fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

La Gomera, a legendák, a sejtelmes erdők, a hegyek és a völgyek szigete

La Gomera bár nem kényeztet el annyi és olyan csodálatos látnivalóval, mint a Kanári-szigetek többi tagja, mégis komoly érdeklődésre tarthat számot a turisták körében. Ennek pedig igen egyszerű oka van: La Gomera a legnépszerűbb kanári-szigeteki célponttól, Tenerifétől mindössze egyórás hajóútra található.

Ahhoz pedig, hogy összképet kapjunk erről a szigetről, akár egy nap is elegendő. Mi is egy nap alatt jártuk be a szigetet, még pedig a szülinapomon. Kaptam egy szigetet szülinapi ajándékba!

 

La Gomera – általános tudnivalók


La Gomera-t sokszor nevezik a „hegyek szigetének” utalva ezzel változatos domborzatára, az égbe szökő csúcsokra, a mélybe zuhanó völgyekre, melyeket pálmaligetek és babérlombú erdők borítanak. Az egész, szinte szabályos kör alakú sziget – noha itt barangolva nem is gondolnánk -, egyetlen vulkán, melynek a legmagasabb pontja a tengerszint fölé 1487 méter magasságba emelkedik.

La Gomera-nak nincs nagyon lapályos, széles partszakasza, szinte rögtön belefutsz egy hegybe, amint legördülsz a kompról. A hegy mögött pedig van egy másik hegy, a mögött egy másik, és így tovább…

La Gomera - a hegyek szigete
La Gomera – a hegyek szigete – Alig gurulsz le a kompról, és máris egy hegyfal állja utad

A sziget területe 369 négyzetkilométer, mellyel a második legkisebb a hét fő sziget közül (a csaknem lakatlan – 600 fő – La Graciosa-t még mindig nem ide sorolva), ha az alakját szabályos körnek tekintjük, az átmérője kb. 22 kilométer. Lakosainak száma 22 ezer fő körül van, mellyel szintén a második legkisebb populációval rendelkezik a fő szigetek közül.

Őslakosainak – tévesen – a guanch-okat tekintik, noha szorosan véve guanch-ok csak Tenerifén éltek és minden szigetnek megvoltak a saját őslakosai, La Gomera-nak a gomérók.

A sziget történelme az 1400-as évekig, a spanyolok megjelenéséig viszonylag csendes volt, azonban az 1402-ben elkezdődött gyarmatosítás a nyugalmas időszaknak is véget vetett. La Gomera volt az egyik az öt ellenálló sziget közül. A spanyolok előbb erőszakkal próbálták La Gomerát is bevenni, de nem jártak sikerrel, így végül békésebb eszközökkel, fokozatosan erősítették meg jelenlétüket és befolyásukat a szigeten. A gomérók egy ideig megőrizhették saját kultúrájukat és viszonylagosan széleskörű autonómiájukat.

Ezen változtatott ifj. Hernán Peraza uralma, amelynek eredményeként 1488-ban kitört a gomerók lázadása, melyet Pedro de Vera, Gran Canaria-i kormányzó vezetésével vérbe fojtottak. A gomérók nagy részét megölték, vagy rabszolgának adták el, ennek a tisztogatásnak esett áldozatul Hautacuperche is, aki az 1488-as felkelés szimbólumává vált és Valle Gran Rey-ben állítottak neki szobrot.

La Gomera - a hegyek szigete - Gomérók
La Gomera – a hegyek szigete – Gomérók és történelem


Az elkövetkezendő időkben a helyi telepesek meglehetősen bezárkóztak a szigeten, önellátó gazdaságokat alakítottak ki, míg nagyjából ötven év múlva egy apró kikötőt építettek lerakva ezzel a mai főváros, San Sebastian de La Gomera alapjait.

Történelmét tekintve érdekesség még, hogy 1492-ben ez volt az utolsó hely, ahol Kolumbusz még megállt (San Sebastian-ban szállt partra), vizet és egyéb szükséges dolgokat vételezett, mielőtt elindult – az ő hite szerint – India felé, hogy végül felfedezze Amerikát.

A szigeten 6 „megye” (municipio) található. A főváros, San Sebastian de La Gomera, ahol a helyi lakosság csaknem fele lakos él.

La Gomera - San Sebastian de la Gomera, a főváros
La Gomera – San Sebastian de la Gomera, a főváros

 

Az ide látogatók számára a rendkívül változatos táj, a babérlombú sejtelmes erdők, a völgyekben elterülő pálmaligetek és újabban egy üvegpadlójú kilátó jelenthetik a fő látványosságot. A régi gomero időkre emlékeztet a „Silbo gomero” füttynyelv, mely az ősi lakosság „anyanyelvének” volt tekinthető, de ma már nem nagyon hallunk ilyet a szigeten. Szervezett kirándulások során még tartanak ilyen fütty-bemutatót a szigeten, elkápráztatva ezzek a nagyközönséget.

A túrázni vágyókat pedig több, mint 600 kilométernyi túraútvonal várja ezen az UNESCO által bioszféra rezervátumnak minősített szigeten.

 

Mikor érdemes La Gomera-ra utazni?


La Gomera-n is – akár csak Tenerifén – meglehetősen egyenletes és kellemes az éghajlat, így bátran meg lehet kockáztatni az utazást a téli hónapokban is. Mivel Magyarországról nem közvetlenül La Gomera-ra utazunk, hanem előbb Tenerifére érkezünk, és annak déli részéről (Los Cristianos-ból) kompozhatunk át
La Gomera-ra, nagyot nem kockáztatunk, hiszen ha nem jönne be La Gomera, még mindig eltölthetjük a szabadság hátralévő idejét Tenerifén.

A legideálisabb az időjárás, amikor látjuk az egész szigetet Teneriféről, még a domborzati formákat is ki tudjuk venni, sőt a városok is láthatóak, a szigetnek pedig kalapja van (vagyis egy felhő ül a csúcsán). Hiszen La Gomera nagy része természetesen napsütésben a legszebb, viszont a csúcson található Garajonay Nemzeti Park igazán akkor különleges, ha a fák közé belopakodik a köd, és még akár szitál egy kis eső. Elképesztő hangulata van ilyenkor az erdőnek.

A hegyek miatt gyorsan megváltozhat az időjárás. Például az Abrante Kilátónál előfordulhat, hogy ragyogó napsütésben érkezel a parkolóba, és mire 2 perc múlva eléred a kilátót, a semmiből előkerül egy felhő, ami 15 perc múlva tovább is száll és újra ragyogó napsütés lesz.

La Gomera - Mirador de Abrante kilátó
La Gomera – Mirador de Abrante kilátó, a sziget egyik fő látványossága

 


Mennyi időt szánj La Gomera bejárására?

1-2 nap elegendő arra, hogy a szigetről legyen egy általános benyomásod, és ennyi idő alatt be tudod járni a főbb látnivalókat is. Mivel a szigeten kb. 600 km-nyi túraútvonal áll rendelkezésre, a kirándulás és a montain bike szerelmeseinek ennyi idő nem lesz elég.

Mivel Teneriféről (Los Cristianos) alig 1 órás kompozással eljuthatsz La Gomera szigetére, megteheted, hogy reggel átmész La Gomerára és este visszajössz Tenerifére. Így egy úttal kettőt is megismersz a Kanári-szigetek közül.


Amennyiben kicsit több időt szánsz a sziget felfedezésére, akkor látogass meg néhányat La Gomera strandjai közül >>

Nincs idő a strandolásra? Akkor jöhetnek La Gomera látnivalói >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük