fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Baszkföld után utunk észak felé vezet az Atlanti-óceán mentén. Elhagyjuk ezt a különös-különleges világot, amit mintha véletlenül cseppentettek volna be Franciaországba.

 

Ilyen különös érzés persze többször is rátör az emberre, mikor Franciaországban barangol, hisz ott van még Bretagne, vagy akár Elzász, min-mind külön világ. Úti célunk Arcachon, Franciaország egyik legkedveltebb üdülőhelye, majd kirándulunk egy kicsit az egyik legjelentősebb francia borvidéken: Bordeaux-ban és környékén:

  1. Arcachon
  2. Bordeaux

 


Arcachon (Gironde megye)

 

Gironde híres tengerparti üdülőhelye, a 11 000 lakosú Arcachon (ejtsd: árkáson). Az Arcachon-medence (Bassin d’Arcachon) fő városa, kedvelt üdülőhely, mely elbűvöl kikötőjével, osztrigakunyhóival, strandjaival, kerékpárútjaival, a városközpontban sok üzlettel, étteremmel és csodálatos polgári rezidenciákkal…

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Bassin d'Arcachon
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Bassin d’Arcachon

 

Arcachon számos látnivalóval várja az idelátogatókat köztük számos történelmi, halászati érdekességgel valamint olyan természeti csodákkal, mint pl. a Dune du Pilat:

 

1. Dune du Pilat

106,6 méterével ez Európa legmagasabb dűnéje. A Dune de Pilat nem csupán magas, de minden méretével lenyűgöz: 2915 méter hosszú, 616 méter széles és… 55 millió m3 homok halmozódott fel benne. Mindig mozgásban van a szél és az árapály hatására, akár 1-5 métert is elvesz az erdőből.

Gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel gyönyörködhetnek a dűne tetejéről az Arcachon-medencére nyíló lélegzetelállító kilátásban, ehhez egy Húsvéttól Mindenszentek napjáig emelt lépcsőn kell felmásznod.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Dune du Pilat
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Dune du Pilat

 

A dűne előtt jól látható a Banc d’Arguin nemzeti természetvédelmi terület, amely számos madárfaj (különösen a Caugek csér) fészkelő-, telelő- és vonulási megállóhelyeként szolgál. Le banc d’Arguin (ejtsd: lö ban dárgen) egy fehér homokpad, amit áttetsző víz vesz körül, és amelynek alakja a szél hatására változik. Apály idején ez a sivatagi szigetszerű terület közel 4 kilométer hosszú.

 

2. La basilique Notre-Dame

1522-ben Thomas Illyricus szerzetes a tengerparton imádkozott két rossz állapotban lévő hajó megmentéséért. Ezután talált egy Szűz Mária szobrocskát, és elhatározta, hogy fakápolnát épít a szobor védelmére. Ebből nőtte ki magát 1560-ban a Notre-Dame-bazilika.

Napjainkban március 25-én, Mária napján van Arcachon ünnepe (fete d’Arcachon), ha ebben az időben látogatsz el Arcachon-ba, akár részese lehetsz egy körmenetnek a misétől a Tengerészek Keresztjéig (Croix des Marins). Látni fogod, hogy minden lakos sárga rózsát tart a kezében, tisztelegve a tengeren odaveszett tengerészek emléke előtt.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - La basilique Notre-Dame
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – La basilique Notre-Dame

 

3. La criée (halpiac)

Ez nem egy egyszerű halpiac, amivel szinte bármelyik tengerparti településen találkozol. A La criée tulajdonképp egy haltőzsdére hajaz leginkább. Itt nyomon követheted az aznapi fogás útját a hajnali hajók visszaérkezésétől egészen a kóstolásig. Ehhez persze legalább egyszer Neked is hajnalban kell kelned…

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - La criée, Arcachon
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – La criée, Arcachon

 

Szürke tőkehal, tengeri sügér, nyelvhal vagy rombuszhal – kövesd a halak útvonalát: kirakodásó, lemérés, kalibrálás,… aztán jöhet maga az aukció felvillanyozó légköre! Tipp: kövesd a halat felvásárlókat az étterembe, hogy megkóstolhasd a legfrissebb halat!

 

4. La Ville d’Hiver

Ez a magaslatokon elterülő városrész a város történetének jelképe. Sétálhatsz a XIX. századi villák között – mintegy 300 lakóhely népesíti be a dombot -, amelyek látványos, néha extravagáns építészettel rendelkeznek.

Ne hagyd ki a Brémontier, Toledo, Alexandre Dumas, Bayard vagy Athena villákat, amelyek mindegyike sajátos stílusban épült. A Mauresque Park pihenésre invitál, és bájos helynek bizonyul egy piknikhez. Ezután mássz fel a Sainte-Cécile Obszervatórium tetejére, ahonnan remekül rálátni a Ville d’Hiver-re (ejtsd: vill diver – Téli Város) és az egész medencére.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - La Ville d’Hiver, Arcachon
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – La Ville d’Hiver, Arcachon

 

5. La Ville d’Été

Ha már szót ejtettünk a Ville d’Hiver-ről (Téli város), akkor nem hagyhatjuk ki Arcachon legrégebbi kerületét, a jelenlegi városközpontot. A Ville d’Été (ejtsd: villdété – Nyári Város) a tengerparton található, ez Arcachon legforgalmasabb és legnyüzsgőbb része. Számos szálloda, bár, étterem és üzlet található itt, valamint egy piac és a városháza is.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - La Ville d'Été, Arcachon
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – La Ville d’Été, Arcachon

 

A Ville d’Été szívében található a pazar Château Deganne. Ez az 1853-ban épült neoreneszánsz stílusú emlékmű az Arcachon kaszinónak és a város kongresszusi központjának (Palais des Congres) ad otthont. Itt találod azokat a mólókat is – la jetée Thiers, la jetée d’Eyraczza -, ahonnan a turistahajók indulnak.

 

6. Le Cap Ferret

Ez az Arcachon-nal szemközti földnyelv választja el a medencét az óceántól. A hajóval könnyen megközelíthető Cap Ferret (ejtsd: kápferre) számos stranddal vár, ahol a Pilat-dűnékre (Dune du Pilat – lásd feljebb) néző kilátásban úszhatsz.

Érdemes tenni egy sétát a tengerparton, és fedezd fel az olyan tipikus falvakat, mint Le Canon, Piraillan vagy L’Herbe. Barangolj a virágokkal díszített, szűk utcákon, és ne állj ellen, ha a halászok meghívnak egy frissen szedett osztriga kóstolóra.

A kiruccanás befejezéseként mássz fel a 258 lépcsőn, mely a Cap Ferret világítótorony tetejére vezet. Jutalmul egy lélegzetelállító panoráma nyílik az egész Arcachon-medencére (Bassin d’Arcachon): Île aux Oiseaux (Madarak szigete, az Arguin-part (Banc d’Arguin), a Pilat-dűne (Dune du Pilat) és az osztrigatelepek.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Le Cap Ferret
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Le Cap Ferret

 

Semmiképp se mulaszd el megkóstolni a Dunes Blanches du Cap Ferret (ejtsd: dün blans dü kápferre – fehér dünék) névre hallgató, könnyed édességet. A Dunes Blanches tulajdonképp egy nagyon légies krémmel töltött, cukrozott kis fánkocskák, természetesen titkos családi recept alapján készülnek.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - a helyi édesség specialitás: Dunes Blanches du Cap Ferret
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – a helyi édesség specialitás: Dunes Blanches du Cap Ferret

 

7. Osztrigatenyésztő falvak az Arcachon öbölben

Az osztriga kétségtelenül a régió egyik fő különlegessége, így érthető, hogy az Arcachon-medence sok osztrigatenyésztő faluból áll, amelyeket mi turisták szeretünk felfedezni. Mindegyiknek falunak megvan a maga varázsa és apró sajátosságai, érdemes többet is meglátogatni akár gyalogosan, biciklivel vagy hajóval. Egy ilyen látogatás remek alkalom arra, hogy osztrigát kóstolj, miközben a vízbe lógatod a lábad.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Osztrigatenyésztő falvak az Arcachon öbölben
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Osztrigatenyésztő falvak az Arcachon öbölben

 

A legismertebbek közé tartozik a szép falucska, La Teste de Buch, itt található le Dune du Pilat is (lásd feljebb), de érdemes ellátogatni Lege-Cap Ferret-be és Mimbeau-ba is. Nem fogsz csalódni, ha Gujan-Mestras nagyon szép és festői falvát választod, melynek legfőbb sajátossága, hogy összesen 7 kikötővel rendelkezik. …és ott van a kihagyhatatlan Biganos és tipikus kikötője, szép csíkos és színes kunyhókkal. Ares, Augende, Andernos… osztriga kikötőkben nincs hiány a környéken!

 

8. Les cabanes tchanquées

Ezeket a cölöpökre épített kunyhókat eredetileg az osztrigaágyások őrzésére használták. Ma szépségük és festői megjelenésük miatt a környék fő turisztikai attrakciójának számítanak. Csónakkal vagy kajakkal lehet megközelíteni ezeket a ‘gólyalábakon’ ülő kunyhókat, melyek csak kívülről látogathatók.

Dagálykor kerülhetsz a kunyhókhoz a lehető legközelebb hajóddal, apálykor pedig a sárban tapicskolva közelítheted meg ezeket a különös építményeket.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Les cabanes tchanquées, Arcachon
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Les cabanes tchanquées, Arcachon

 

9. L’Île aux Oiseaux (Madarak szigete)

Az Arcachon-medence (Bassin d’Arcachon) kellős közepén található az Île aux Oiseaux (ejtsd: ilozoázó – Madársziget), ahol több mint 150 madárfaj figyelhető meg. A sziget többek között két, cölöpökre épült kunyhójáról ismert (cabanes tchanquées; a gascon „chancas” szóból, ami „cölöpökre szerelt”-et jelent). Ezeken kívül még mintegy ötven kunyhó található itt víz és villany nélkül, némelyekben egész évben laknak, másokban csak nyáron.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - L’Île aux Oiseaux, Arcachon
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – L’Île aux Oiseaux, Arcachon

 

10. Les Plages d’Arcachon – Arcachon strandjai

Itt a remek alkalom, hogy felfedezd a környék 7 kilométernyi strandját akár nyáron, akár télen választod Arcachon-t úti célodul. Rövid téli sétákhoz, nyári napozáshoz vagy vízi sportokhoz itt találod az Arcachon-medence fő strandjainak listáját, de Mielőtt útnak indulsz valamelyik strandra, feltétlenül nézd meg az árapály menetrendjét!

 

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Arcachon strandjai
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Arcachon strandjai

 

Arcachon városát és természeti kincseit megismerve, többé már senki nem csodálkozik azon, miért is kedvence ez az Atlanti-óceán partján fekvő városka Bordeux lakosságának. Pedig Bordeax városa, és méltán híres borvidéke is bővelkedik látnivalókban! Lássuk hát a kínálatot, és talán egy pohár jó kis bordói borra is nyílik alkalom…

 


Bordeaux

Bár Bordeaux (ejtsd: bordó) neve hallatán a többség rögtön a vörös borra gondol, ez egy gazdag örökséggel rendelkező város, számos történelmi és modern helyszínnel és műemlékkel.

 

1. La Place de la Bourse és a Miroir d’eau

Bordeaux kihagyhatatlan látnivalói között van a híres Place de la Bourse (ejtsd: plász dölá bursz – Tőzsde tér), mely tényleg kiérdemelte hírnevét. A tér és az épület önmagában is impozáns, ráadásul tökéletesen tükröződik a híres Miroir d’Eau (ejtsd: miroár dó – víztükör) vizén.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - La Place de la Bourse és a Miroir d’eau, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – La Place de la Bourse és a Miroir d’eau, Bordeaux

 

Ha van időd rá, érdemes más-más napszakban vissza-visszatérni a térre, sötétedés után is, mert minden alkalommal más és más a látvány.

 

2. Place de la Victoire

A Place de la Victoire (ejtsd: plász dölá viktoár – Győzelem tér) a bordeaux-i diákok kedvelt találkozóhelye, számos bár és étterem található itt, a bordeaux-i orvostudományi karról nem is szólva. A Place de la Victoire a középkori város erődítményeinek közelében található csakúgy, mint a Porte d’Aquitaine, ami a XVIII. században épült a sáncok elpusztulásakor. Majd 2005-ben egy obeliszk és két bronzteknős került a térre, hogy tovább emeljék annak pompáját.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Place de la Victoire, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Place de la Victoire, Bordeaux

 

A Place de la Victoire egyben az átjáró Európa leghosszabb sétálóutcájához, a rue Sainte-Catherine-hez, ahol számos butik található, köztük a legnagyobb nemzetközi márkákkal.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - rue Sainte-Catherine, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – rue Sainte-Catherine, Bordeaux

 

…és ha már Bordeaux belvárosában jársz, ne hagyd ki ezeket sem: la Grosse Cloche (Nagyharang) és a környező utcácskák; Place des Quinconces lenyűgöző szökőkútjával és híres Monument aux Girondins-jával (más néven Colonne des Girondins); aztán jöhet a Place de la Comédie, a Saint-André székesegyház és a Pey Berland torony (La Tour Pey Berland).

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Bordeaux, séta a belvárosban
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Bordeaux, séta a belvárosban

 

Innen már csak pár perc séta a középkori Bordeaux-t idéző Quartier Saint Pierre, ami nagyon kedvelt a fiatalok körében, hisz számos, étterem, bolt, bár és kávézó található ebben a negyedben.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Les Quais de Bordeaux, a rakpart
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Les Quais de Bordeaux, a rakpart

 

3. A rakpart – Les Quais de Bordeaux

Bordeaux városát kettészeli a Garonne folyó. Érthető módon a helyiek és a turisták egyik legkedvesebb kikapcsolódása a séta (vagy biciklizés) a rakparton. Ahogy haladsz előre a Garonne partján, találsz majd nyugalmas parkokat, nyüzsgő játszótereket, deszkásoktól hangos skate parkot, a közelben üzleteket, fagyizókat… A rakpart számos Bordeaux-i ünnepnek a helyszíne, ilyen például a borfesztivál (La Fete du Vin), vagy akár a csodás hajókat felvonultató folyó ünnepe (La Fete du Fleuve).

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - borfesztivál -La Fete du Vin -, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – borfesztivál -La Fete du Vin -, Bordeaux

 

Miután keresztbe-kasul bejártad az óvárost, jöhet a Garonne folyó másik partja. Kelj át a Pont de Pierre-n, és sétálj el egy igen szokatlan helyre, a Darwin-ba.

 

4. Darwin

Ez mostanság a Bordeaux-i fiatalok felkapott negyede. A Garonne jobb partján (Quai des Queyries) található teret ökológiai szempontból tervezték, egy korábbi katonai laktanya rehabilitációjával a lehető legtöbb újrahasznosított anyag felhasználásával. Ez egy igazi élettér, van itt városi farm vagy a skate park, de éttermek és kávézók is várnak rád. Itt a fiatalok szabadon kifejezhetik magukat az utcai művészeten (street art) keresztül, itt mindenki szabadon festhet graffitit.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - a Darwin, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – a Darwin, Bordeaux

 

Darwin után haladj tovább a Garonne mentén, és kelj át a következő hídon. A Pont Chaban-Delmas egy érdekes híd, mert olyan szerkezete van, amely lehetővé teszi a középső részének megemelését, hogy alatta átengedjék a hajókat. A hídon átkelve a rakpartok mentén visszafelé a városközpontba bevásárolhatsz a Quai des Marques butikjaiban, ahol különféle nagy márkák gyártóinak üzletei találhatók.

Végül megérkezel a Quartier des Chartrons negyedbe. Minden év októbere táján itt kerül megrendezésre a Fete du Vin Nouveau (ejtsd: fet dü ven novó – Új Bor Ünnepe), így ha ősszel látogatsz Bordeaux-ba (és a Quartier des Chartrons-ba), lesz alkalmad megkóstolni az új bort, azaz a Bourru-t (ejtsd: borrü).

 

5. Bordeaux piacai – Les Marchés de Bordeaux

Természetesen Bordeaux-ban is „kötelező elem” a piaclátogatás, szerencsére piacokban nincs hiány a városban! Itt van kezdésnek a

Marché des Capucins: ez egy fedett piac, ami hétfő kivételével minden nap friss mindenfélével várja a vásárlókat, nézelődőket. Rengeteg hely van, ahol le lehet ülni nassolni/ebédelni: akár egy tál osztrigát, tapas-t, felvágottakat, vagy egy adag moules frites-et (ejtsd: mulfritt – ez különféle ízesítésű főtt fekete kagylót és sült krumplit takar, és igen népszerű Franciaországban).

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Bordeaux piacai
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Bordeaux piacai

 

Mindenképp kóstold meg Bordeaux egyik specialitását, a le cannelé-t. Ez a mini kuglófra hasonlító édesség lisztből, tejből, tojásból, cukorból és vajból álló, rummal és vaníliával ízesített tésztából készül. A város szinte minden pékségében és cukrászdájában megtalálod.

Tele a pocak? Akkor indulhatsz felfedezni Bordeaux bolhapiacát, jól fog esni egy kis emésztést segítő séta!

Les Puces de Saint-Michel bolhapiac a Saint-Michel templom lábánál kerül megrendezésre minden vasárnap, illetve kisebb méretben minden kedden, csütörtökön és pénteken is. Valódi Paradicsom ez a hely a lomi szerelmeseinek!

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Les Puces de Saint-Michel bolhapiac, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Les Puces de Saint-Michel bolhapiac, Bordeaux

 

Itt az ideje, hogy szót ejtsünk a borról is… jöjjön a

 

6. Cité du Vin

A borászat világhírű fővárosa, Bordeaux 2016-ban ajándékozta meg a bor szerelmeseit egy bormúzeummal. Ez a modern stílusú épület a közelmúltban teljesen megújult Bacalan negyedben található. Az épület formája a bor formáját hivatott visszatükrözni, mikor ezt a finom nedűt kóstolás előtt meglögybölik a pohárban.

Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux - az Atlanti-óceán partja - Cité du Vin, Bordeaux
Franciaország nyugati part Arcachon és Bordeaux – az Atlanti-óceán partja – Cité du Vin, Bordeaux

 

Cité du Vin múzeumban időszaki és állandó kiállítások elevenítik fel a régió szőlőtermesztésének történetét, de lehetőség van kóstolókra és a világ minden tájáról származó borok felfedezésére is. A torony tetején található egy étterem, ahonnan kivételes kilátás nyílik az egész városra.

 

Szeretnél többet megtudni a Bordeaux-i borokról? Katt ide>>

Bordeaux után Franciaország belseje felé vesszük az irányt, hogy átszeljük az országot nagyjából a közepén. Tarts velünk Közép-Franciaországon át!

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük