fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Tenerife kirándulások túrák: Teide vulkán és környéke

Tenerife egyik sajátossága a sziget közepén magasló Teide vulkán. Ez Spanyolország legmagasabb hegye (3715 méter), a Világ harmadik legnagyobb (jelenleg szunnyadó) vulkánja, az Atlanti-óceán legmagasabb pontja. Az óceáni alapzattól mérve magassága 7500 méter.

A vulkán és környéke a Teide Nemzeti Park (Parque Nacional del Teide) része, amelynek területe 18 990 hektár, és 2007 óta a világörökség része. A Teide Spanyolország leglátogatottabb természeti csodája, Spanyolország és Európa leglátogatottabb nemzeti parkja, sőt a világon is az egyik legnagyobb.

 

A bennszülött guancsok számára Teide olyan szent hegy volt, mint az ókori görögök számára az Olümposz. A legenda szerint Guayota (az ördög) elrabolta Magecet, a fény és a nap istenét, és a vulkánba zárta, sötétségbe taszítva a világot. A guancsok a főistenhez, Achamán-hoz folyamodtak segítségért, aki megküzdött Guayotával, és Magec helyett őt zárta a hegybe. Kitörés idején hagyomány volt a guancsok közt, hogy tüzeket gyújtsanak a hegyen elijeszteni Guayotát. Guayotát gyakran fekete kutya képviseli, akit démonok (tibicena) kísérnek.

A guancsok úgy hitték, hogy a Teide támasztja alá az eget. A hegyen sok helyütt találtak elrejtett kőeszközök és edények maradványaira. Ezek rituális áldozatok lehettek a gonosz szellemek befolyásolására, a berber kabilok áldozataihoz hasonlóan. A guancsok hiedelemvilága szerint a hegy a gonoszt rejtette. A hawaii mitológiában is szerepel egy vulkánt lakó isteni alak, Pele istennő, akit a Kilauea kitöréseiért tartottak felelősnek.

A Teide utoljára 1909-ben tört ki, a Santiago ormon elhelyezkedő El Chinyero kürtőn keresztül.

 

Irány a Teide vulkán csúcsa a felvonó-val

 

A Teide felvonó (Teleferico) 2356 méter magasról indul, ahova kényelmesen kocsival el lehet jutni. Kocsival érdemes kb. 1,5 órával az időpontunk előtt elindulni, főleg, ha tervben van felfelé is pár megálló. A Teide felvonó felső állomásáról gyönyörű a panoráma a Kanári-szigetek legnagyobb nemzeti parkjára, a Las Canadas del Teidére. A parkolótól 3555 méterig juthatsz fel a felvonóval. A túrához audio útmutató jár (spanyol, angol, német, francia és orosz nyelven), melyet applikáció formájában tudtok letölteni a helyszínen beolvasott QR kóddal.

Az indulási időpont előtt minimum 30 perccel érdemes ott lenni és lejelentkezni az információs pultnál/pénztárnál, ekkor tudod beolvasni a kódot is. A felvonó 9.00 – 17.00 között működik. egy oda-vissza felnőtt jegy ára 39,50€ /fő (2021-es adat). A Teide kirándulás előtt mindig informálódj a felvonó indulásáról, mert esetleges időjárási viszonyok miatt a kabinokat nem indítják.

TTenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - Teleferico
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – Teleferico, a legegyszerűbb módja a Teide vulkán felfedezésének

 

Már a felvonózás se kutya, de a legkülönlegesebb élményben odafent lehet részed, hisz a vulkán a nap minden szakában és minden évszakában más arcát mutatja meg. Fentről megfigyelheted a világ legnagyobb kráterét, mely az ősvulkán összeomlásával keletkezett és 16 kilométer átmérőjű.

 

Teide csúcstámadás:

A Teide felvonó felső állomásától külön engedély szükséges a maradék 600 méter megtételére, a csúcstámadásra, melyet az utazás előtt, kb. 3 hónappal meg kell igényelni.

Az igazán „vagányak” ezt a túrát gyalog teszik meg, méghozzá teliholdkor. Ilyenkor indulás éjfél körül egy lentebbi parkolóból, hogy a csapat felérjen napfelkeltére a csúcsra. Amennyiben erre az élményre vágysz, keresd Dely Péter / Vulcan Walkers szakavatott túravezetőt.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - A csúcstámadás
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – A csúcstámadás

 

Bármilyen formában, napszakban vagy évszakban is indulsz a Teide vulkánra, megfelelő felszerelés nélkül nem lesz az igazi. A Teide 3.715m magas, mindig fúj a szél, és mindig hideg van. Az alap túrafelszerelést még nyáron is ki kell egészíteni sállal, sapkával, kesztyűvel, dupla nadrággal, vastag kabáttal, magas szárú bakanccsal, stb., és megfelelő mennyiségű vízzel!

 

Teide vulkán és környéke túraútvonalak, amerre mi jártunk:

  1. Teide tojásai – Huevos del Teide
  2. Teide-virág túra
  3. El Sombrero de Chasna
  4. Holdbéli táj – Paisaje Lunar

1. Teide tojásai (Huevos del Teide) – 10km, 2.350m-ről 2.750m-re

A Huevos del Teide, azaz a Teide tojásainak tudományos neve: akkreációs labdák. Ezek hatalmas, gömb alakú kövek, amik kb. úgy keletkeznek, ahogyan a hóembert építjük. A meredek lejtőkön leeső, már megszilárdult lávacafatok a még folyékony lávára esnek, így miközben lefelé gurulnak, egyre több anyagot gyűjtenek maguk köré. Majd a lejtő végén, a sík területen a gurulás befejeztével valahol megállapodnak, és elfoglalják több ezer évre a helyüket. Néhol egészen nagy lávalabdák gördültek így össze.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - Teide tojásai túra
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – Teide tojásai túra

 

Ez a kirándulás megpróbálta a csapatot. Felfelé a hóról lefújó jeges szembe széllel kellett megküzdeni. Mire elindultunk lefelé, már egyre kevesebb fotó készült, mert annyira lefagyott a kezünk, hogy nem volt kedvünk nyomogatni a gombokat a telefonon…

 

2. Teide-virág túra – KV a teleferico-nál – finca ecologica Alma de Trevejos

Minden tavasszal megindulnak a turisták Teide virágot keresni-nézni a Teide vulkán különböző lejtőin. Áprilistól izzanak a Facebook-vonalak: ki, hol fedezte fel az első, vörös kardra emlékeztető óriás virágot.

A vörös tajinaste (tajinaste rojo) egy ág nélküli cserje, amelynek lándzsához hasonló alakja bizonyos esetekben meghaladja a két méter magasságot. Ez a faj csak a Teide Nemzeti Parkban található meg, olyan területeken, mint La Fortaleza vagy az Ucanca-völgy lejtői, ahol tavasz végén virágzik, és olyan színjátékot hoz létre, amelyben a láva sötét árnyalatai ellentétben állnak a tajinaste vörös színével.

Ez a növény 4 fázisban fejlődik ki: kicsi hajtás; bokor; lándzsaszerű virág; elszáradt „lándzsa”. A magok érése után a növény elpusztul. Ez az egyik fő növény, amelyet a mézelő méhek használnak a méz előállításában, a virágaiban található nagy mennyiségű virágpor és nektár miatt.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - Teide-virág túra
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – Teide-virág túra

 

Tavaly májusban mi is nekivágtunk! Erőt gyűjtöttünk a Teleferico (Teide felvonó) kávézójában, majd számtalan fotót készítettünk a Teide virágról. Hazafelé tettünk egy kis kitérőt az Alma de Trevejos ökológiai gazdaságban. Ez utóbbi önálló 1/2 napos programként is megállja a helyét, főként gyerekekkel.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - finca ecologica Alma de Trevejos
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – finca ecologica Alma de Trevejos

 

3. El Sombrero de Chasna (del Teide) 2.015m –> 2.415m

Montana Guajara, másképpen El Sombrero del Teide a Teide Nemzeti Parkban, egy kalapra hasonlító hegy, melyről remek kilátás nyílik magára a Teide vulkán csúcsára ia. Indulás 2015 méterről, érkezés 2415 méterre.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - Teide vulkán Nemzeti park - El Sombrero de Chasna
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – Teide vulkán Nemzeti park – El Sombrero de Chasna

 

4. Paisaje Lunar – Pino GordoVilaflor

Paisaje Lunar – kirándulás egy holdbéli tájon, ahová egy fenyőerdőn keresztül vezet az út. 1.600 méterről fel 1.900-ra. A Paisaje Lunar lenyűgöző „holdi tája” jelentősen különbözik a többi túrától. Valójában a fehér vulkáni kőzetképződmények a legnagyobb természeti csodák közé tartoznak Tenerife szigetén. Ezen a túrán közelről megnézheted a Barranco de las Arenas lenyűgöző vulkáni szikláit. A szél és az időjárás alkotta fehér szikla úgy néz ki, mintha sok kis torony lenne egymás mellett.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - Holdbéli táj - Paisaje Lunar
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – Holdbéli táj – Paisaje Lunar

 

A „holdbéli túra” után, lefelé ereszkedőben Vilaflor felé érdemes megállni a Pino Gordo-nál (kövér fenyő). Ennek a 45 méterre magasodó kanári fenyőnek a törzse körben 9,36 m. Egyes feljegyzések szerint a kora 800 év körül van. Érdekes tudni, hogy a kanári fenyő a Kanári -szigeteken elterjedt, védett faj, melynek egyik jellemző tulajdonsága, hogy felszívja a nedvességet a levegőből és tárolja azt talajban.

Tenerife kirándulások, túrák - Teide vulkán és környéke - Pino Gordo
Tenerife kirándulások, túrák – Teide vulkán és környéke – Pino Gordo

 

E kis kitérő után megérkezünk Vilaflor-ba, Tenerife és Spanyolország legmagasabban fekvő (1.420m) településére. Egy kis séta ebben a tiszta levegőjű faluban méltó befejezése ennek a Teide-túrának.

Van egy Holdbéli táj 2. is a szigeten, mégpedig a Teno Alto-n, ide is érdemes ellátogatni.

Ha elég volt a szélből és hidegből a Teide csúcsán, akkor itt az idő egy kis partozásra. Tenerifén a vulkáni tevékenységeknek köszönhetően számos természetes medencében – charco – fürödhetsz >>

7 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük