fbpx
szerda, március 22Kedvcsináló ötletek

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – Baszk sütemény, Espelette paprika, Ossau-Iraty juhsajt, Bayonne-i csokoládé

Ezek a termékek talán még nem ismerősek számodra, de Baszkföldön igazi intézmények! Lehetetlen mindet felsorolni, de itt van hét baszk specialitás, amit a helyszínen tesztelhetsz, vagy akár haza is hozhatsz.

 

Baszkföld egyszerre különös és különleges. Különös, mert egyedi az építészete, senki sem tudja pontosan, honnan ered a nyelve, a baszk nép erősen ragaszkodik hagyományaihoz, és függetlenségéhez…, de különleges is, hisz számos ehető és nem ehető specialitással ismerkedhetsz meg itt, és ami tetszik / ízlik, akár haza is viheted.

 

7 baszk specialitás – Kezdjük a sort a ‘nem ehető’ dolgokkal!

 

1. Les espadrilles

Az espadrille (ejtsd: eszpadrij) az a híres vászoncipő kenderkötél talppal, ami elegáns és laza stílust biztosít, ráadásul nagyon masszív… legalábbis ha Baszkföldön kézzel varrva, vagy ami még jobb, Mauléon-Licharre-ban az espadrille fővárosában készültek!

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - espadrille, a híres vászoncipő
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – espadrille, a híres vászoncipő

 

2. A csíkos vászon

Milyen szép a baszk lenvászon, jellegzetes csíkjaival! Ezek a termékek eredetileg lenvászonból készültek, de ma már pamutból is megtalálhatóak. Készül belőle asztalterítő, ruhaszalvéta, kötény és konyharuha, ágynemű, függöny, párnahuzat, stb, Jut belőlük a lakás minden szegletébe!

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - mindenféle a baszk csíkos vászonból
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – mindenféle a baszk csíkos vászonból

 

…és akkor jöjjenek az ehető-iható baszk specialitások!

 

3. Le fromage Ossau-Iraty – Ossau-Iraty juhsajt

Csak egy kicsit kell barangolni a baszk hátországban, hogy rájöjj, milyen sok erre a juh. A juhtej a legtöbb baszk sajt forrása! Közülük is kiemelkedik a híres Ossau-Iraty, egy nyers préselt sajt, amit nagyon pontos előírásoknak megfelelően gyártanak, és legalább 80 napig érlelnek.

Az egyik fontos kitétel például, hogy anyajuhoknak a három helyi fajta valamelyikéhez kell tartozniuk, ezek pedig a következők: Manech Tete Noire, Manech Tete Rousse vagy Basco-Béarnaise. Hogy honnan tudod, hogy valóban Ossau-Iraty sajtot kóstolsz? Nézd meg a sajt kérgét, keresd rajta a bárányfejet!

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - az Ossau-Iraty juhsajt
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – az Ossau-Iraty juhsajt

 

4. Le piment d’Espelette – Espelette paprika

Az élénkvörös Espelette paprika, vagy baszk nyelven „Ezpeletako biperra” Baszkföld igazi szimbóluma, gyakran használják épületek díszítőelemeként is.

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - nincs baszk 'dekoráció' Espelette paprika nélkül
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – nincs baszk ‘dekoráció’ Espelette paprika nélkül

 

Ezt minősített fűszert megvásárolhatod fűzve (frissen vagy szárazon) vagy porrá őrölve. A helyi konyha előszeretettel használja a baszk ételek ízesítésére, de belecsempészik a Bayonne-i csokoládéba, rászórják a juhsajtra… felhasználásának csak képzelet szabhat határt. Mindenhol árusítják, kapható piacokon, csemegeboltokban… és még a szupermarketekben is.

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - Piment d'Espelette - Espelette paprika
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – Piment d’Espelette – Espelette paprika

 

5. L’Irouléguy

Az Irouléguy Baszkföld egyik legnagyobb bormegnevezése. Az Irouléguy szőlészet – az egyik legkisebb Franciaországban – vörös-, fehér- és még rozé borokat is termel. Basse-Navarre csodálatos tájain átutazva láthatod a szőlőtőkéket, itt található Irouléguy falu is, amelynek ez a nedű a nevét köszönheti.

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - Bszkföld bora, az Irouléguy
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – Bszkföld bora, az Irouléguy

 

6. Le chocolat de Bayonne

A baszk süteménynél vagy az Espelette paprikánál sokkal kevésbé ismert Bayonne csokoládé mindazonáltal elengedhetetlen csemege a régióban… már a XVII. század óta. A kakaó finomságaiba beavatott spanyol és portugál zsidó kézművesek telepedtek le Bayonne-ban, és az Adour jobb partján hozták létre Franciaország első kakaófeldolgozó telephelyeit.

Ennek az édességnek még saját akadémiája is van! És csak olyan kézműves csokoládégyárosok léphetnek be, akik tisztelik a „sötét és keserű” csokoládé hagyományát. De nem haboznak hozzáadni olyan ízeket, amelyek megmozgatják ízlelőbimbóinkat: citromhéj, goji bogyó, pirított mandula és természetesen Espelette paprika.

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - csokoládé Bayonne-ból
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – csokoládé Bayonne-ból

 

7. Le gâteau basque

Az egyszerű dolgok sokszor a legjobbak! Ilyen a gâteau basque (baszk süti) is: omlós tészta, cukrászkrém… mi kellhet még a boldogsághoz! Bár a krémesek a leghagyományosabbak, de feltétlenül kóstold meg a fekete cseresznye lekvárral töltött verziót is, ami egyébként Baszkföld másik zászlóshajója.

Ha mindent meg szeretnél tudni erről a sütiről, látogass el Sare-ba: ez az imádni való hátországban található falu ugyanis múzeumot szentelt neki! Otthon is szívesen elkészítenéd ezt az édes finomságot? Itt a recept!

7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz - Le gâteau basque, baszk sütemény
7 baszk specialitás, amit a bőröndbe csúsztathatsz – Le gâteau basque, baszk sütemény

 

Kíváncsi vagy egy tipikus baszk ételsorra? Itt megismerkedhetsz a baszk gasztronómia, baszk ételek rejtelmeivel!

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük