fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Tenerife 7 világítótorony

Tenerife 7 világítótorony – Sokan rajonganak a világítótornyokért, hiszen kevés romantikusabb helyet felfedezhetünk fel ennél egy tengerparton. Szám szerint 7 világítótornyot láthatsz Tenerife partjainál, némelyik könnyen elérhető, másokhoz viszont kisebb-nagyobb utazást kell tenni.

Míg régen családok megélhetését jelentette, addig mára már a legtöbb világítótorony működése automata. Ezen kívül nem sok minden változott az elmúlt évszázadokban: cél, hogy a hajósok biztonságosan célt érjenek. Tenerife és a 7 világítótorony – fedezd fel valamennyit!

 

A távoli múltban a fenséges Teide volt az egyik legfontosabb referenciapont a tengerészek számára, de a hajózás elterjedésével éjszaka újabb támpontokra volt szükség. A legmagasabb helyeken tábortüzeket használtak, amiket idővel szerkezetekkel védtek. Ezt követően az összes fényszórót szénnel vagy tűzifával világították meg, de ezek csak rossz és rövid hatótávolságú fényt adtak.

Amennyiben nem csupán 1-2 hetes gyors üdülésre érkezel Tenerife szigetére, érdemes kirándulásokat, túrákat szervezni. Ezek célpontja, lehet 1-1 világítótorony a hétből. Íme a lista:

 

Tenerife világítótornyai, az Atlanti-óceán 7 őre – Tenerife 7 világítótorony

Tenerife és a 7 világítótorony és elhelyezkedésük a térképen
Tenerife és a 7 világítótorony és elhelyezkedésük a térképen

 

1. Anaga világítótornya – Faro de Anaga

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Anaga
Tenerife 7 világítótorony – Faro de Anaga

 

Az Anaga világítótorony a legrégebbi Tenerife szigetén és az egész Kanári-szigeteken. Ez egy valódi ereklye, amely gyakorlatilag változatlan maradt 1864- azaz a felavatása éve óta. Tenerife egyik legelszigeteltebb helyén található, a Punta del Roque Bermejo-n, a Tafada-hegy oldalán. Hacsak nem hajóval közelíted meg Anagát, akkor kevés eséllyel láthatod ezt az elhagyatott várra hasonlító világítótornyot. Természetesen, ha szívesen túrázol, akkor nem csak ezt a helyet, hanem számos szépséget is felfedezhetsz az ide vezető úton.

Az épület egy 12 méteres hengeres falazatból és három családi házból áll. Felépítése meglehetősen nagy munka volt, tekintettel a terület robosztusságára. A Caserío de Las Brenas közelében egy kis strandról vitték fel az anyagot öszvéreken a meredek ösvényen. Eleinte olívaolajjal, később olajjal világították meg. Az üzemanyagot naponta többször töltötték Roque Bermejo lakói. Két világítótorony-őr vigyázott rá. Manapság napelemes panelekkel működik, és már senki sem lakja. 247 méterrel a tengerszint felett Spanyolország harmadik legmagasabb világítótornya.

 

Hogyan jutsz el az Anaga világítótoronyhoz?

Az Anaga világítótoronyhoz csak tengeren vagy Anaga egyik legszebb túraútvonalán lehet eljutni. A Caserío de Chamorga felől a PR_TF_6.1 ösvényen kell haladni, hogy körülbelül 1 óra alatt eljuss a világítótoronyhoz. Az útvonal közepes nehézségű, és végig a Parque Rural de Anaga-n halad keresztül.

 

2. Faro de Punta del Hidalgo

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Punta del Hidalgo
Tenerife és a 7 világítótorony – Faro de Punta del Hidalgo

 

Ez az 50 méter magas világítótorony is különleges, hiszen Art Deco stílusban készült, inkább egy felhőkarcolóra hasonlít, mint világítótoronyra. Természetes vakító fehérsége is megkülönbözteti a többitől. a tenger felé íjat formál. Punta del Hidalgo és Punta del Güigo között, a sziget északi részén található. 246 lépcsőfok és egy lift halad végig teljes magasságában. 1994 óta működik, és mivel teljesen automatizált volt, nem volt szükség házak építésére világítótorony-őrök számára.

 

Hogyan lehet eljutni a Punta del Hidalgo világítótoronyhoz?

Lehetetlen eltéveszteni, Punta del Hidalgo városának végén, a Camino de la Costa mentén található a Faro. Út közben számos charco, azaz természetes medence található, ezért érdemes a kirándulást egy kis fürdőzéssel összekötni.

 

3. Faro de Puerto de la Cruz

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Puerto de la Cruz
Tenerife 7 világítótorony – Faro de Puerto de la Cruz

 

Puerto de la Cruz parkolójában, a Las Tunitas és a Muelle del Penitente között lévő világítótorony leginkább egy hatalmas spirálcsúszdához hasonlít. Ez a modern, keskeny torony pont azért érdekes, mert kilóg a klasszikus világítótornyok sorából. 1996-ban kezdte meg működését. Vasbetonból épült, hogy ellenálljon az óceán hatásainak. A tenerifei világítótornyok közül talán ez a legkevésbé feltűnő, rnnrk rllrnére érdemes egy naplementét eltölteni itt.

 

Hogyan jutok el a Faro de Puerto de la Cruz-hoz?

Tökéletesen megközelíthető Puerto de la Cruz bármely pontjáról.

 

4. Faro de Buenavista – Buenavista del Norte

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Buenavista
Tenerife és a 7 világítótorony – Faro de Buenavista

 

Buenavista világítótornya Tenerife talán legfurább faro-ja. Messziről leginkább egy keskeny panelházra, vagy egy hatalmas dugóhúzóra hasonlít. A Buenavista világítótorony az Ensenada del Casado sziklán, a sziget északnyugati részén található, és Buenavista del Norte községhez tartozik. 1997-ben kezdte meg működését. Fehér tornya 42 méter magas, körülötte 211 lépcső található.

 

Hogyan lehet eljutni a Faro de Buenavista-hoz:

Gyalogosan, Buenavista del Norte-tól a part mentén elsétálva Los Silos-ig vagy fordítva. Az ösvény egy banánültetvény és a frissítő természetes medencék mellett vezet a világítótoronyhoz.

 

5. Faro de Punta de Teno 

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Punta de Teno
Tenerife 7 világítótorony – Faro de Punta de Teno

 

A Punta de Teno világítótorony Tenerife 7 világítótornya közül a második legrégebbi, és a sziget legnyugatibb részét világítja meg. Ha szavakkal kellene jellemezni ezt a világítótornyot, akkor ezeket a jelzőket használhatnánk: magányos, távoli, elszigetelt, világvége …


20 méter magas, Henger alakú torony fehér és piros csíkokkal. Punta de Teno-nak valójában két világítótornya van, bár ez azonnal nem nyilvánvaló. E világítótorony mellett van még egy régebbi, mely 1897-ből származik, és a jelenlegi torony 1978-as üzembe helyezéséig működött.

Régebben annak a két világítótorony-őrnek, akik 4 hónapos műszakokban gondoskodtak a jelzőfényről, nagy távolságokat kellett megtenniük, hogy a faro-hoz jussanak, vagy hogy élelmet tudjanak felhalmozni. A két hagyományos torony maga nem látogatható, a partról a sziklákon át kell felmászni hozzájuk. Talán a Faro de Punta de Teno a legromantikusabb a szigeten, és innen a legszebb a naplemente is.

 

Tenerife 7 világítótorony – Punta de Teno világítótorony – odajutás:

A Punta de Teno több módon is megközelíthető: mehetsz gyalog a Teno Alto-ból aláereszkedve, betúrázhatsz, bebiciklizhetsz a sorompótól a világító toronyig és vissza, mehetsz-jöhetsz busszal Buenavista del Norte-ból, de akár autóval is megközelítheted, ha elég korán érkezel, vagy épp a naplementére akarsz a sziget legnyugatibb pontjára érni. Mivel ez természetvédelmi terület, így a behajtás korlátozott, évszaktól függően kb. 10h00 – 19h00 között csak gyalogosan, kerékpárral, helyi járatú busszal (369-es járat Buenavista del Norte-ból), vagy taxival juthatsz túl a sorompón. Amennyiben ragaszkodsz az autóhoz, akkor 10h00 előőt vagy 19h00 után érdemes érkezni (megjegyzés: a szabad behajtás órái évszakonként változhatnak, indulás előtt érdemes tájékozódni).

 

6. Faro de Punta de Rasca

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Punta de Rasca
Tenerife és a 7 világítótorony – Faro de Punta de Rasca

 

A Punta de Rasca világítótorony Tenerife világítótornyai közül a legdélibb. Punta de Rasca-nál két világítótorony is található. A régebbit 1899-ben avatták fel, majd 1978-ban kezdte meg működését a jelenlegi, 32 méteres világítótorony. Ez egy másik elszigetelt területe a szigetnek, ahol a világítótorony-őrök messze éltek minden civilizációtól.

 

Hogyan lehet eljutni a Punta de Rasca világítótoronyig?

Bár ma már Tenerife ezen területe már nem ennyire elszigetelt, mint egykor, a világítótorony eléréséhez több kilométert kell gyalogolni. Az útvonal nem túl bonyolult, inkább hosszú, mint nehéz, és Malpaís de la Rasca gyönyörű vulkáni tájain halad át. Palm-Mar városából (Los Cristianos közelében) körülbelül 7 kilométeres út indul a faro-ig.

Kirándulás PalMar-ból a Punta de Rasca világítótoronyig és vissza képekkel itt >>

 

7. Faro de Punta Abona

Tenerife és a 7 világítótorony - Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Punta de Rasca
Tenerife 7 világítótorony – Faro de Punta Abona

 

Ez (is) egy hengeres torony, fehér és piros csíkokkal a régi világítótorony mellett, amely még mindig ott található, az új mellett. A Punta de Abona világítótornyot 1902-ben avatták fel, hogy segítse a tengerparti hajózást Santa Cruz de Tenerife és a nyugati szigetek kikötői között. 1978-ban kerülts használaton kívül. Csak 2003-ban kezdődött meg a világítótorony rehabilitációja, mely 2 évig tartott.

 

Hogyan jutsz el a Faro de Punta Abona-ig?

A világítótorony két tengerparti városból érhető el Tenerife déli részén, ezek: Porís de Abona és Abades. Ez egy nagyon egyszerű útvonal, melyet kis túracsoportunk is megtett, bővebben itt olvashatsz róla.

 

…és jöjjön 2 BÓNUSZ! Tenerife 7 világítótorony +2

 

+1. Faro de Bajamar

Tenerife és a 7 világítótorony - Faro de Bajamar
Tenerife és a 7 világítótorony – Faro de Bajamar

 

Bajamar-ban két gyönyörű háttérrel szoktak fotózkodni az emberek: az egyik természetesen ez a kőből épült, sakkfigurára emlékeztető világítótorony, valamint a hatalmas hullámok, ahogyan a torony hátterében ostromolják a partot.

 

+2. La Farola del Mar, Santa Cruz de Tenerife

Tenerife és a 7 világítótorony - La Farola del Mar, Santa Cruz de Tenerife
Tenerife 7 világítótorony – La Farola del Mar, Santa Cruz de Tenerife

 

A Farola del Mar világítótorony 1863 óta áll Santa Cruz-ban. Ez egy klasszikus torony, olyan, mint amiket sok képeslapon, festményen látni. Ez nem is véletlen, hiszen ez pontos mása a leghíresebb francia világítótoronynak.

…és ha már a Farola del Mar-nál vagyunk, tegyünk egy sétát Tenerife fővárosában, Santa Cruz-ban >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük