fbpx
csütörtök, december 1Kedvcsináló ötletek

Piment d’Espelette – Espelette paprika

Piment d’Espelette, azaz az összetéveszthetetlen Espelette paprika tagadhatatlanul Baszkföld egyik büszkesége. Ez egyben egy olyan fűszer is, amely a legtöbb hagyományos baszk ételben megtalálható.

A Piment d’Espelette (ejtsd: piman deszpelett – Espelette paprika) franciául vagy ‘ezpeletako biperra’ baszkul egy speciális paprika, amelyet Baszkföldön (Franciaország), a Pyrénées-Atlantiques megyében termesztenek.

Piment d'Espelette - Espelette paprika, mint kötelező dekorációs elem Baszkföldön
Piment d’Espelette – Espelette paprika, mint kötelező dekorációs elem Baszkföldön

 

Ez a Mexikóból származó piros paprika a XVI. században érkezett meg Baszkföldre, Juan Sebastián Elcano navigátor közvetítésével. Kezdetben a gyógyításban használták, majd nagyon gyorsan felváltotta a fekete borsot fűszerként és hústartósítóként.

1650-ben a parasztok elkezdtek paprikát (baszkul „biperra”) termeszteni Espelette-ben. A termelés azonban csak 1983-ig vált professzionálisabbá, amikor megszületett az Espelette paprikatermelők szövetkezete. A termelők a mai napig szüretről szüretre kiválasztják a vetőmagot, így biztosítva a következő évi termést.

Sikerét annak köszönheti, hogy az Espelette paprikát a világ leggyengébb paprikájának tartják. Az egyszerűsített Scoville-skálán (Megjegyzés: A Scoville-skála a paprika erősségének mérésére szolgáló skála, amelyet 1912-ben Wilbur Scoville farmakológus talált ki.) az Espelette paprika értéke mindössze 4-es, ami nem erősebb, mint a bors.

Illata igen erős annak köszönhetően, hogy sokáig száradni hagyják a napon. Öt évszázada használják a baszk konyhában olyan ételek fűszerezésére, mint a sült őz, piperrade, axoa, gaxuxa rizs, baszk csirke (poulet basquaise), sonka, pástétomok stb.

Piment d'Espelette - Espelette paprika - Baszkföldön szinte mindenben megtalálható, még a csokiban is!
Piment d’Espelette – Espelette paprika – Baszkföldön szinte mindenben megtalálható, még a csokiban is!

 

A piment d’Espelette kapható felfűzve, nyersen, szárítva, por alakban, püré vagy zselé formájában, de akár oliva olajban és ecetben is. Az egekbe emeli a libamáj, valamint a különféle szószok, alaplevek ízét, de megtalálható sóval keverve, pástétomban, karamellben, csokoládéban (Chocolat de Bayonne), mustárban, ketchupban, de akár borban is.

Napjainkra az Espelette paprika a baszk partok jelképévé vált. Büszkén szárad számos kávézó és étterem mennyezetére akasztott köteleken. Szakszervezete, testvérisége van, és Espelette-ben chilifesztivált rendeznek minden október utolsó hétvégéjén.

Piment d'Espelette - Espelette paprika, egy valóságos baszk intézmény
Piment d’Espelette – Espelette paprika, egy valóságos baszk intézmény

 

Ezekben a baszk specialitásokban is piment d’Espelette van! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük