szőlőfajtát használják. Érdekessége ennek a bornak, hogy nem szabad őrizgetni éveken át. Javallott a palackozástól számított egy éven belül el fogyasztani, mivel minél idősebb, annál inkább veszít az élvezeti értékéből. A “zöld bor” (vinho verde) a nyári forróságban kitűnő szomjoltó. A legjobb, ha az Észak-Portugáliában található Ponte de Lima folyóparti városkában kérsz belőle egy kóstolót.

Portugál italok - Portugália ízei - Vinho verde, a zöld bor
Portugál italok – Portugália ízei – Vinho verde, a zöld bor – ha Ponte de Lima-ban jársz, feltétlenül kérj egy kis kóstolót

 

Ginjinha, vagy egyszerűbben Ginja

A Ginginha (ejtsd: zsinzsinya) nem más, mint egy elég édes meggylikőr. Erre akár legyinthetnél is, mert ugyan mit tudhat egy likőr? Valamit biztos tud, mert évente több, mint évente 150.000 liter készül ebből a Francisco Espinheira szerzetes által tökéletesített italból. A likőrt fahéjjal ízesítik és az egész meggy is ott mosolyog ránk a poharunkban.

Mindenképp érdemes megkóstolni ezt az édes-meggyes nedűt. Ha teheted, akkor a festői szépségű, ékszerdoboz kisvárosban, Óbidos-ban keríts erre sort. Hogy miért? Mert itt különleges a Ginginha szervírozása: egy aprócska csokoládécsészébe öntik a likőrt, melyet utána meg is tudsz enni.

Portugál italok - Portugália ízei - Ginjinha de Óbidos
Portugál italok – Portugália ízei – Ginjinha de Óbidos

 

Licor Beirao

A Beirao likőr egy portugál likőrfajta, melynek 22%-os alkoholtartalma van. Receptje ipari titok, melyet J. Carranca Redondo fejlesztett ki. A világ számos pontjáról származó (Malajzia, Brazília, Thaiföld) gyógynövény és különböző magok kettős desztillálásával készül.

Portugál italok - Portugália ízei - Licor Beirao
Portugál italok – Portugália ízei – Licor Beirao

 

A Beirao likőrt tisztán és szobahőmérsékleten is lehet inni, de intenzíven édes jellege miatt jól illik hozzá a sok jég is. A portugál jellegű koktélok elkészítésének kedvenc alapanyaga ez a likőr.

 

Portugál italok – Madeira szigetéről

Most jöjjön két szeszes ital a szintén Portugáliához tartozó Madeira szigetéről. Ezek: a Poncha és a Madeira bor.

 

Poncha

A Poncha egyike azoknak a trükkös édes italoknak, amelyek olyan simán mennek le, hogy szinte elfelejted, hogy alkoholos italt iszol, amíg nemsokára el nem kezded érezni a hatását. A poncha Madeira rumból készül, cukornád nedvéből desztillálva. Cukorral vagy mézzel édesítik és gyümölcslével, általában citrommal vagy naranccsal ízesítik. Nagyon erős ital, aminek nagyon jól áll a sok jég.

Portugál italok - Portugália ízei - italok a Portugáliához tartozó Madeira szigetéről: poncha és Madeira bor
Portugál italok – Portugália ízei – italok a Portugáliához tartozó Madeira szigetéről: poncha és Madeira bor

 

Vinho Da Madeira – Madeira bor

Madeira egy apró sziget az Atlanti-óceánban, ahol különleges borokat készítenek egyedi technológiával. A madeirai nem hűvös, pókhálóval beszőtt föld alatti sötét pincékben érlelődik, hanem a tűző napon „üvegházszerű” építményekben, ahol nem ritka a 40-50 fok sem. Ez a „főzés” adja a borok utánozhatatlan zamatát és hosszú élettartamát – egy jobb üveg madeirai 100 év után is fiatalos és lendületes. A Madeira legnépszerűbb borfajtája édes, digestif-ként (emésztést elősegítő (szeszes)ital) vagy akár aperitif-ként (étkezés előtt fogyasztott ital, mely hivatott az étvágyat meghozni/felfokozni) fogyasztják.

 

Sörök

A portugálok a világ más polgáraihoz hasonlóan nagy sörfogyasztók. Bárokban, sörözőkben gyakran látni a különféle sörök tárolására fenntartott réz tartályokat, melyek rendkívül jól dekorálják a belső tereket.

Portugál italok - Portugália ízei - portugál sörök csinos réz tankokban
Portugál italok – Portugália ízei – portugál sörök csinos réz tankokban

 

A nagy nemzeti sörmárkák: a Super Bock és a Sagres.

A Super Bock egy 5,2% alkoholtartalmú lager, melyet a 20-as évek végén hozták létre. Ez az egyik portugál kedvenc, és egyben ez a világon a legjobban eladott portugál sör. Az 1940-ben született Sagres sörfajtája Pilsner néven ismert, és 5%-nyi alkoholt tartalmaz.

 

…és végül jöjjön az aromás koffeinbomba, azaz a portugál kávé!

Bica

A portugálok és különösen a lisszaboniak nagyon bensőséges kapcsolatban állnak a kávéval. Nyugodtan állíthatjuk, hogy Portugáliában annyiféle kávé van, ahányan kávét isznak.

A bica az „idd ezt cukorral” (portugálul: Beba Isso Com Açucar) portugál kifejezés rövidítéséből származik. Tehát a bica egy kis adag kávé, valami olyan, mint a híres ristretto, Olaszországban, amelyet feketén szolgálnak fel. Mivel kezdetben az emberek nem voltak hozzászokva a Brazíliából importált kávé erős és tömény ízéhez, kötelező volt cukrot hozzáadni ahhoz, hogy élvezhessék. Innen a név! Minden, amit a portugál kávéról  tudni kell, itt találod!

Portugál italok - Portugália ízei - portugál kávé (bica), és elmaradhatatlan kísérői, a portugál szuperkrémes sütik
Portugál italok – Portugália ízei – portugál kávé (bica), és elmaradhatatlan kísérői, a portugál szuperkrémes sütik

 

Amennyiben portugál utazásod során egy bica, azaz egy jó erős feketekávé mellett döntesz, mindenképp kóstold meg a tipikus portugál édes-krémes desszertek valamelyikét >>

A fent felsorolt tipikusan portugál alkoholok kiváló kísérői lesznek egy finom vacsorának! Milyen ételeket kóstolj meg Portugáliában? Tippekért katt ide! >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük