fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Tenerife kirándulások túrák: Anaga – a „kacsa” csőre


Az Anaga-hegység lenyűgöző, misztikus táj, Tenerife természeti csodája. Tenerife északi részén található, ez a keleti csücsök, vagy a „kacsa” csőre.  Kb.  7 – 9 millió éve vulkáni tevékenységek révén alakult ki. Legismertebb részei és kilátópontjai, Cruz del Carmen, Cruz de Taborno és Punta de Anaga.

A Taborno sziklatömb egyben a legmagasabb pontja a környéknek, mely 1024 méter. 1987 óta nemzeti parkként tartják számon az Anagát, és a kanári hatóságok megtesznek mindent, hogy óvják ezt a páratlan bioszférával rendelkező természetet. Páratlan szépsége mellett Európában itt található a legtöbb növényfaj egy négyzetkilométeren belül.

 

Mi várt ránk és ki vár Rád az Anaga hegységben?

Babér erdők, páfrányok, kaktuszfélék és még több ezer különleges növény található ezen a vidéken. Innen elérheted a Tenerife Matterhorn-jának nevezett Roque Taborno merész csúcsát, de eljuthatsz a távoli Taganana településére, ahol az északi part nyugalmas strandjait is élvezheted. Érdemes meleg ruhát, esőkabátot is vinni magaddal még nyáron is, bármilyen meleg is legyen az idő induláskor a hegy lábánál, mert bármikor jöhet köd, erős szél, és eső is.

Az Anaga-hegységet San Cristobal de la Laguna hangulatos városából vagy akár a fővárosból, Santa Cruz de Tenerife-ből is könnyen megközelítheted. A legtöbb túra Cruz del Carmen látogatóközpontjától indul, de innen még mélyebbre hatolhatsz be ennek a távoli vidéknek a titkai közé – ha elég bátor vagy, és bevállalod azt a keskeny, gyomor- és autópróbáló hegyi szerpentint, amely a hegység szívébe vezet.

Chamorga apró falucskájából egy látványos túraút vezet a parti sziklákon álló világítótoronyig, Chinamada lenyűgöző kilátópontjához pedig a vulkáni tufába vájt barlanglakások mellett sétálva juthatunk el.

Anaga túraútvonalak, amerre mi jártunk:

  1. El Pijaral Bosque Encantado – El Pijaral, elvarázsolt erdő

  2. Roque de Taborno

  3. Afur – Playa Tamadite

  4. Bejia vízesés és vízvezeték

  5. Cruz del Carmen – Sendero de los Sentidos

  6. Casa del Rio / Anaga – ereszkedés

  7. Igueste de San Andrés

  8. Jardina – Valle Tahodio – Presa Tahodio – Jardina

  9. Chamorga – Tafada

1. El Pijaral Bosque Encantado – El Pijaral, elvarázsolt erdő

Az Elvarázsolt erdei ösvény La Ensillada környékén kezdődik. Ez egy kb. 7 km-es. közepesen nehéz körtúra. Mivel az útvonal egy természetvédelmi területen halad át, az előírások csak korlátozott nyilvános használatot tesznek lehetővé. Ahhoz, hogy ide eljuss, engedélyre lesz szükséged. Érdemes túravezetővel jönni, akinek erre is gondja lesz.

Anaga - El Pijaral
Tenerife kirándulások túrák – Anaga a „kacsa” csőre – El Pijaral, az elvarázsolt erdő

El Pijaral és túraútvonalai ki vannak téve a sziget északi oldalát érő, jellegzetes szeleknek, melyek felhőket ködöt, és állandó páratartalmat eredményeznek a környéken. Ez nagyon fontos szerepet játszik a felszín alatti víztartó rétegek feltöltésében.

2. Roque de Taborno

Tenerife északi részén, az Anaga-hegységben elképesztően vad tájat alakítottak ki a vulkanikus felszínformáló erők. A tagolt, meredek hegyoldalak felett magas bazaltsziklák emelkednek. A tenger felől már nagyon messziről látszik egy magas, toronyszerű hegycsúcs, a Roque Taborno – amelyet jellegzetes alakja miatt Tenerife Matterhornjának is neveznek. Az Anaga-hegységen átvezető, kanyargós és keskeny útvonalról leágazó kis másodrendű út köti össze Taborno apró települését a külvilággal. Innen egy kis kirándulással elérhetjük a merész hegycsúcs lábát.

Anaga - Roque de Taborno
Kirándulás az Anaga hegységben – Roque de Taborno, Tenerife

 

3. Afur – Playa Tamadite (300szint) / Bor-kecskesajt kóstoló az Afur-i ivóban

Ez nem egy szív-és lábkímélő túra. Autóval jutunk el Afur-ba, ahol nagy parkoló várja a túrázókat, strandra igyekvőket. Ám ha itt akarsz fürödni, akkor 300 métert kell ereszkedned lefelé a tengerszintig. Ez odafelé még nem tűnik nagy kihívásnak: a táj, út közben a természetes medencék (charcos), az óceán vad, hullámzó partja feledtetik veled az utat, de ne feledd, hogy visszafelé ugyanott kell felkapaszkodnod 🙂

Anaga: Afur - Playa Tamadite
Anaga túra: Afur – Playa Tamadite, 300 méter szintkülönbség le és fel

 

Viszont ha visszajutottál a parkolóba, ki ne hagyd a bor-kecskesajt kóstoló az afur-i ivóban. Az út porát és az izzadságot pedig lemoshatod a parkoló feletti természetes medencékben, melyekről itt olvashatsz bővebben.

Anaga-hegység kirándulás, bor- és sajtkóstoló Afur
Anaga-hegység kirándulás Afur-ba, a bor- és sajtkóstoló a guachinche Paranderos-ban kötelező állomása a túrának

 

Ennek a túrának van egy még vadabb változata is – szigorúan nem kezdő túrázóknak!!
Ez a 600 méteren fekvő Taborno-ból (lásd feljebb) indul a 300 méteren fekvő Afur-on keresztül le egészen az óceán partjáig (Playa Tamadite = 0 méter), majd onnan vissza 600 méterre… – Taborno (600m) – Playa Tamadite (0m) – Afur (300m) – Taborno (600m) – összesen 13km

Anaga-túra: Taborno - Playa Tamadite - Afur
Anaga-túra: Taborno – Playa Tamadite – Afur – a nehezített verzió 600 méter szintkülönbséggel

 

4.  Bejia vízesés és vízvezeték

A Los Canales de Bejia talán az egyik leglátványosabb útvonal Tenerife ezen környékén. A Cruz del Carmen-ből indulunk egy régi útkereszteződésből Santa Cruz és La Laguna között. Itt található egy kilátópontot (mirador), ahonnan az Aguere-völgyre és a Teide-hegyre nyílik kilátás. Itt találsz egy kápolnát, éttermet és a Parque Rural de Anaga Látogatóközpontját.

Az út követi a vízvezetéket, de nem a talaj szintjén, hanem jó magasan! Ez egy félelmetes-veszélyes-csodás kirándulás „Tériszonyosok kíméljenek” jeligére. Érdemes tapasztalt túravezetővel, és megfelelő felszereléssel nekivágni.

Anaga-túra - Canales Bejia vízvezeték Tenerife
Anaga-túra – Canales Bejia vízvezeték, csak „légtornászoknak” 🙂

 

Aki kibírta a néhol akrobatákat is megszégyenítő útvonalat, az elnyeri méltó jutalmát, és megláthatja a 40 méteres magasságból alázúduló Bejia vízesést

Anaga túra - Bejia vízesés és vízvezeték
Anaga túra – 40 méteres Bejia vízesés és vízvezeték azoknak, akik bírják a szédítő magaslatokat

 

5.  Cruz del Carmen – Sendero de los Sentidos

Cruz del Carmen / Anaga számos túraútvonal kiinduló pontja. Amennyiben csak pár napra érkeztél Tenerifére telelni vagy nyaralni, akkor se hagyd ki a Sendero de los Sentidos (érzékek útja) túraútvonalat. Ez egy rövid kirándulás, amely jó kis ízelítőt ad a sziget élővilágából, babér erdeiből.

A Sendero de los Sentidos közvetlenül a Cruz del Carmen-i parkolóból indul. 3 útvonal is van, melyből a legrövidebbnek olyan a kiépítése, hogy akár mozgássérültek is be tudják járni azt. Ez önmagában nem is igazán egy túraútvonal, hanem egy rövid séta nehézségek nélkül egy gyönyörű környezetben, amelyet meg lehet tenni alig 1 óra alatt. Jó kiegészítője lehet egy másik, rövidebb Anaga-i kirándulásnak.

Mivel az egész út tanító jellegű, különösen érdemes gyerekekkel végigmenni rajta. Orr, szem, fül és kéz piktogramjaival ellátott táblák jelzik, hogy szagoljuk, nézzük, halljuk vagy megérintjük az út bizonyos elemeit.

Anaga Cruz del Carmen - Sendero de los Sentidos
Anaga Cruz del Carmen – Sendero de los Sentidos, akár gyerekekkel, idősebbekkel is könnyen megtehető kirándulás

 

6.  Casa del Rio / Anaga – ereszkedés

Egy kellemes, erdőn át vezető túrával érkeztünk meg az első ereszkedés helyszínére. Itt kaptunk egy kis oktatást a védőfelszerelésekből, csomókötésből, az ereszkedés szabályaiból, aztán nekivágott a csapat a 4 darab meredek sziklafalon lefelé.

Casa del Rio / Anaga - ereszkedés
Casa del Rio / Anaga – ereszkedés: ha egy kicsit több izgalomra vágysz!

 

7.  Igueste de San Andrés  / 15km, 350m szint

Igueste de San Andres kisváros Anaga kerületében található, és valamivel több mint 550 lakosa van. Ez egy bájos város, amely kis lakossága és nagyon kicsi városa ellenére számos látnivalóval rendelkezik, amelyek különleges hellyé teszik Tenerife szigetén belül. A faluba megérkezve néhány jellegzetes utcán át leereszkedhetünk a strandra.

Az 1890 és 1909 között épült San Pedro templom egy kis téren található. Innen indul a számos túraútvonal egyike a San Andres-i világítótoronyhoz.

Mi egy 15 km-es csobogós-patakos túra kb. 350m szintkülönbséggel, végig a víz mentén.

Anaga-túra Igueste de San Andrés
Anaga-túra: Igueste de San Andrés – csobogók, patakok, buja növényzet és 15km 🙂

 

8.  Jardina – Valle Tahodio – Presa Tahodio – Jardina

Jardina-ból indul ez a 12km-es körtúra, 800m szintkülönbséggel le és fel. Az első megálló Valle Tahodio vörös kőbányái- Santa Cruz-ban és La Laguna-ban számos épület készült az itt bányászott, kövekből…

 

 

Anaga túra - Jardina - Valle Tahodio - Presa Tahodio - Jardina
Anaga körtúra : Jardina – Valle Tahodio – Presa Tahodio – Jardina / vörös kőbányák, csodás kilátás

 

…aztán jön a Tahodio gát (Presa de Tahodio), melynek építését 1914 augusztusában kezdték meg annak érdekében, hogy vizet biztosítsanak a főváros környéki gazdaságoknak. Ez a sziget egyik legfontosabb hidraulikus munkája, melyet 1926-ban fejezték be.

Presa Tahodio gát Anaga - Valle Tahodio
Presa Tahodio gát Anaga – Valle Tahodio: egy kis láblógató piknik a gát peremén 🙂

 

A gáttól elindulhatunk La Laguna irányába is, de mi a Camino Las Lecheras-on keresztül jutunk vissza Jardina-ba.

Anaga-túra - Valle Tahodio - Camino Las Lecheras
Anaga-túra – Valle Tahodio – Camino Las Lecheras

 

9.  Chamorga – Tafada

Chamorga lakossága egész évben kevesebb, mint 50, de még azon is meglepődünk, hogy egyáltalán van valaki, aki itt akar élni, így elszakadva az emberiség többi részétől. Ebből a távoli városból a szupermarketbe való bevásárlási kirándulások egész napos projektnek számítanak. Mi van, ha elfelejted a lisztet? A moziba járás valószínűleg valami, amiről Chamorga gyerekei (mind a hét) fantáziálnak, mint valami hosszú távú cél…

Chamorga - Tafada körtúra - Anaga
Chamorga – Tafada körtúra – Anaga: lélegzetelállító panoráma, amerre csak nézel

 

…de Chamorga gyönyörű, és úgy néz ki, mint 50, 100 vagy 300 évvel ezelőtt (de most telefonkábellel). Teljesen bájos, ősi lépcsőzetes ösvényeivel, a dombokba épített hagyományos házakkal, szerény templommal és egy aprócska térrel, amely a város életének központja.

Útban a Casas de Tafada felé szédítő panoráma tárul elénk:

Casas de Tafada - Anaga
Casas de Tafada – Anaga

 

A fentieken túl számos túraútvonal vár még felfedezésre az Anaga-hegységben csakúgy, mint Tenerife más tájain. A „kacsa” csőre után jöjjön a „kacsa” segge, azaz Tenerife legnyugatibb része, a Punta de Teno >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük