fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában

La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – A hegyek szigetének nevezett La Gomera a Kanári–szigetek második legkisebb tagja.

A kerekded, kis sziget voltaképp egyetlen 1487 méter magas vulkán, ezért a gyalogos turisták paradicsoma 650 km kiépített túraútvonalával pálmavölgyeken és banánültetvényeken keresztül. Amit La Gomera-ról dióhéjban tudni kell, azt itt találod.

La Gomera-nak nincs nemzetközi reptere, így legegyszerűbben Teneriféről komppal (esetleg belföldi repülővel szintén Teneriféről, annak is az északi repteréről) jutsz át La Gomera-ra. Érdemes Tenerifén bérelni autót és azzal együtt áthajózni, így a kompról lehatva már indulhat is a kirándulás!

 

…és akkor jöjjenek La Gomera látnivalói! – 1. rész  (a folytatást itt találod)

 

1. San Sebastian de la Gomera – a főváros

Látnivalók szempontjából a főváros máris jó pár látnivalót tartogat az ide látogatóknak. Ha hajóval érkezel, akkor itt fogsz kikötni és innen kezdheted meg a körutadat a sziget körül. Amennyiben La Gomera szigetén alszol, nagy a valószínűsége, hogy itt lesz a szállásod is (vagy az innen 50 km-re fekvő, de több, mint egy óra alatt elérhető Valle Gran Rey-ben, a legtöbb turista ezen a két helyen száll meg).

A kikötőből kihajtva egyből a város, sőt a sziget egyik leghangulatosabb útján találod magad, ahol érdemes megállni és kicsit kiszállni az autóból, hogy beszívd az igazi szubtrópusi levegőt és életérzést. Balról az óceán nyaldossa a fekete homokkal borított partot, az út mellett pálmafák állnak sorfalat, és zöld dombok ölelik körül az egész látványt.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - szülinapi kirándulás INDUL!
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – szülinapi kirándulás INDUL!

 

A spanyol hódítás után a XV. században a helyi telepesek ötven év „bezárkózás” után itt építettek egy apró kis kikötőt, ami a jelenlegi főváros – San Sebastian de la Gomera – alapja volt. Ezzel sikerült az egész szigetet is bekapcsoltni a világ vérkeringésébe. E mellett 1492-ben itt állt meg Kolumbusz utoljára mielőtt „India” felé vette az irányt, hogy aztán beleütközzön az amerikai kontinensbe.

Az utóbbi eseménynek állít emléket egy kis szobor a Constitución téren (Plaza de la Constitución), mely a nagy utazó Kolumbuszt ábrázolja, valamint az innen nem messze található Casa de Colón. Az igazából nem túl díszes, kissé jellegtelen épület évszázadokkal Kolumbusz állítólagos ide érkezése után épült, azonban a legenda szerint ő maga is járt ezen a helyen. Az épületben jelenleg egy egy prekolumbián szobrokat és egyéb emlékeket bemutató kiállítás működik.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - San Sebastian de la Gomera
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – San Sebastian de la Gomera

 

A Calle Real teljes hosszában, melyen a Casa de Colón is áll, számos jellegzetes, kanári épületet találhatsz. Ilyen például a Casa Bencomo, mely a XIX. századi kanári építészet jellegzetes jegyeit viseli magán. Láthatsz itt néhány faerkélyes kis házacskát is, melyek szintén a jellegzetes spanyol és a kanári építészeti irányzat szerint épültek, jó néhány ilyennel találkozhatsz például Tenerifén  is, különösen La Orotavában.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - San Sebastian de la Gomera - Calle Real
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – San Sebastian de la Gomera – Calle Real

 

A város egyik fő, ikonikus épülete – a Torre del Conde mellett (lásd lejjebb) – az Iglesia de Nuestra Senora de La Asunción, mely szintén a Calle Real-on fekszik, közvetlenül az előbb említett Casa Bencomo melletti terecskén, ahol az autóút sétálóutcára vált.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - San Sebastian de la Gomera - Iglesia de Nuestra Senora de La Asunción
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – San Sebastian de la Gomera – Iglesia de Nuestra Senora de La Asunción templom

 

A templom több szakaszban épült, míg a jelenlegi formáját elnyerte. Története egészen a XV. századig nyílik vissza, amikor is mindössze egy apró, kőből és sárból épült templom volt, majd ettől kezdve folyamatosan átépítették és bővítették. Még nagyjából háromszáz évvel később is, a XVIII. században, amikor jelentős bővítésen esett át. Jellegzetes a homlokzata, mely a portugáliai eredetű mánuelita stílusban épült. A belsejében egy XVI-XIX. századi katolikus témájú műveket bemutató apró múzeumot is találhatsz. Említést érdemel továbbá az El Pilar (Oszlop) kápolna is a falfestményeivel. A legenda szerint Kolumbusz ebben a templomban imádkozott mielőtt útra kelt az Újvilág felé.

Ha a templom mellett, a Casa Bencomo oldalán, a Calle Torres Padilla mentén elsétálsz az első sarokig, rátalálsz La Gomera archeológiai múzeumára (Museo Arqueológico de La Gomera vagy MAG). A kis múzeum a fennmaradt tárgyi emlékeken keresztül betekintést enged a kanári-szigeteki őslakosok életébe és mindennapjaiba. Maga az épület is érdekes, hiszen az archeológiai múzeum egy jellegzetes kanári-szigeteki épületben kapott helyet. Fő látványossága – a szobrok, használati tárgyak és barlangrajzok mellett – egy teljesen helyreállított guanche áldozati oltár.

A templomtól a Calle Real-on továbbsétálva, egy kellemes, csendes sétálóutcát találsz, mely a Plaza de la Constitución-ba torkollik (itt találjuk a közelben Kolumbusz fent említett szobrát). Érdemes egy rövid időt rászánni a sétálóutcára és a térre. Élvezd a csendet és a nyugalmat, igyál egy kávét vagy nyalj egy fagylaltot.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - San Sebastian de la Gomera - Plaza de la Constitución tér a Kolumbusz szoborral
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – San Sebastian de la Gomera – Plaza de la Constitución tér a Kolumbusz szoborral, és finom kávéval

 

Mielőtt elérjük a teret, a sarkon láthatjuk a Casa la Aduana (vagy Pozo de la Aguada) épületét, mely a sziget első urainak volt a lakhelye és amelynek kútjából a legenda szerint Kolumbusz az utazásához vizet merített. Sajnos a ház mára a nagyközönség előtt végérvényesen bezárt, korábban a látogatók megtekinthették magát a híres kutat is.

Innen tényleg pár perces sétával érhetjük el a Parque de la Torre del Conde-t, vagyis a Torre del Conde-nak, a XV. században ezen a helyen emelt spanyol erődítmény kiváló állapotban megmaradt tornyának helyet adó, csodás parkot. Érdemes egy rövid időt a parkra is szánni, hiszen a sétálóutcához és a Plaza de la Constitución-hoz hasonlóan, ez szintén a nyugalom szigete.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - San Sebastian de la Gomera - Parque de la Torre del Conde
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – San Sebastian de la Gomera – Parque de la Torre del Conde

 

Természetesen ehhez a helyhez is kötődik egy legenda (mint La Gomera szigetén szinte mindenhez), amelynek persze Kolumbusz a főszereplője. A mondás szerint a nagy utazót teljesen elvarázsolta a sziget, sőt szerelem is szövődött közte és a sziget akkori úrnője, Beatriz de Bobadilla között. A legenda szerint a torony volt a helyszíne a szerelmesek titkos együttléteinek, de minderre persze a szóbeszéden kívül, semmilyen bizonyíték nincsen. Ma a torony érdekes térképészeti kiállításnak ad helyet.

Mint a szigeteknek általában, úgy San Sebastian de La Gomerának is van egy saját világítótornya, a Faro de San Sebastian de La Gomera. Ezt már érdemes autóval megközelíteni, hogy maradjon idő a sziget többi látnivalójára is, főként ha csupán 1 napra érkezel La Gomera-ra. A világítótorony felé autózva érdemes útba ejteni a Mirador de la Hila nevű kilátót, ahonnan szép kilátás nyílik San Sebastian strandjára és a kikötőre, illetve magára városra.

La Gomera látnivalók - Kolumbusz nyomában - Faro de San Sebastian de La Gomera
La Gomera látnivalók – Kolumbusz nyomában – Faro de San Sebastian de La Gomera világítótorony

 

A fővárosban tett séta után folytassuk La Gomera felfedezését! Jöjjenek La Gomera többi látnivalói itt  >>

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük