fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Az északi tengerparti sétányok után fedezzük fel a déli partvidéket Los Gigantes-től Santa Cruz-ig. Eldugott természetes medencék, világítótornyok, sólepárlók, remek strandok, és szörfözésre is alkalmas partok várnak felfedezésre.

Tengerparti sétányok – Dél-Tenerife – Tenerife déli part, amerre mi jártunk:

  1. San Miguel de Tajao
  2. Faro de Rasca
  3. Malpais de Güimar
  4. Playa San Juan – Alcalá – Puerto de Santiago – Los Gigantes
  5. Playa de la Tejita – Montana Roja – El Medano
  6. Playa de los Abrigos – Faro de Abona – Poris de Abona – Abades
  7. La Listada – Tajao
  8. Playa Amarilla – Montana Amarilla
  9. La Caleta – Punta Prieta – Santa Lucía – La Puente

1. San Miguel de Tajao

San Miguel de Tajao egy kis halászfalucska remek halas éttermekkel, és érdekes homokkő képződményekkel. Van egy kis marinája, és két kis strandja.
A falu történelme a 19. század végére nyúlik vissza, amikor még csak néhány barlang volt lakott a környéken. A 20. század közepéig Tabaibarril néven volt ismert, egy a szurdokban található háznak köszönhetően, és csak néhány halászcsalád lakta. A szomszédságában kőfejtők voltak, a köveket a kikötőben hajóra rakták és a többi szigetre, sőt messzebbre is szállították (Kubába, Fülöp-szigetekre, Puerto Rico-ba). Érdekesség hogy az 1980-as évekig nem volt víz, elektromosság sem telefon a faluban.

A homokkövek már a falu szélén kezdődnek, és egész a szomszédos Las Arenas falucskáig húzódnak. Érdemes ezt az egész partszakaszt bejárni.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - San Miguel de Tajao
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – San Miguel de Tajao

 

Tajao-nak van még egy érdekessége, az ARCO DE TAJAO, egy 30 m hosszú sziklaív, mely a San Miguelbe vezető út mellett található, nem messze az autópályától.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Arco de Tajao
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Arco de Tajao

 

2. Faro de RascaRasca Világítótorony

Ezt a kirándulást Pal-Mar-ból érdemes indítani, ami egy nagy százalékban belgák építette zsáktelepülés autóval alig 10 percre Los Cristianos-tól. Az út vonal a vízparton vezet toronyiránt a Faro de Rasca-ig. A jelenlegi világítótorony volt a második, amelyet a Punta Rasca -hegység hegyvidékén építettek, amely a sziget legdélebbi pontjánál, Punta Salemas közelében található.

Az első világítótorony 1895-ben készült el, a Kanári-szigetek első tengeri világítási tervének részeként, hogy navigációs segédeszközként szolgáljon a Santa Cruz de Tenerife és a nyugati Kanári-szigetek kikötői közötti part menti hajózáshoz. A világítótorony egy betontoronyból áll, amely 32 méter magasan fekszik a tenger mellett, és jellegzetes vörös-fehér csíkokkal díszített. 1893-ban épült Arona város közelében, az egész sziget egyik legszárazabb területén.

A 20. században Tenerife ezen területe szárazföldön gyakorlatilag megközelíthetetlen volt, ezért a világítótorony őre és családja elszigetelten élt itt, a civilizációtól elzárva. A Punta de Rasca világítótorony mólójánál egy hajó rendszeresen kikötött olyan szükséges felszerelésekkel, mint az élelmiszer vagy a gyógyszer.

A túra teljes hossza oda-vissza kb. 12km; jelentős szintkülönbség nélkül, így a gyerekek és az idősebb korosztály egyaránt élvezi a kirándulást. A mi csapatunkban a legfiatalabb alig múlt 3 éves, az idősebbek pedig bőven túl voltak a 60-on, de mindenki becsülettel teljesítette a távot :) Érdemes felkészülni az erős napsütés elleni védelemre, kellő mennyiségű folyadékra (min. 1,5l/fő), és szél elleni védekezésre is.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Faro de Rasca
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Faro de Rasca világítótorony

 

3. Malpais de Güimar

Güimar településtől nem messze, az óceán partján fekszik ez a vulkanikus csúcsokkal, és lávafolyamokkal tarkított, kb. 290 hektáros terület. A nagy kúpot Montana Grande-nak (Nagyhegy) hívják, ami eléri a 276 m magasságot. Maga a malpais kifejezés rossz (terméketlen) földet jelent, és ezt az elnevezést a táj növényzete vissza is tükrözi. 4 túraútvonal segít ennek a vulkáni tájnak a felfedezésében. Eldugott öblök, sólepárlók, vulkanikus képződmények, szaggatott, hullámok mosta óceánpart várja az ide látogatókat.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Malpais de Güimar
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Malpais de Güimar: egy kis sógyűjtés a parton

 

4. Playa San Juan – Alcalá – Puerto de Santiago – Los Gigantes

Playa San Juan egy kis halászfalut. A strandja 7 km hosszú, és bár rendesen be- és kiépített, tele éttermekkel, szolgáltatásokkal, tapas-bárokkal, a végén egy nyugodt kis öblöt találsz, melyben ma is használt halászhajók horgonyoznak. Az itt induló parti sétányon (paseo marítimo) könnyedén eljuthatsz a következő tengerparti faluba, Alcalá-ba. Ez egy csendes kis halászfalu, és a búvárok egyik kedvenc merülő helye. Mi is itt merültünk először Tenerifén.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Búvárkodás Alcalá
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Búvárkodás Alcalá-ban

 

A tengerparti sétány tovább kanyarog Puerto de Santiago felé. A néhai halászfalu, Puerto de Santiago mára egy közepes méretű turistaközponttá nőtte ki magát. Földrajzilag már jó ideje összenőtt két szomszédjával, Los Gigantes-szel és Playa la Arena-val. Puerto Santiago-nál van Tenerife délnyugati partszakaszán elhelyezkedő hatalmas nyaralóövezetének eleje. Kirándulásodat tarkíthatod fürdőzéssel, masszázzsal a Playa de la Arena strandján, ihatsz egy jó kávét vagy egy koktélt a tengerparton, de út közben van játszótér, étterem, sőt még Halászati Múzeum is (Museo del Pescador / Puerto de Santiago).

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Playa San Juan - Alcalá - Puerto de Santiago - Los Gigantes
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Playa San Juan – Alcalá – Puerto de Santiago – Los Gigantes part menti séta

 

Amennyiben kisebb-nagyobb gyerekkel vagy Tenerifén, és szeretnéd összehangolni a gyerek és felnőtt programokat úgy, hogy mindenki jól érezze magát, akkor próbáld ki ezeket Puerto de Santiago-ban: egy kis művelődés a Museo del Pescador-ban (Halászati Múzeum – vas. zárva); majd egy kis fürdőzés és kávézás a playa de Puerto de Santiago fekete homokos strandján.

Aztán jöhet egy kis játszóterezés gyönyörű panorámával (játékok általunk tesztelve!) a múzeummal párhuzamos utcában. Megéhezett a család? Itt az ideje egy fincsi ebédnek/vacsorának a Fisherman’s Inn étteremben remek kilátással az óceánpartra és La Gomera szigetére.

Tovább sétálva Los Gigantes irányába mindenképp fedezd fel a Cueva del Tancón barlangot, ami csábítja ugyan a bátrabb fürdőzőket, de nem itt ajánlatos strandolni.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Cueva del Tancón
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Cueva del Tancón

 

A sétány végén eljutunk végül Los Gigantes-be, ahol akár egészen a kikötőig is sétálhatunk, ahol a Los Gigantes sziklák tövében üdítő, csapolt sör, finom halételek, és természetesen krémes fagylalt várja a parti sétány hőseit.

 

AJÁNLAT KIZÁRÓLAG FOGYÓKÚRÁZÓKNAK! Fedezz fel egy újabb „édes sarkot”: Macaronesia – Los Gigantes

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Macaronesia cukrászda
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Macaronesia cukrászda: csak győzz választani!

 

Ezt az útvonalat több szakaszban is megcsinálhatod:

– Playa San Juan – Alcalá – Playa San Juan

– Alcalá – Playa de la Arena / Puerto de Santiago – Alcalá

– Playa de la Arena / Puerto de Santiago – Cueva del Tancón – Los Gigantes – Cueva de la Vaca / Puerto de Santiago

 

5. Playa de la Tejita – Montana Roja – El Medano

A La Tejita strand egy természetvédelmi területen található. A Montana Roja hegy védi a strandot az erős keleti széltől. de ennek ellenére van szél és nagy hullámok is, ezért a szörfösök nagyon kedvelik. Ez egy nagy kiterjedésű homokos partszakasz, ahol az infrastruktúra nem túl fejlett, nincs öltözőkabin, zuhanyzó és WC, így kevésbé népszerű, de a tengerparton gyakran találkozhatsz nudistákkal.

Érdemes végigsétálni a strandon, majd megmászni a 300 méter magas Montana Roja-t (Vörös hegy), ahonnan 360°-os panoráma nyílik az óceánra, a Playa de la Tejita-ra, és a hegy másik oldalán El Médano szörfparadicsom partjaira.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Playa de la Tejita - Montana Roja
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Playa de la Tejita – Montana Roja

 

A hegyről leereszkedve érdemes mezítláb folytatni a kirándulást végig a homokos parton, el a szörfösök, kite-osok mellett, be El Medano központjába, ahol megjutalmazhatod magad egy frissítővel, frissen készült édes churros-szal (spanyol fánk), de számtalan halas étterem is vár rád. El Medano az év 90%-ban nagyon szeles – ezért is nagyon kedvelt a szörfösök körében -, ezért érdemes a nap mellett a szél elleni védekezésre is felkészülni, mielőtt ide kirándulsz.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Monatna Roja - El Médano
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Monatna Roja – El Médano, a tenerifei szörparadicssom

 

6. Playa de los Abrigos – Faro de Abona – Poris de Abona – Abades

Los Abrigos egy kis halászfalu, remek haléttermekkel, a sziget egyik rejtett kincse, igazán autentikus hely. Önmagában is megér egy kiruccanást, kiépített parti sétányáról szép naplementében gyönyörködhetsz. De előtte mindenképp kóstold meg a Heladeria Berry’s fagylaltját :)

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Los Abrigos - Heladeria Berry's
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Los Abrigos – Heladeria Berry’s fagylaltozó széles kínálattal és nagyon barátságos árakkal

 

Innen indul ez a túra a Faro de Abona felé. Ez a hét világítótorony egyike, amely Tenerife partjait jelöli. A Punta de Abona világítótornyot 1902-ben avatták fel, hogy segítsék a tengerparti hajózást Santa Cruz de Tenerife és a nyugati szigetek kikötői között. 1978 óta nem használják. Csak 2003-ban kezdődött meg a világítótorony rehabilitációja, amely 2 évig tartott.

Tovább haladva a parton eljutunk Poris de Abona-n keresztül a kirándulás végállomásához:

 

ABADES, A SZELLEMVÁROS – A LEPRÁSOK SZANATÓRIUMA

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Poris de Abona - Abades
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Poris de Abona – Abades, a szellemváros

 

Ez egy elhagyatott város, durva déli kővel épült, amelynek színe összekeveredik a tájjal. Ez Arico régi leprás szanatóriuma, soha nem használták, a semmi közepén áll az idő próbájának kitéve. 1941-ben tervezte José Enrique Marrero Regalado építész. A polgárháború után az akkori tenerifei társadalom egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája a lepra volt, az átkozottnak tekintett betegség.

Akkor úgy vélték, hogy ennek az orvosi problémának a megoldása az érintettek elszigetelése a kedvező éghajlati viszonyokkal rendelkező területeken és a fő népesedési központoktól távol, a fertőzésektől való félelem elkerülése érdekében. A hadsereg használta a területet, amíg el nem adták az 1990-es években. Alberto Giacomini olasz fejlesztő mintegy 17 millió euró áron vásárolta meg két golfpályát és szállodákat magában foglaló turisztikai komplexum építése céljából.

 

7. La Listada – Tajao

La Listada kis falucskából La Jaca-n keresztül elkirándulhatsz egészen San Miguel de Tajao halászfaluig (lásd 1. pont ebben a bejegyzésben), melyről már korábban írtunk. Ezek a sziklaképződmények megérnek egy kirándulást!

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - La Listada - Tajao
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – La Listada – Tajao

 

8. Playa Amarilla – Montana Amarilla (Silencio)

Costa del Silencio partjainál található a Playa Amarilla, mely nevét a közelben található hegy – Montana Amarilla (Sárga-hegy) – színéről kapta. Csodálatos lávaformációk jellemzik ezt a helyet. Ez azonban nem egy szokványos strand. A sziklák természetes kis platformokat alkotnak, amelyek messziről barlangoknak tűnnek.

Úszók és búvárkodók úszkálnak a vízben, miközben úgy tűnik, hogy állandó bulit tartanak a kis tengerparti bárban. A víz mélysége 8-25 méter között lehet, a természeti viszonyok miatt inkább képzett búvárok számára javasolt a partszakasz.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - Playa Amarilla – Montana Amarilla - Costa del Silencio
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – Playa Amarilla – Montana Amarilla – Costa del Silencio

 

Nem csupán a part érdekes itt! Érdemes felmászni a Montana Amarilla tetejére is, ahonnan remek naplementenéző kiruccanást is tehetsz.

 

9. La Caleta – Punta Prieta – Santa Lucía – La Puente

Dél-Tenerife egy másik partszakasza a Costa de Agache. A 7km-es körséta La Caleta-ból indul. Az útvonal – Punta Prieta – Santa Lucía – La Puente – tele van épített és természetes medencékkel, delfinekkel, és utcai művészettel.

Tengerparti sétányok Dél-Tenerife - La Caleta - Punta Prieta - Santa Lucía - La Puente
Tengerparti sétányok Dél-Tenerife – La Caleta – Punta Prieta – Santa Lucía – La Puente

Még vadregényesebb partokra vágysz? Akkor irány észak! A strandok melege után lehűlnél egy kicsit? Akkor jöhet a Teide!

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük