fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Pays Basque – francia Baszkföld

Pays Basque – francia Baszkföld – Spanyolország északi partja mentén 2 év után ismét francia földre érkeztünk. Még mindig Baszkföldön járunk, de már nem a spanyol, hanem a francia oldalon.

Baszkföld – a történelmileg hét baszk tartományra osztható terület a határ két oldalán (Spanyolország és Franciaország) terül el. Az itt élő emberek ugyanazon a nyelven és kultúrán osztoznak a határ mindkét oldalán.

 

A baszk emberek mindig is erősen függetlenek voltak, és jobban azonosulnak spanyol baszk szomszédaikkal, mint a franciákkal, különösen a párizsi, távoli városokban. Beszélnek a szinte beazonosíthatatlan eredetű baszk (Euskera) nyelven, így kétnyelvű táblákat, feliratokat láthatsz az egész régióban.

Vannak más különbségek is, amelyek közül a legszembetűnőbb az építészet: vörös, sötétzöld vagy barna tetőkkel, ajtókkal, ablakokkal tarkított fehér falú épületeket látni mindenütt. Érdemes betérni egy-egy baszk templomba is, a stíluskülönbség ezekben is jól megfigyelhető.

Pays Basque - francia Baszkföld - a hamisítatlan baszk stílus
Pays Basque – francia Baszkföld – a hamisítatlan baszk stílus

 

..és ha már különbözik az építészet, a nyelv, akkor miért pont a sport lenne kivétel! Létezik egy egyedülálló baszk sport, mely Baszkföld egyik meghatározó jellemzője: ez pedig a pelote basque (ejtsd: pölot baszk; baszkul: Euskal pilota). A labdajáték abból áll, hogy a labdát menet közben vagy egy visszapattanás után a főfalhoz kell ütköztetni úgy, hogy az a ‘cancha’ nevű játéktérre essen.

Pays Basque - francia Baszkföld - pelote basque, a helyi sport
Pays Basque – francia Baszkföld – pelote basque, a helyi sport

 

Pays Basque – francia Baszkföld látnivalói

  1. Hendaye
  2. Saint-Jean-de-Luz
  3. Biarritz
  4. Bayonne

 

Barangolásunk első megállója francia Baszkföldön rögtön a határ után, az Atlanti óceán partján fekvő Hendaye, amit tulajdonképp már láttunk a spanyol oldalról, utolsó spanyol állomáshelyünkről, Hondarribia-ból. A két települést összeköti a Chemin de la Baie (‘az öböl útja’ – ejtsd: sömen de la bé), ami egy gyönyörű útvonal Franciaország és Spanyolország között, és gyalogosan, de kerékpárral vagy görkorcsolyával is bejárható.

 


Hendaye

Az Atlanti-óceán partján található Hendaye egy igazi kis paradicsomi szeglet végtelennek tűnő homokos strandjaival, szörfözésre kiválóan alkalmas partszakaszaival. Hendaye felfedezését érdemes rögtön a tengerparton kezdeni strandolással, vízi sportokkal.

 

1. Grande plage d’Hendaye

A Baszkföld legszebb strandjának választott Grande Plage d’Hendaye 3 km hosszan húzódik, ami egyben a baszk tengerpart leghosszabb strandja is. Finom homokjával és megfelelő hőmérsékletű vízzel (nyáron eléri a 23 fokot!) várja a napsütésben sütkérezni, szörfözni tanulni vágyó családokat, érdeklődőket. Hullámai általában nem magasak, hullámzása nyugodt, ideális feltételeket biztosítva a szörfös tanulóknak.

Ha nem a szörfözés hoz lázba, akkor a Hendaye strandon sok más tevékenységet is élvezhetsz: úszás, stand-up, evezés, jóga, homokvár építő verseny vagy akár strandklub gyerekeknek.

A strand végén megcsodálhatod a Deux Jumeaux-t (‘két iker’ – ejtsd: dö zsümó), azaz azt a két mészkősziklát, amelyek leváltak a partról, és az évszázadok során a város jelképévé váltak. A legenda szerint Roland, Nagy Károly lovagja dobott egy sziklát, hogy elpusztítsa Bayonne-t, de az a vízbe esett és kettétört.

Pays Basque - francia Baszkföld - Grande plage d’Hendaye
Pays Basque – francia Baszkföld – Grande plage d’Hendaye

 

 

2. Séta Hendaye tengerpartján

A strandolás után jöhet egy kis séta! A tengerpart mentén húzódó Boulevard de la Mer ideális hely egy sétához, futáshoz, görkorcsolyázáshoz, vásárláshoz. Az óceán megunhatatlan látványa mellett valóban csodás neobaszk stílusú házakban gyönyörködhetsz: fehér homlokzatok és színes favázas faburkolatok várnak rád.

Pays Basque - francia Baszkföld - Boulevard de la Mer, Hendaye
Pays Basque – francia Baszkföld – Boulevard de la Mer, Hendaye

 

3. Place de la République – városközpont

Hendaye város történelmi központja kötelező látnivaló. Nagy tereivel, kis sétálóutcáival, szép szökőkutaival és nagyszerű építészetével a hely ideális egy kis felfedező sétáláshoz. A városközpontnak van történelmi vonatkozása is: a második világháború kezdetén itt találkozott Hitler és Francisco Franco, hogy megvitassák az országaik közötti lehetséges együttműködést.

Az eszmecsere eredményeként végül nem született megállapodás közöttük. Még jóval korábban, 1793-ban a városközpontot is elpusztították a spanyolok. Csak néhány évvel később építették újjá, így nagyon átitatja a neobaszk stílust. Séta közben állj meg néhány pillanatra a Place de la République-n, ahol számos kávézó és étterem található.

Pays Basque - francia Baszkföld - place de la République, Hendaye
Pays Basque – francia Baszkföld – place de la République, Hendaye

 

Még mindig a Place de la République-n, nem messze a városházától, csütörtök délelőtt kellemes kis kézműves piacot tartanak. Ez a piac arról híres, hogy az egyik legérdekesebb az egész régióban. A színekben és ízekben gazdag légkörben mindenféle jó helyi termék megtalálható: gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, sajtok, vagy akár péksütemények között válogathatsz, és biztos lehetsz abban, hogy találsz valami minden ízlésnek és alkalomnak megfelelőt. A piac mindig remek alkalom a baszk specialitások megkóstolására, amiket aztán megvásárolhatsz, vagy el is készíthetsz!

 

4. Église Saint-Vincent

Közvetlenül a Place de la République mellett található a Saint-Vincent templom. Ez a jellegzetesen baszk vallási épület a XVI. században épült, de később többször megsemmisült. A következő években különféle átépítéseken és bővítéseken esett át. Kiváló homlokzata van vörös tetővel, hozzáillő zsalukkal és nagy, fehér kőfalakkal. A Saint-Vincent templom tele van kincsekkel, például egy XIII. századi feszülettel, vagy akár hatalmas, fagalériákkal a falak mentén.

Pays Basque - francia Baszkföld - Église Saint-Vincent, Hendaye
Pays Basque – francia Baszkföld – Église Saint-Vincent, Hendaye

 

5. Château-observatoire d’Abbadia

A történelmi műemlékként nyilvántartott Abbadia vár-obszervatórium egy neogótikus kastély, amelyet a híres építész, Viollet-le-Duc épített Antoine d’Abbadie elképesztő etnológus, geográfus és tudós számára.

Az Abbadie-kastély látogatása lehetővé teszi, hogy elmerülj a tudomány emberének univerzumában, miközben megcsodálod a neogótikus és orientalista stílusokat ötvöző eklektikus belső dekorációt, amelyet erősen inspiráltak utazásai. Így például etióp festményeket, csillagvizsgálót, perzsa budoárt, mór dohányzót, szecessziós stílust idéző könyvtárat láthatsz. Kétségtelen, hogy Abbadia kastélya valóban rendkívüli hely!

Pays Basque - francia Baszkföld - Château-observatoire d’Abbadia, Hendaye
Pays Basque – francia Baszkföld – Château-observatoire d’Abbadia, Hendaye

 

6. Sentier Littoral du Domaine d’Abbadia

Az Abbadia kastélyt egy 65 hektáros természetvédelmi terület öleli körül, ahol gyalog lehet sétálni, miközben megcsodálhatod a térség növény- és állatvilágát, köztük körülbelül harminc fajta fészkelő madárral.

Ne hagyd ki a Sentier du Littoral-t (‘part sétány’ – ejtsd: szantyié littorál), a híres sétányt, amely több mint 25 km-en húzódik a Hendaye-i thalassoterápiás központ és a bidart-i Erretegia strand között, és nagyszerű panorámát kínál az óceánra, valamint a baszk tengerpart szikláira.

Pays Basque - francia Baszkföld - Sentier Littoral du Domaine d’Abbadia, Hendaye
Pays Basque – francia Baszkföld – Sentier Littoral du Domaine d’Abbadia, Hendaye

 

7. Port d’Hendaye – kikötő

Éjjel-nappal számos érdekes látnivalót találsz Hendaye kikötőjében. Éttermek, kávézók, divatos kocsmák, kisboltok, de zenészek, utcai árusok, szabadtéri bemutatók, gyerektúrák és egyéb érdekességek között lehetetlen unatkozni! Legyen szó egy italról a barátokkal naplementekor, egy romantikus vacsoráról vagy egyszerűen egy családi sétáról a friss tengeri levegőn, a kikötő rá a legjobb hely! A távolban még egy csodálatos hegyvidéki tájat is láthatsz.

Pays Basque - francia Baszkföld - Port d'Hendaye - a kikötő
Pays Basque – francia Baszkföld – Port d’Hendaye – a kikötő

 

Hendaye-tól alig 20-25 perc autókázásra megérkezünk a Saint-Jean-de-Luz névre hallgató tengerparti városkába.

 


Saint-Jean-de-Luz (ejtsd: szenzsan dö lűz)

 

Saint-Jean-de-Luz egy kellemes város, ahol jó nyaralni. Családi strand, nyüzsgő városközpont, séta az óceán mentén, tekintélyes thalassoterápia, golf, kaszinó… mi kellhet még a boldogsághoz!

 

1. Grande Plage de Saint-Jean

A nagy strand nyilvánvalóan kötelező elem! Valamivel kevesebb, mint egy kilométer hosszú, szokatlan környezetet kínál, vizét három gát védi, így a víz teljesen nyugodt, tökéletesen alkalmas fürdőzésre, főleg családok számára. A gyerekek teljes biztonságban játszhatnak.

Pays Basque - francia Baszkföld - Grande Plage de Saint-Jean-de-Luz
Pays Basque – francia Baszkföld – Grande Plage de Saint-Jean-de-Luz

 

Saint-Jean-de-Luz-öbölre néző Pointe Sainte-Barbe nagyszerű panorámát kínál a gátra és Socoa erődjére (lásd lejjebb). Ide könnyedén eljuthatsz, hisz az öböl mentén vezet egy gyalogos sétány (La promenade Jacques Thibaud).

A séta során felfedezheted a Saint-Jean-de-Luz világítótornyot (Le phare de Saint-Jean-de-Luz), amelyet Pavlovsky építész tervezett, a házakat és a standot közvetlenül összekötő gyaloghidakat, a tengerjáró hajóra emlékeztető La Pergola bevásárló központot, La thalassothérapie L’hélianthal-t (thalassothérapie = tengervizes gyógyfürdő), a kaszinót, valamint a Grand Hotel-t.

 

2. Le Fort de Socoa

A Ciboure településen található Fort de Socoa 1627-ben épült, majd 1686-tól Vauban építette át. Akkoriban a helyszínen laktanya és kápolna működött, és célja az volt, hogy megvédje a Saint-Jeande-Luz öblöt a spanyol behatolóktól. Nagy sziluettje kör alakú tornyával kiemelkedik a csodálatos tájból.

Pays Basque - francia Baszkföld - Le Fort de Socoa erőd, Saint-Jean-de-Luz
Pays Basque – francia Baszkföld – Le Fort de Socoa erőd, Saint-Jean-de-Luz

 

3. Saint-Jean-de-Luz tengerparti botanikus kertje (Le Jardin Botanique littoral de Saint-Jean-de-Luz)

Az Archilua tengerparti sziklaszirten elhelyezkedő Saint-Jean-de-Luz parti botanikus kertből lélegzetelállító kilátás nyílik az óceánra. Ez a gyönyörű, 2,5 hektáros kert a tengerpart jellegzetes növényvilágának felfedezésére hívja a látogatókat, és egy igazi utazásra invitál a baszk partokon. A botanikus kert egzotikus növények gazdag gyűjteményével is rendelkezik.

Pays Basque - francia Baszkföld - Saint-Jean-de-Luz tengerparti botanikus kertje
Pays Basque – francia Baszkföld – Saint-Jean-de-Luz tengerparti botanikus kertje

 

4. La Maison Louis XIV

Kellemes meglepetés várja a kíváncsiskodókat a Rue Tourasse 7. szám alatt. Ez az 1643-ban hagyományos baszk stílusban épült nemesi ház azzal büszkélkedhet, hogy XIV. Lajost üdvözölhette falain belül.

Meglepő módon ez a ház építése óta ugyanazon család tulajdona. Szerencsére nyitva áll a látogatók előtt, így gyönyörködhetünk a nagyon szép, XVII.-XVIII. századi bútorgyűjteményében.

Pays Basque - francia Baszkföld - La Maison Louis XIV, Saint-Jean-de_Luz
Pays Basque – francia Baszkföld – La Maison Louis XIV, Saint-Jean-de_Luz

 

5. La maison de l’Infante – Infánsnő háza

A XIV. Lajos ház (lásd feljebb) meglátogatása után folytasd ezt a történelmi utazást a híres Infanta ház (La maison de l’Infante – ejtsd: lá mézon dö linfant) felfedezésével, amelyet Joanoenia háznak (maison Joanoenia) is neveznek. A baszk hajótulajdonos, Joannot de Haranede által 1640 körül épített ház az anyakirálynő és az Infanta Marie-Thérese lakhelye volt XIV. Lajos fiatal királlyal kötött házasságának előestéjén.

A homlokzat 1925 óta, az egész épület pedig 1992 óta a történelmi műemlékek közé tartozik. A Saint-Jean-de-Luz kikötővel szemben találod, megjelenése a körülötte lévő épületekhez képest lenyűgöző.

Pays Basque - francia Baszkföld - La maison de l'Infante, Saint-Jean-de_Luz
Pays Basque – francia Baszkföld – La maison de l’Infante, Saint-Jean-de_Luz

 

A történelem óra után jöhet egy kis shopping? Irány a belváros, pontosabban a rue Gambetta, és környéke, ahol rengeteg butik vár rád. Ha pedig a helyi specialitások érdekelnek, és esetleg egy kicsit meg is éheztél, akkor irány a Les Halles de Saint Jean de Luz, azaz a helyi vásárcsarnok (nyitva egész éveben, minden nap 7-13h között).

Pays Basque - francia Baszkföld - egy kis vásárolgatás, Saint-Jean-de_Luz
Pays Basque – francia Baszkföld – egy kis vásárolgatás, Saint-Jean-de_Luz

 

Ez remek alkalom arra, hogy találkozzunk a környék helyi termelőivel, és megkóstoljuk sonkáikat (jambon de Bayonne), sajtjaikat, baszk süteményeiket és egyéb regionális finomságaikat.

A halkereskedők standjaihoz is érdemes tenni egy kis kitérőt! Kóstold meg a horgászbottal fogott tőkehalat (merlu de ligne), Saint-Jean-de-Luz különlegességét.

…és ha már a helyi specialitásoknál tartunk, kóstold meg a Les Macarons de chez Adam-et, és a nyalj el egy Lopez-féle fagyit (les glaces Lopez)!

 

Les Macarons de chez Adam
Pays Basque - francia Baszkföld - Les Macarons de chez Adam, Saint-Jean-de_Luz
Pays Basque – francia Baszkföld – Les Macarons de chez Adam, Saint-Jean-de_Luz

 

360 éve, a családi ház szívében az Adam macarons készítésének titka szóban öröklődik nemzedékről nemzedékre. Őseik kezdeményezésére több mint 10 generáció óta, ma Andoni és Miguel Telleria-Adam leszármazottai viszik tovább ezt a know-how-t, szívükben a legnagyobb tisztelettel e kívül ropogós, belül puha sütemény iránt.

 

Les glaces Lopez
Pays Basque - francia Baszkföld - Les glaces Lopez - fagyizás Saint-Jean-de-Luz-ben
Pays Basque – francia Baszkföld – Les glaces Lopez – fagyizás Saint-Jean-de-Luz-ben

 

Saint-Jean-de-Luz kikötőjétől Sainte-Barbe-ig a Pergolán és a Digue aux Chevaux-n keresztül már elkerülhetetlenül elhaladtál a Maison Lopez fagylaltos kocsijai mellett. Kóstold meg ezeket a h
Hagyományos kézműves fagylaltokat, melyek dizájnban és ízek tekintetében nagyon innovatívak.

Jól telerakott pocakkal indulhatunk Baszkföld következő állomása felé, az alig 50 perces autóútnyira fekvő Biarritz városába. Biarritz Franciaország egyik legnagyobb tengerparti üdülőhelye. Státusát a III. Napóleonnak köszönheti, aki a gazdagok és az arisztokrácia játszótérévé változtatta a várost. Biarritz megszenvedte ugyan a Côte d’Azur felfejlődését, de mint az egyik nagy szörfös város, a mai napig vonzza a sportolókat az egész világon. Kezdjük a város felfedezését rögtön a parton!

 


Biarritz

 

1. Strand és szörf

Ez a Côte des Basques (baszk partok) legkiterjedtebb strandja, többször is Franciaország legszebb strandjának választották. Remekül lehet itt strandolni, napozni, bár Biarritz mindenekelőtt az Ígéret Földje a szörfösök számára.

Április és november között a tengerparton szétszórva 18 szörfiskola várja az újoncoktól a legtapasztaltabbakig a hullámok szerelmeseit. A Marbella spot az egyik legnépszerűbb, minden évben számos fontos sporteseménynek ad otthont, mint például a híres Wheels and Waves.

Pays Basque - francia Baszkföld - Biarritz, Strand és szörf
Pays Basque – francia Baszkföld – Biarritz, Strand és szörf

 

2. Le phare de Biarritz

Biarritz képe nem lenne teljes a Pointe Saint-Martin-nál található világítótorony nélkül. Ez a XIX. századi régi épület meglepően fehér színű, eléri a 40 méteres magasságot és uralja a várost.

Pays Basque - francia Baszkföld - Le phare de Biarritz világítótorony
Pays Basque – francia Baszkföld – Le phare de Biarritz világítótorony

 

3. Le plateau de l’Atalaye

Irány az Atalaye kilátó, egy kivételes megfigyelőhely, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Grande Plage-re vagy a Barriere kaszinóra.

Ezen a fennsíkon ülve elvarázsol a szikláknak ütköző hullámok hangja. Az érzés szinte valószerűtlen.

Pays Basque - francia Baszkföld - Le plateau de l’Atalaye kilátó, Biarritz
Pays Basque – francia Baszkföld – Le plateau de l’Atalaye kilátó, Biarritz

 

4. Le rocher de la Vierge

Egy gyaloghídon átkelve elérheted a híres Rocher de la Vierge-t (‘a Szűz sziklája’ – ejtsd: lö roché öd la vierzs), amely Biarritz városának egyik jelképe.

III. Napóleon idején épült egy gyaloghíd, amely összeköti a sziklát a parttal. Ezután egy galériát ástak a sziklába a Szűzanya szobrának elhelyezésére.

Pays Basque - francia Baszkföld - Le rocher de la Vierge, Biarritz
Pays Basque – francia Baszkföld – Le rocher de la Vierge, Biarritz

 

5. A kikötő – hagyomány és gasztronómia

A csendesebb és kevésbé feltűnő halászkikötő oázisa nyáron olyan, mint egy oázis a strandra özönlő turisták tömegeiben. A kikötő (le port – ejtsd: löpor) hagyományos stílusú épületeket és minőségi halas éttermeket ötvöző, kissé régimódi, de megnyugtató varázsa miatt is kötelező látnivaló, a régi halászhajókról és luxus yachtokról nem is szólva.

Pays Basque - francia Baszkföld - Biarritz kikötője
Pays Basque – francia Baszkföld – Biarritz kikötője

 

6. L’Aquarium de Biarritz

Remek program a lenyűgöző Biarritz-i Akvárium (L’Aquarium de Biarritz). Ez a hihetetlen helyszín nem kevesebb, mint száz növény- és állatfajt gyűjt össze a Vizcaya-öbölből.

Betekintést nyerhetsz itt a baszkföldi halászati technikákba, megnézheted a cetféléknek szentelt lenyűgöző galériát, egy hihetetlen cápabarlangot, és megcsodálhatod a fókákat is medencéjükben!

Pays Basque - francia Baszkföld - Aquarium de Biarritz
Pays Basque – francia Baszkföld – Aquarium de Biarritz

 

7. Les Halles – Vásárcsarnok, „Biarritz hasa”

Mint mindig, itt is a piac a legtökéletesebb hely a helyi kultúra és gasztronómia megismerésére. A vásárcsarnok 2 részből áll: az egyik a halpiac, míg minden mást a másik épületben tudsz beszerezni. Az itt található bárokban, éttermekben meg is kóstolhatod a baszk specialitásokat!

Pays Basque - francia Baszkföld - Les Halles, Biarritz vásárcsarnoka
Pays Basque – francia Baszkföld – Les Halles, Biarritz vásárcsarnoka

 

Biarritz-tól csak egy macskaugrásra fekszik a térség egy másik nagyon kedves városa, Bayonne. Ha teheted, akkor július 24-28. közé időzítsd Bayonne-i nyaralásod, mert ebben az időszakban kerül megrendezésre a Bayonne-i Fesztivál (fetes de Bayonne), amikor megelevenedik a város, a szervezők pedig számos programmal – szabadtéri kóstolók, koncertek, bálok, ejtőernyős ugrások, sőt tűzijáték, stb. – kedveskednek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Nive folyó Petit Bayonne-nak nevezett oldala/része, híres szűk utcáival és színes házaival a Fetes de Bayonne fókuszpontja, és egyben az egyetemi negyed is.

Persze az év más szakában is rengeteg látnivalóval vár ez az óceánba torkolló Nive és az Adour folyó találkozásánál fekvő város.

 


Bayonne

Még mindig francia Baszkföldön járunk, ezért Bayonne felfedezését nyugodtan kezdhetjük a baszk múzeummal.

 

1. Le Musée Basque

A Nive partján áll a baszk múzeum. A XVI. századi Dagourette házban kapott helyet ez a közel 3000 négyzetméteres létesítmény, amely a város történetébe vezeti be a látogatókat. Ez a múzeum a különféle tárgyak, műalkotások és dokumentumok nagy gyűjteményén keresztül tanúskodik Bayonne korszakokon átívelő fejlődéséről, egyben jó rálátást ad a régi baszk vidéki mindennapokra is. Számos kulturális eseményt is szerveznek itt rendszeresen, például konferenciákat vagy időszaki kiállításokat.

Pays Basque - francia Baszkföld - Le Musée Basque, Bayonne
Pays Basque – francia Baszkföld – Le Musée Basque, Bayonne

 

A baszk múzeumtól nem messze található a Sainte-Marie katedrális:

 

2. La Cathédrale Sainte-Marie

Ezt a római katolikus katedrálist már csak a kiváló építészete miatt is érdemes meglátogatni. A XIII. és XIV. század között tervezett vallási épületet közvetlenül a gótikus művészeti mozgalom ihlette: harmonikus és karcsú ívek igazi variációja ez. A templomba belépve csodálatos régi színes freskókat, híres hajókat, egy grandiózus oltárt, valamint egy kézzel készített jászolt is felfedezhetsz.

Pays Basque - francia Baszkföld - La Cathédrale Sainte-Marie, Bayonne
Pays Basque – francia Baszkföld – La Cathédrale Sainte-Marie, Bayonne

 

3. Séta az Adour folyó partján

A 307 kilométer hosszú Adour az egyik legnagyobb francia folyó. A Natura 2000 területek közé sorolták, forrása a Pic du Midi de Bigorre pireneusi masszívumában található. Ne habozz felmenni a Saint-Esprit hídon, hogy elérje az állomást és környékét. A folyó mindkét partjáról remek a kilátás.

https://lh3.googleusercontent.com/a5utXsNy2fTjbeGvLoQ40j-KifnZevnxRY35z29n60_jlUtA39CMQcZ5H8p1SWTO4mtm7T9ClEwQf_cpWytzHvUX3XYW-FfAX32b_78tceweieFfHDD-dSCeQ0DEWhStLe2VVvBqxQ=w2400
Pays Basque – francia Baszkföld – Séta az Adour folyó partján, Bayonne

 

4. Vieux Bayonne

Ha egy kis bevásárlókörútra vagy egyszerűen csak városi sétára vágysz, ne habozz sétálni egyet a Vieux Bayonne szűk utcáin. Ez a város igazi szíve a katedrális és az Adour folyó között. Üzletek, éttermek, bárok, kávézók, divatos pubok, történelmi emlékművek vagy akár utcai művészek és zenészek várnak rád a belvárosban. Legyen szó egy italról a teraszon, baráti lakomáról egy koktél mellett, a hagyományos helyi konyha felfedezéséről, a legújabb divatos fürdőruhák megtalálásáról, vagy akár minőségi kézzel készített termékek vásárlásáról, a Vieux Bayonne-ban megtalálod!

Pays Basque - francia Baszkföld - Vieux Bayonne
Pays Basque – francia Baszkföld – Vieux Bayonne

 

5. Le Marché de Bayonne – a Bayonne-i piac

A szupermarket helyett vásárolj a hagyományos Bayonne piacon! Minden szombat reggel a régió összes helyi termelője találkozik a Carreau des Halles-ban, hogy friss termékek széles választékát kínálják. Itt mindenki találhat minőségi, szeretettel készült alapanyagokat, legyen az gyümölcs, zöldség, vagy akár tenger gyümölcsei.

Pays Basque - francia Baszkföld - Les Marché de Bayonne - a piac
Pays Basque – francia Baszkföld – Les Marché de Bayonne – a piac

 

6. Les Remparts de Bayonne

Korábban Bayonne erődített város volt, ugyanis úgy döntött, hogy a római korban megerősíti védelmi rendszerét sáncok létesítésével. A Bayonne-i falak maradványai ma is láthatók és jó állapotban sikerült megőrizni ezeket. Természetesen már nem szolgálják a város biztonságát, de ennek ellenére a város örökségének szerves részét képezik. Kiváló zöldterületekkel körülvéve tökéletes hely a friss levegőn tett sétákhoz.

Pays Basque - francia Baszkföld - Les Remparts de Bayonne
Pays Basque – francia Baszkföld – Les Remparts de Bayonne

 

7. Les Plages de Bayonne – Bayonne strandjai

La plage des Dunes Bayonne városától mindössze 8 kilométerre található, Anglet település része. A partszakasz egyik legvadabb strandjaként tartják számon. A turisták által kevéssé ismert, csak a dűnék alatti kis alagúton érhető el, és a főszezonban is védett marad a külvilágtól. Kissé titkos fekvése tökéletes hellyé teszi a teljes nyugalomban való kikapcsolódáshoz!

Pays Basque - francia Baszkföld - Bayonne strandjai
Pays Basque – francia Baszkföld – Bayonne strandjai

 

La plage des Cavaliers

Azok, akik egy kicsit frekventáltabb és felszereltebb helyeket kedvelnek, irány a Cavaliers strand! A Bayonne-tól mindössze 8 kilométerre, Anglet településen található strand tökéletes hely azok számára, akik teljes biztonságban szeretnének úszni, vagy szeretnek szörfözni. A nyári szezonban a turisták körében igen népszerű ez a nagy, finom homokos terület ingyenes parkolási lehetőség áll a látogatók rendelkezésére, valamint zuhanyzó, öltözők, WC és játszótér, a közelben éttermek. Az úszást júliusban és augusztusban felügyelik.

 

8. Bayonne, a csokoládé fővárosa

Bayonne a csokoládé francia fővárosa, mert a XV. század végétől ez volt az első francia város, ahol csokoládét gyártottak. A Spanyolországból és Portugáliából elüldözött zsidók aztán behozták ide ezt az új terméket, amelyet Latin-Amerikában fedeztek fel a hódítók. Rengeteg fajta csokoládét kóstolhatsz Bayonne-ban, de semmiképp ne hagyd ki a Piments d’Espelette-tel ízesített étcsokoládét, ami igazi helyi ínyencség!

Egy alapos Bayonne-i csokoládé kóstolóhoz a legjobb hely a nagyon csinos Daranatz csokoládéműhely, amely a rue Port-Neuf árkádjai alatt található, de választhatod a salon de thé Cazenave-t is, nem fogsz csalódni.

Pays Basque - francia Baszkföld - Bayonne és a csokoládé
Pays Basque – francia Baszkföld – Bayonne és a csokoládé

 

Franciaországban nagyon népszerűek az ún. stage-ok, ami tulajdonképp egy rövidebb-hosszabb gyakorlati tanfolyamnak feleltethető meg, ahol megtanulhatsz pl. csokoládét, poulet basquaise-t, vagy más baszk specialitást elkészíteni.

 

9. Rugby meccs a Jean Dauger stadionban

A baszkföldi barangolásunkról szóló bejegyzés elején már említést tettünk egy tipikus baszk sportról, a pelote basque-ról. De nem ez az egyetlen furcsaság a sort világában. Ha megkérdeznénk, hogy mi a franciák kedvenc sportága, a többség biztos, hogy a focira szavazna. Micsoda tévedés! A rögbi – legalábbis a déli régióban – messze megelőzi a football-t!

Pays Basque - francia Baszkföld - Rugby meccs a Jean Dauger stadionban
Pays Basque – francia Baszkföld – Rugby meccs a Jean Dauger stadionban

 

Bayonne városával búcsút intünk francia Baszkföld különös-különleges világának.

De mielőtt Bordeaux felé vesszük az irányt, itt van 7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz, ha itt jársz >>

5 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük