fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Garachico Tenerife

Garachico Tenerife észak-nyugati részén található óceánparti városa, ahol gyakran megfordultunk, míg a szigeten éltünk. Ez valahogy egy olyan hely lett nekünk, ami jövet-menet útba esett kirándulásaink során.

Persze az sem elhanyagolható, hogy itt található a sziget sokak szerint legjobb fagyizója, így az édesszájú csapattagok miatt kötelező állomás lett Garachico…

 

…de nem csak a fagyi az egyetlen érdekesség Garachico városában! Itt kaphatsz helyben sodort szivart is!

Garachico Tenerife városnézés - helyben készült szivarok
Garachico Tenerife városnézés – helyben készült szivarok

 

Garachico volt Tenerife fő kereskedelmi kikötője a bor- és cukorkereskedelemnek köszönhetően Európa és Amerika között. 1706-ban azonban az Arenas Negras vulkán kitörése a város és a kikötő nagy részét eltemette, ami teljesen használhatatlanná tette az akkori hajókat, majd 1905-ben földrengés rombolta le a települést. Tenerife egyik legjelentősebb kikötőjéből ezután 6000 lakosú, csendes alvóváros lett.

Bár a várost egyszer már elpusztította a felette emelkedő vulkáni fennsík oldalán lecsorgó forró láva – az olvadt kőzet az óceán vizével találkozva furcsa alakzatokba dermedt, a városka egyik apró terén pedig ma is megtekinthetjük az egyik épület kapuját, amelyet elöntött a lávafolyam.

 

Sétálj velünk egyet Garachico-ban! Kövesd az útvonalat pontról pontra 🙂

1. Roque de Garachico

2. Kikötő

3. Ermita San Roque, melyet Garachico védőszentjének tiszteletére emeltek

Garachico Tenerife városnézés - Garachico Tenerife városnézés - Roque de Garachico, a város szimbóluma
Garachico Tenerife városnézés – Garachico Tenerife városnézés – Roque de Garachico, a város szimbóluma

 

4. Monumento al Motín del Vino, avagy a borlázadás emlékműve. ami annak állít emléket, amikor az angol bortermelési monopólium miatt felbőszült borászok megsemmisítették a borkészleteiket

5. A Plaza de la Libertad környékén találjuk a település legrégebbi és legérdekesebb épületeit. A Los Angeles-i Miasszonyunk temploma, a jelenlegi Természettudományi és Történeti Múzeum, a San Francisco de Asís volt kolostora a jelenlegi Művelődési Ház és Garachico Városi Tanácsa egyben fogad minket.
Előttük találunk egy másik jelentős épületet, a La Gomera grófok régi palotáját. A XVI. században egy impozáns, vulkanikus kőből készült épület, amely a sziget egyik leggazdagabb családjához, a Ponte családhoz tartozott, és amely később La Gomera grófokhoz került. Ezen épület mellett található az Iglesia Matriz de Santa Ana, amely Garachico legfontosabb vallási épülete.

A város főtere, a Plaza de la Libertad központjában találunk egy kis kioszkot egy kávézóval, ahol délelőtt (vagy délután) kávézhatunk, a tér végén pedig a

6. venezuelai Simón Bolívar emlékműve található. Az „Amerika felszabadítója” néven ismert felmenők egy része Garachico-ban őshonos volt, tiszteletére szobrot építettek, amelynek lábánál találjuk Venezuela és Spanyolország pajzsát.

7. Iglesia de Santa Ana – Santa Ana-templom a település legnagyobb és legfontosabb vallási épülete, valamint a sziget vallási építészetének egyik legjellemzőbb példája. A legfeltűnőbb ebben a templomban a fejünk felett van. A kanári-szigeteki fenyőfából készült gyönyörű Mudejar kazettás mennyezet teljesen eltakarja a templom belsejét. A templom az 1706-os kitörés során súlyosan megrongálódott.

Garachico Tenerife városnézés - Monumento al Motín del Vino, Plaza de la Libertad, Iglesia de Santa Ana, Puerta de Tierra
Garachico Tenerife városnézés – Monumento al Motín del Vino, Plaza de la Libertad, Iglesia de Santa Ana, Puerta de Tierra

 

8. Puerta de Tierra: Ez volt az a pont, amely körülhatárolta a Villa de Garachico kikötőjét. A Parque de la Puerta de Tierra belsejében találunk egy kis kertet, egy szőlőprést és egy Rafael Alberti mellszobrot. A spanyol költő 1991-ben látogatott el Garachicoba, és tiszteletére létrehozták „A költők sarkát”.

Folytatjuk utunkat, és a Plaza de Juan González de la Torre felől a part felé sétálunk, hogy megtaláljuk az egyik épületet, amely túlélte az 1706-os kitörést.

9. Castillo de San Miguel, melynek a kalózok elleni vedelem volt a feladata, benne ma múzeum található.

Garachico Tenerife városnézés - Piscinas naturales, El Caletón
Garachico Tenerife városnézés – Piscinas naturales, El Caletón

 

10. Piscinas naturales, El Caletón: a várost elpusztító láva folyam által kialakított természetes medencék, melyek dagálykor feltöltődnek. A környék kedvelt strandja.

Ha épp egy szigetkört teszel, akkor két irányba is folytathatod az utad Garachico városából: mehetsz a Los Gigantes sziklák felé, vagy akár Puerto de la Cruz irányába >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük