fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Tenerife kirándulások túrák: Teno Tenerife – a „kacsa” segge

Teno Tenerife – Még a rövidebb tenerifei nyaralásba (vagy épp telelésbe) is érdemes beleszuszakolni egy-egy kiruccanást a sziget keleti és nyugati csücskébe. Míg keleten az Anaga-hegység babérerdei adnak kellemes hűsölési lehetőséget a melegben, addig a nyugati szélen strandolhatunk, búvárkodhatunk. Irány a Punta de Teno >>

Teno Tenerife – A sziget legnyugatibb pontja a Punta de Teno a parton magasodó világítótoronnyal. Az ide vezető tájat babérerdők, völgyek, partig szaladó mély szakadékok teszik varázslatossá. 1897-ben építették az első világítótornyot, a ma látható formáját 1976-ban nyerte el. Kezdetekben 8 méter magas volt, míg ma már egy 20 méteres világítótornyot láthatunk az óceán mellett magasodni.

A Punta de Teno több módon is megközelíthető: mehetsz gyalog a Teno Alto-ból aláereszkedve, betúrázhatsz, bebiciklizhetsz a sorompótól a világító toronyig és vissza, mehetsz-jöhetsz busszal Buenavista del Norte-ból, de akár autóval is megközelítheted, ha elég korán érkezel, vagy épp a naplementére akarsz a sziget legnyugatibb pontjára érni. A behajtás korlátozott, évszaktól függően kb. 10h00 – 19h00 között csak gyalogosan, kerékpárral, helyi járatú busszal (369-es járat Buenavista del Norte-ból), vagy taxival juthatsz túl a sorompón. Amennyiben ragaszkodsz az autóhoz, akkor 10h00 előtt vagy 19h00 után érdemes érkezni (megjegyzés: a szabad behajtás órái évszakonként változhatnak, indulás előtt érdemes tájékozódni).

Teno Tenerife – túraútvonalak, amerre mi jártunk:

 

1. Teno Alto / Holdbéli táj 2. (a Holdbéli táj 1.-ről itt olvashatsz) – Teno Tenerife

Teno Alto – Egy elszigetelt vidéki falu Tenerifén

A Parque Rural de Teno szívében, Tenerife északkeleti részén, egy nagyon kanyargós úton eljutsz Teno Alto falucskába, amely a sziget vidéki hagyományainak fellegvára, és ahol csend uralkodik. Az elmúlt évtizedekben a lakosok alkalmazkodtak az elszigetelt életükhöz, de örömmel fogadják a látogatókat, túrázókat is. Számos ösvény és sétány kínál remek alkalmat a Teno Alto változatos tájainak felfedezésére. Egy 5 km-es túra is tartalmazhat akár 5-6 különféle vidéket a holdbéli tájtól a virágos réteken át egészen a fenyőerdőkig. Kirándulás után pedig kötelező elem a helyi kecskesajt megkóstolása.

Tenerife Teno Alto - Teno Tenerife kirándulások, túrák
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Tenerife Teno Alto, ahány kilométer, annyiféle táj….

 

2. Punta de Teno – Buenavista Norte / Teno Tenerife

Punta de Teno – egy filmbe illő helyszín lenyűgöző sziklaalakzatokkal, kristálytiszta vízzel és végtelen kilátással az Atlanti -óceánra. Innen elláthatunk egészen La Gomera és La Palma szigetekig.

Ez a sziget, és egyben Európa legnyugatibb csücske. Mivel ez természetvédelmi terület, szabályozott az autós behajtási lehetőség. A Faro de Punta de Teno (világítótorony) megközelíthető autóval reggel 10 előtt és 19h00 után, nap közben pedig gyalogosan, kerékpárral és busszal is. Kis csapatunk odafelé gyalogolt, majd egy strandolás után a buszos opciót választottuk a visszaútra.

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Punta de Teno – A „kacsa” segge – Az Európai Unió legnyugatibb pontja

 

A Punta de Teno félsziget csúcsán látható a piros-fehér színű Faro de Teno világítótorony. Ez egyike a hét világítótoronynak Tenerife partja körül. 1897-ben építették La Gomera szigetének köveiből, mert akkoriban a Punta de Teno-ba való nehéz eljutás miatt könnyebb volt idehozni az építőanyagokat tengeren a szomszédos szigetről. Korábban két világítótoronyőr és azok családja élt Faro de Teno-ban. Két műszakban dolgoztak, hogy meggyújtsák a jelzőfényt, és kisebb karbantartási munkákat végezzenek. A világítótornyot ma már automatikusan működtetik, és sajnos zárva van a látogatók előtt.

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - Faro de Teno
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Punta de Teno – Faro de Teno, innen igazán fantasztikusak a naplementék

 

A világítótoronyba való feljutás előtt egy romantikus, fából készült sétány ágazik balra, amely az óceán kék Atlanti -óceánjának partjához vezet. Van egy csónakkikötő kis létrával a sziklában, ahonnan a bátrak még a nyílt tengerbe is beugranak (vigyázzon a hullámokra és az áramlatokra!). Innen készítheti a legszebb képeket a közeli szomszédos szigetekről. La Gomera, a szigetcsoport második legkisebb szigete, mindössze 40 km -re található, és közvetlenül szemben van Punta de Teno-val. Ha a látótávolság tiszta, akkor még La Palma szigetét is láthatja, amely egy kicsit távolabb van, és két domb sziluettjeként jelenik meg a láthatáron.

A Punta de Teno lenyűgöző kilátást nyújt a Los Gigantes sziklákra. Ezek a hatalmas vulkáni kőzettömegek több mint 600 méterre emelkednek az óceántól, és Tenerife egyik legtöbbet fotózott motívuma.

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - Los Gigantes
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Punta de Teno – Los Gigantes sziklái

 

A gyönyörű Punta de Teno öbölben található a kis Playa La Ballenita strand, halászkikötővel és színes hajókkal. Ezenkívül a sziget ezen részén a leghosszabb a nappali fény, és csodálatos naplementében lehet itt részünk. A Los Gigantes szirtek látványosan világítanak alkonyatkor.

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - Playa la Ballenita
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Punta de Teno – Playa la Ballenita alkalmas egy jó kis fürdőzésre a Los Gigantes sziklaóriások tövében

 

A kirándulás és fürdőzés után jött a gasztro része a kiruccanásnak: kávé Buenavista de Norte főterén:

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - Buenavista del Norte
A XIV. században alapított Buenavista del Norte elsősorban golfparadicsomként ismert. Ezenkívül itt még mindig virágzik a mezőgazdaság, megismerhetjük a helyi földművesek életét. A csendes, nyugodt falu megtartotta a Kanári-szigetek tradicionális értékeit.

 

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - Parque Rural de Teno
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Punta de Teno – A Parque Rural de Teno és elvarázsoló természeti formái

 

Területének 80%-a különböző védett természeti területekhez tartozik. Ezek közül az egyik legfigyelemreméltóbb a 7.500 hektáron elterülő Parque Rural de Teno, mely lenyűgöző partszakaszokat és tájat foglal magában a vulkáni tevékenység alkotta hegyekkel és szakadékokkal.

A kávé után hamburger következett a „spanyol üvegtigrisben”…

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - La Caleta
Teno Tenerife kirándulások, túrák – Punta de Teno – La Caleta: beültünk egy hamburgerre a spanyol „üvegtigrisbe”

 

…majd fagyi Garachico-ban, heladeria La Fragola, amire jött még egy kis churros is szigorúan diétázóknak (a receptért kattints ide).

Teno Tenerife kirándulások, túrák - Punta de Teno - Heladeria La Fragola, Garachico
Teno Tenerife kirándulások, túrák – A Punta de Teno túra után jól esik a fagyi – Heladeria La Fragola, Garachico

Amennyiben szereted az extrémebb útvonalakat, akkor irány Los Gigantes közel 800 méteres sziklafalai. A keskeny sziklaperemek és sötét útvonalak hallatán felélednek fóbiáid? Akkor kirándulj velünk végig Tenerife északi, és déli tengerparti sétányain!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük