fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország

Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország rendkívüli kulináris örökséggel rendelkezik, melynek a baszk gasztronómia és a baszk specialitások igen erős alappillérei.

Franciaország tájainak sokszínűsége és szépsége számos kulináris kincset őriz. A francia gasztronómia világszerte elismert változatosságáról, de kevesen ismerik behatóan az egyes francia régiók kulináris különlegességeit.

Kezdjük a felfedezést a baszk specialitások széles tárházával!

 

Közismert, hogy a franciák szeretnek élni, szeretnek jól élni. Van is egy mondás, mely szerint a németek azért élnek, hogy dolgozhassanak, míg a franciák azért dolgoznak, hogy élhessenek. A « Bons vivants » (« jól élők »; ejtsd: bonvivan) néven ismert franciák szeretnek sok időt tölteni az asztalnál, és megosztani a minőségi pillanatokat családjukkal vagy barátaikkal. Bizony nem ritka a több órás ebéd vagy vacsora, melynek során akár 5-6 fogás, és az ezeket hűen kísérő különféle borok kerülnek az asztalra.

Egy jellegzetes francia ételsor elengedhetetlen összetevője az előétel, azaz az hors-d’oeuvre (ejtsd: ordővr), ritka az étkezés valamilyen saláta nélkül, semmiképp nem maradhat ki a sajttál, természetesen a sajtokhoz illő borokkal, valamint a ceremóniát lezáró kávé és desszert 🙂

Baszk ételek, baszk gasztronómia - Franciaország - a franciák imádnak enni!
Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország – a franciák imádnak enni!

Ahány táj, annyiféle gasztronómiai remekmű – ez jellemzi Franciaországot, így aki idelátogat, és csak egy kicsit is érdekli a konyhaművészet, az nem ússza meg evés nélkül!

Franciaország egyik különleges – már-már egzotikusnak mondható – régiója a Pays Basque (ejtsd: péi baszk), azaz a Baszkföld. Érdekes építészeti stílus, sajátos, ‘senkisemtudjahonnanszármazik’ nyelv, és finom falatok jellemzik ezt a vidéket. Az alábbiakban bemutatunk Neked egy tipikus baszk menüsort!

 

Baszk ételek, baszk specialitások – Előétel

 

1. Jambon de Bayonne (jetsd: zsambon dö bajonn)

Sötétvörös hús, vékony zsírréteg, erőteljes sós íz, ez jellemzi a híres Bayonne-i sonkát! Ez a baszk specialitások egyike, mely az Adour-medencéből (bassin de l’Adour) származik.

Baszk ételek, baszk gasztronómia - Franciaország - előételnek Jambon de Bayonne
Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország – előételnek Jambon de Bayonne

 

A sertéssonka elkészítése a tél eleje és közepe között történik. A levágás után a combokat kézzel hosszan masszírozzák, hogy eltávolítsák belőle a vér maradványait, és megpuhuljon a hús. Ezután a sonkát Salies-de-Béarn sóval bedörzsölik, majd tíz napig teljesen eltemetik ebben a sóban.

Miután kikerülnek a sóágyból, a sonkákat borsozzák, Baszkföldön néha Espelette paprikával (piment d’Espelette) vagy más fűszerekkel ízesítik. Végül a Bayonne-i sonka legalább két hónapig a friss hegyi levegőn kerül felfüggesztésre. A baszkok hagyományosan a nyár után kezdik fogyasztani: vékony szeletekre vágva, tapas-okra halmozva, vagy egyszerűen aperitifként.

 

Baszk ételek, baszk specialitások – Főétel

 

2. Poulet Basquaise – Csirke baszk módra

Baszk ételek, baszk gasztronómia - Franciaország - a főétel: csirke baszk módra (Poulet Basquaise)
Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország – a főétel: csirke baszk módra (Poulet Basquaise)

 

A Poulet Basquaise (ejtsd: pule baszkez) sokkal több, mint a baszk gasztronómia egyik étele, ez az étel a baszk specialitások jelképe. Így nem véletlen, hogy ez a finomság a baszk zászló színeiben – piros, zöld és fehér – tündököl.

A csirkedarabokat egy ún. piperade-ban (ejtsd: piperád) pároljuk. Ez a sűrű, krémes szósz piros és zöld Espelette paprikával (piment d’Espelette), hagymával, paradicsommal, fehérborral, fűszerekkel készül.

Ez a hagyományos baszk étel viszonylag könnyen elkészíthető. Semmikép ne hagyd ki, ha a régióban jársz!

Ötlet: Baszkföldön, de Franciaországban szinte bárhol vásárolhatsz ‘Poulet Basquaise’ fűszerkeveréket, így otthon is könnyedén elkészítheted ezt a baszk ételspecialitást, és meglepheted vele családodat.

 

3. Az elmaradhatatlan SAJT!! – Ossau-Iraty

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a francia egy sajtevő nemzet. A mondás szerint annyiféle francia sajt létezik, hogy akár minden napra jut egy új fajta! Így van ez Baszkföldön is.

Baszk ételek, baszk gasztronómia - Franciaország - Ossau-Iraty juhsajt
Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország – Ossau-Iraty juhsajt

 

Már a középkor óta készítettek a helyi pásztorok juhtejből készült sajtokat készítettek Ossau völgyében, és az Iraty-erdőben, innen az Ossau-Iraty elnevezés. Az Ossau-Iraty juhsajt zsíros és csípős ízeket kínál enyhén sós jegyekkel. Ám a baszkok tovább fokozzák az ízeket! Fekete cseresznye lekvárral, és néha még egy csipet Espelette borssal is fűszerezik ezt a remek sajtot.

 

4. …és végül a desszert – Gâteau Basque

A baszk torta (Gâteau Basque – ejtsd: gátó bászk) fölött édes és családias levegő lebeg! Ez az ínyenc desszert a régió autentikus gasztronómiai szimbóluma.

Szabása a XIX. században jelent meg, először vidéken. A baszk süteményt a kenyérrel és a taloak-kal (kukoricalepény) egy időben készítette el a háziasszony.

A kerek és aranyszínű baszk süteményt egy kívül ropogós, belül puha süteménytészta jellemzi, melyet a háziasszonyok különféle töltelékekkel (lekvárok vagy egész gyümölcsök) variáltak. Mivel több napig eltartható, a baszk süteményt a halászok is szívesen vitték magukkal.

A háztartásokból fokozatosan került át a baszk sütemény receptje a cukrászok kezébe. A gyümölcsös töltelék átadta helyét a pudingos, mandulakrémes vagy fekete cseresznye lekváros tölteléknek.

Baszk ételek, baszk gasztronómia - Franciaország - és a desszert: Gateau Basque
Baszk ételek, baszk gasztronómia – Franciaország – és a desszert: Gateau Basque

 

A Poulet Basquaise és a Gâteau Basque elkészítésével Te is megpróbálkozhatsz! Kattints a linkre a receptért!

Jó étvágyat!

 

Ismerkedj meg 7 baszk specialitással, ami ajándéknak is kiváló, és járd be velünk francia Baszkföld (Pays Basque) látnivalóit!

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük