fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Santiago de Compostela – Galícia fővárosa

Santiago de Compostela – Galícia fővárosa megszentelt, különleges spirituális erővel bíró település – akár Róma, Assisi vagy Jeruzsálem.

A katolikusok egyik leghíresebb zarándokútjának, a Szent Jakab útnak végső állomása ez a város, mely az El Camino-tól függetlenül is számos érdekességet tartogat az idelátogatók számára. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy óvárosa 1985 óta az UNESCO Világörökségei közé tartozik.

 

Akár zarándokként 800km megtétele után, akár „szimpla” turistaként érkezel Santiago de Compostela városába, érezni fogsz itt egyfajta vallásos áhítatot, átszellemültséget. Örömkönnyek csordulnak le a megfáradt arcokon, vadidegen emberek spontán zenélésbe és össztáncba fognak, sokan szorongatják kezükben az El Camino megtételét igazoló oklevelet, mintha maguk sem hinnék, hogy megcsinálták.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - a katedrális tere zarándokokkal
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – a katedrális tere zarándokokkal

 

A város alapítása a IV. századra, a Római Birodalom bukásának idejére tehető. A VIII. században néhány évtizeden keresztül Santiago de Compostela az arab hódítók uralma alatt állt, míg a Vízigót Királyság birtokába nem került. A X. századtól kezdve vallási jelentősége egyre inkább előtérbe került, a keresztény világ harmadik legfontosabb városa volt Róma és Jeruzsálem után. A legenda szerint két tanítvány a Szentföldről hozta ide Szent Jakab maradványait és itt temették őt el. Állítólagos sírhelyén kápolnát építettek, amiből az idők során egy grandiózus katedrális lett. Ez ma a város legfőbb nevezetessége, és a Szent Jakab zarándokút végállomása.

 

Catedral de Santiago de Compostela – Szent Jakab-Katedrális

A katedrális építése a XI. században kezdődött. Barokk homlokzata ellenére ez Spanyolország legnagyobb román stílusú katedrálisa. Mateo mester neve örökre összefonódott a katedrálissal, hisz ő volt az, akit II. Ferdinánd megbízott a templom befejezésével. Mesteri munkáját több, mint 50 éven keresztül folytatta. A katedrális oltára igen figyelemreméltó, az egyszerű gótikus és a túlbonyolított barokk elemek tökéletes ötvözete. Szent Jakab apostol földi maradványait a kriptában egy ezüst urnában őrzik. A katedrális múzeumában pedig kárpitokat és régészeti leleteket láthatsz.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - A monumentális katedrális
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – A monumentális katedrális

 

A zarándokok a középkortól kezdve hagyományosan megérintik Szent Jakab szobrának lábát, hálát adva azért, hogy sikerült teljesíteniük az utat. A gyaloglók és kerékpárosok első útja általában a helyi zarándokirodába vezet, ahol a zarándokigazolványba az út során összegyűjtött pecsétek alapján kiállítják a hivatalos igazolást a teljesítésről.

A zarándoklat fontos pillanata a zarándokmise. Ekkor olvassák fel ugyanis, hogy azon a napon melyik országból hányan értek célt Santiago de Compostela városában. A mise fénypontja, ahogy több szerzetes együtt belengeti a hatalmas füstölőt, a botafumiero-t a misére összegyűlt hívek feje felett.

 

Pórtico de la Gloria

A Pórtico de la Gloria (nevének jelentése a dicsőség kapuja) a Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyház egyik kapuzata, és egyben a spanyolországi romantikus szobrászat – Mateo Mester – kiemelkedő alkotása. A Pórtico de la Gloria három kapuból áll, közülük a középső a legnagyobb. Ikonográfiája A jelenések könyvén alapul.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Pórtico de la Gloria
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Pórtico de la Gloria

 

Palacio de Gelmírez

A katedrális épülete mellett áll a XII. századi, szintén román stílusban épült érseki palota, a Palacio de Gelmírez. A belépés ide és a katedrálisba is ingyenes, egyedül a múzeumba kérnek belépődíjat, ami magában foglalja a kripta és a kincstár megtekintését is.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Palacio de Gelmírez
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Palacio de Gelmírez

 

Plaza del Obradoiro

Ez a város központi tere, ahol maga a katedrális is áll, és egyben ez Galícia tartomány legnagyobb tere. Innen Santiago de Compostela egy valóságos múzeumnak tűnik, a legszebb arcát mutatja. Itt gyűlik össze a világ minden tájáról ideérkező zarándok, turista, és vegyülnek el a helyiekkel. Koncerteket és egyéb szabadtéri ünnepségeket is tartanak itt.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Plaza del Obradoiro: tánc, zene, ima, átszellemült hangulat uralja a teret
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Plaza del Obradoiro: tánc, zene, ima, átszellemült hangulat uralja a teret

 

Parador Hostal dos Reis Católicos

A katedrális szomszédságában áll ez az épület, melyet Izabella királynő és Ferdinánd király építtetett a zarándokok számára vendégházként. Kedvenc építészük, Enrique de Egas, tervezte, ma ez a város legfényűzőbb szállodája. Idegenvezetővel sétálhatsz egyet az udvarán, megcsodálhatod a XVI.-XVIII. századi szökőkútjait és kápolnáját.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa -Parador Hostal dos Reis Católicos
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa -Parador Hostal dos Reis Católicos

 

Zona Vella vagy Distrito Viejo

A Santiago de Compostela óvárosát az egész európai kontinens egyik legszebb történelmi helyének tartják. Az óváros központjában a Plaza del Obradoiro áll, ahol olyan történelmi épületeket találunk, mint a katedrális, a Hostal dos Reis Católicos, vagy az érseki palota (lásd fentebb). A főtértől távolodva kisebb tereket, parkokat, boltíveket, román és barokk stílusú templomokat, valamint kicsi és hangulatos kávézókat, üzleteket fedezhetsz fel a szűk utcákon sétálva. Érdemes két mintát venni az óvárosból: egyet nappal, egyet pedig este, sötétedés után.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Zona Vella, Santiago de Compostela óvárosa
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Zona Vella, Santiago de Compostela óvárosa

 

Museo de las Peregrinaciones y de Santiago

Érdekes látnivalókat tartogat a Zarándokok Múzeuma még akkor is, ha „sima” turistaként érkezel a városba. A múzeum emléket állít annak a számtalan zarándoknak, akik az évszázadok során megtették az ide vezető hosszú és küzdelmes utat. A különféle tárgyak és a Santiago-ba vezető különböző útvonalak mellett Szent Jakab apostolról is többet tudhatsz meg, és egy kicsit te is részese lehetsz az El Camino-nak.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Museo de las Peregrinaciones y de Santiago múzeum
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Museo de las Peregrinaciones y de Santiago múzeum

 

Casa do Cabildo és a Plaza de las Platerías tér

Plaza de las Platerias teret az ezüst tárgyakat áruló üzleteiről nevezték el, melyekből szinte megszámlálhatatlanul sok található az épületek árkádjai alatt. A tér közepén áll a XIX. századi Fuente de los Caballos szökőkút, a tér távolabbi végén pedig a XVIII. századi régi városháza, a Casa del Cabildo. Ez a galíciai régió barokk építészetének egyik legszebb példánya. Ez a lenyűgöző arisztokratikus ház 1758-ban épült, és gyönyörű homlokzatáról híres.Az épületet 2011-ben felújították és kiállítótérré alakították át.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Casa do Cabildo és a Plaza de las Platerías tér
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Casa do Cabildo és a Plaza de las Platerías tér

 

Mosteiro de San Martino Pinario

Ez Spanyolország második legnagyobb kolostora a San Lorenzo de El Escorial után. A IX. században alapították a városba betelepülő bencések. Az eredeti középkori épületekből már csak kevés maradt, mivel a kolostort a XVI. Század óta nagyrészt átépítették.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Mosteiro de San Martino Pinario
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Mosteiro de San Martino Pinario

 

Museo do Pobo Galego

Mivel Santiago Galícia fővárosa, több mint természetes, hogy ez a város a Galíciai Népmúzeum székhelye. Maga az épület a XIII. századból származik. Kezdetben kolostorként használták, jelenleg a város egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Ez a múzeum a város szélén található, a zarándokok Santiago-ba vezető útján. Itt alaposan megismerheted Galícia történetét.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Museo do Pobo Galego
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Museo do Pobo Galego

 

Parque da Alameda

Ez a park kiváló hely a kikapcsolódásra, feltöltődésre egy alapos városnéző túra után Santiago de Compostela-ban. A Parque da Alameda a város fő parkja, valójában három különböző részből áll: Paseo de la Alameda, Caballería de Santa Susana és Paseo de la Herradura. A YIX. század óta ez az a hely, ahová a helyiek járnak, amikor sétálni akarnak a gyönyörű fák, szökőkutak és szobrok között. Közel van a történelmi negyedhez, és kitűnő kilátás nyílik innen a Santiago de Compostela katedrálisra is.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Parque da Alameda
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Parque da Alameda park

 

Colegiata de Santa María del Sar

Ez a kolostor egy román stílusú épület, amely a Sar folyó mellett épült az 1100-as években.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Colegiata de Santa María del Sar
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Colegiata de Santa María del Sar

 

Monte de Gozo

Monte do Gozo, vagy az Öröm hegye a Camino de Santiago fontos része. Körülbelül 3km-re található a városközponttól. Ez az a domb, ahonnan a zarándokok rálátnak útjuk végállomására, a Santiago de Compostela katedrálisra (lásd feljebb). Innen kb. 1 óra múlva megérkeznek a zarándokok egy olyan út végéhez, amely hetekig, sőt néhányuknak hónapokig tartott. A domb tetején szobor található, valamint szálló, koncertterem, gyönyörű kertek, sétányok és a San Marcos kápolna.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Monte do Gozo,, az El Camino egy fontos állomása
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Monte do Gozo,, az El Camino egy fontos állomása

 

Cidade da Cultura

A Cidade de Cultura avagy a Kultúra Városa modernista épületegyüttes a Monte Gaias-on található. Úgy terveztek, hogy hasonlítson a dombokra, több száz ablakkal, mindegyik méretre készült és különböző formájú. Ez a komplexum a legkorszerűbb technológiával rendelkezik, szerkezetei terekhez és utcákhoz kapcsolódnak. Itt kapott helyet egy múzeum, a Gaia könyvtár, a levéltár…

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Cidade de Cultura, a Kultúra Városa
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Cidade de Cultura, a Kultúra Városa

 

Mercado de Abastos

A Mercado de Abastos egyike az öt legfontosabb spanyolországi piacnak, és a második leglátogatottabb emlékmű a városban. A Santo Agostino és a San Fiz de Solovio templomok között, a Plaza de Abastos-on található. A jelenlegi piac 1941-ből származik, és ugyanazon a helyszínen épül fel, mint az előző piac, amely 1870-ben épült.

Santiago de Compostela - Galícia fővárosa - Mercado de Abastos piac
Santiago de Compostela – Galícia fővárosa – Mercado de Abastos piac

Santiago de Compostela-ban érdemes eltölteni néhány napot. Sok itt a látni-, tapasztalni való, és a város környéke, Galícia tartomány is tartogat érdeklődésre méltó helyeket >>

8 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük