fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – A szigetek, tengerpartok felfedezésének egy remek módja, ha a tengerparti sétányok mentén fedezzük fel a látnivalókat. Szerencsére Tenerifének sem kell szégyenkeznie a tengerparti sétányok terén, hisz számos útvonal áll rendelkezésre északon, és délen egyaránt.

Ezek a tengerparti sétányok (paseo marítimo vagy paseo litoral) többségében kényelmesen, gyerekekkel is nehézség nélkül bejárható, kiépített útvonalak. Akinek tériszonya van, és ezért nem bírja a meredek sziklafalakat, vagy gyerekkel, kutyával kirándulna egyet, esetleg a kora, vagy fizikai erőnléte miatt nem vállalkozik kimerítő túrára, annak ez remek választás.

 

Tengerparti sétányok – Észak-Tenerife  – Tenerife északi part

Ahogy az gyakori jelenség a szigeteken, jelentős különbségek lehetnek a sziget északi és déli fele között. Így van ez Tenerifén is. Míg délen gyakoribbak a nagy, homokos tengerpartok, addig az északi területeket inkább a sziklás partok, nagy hullámok, gyakran szál, és az óceán folyamatos morajlása jellemzi.

 

El Sauzal – Tengerparti sétányok Észak-Tenerife

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - El Sauzal
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – El Sauzal

 

Félúton Santa Cruz és Puerto de la Cruz között fekszik El Sauzal, egy csendes, furcsa falu, amely kivételes kilátást nyújt a Teide-hegyre és az óceánra. Érdemes a kirándulást El Sauzal-ban kezdeni egy sétával. Már innen is csodás panoráma tárul elénk a számos kilátó egyikéből, de ne elégedjünk meg ezzel! Irány a parti sétány, de előtte kötelező megálló a Parque Mirador de Los Lavaderos, melynek teraszán érdemes elfogyasztani egy kávét, vagy üdítőt, miközben csodálhatjuk a tájat.

A park egy régi mosóhely volt, ahol egy természetes, bő vizű vízforrás bukkant fel, alkalmassá téve a helyet a mosásra. Teraszain sétálva lefelé buja növényzet, szökőkutak, természetes és mesterséges vízesések várnak a látogatókra. Kávézás, és mérhetetlen mennyiségű fotó elkészítése után irány a tengerparti sétány.

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - El Sauzal - Parque Mirador de Los Lavaderos
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – El Sauzal – Parque Mirador de Los Lavaderos

 

A Playa de Rojas a környék legnagyobb vízszintben lévő part menti területe, ahol sokáig illegálisan épített házikók sorakoztak százszámra, míg nem egy szép napon úgy döntött a kormányzat, hogy felszámolja az áldatlan állapotokat és egy szabadon látogatható, rekreációs területet alakít ki itt a szigetlakók, és turisták számára.

Ennek a kezdeményezésnek az eredménye az El Sauzal-i tengerparti sétány, ahova már az autós lejutás, és parkolás is kalandos, de megéri: csodás kilátás, lépcsők, teraszok, rengeteg növény és virág, tájékoztató táblák, és “mira-mira” pontok, ahová kiállva lehet gyönyörködni a hullámokban, az óceán erejében. Lehet itt futni, sétálni, fényképeket készíteni, piknikezni, sőt még a sétány egyik végében strandolni is.

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - El Sauzal - Paseo litoral
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – El Sauzal – Paseo litoral

 

Tengerparti sétányok Észak Tenerife – Rambla de Castro

 

Mirador de San Pedro – Rambla de Castro – Elevador de Aguas Gordejuela – Los Roques / A túra teljes hossza oda-vissza 12 km; jelentősebb szintkülönbség nélkül

A Rambla de Castro egy 45 hektáros védett terület. Egy kellemes séta a pálmaligeten keresztül az óceán felé, védett növények között, mint például a Kanári-szigeteki pálmák, euphorbia, fészek és sárkányfák, amelyek a területet felölelik.

A tengerpartra vezető út a San Pedro kilátópontnál kezdődik (Mirador de San Pedro). Itt van egy étterem, ahonnan a banánültetvényekre és a végtelen óceánra nyílik kilátás, így mi is innen bámulva a végtelent, egy általunk café panorámico-nak (kb. kávé panorámával) elkeresztelt szertartással indítottuk a kirándulást.

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - Rambla de Castro - Mirador San Pedro
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – Rambla de Castro – Mirador San Pedro

 

Lefelé két ösvény vezet, amelyeket az említett étterem melletti parkoló választ el egymástól. Rajtad múlik, hogy melyik mellett döntesz, mert mindkettő egy útjelző táblánál találkozik lent. A lefelé vezető út többnyire poros ösvényeken és néhány fahídon át vezet. Az ösvény egyes részein úgy érezhetjük, mintha egy gyönyörű, pálmafákkal és egyéb zöld növényekkel teli oázisba tévedtünk volna, mert a terület többi része meglehetősen száraz.

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - Rambla de Castro
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – Rambla de Castro: a sétány eleje

 

Indulhat a séta végig a part mentén egészen a Los Roques lyukas szikláig, érintve a Casa Hamilton vízátemelő romjait, és még sok más csodát:

 • Ermita de San Pedro Apóstol – kis remetelak a XVII. sz.-ból.
 • Madre del Agua y la Cueva del Naciente de Madre del Agua: idilli tavacska és forrás következik.
 • El Fortín de San Fernando: Egy kis védelmi erőd a 17. századból, amely az eredeti 5 ágyújából 3at máig őriz. Feladata az volt, hogy megvédjen a kalózoktól. Ez szolgált a Moby Dick 1. verziójának helyszínéül is.
 • La Casona de los Castro – XVI. sz. Az itteni földek tulajdonosának a háza. Lejuthatsz a tengerpartra is (ez már egy kicsit sportosabb útvonal…)
 • a Playa de Castro: Hawaii-ra hajazó kis strand, melynek még édesvízi vízesése is van. …és rögtön itt egy másik strand a
 • Playa de la Fajana: Egy másik látványos és nem túl ismert kavicsos strand. Sokkal hosszabb, mint az előző. Néhány fa lépcsőn 20 perc alatt le lehet menni a vízpartra.
 • Barranco de Godínez: egy kis fahíd segítségével könnyedén átjutunk a völgyön, és folytatjuk utunkat.
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - Rambla de Castro - Elevador de Aguas Gordejuela / Casa Hamilton
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – Rambla de Castro – Elevador de Aguas Gordejuela / Casa Hamilton

 

 • Elevador de Aguas Gordejuela / Casa Hamilton: A La Gordejuela vízi felvonót vagy szivattyúállomást 1904 és 1906 között építette a Hamilton & Co. vállalat, amelynek feladata a víz kitermelése és csatornázása. Öt szintes épület, 70 méteres tengerszint feletti magasságban. A szénnel hajtott gőzgép 2000 méter hosszú csövön keresztül egy 9000 köbméteres tározóig emelte a vizet. A víz kitermelése lehetővé tette Los Realejos és a La Orotava-völgy fejlődését.
 • Az út keresztül vezet az Urbanización La Romántica-n, ami egy példa az őrült 70-es évek városfejlődésére, amikor könnyedén építették olyan tájakon, amelyeket maximálisan védeni kellett volna. Táblák jelzik az irányt a Los Roques strandra.
 • Playa de Los Roques: A Los Roques strandot vulkanikus kőzetei jellemzik, amelyek az erózió következtében jelentek meg a tengerből.
 • Los Realejos: Levezetésképp jöhet egy kis városnézés ezen a településen, ami nagyon rendezett, egységes és rendkívül színes képet mutat. Mindenféle színekben pompáznak az épületek, és nagy falfestmények bukkannak fel séta közben.
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - Rambla de Castro - Playa Los Roques
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – Rambla de Castro – Playa Los Roques

 

Ezt a túrát 2 részre lehet bontani, ha sok a 12km:

1. Mirador de San Pedro – Barranco de Godinez;

2. Los Roques – Elevador de Aguas Gordejuela

Te is megéheztél? A számos lehetőség közül mi ezt választottuk, és jó szívvel ajánljuk:

Paganini pizzéria – A hely különlegessége, hogy itt minden négyzetcentiméter ki van festve, legyen az fal, asztal, tányér vagy evőeszköz. Finom a pizzájuk, és hűvösebb napokon (ami arrafelé elég gyakran megesik…) ropog a tűz a kandallóban (2021.03.17). Jó étvágyat!

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - Pizzeria Paganini - El Tanque
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – Pizzeria Paganini – El Tanque – amint belépsz, az egyik ámulatból esel a másikba…

 

Tengerparti sétányok Észak-Tenerife - Pizzeria Paganini El Tanque - pizza és kandallóban lobogó tűz
Tengerparti sétányok Észak-Tenerife – Pizzeria Paganini El Tanque – pizza és hideg napokon kandallóban lobogó tűz várja a betérőket

 

Tenerife déli részén is vannak tengerparti sétányok, ezeket is érdemes felfedezni, de part után ismét magasba vágysz, akkor irány a Teide vulkán! >>

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük