fbpx
szerda, március 22Kedvcsináló ötletek

San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld

San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – San Sebastián városával folytatjuk baszk felfedező utunkat, utolsó spanyol megállónk pedig Hondarribia lesz, mielőtt átlépnénk a spanyol-francia határt.

 

San Sebastian látnivalók

180 ezer fős lakosságával igazi kozmopolita nagyváros és egyben Baszkföld egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Kagyló alakú öblének arany homokja és a türkizszínű hullámok első pillantásra leveszik a lábáról az utazót.

San Sebastian azon kevés városok egyike, ahol a luxust kereső nyaralók – 16 Michelin-csillagos éttermet találsz itt -, és a laza bulizós utazók egyaránt megtalálhatják számításukat.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - San Sebastian, tengerpart
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – San Sebastian, tengerpart

 

Az első látnivaló San Sebastian Donostia-ban az

1. El Monte Igueldo hegy

Kétségtelenül az Igueldo-hegyről nyílik a legszebb kilátás a városra. A kb. 190m magas Monte Igueldo San Sebastian nyugati részén található. A hegyre legegyszerűbben az azonos nevű ikonikus siklóval juthatsz fel, melyet 1912-ben María Cristina de Habsburgo avatott fel.

A hegytetőről eléd táruló kilátás teljesen elbűvölő, a Bahía de la Concha páratlan panorámája tárul eléd: a jobb oldalon látható a Vizcayai-öböl, míg a bal oldalon (tiszta időben) a „Ratón de Getaria” és a Machichaco-fok tűnik fel.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - El Monte Igueldo hegy, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – El Monte Igueldo hegy, San Sebastian

 

Ne hagyd ki a Faro del Monte Igueldo világítótornyot sem, mely 1854-55 között épült. A világítótorony tetejéből gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tájra, miután a XX. század elején megtoldották egy terasszal is.

 

2. La Playa de La Concha

Ez a strand az egyike a város három homokos partszakaszának (a másik kettő Ondarreta és La Zurriola), és messze ez a legforgalmasabb Donostia-ban. Napközben remek fürdőzésre ad alkalmat ez a strand, este pedig érdemes végigsétálni a parti sétányon a London Hoteltől a Pico del Loro-ig, amely elválasztja a Playa de La Concha-t a szomszédos, kevésbé ismert, de ugyanolyan gyönyörű Ondarreta strandtól.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - La Playa de La Concha, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – La Playa de La Concha, San Sebastian

 

3. El Peine de los Vientos

A Peine de los Vientos, azaz „Szélfésű” névre hallgató, elsőre rozsdás vaskampó-gyűjteménynek tetsző szoborcsoportot 1977-ben állították fel az Ondarreta strand végére. A Peine de los Vientos az évek során San Sebastián egyik vitathatatlan szimbólumává vált.

A híres szobrász, Eduardo Chillida alkotása, három nagy és sokat sejtető tömör vasszobor sziklákba ágyazva. Lenyűgöző látni a Kantábriai-tenger szobrokat nyaldosó hullámait, és élvezni a La Concha-öböl fantasztikus panorámáját. Kétségtelenül ez az egyik legszebb hely Donostia-ban.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld- El Peine de los Vientos, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – El Peine de los Vientos, San Sebastian

 

4. El Palacio de Miramar

Nevét úgy fordíthatnánk: “a tengerre néző palota”. A spanyol királyi család építtette 1893-ban angol stílusban. Ez idő tájt nevezte ki María Cristina királynő a Playa de la Concha-t “playa real”-nak, vagyis királyi strandnak. A palotából pazar kilátás nyílik az öbölre, az épület körül pedig az elmaradhatatlan, 30 ezer négyzetméteres kert várja a látogatókat. A műemlék élénk társasági életnek is otthont ad, többek között a San Sebastián-i nemzetközi filmfesztivál partiját is itt tartják.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - El Palacio de Miramar, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – El Palacio de Miramar, San Sebastian

 

5. La Plaza de Cervantes

Ezen a téren találod azt az emlékművet, mely a spanyol irodalom remekének számító Don Quijote-nak állít emléket. A mű megjelenésének 300. évfordulója alkalmából avatták fel a Sancho Paza és Don Quijote allegorikus alakjait megjelenítő szoborcsoportot.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - La Plaza de Cervantes, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – La Plaza de Cervantes, San Sebastian

 

6. La Basílica de Nuestra Senora del Coro

vagy egyszerűen csak Santa María del Coro bazilikát a San Sebastián egyik legimpozánsabb vallási templomaként tartják számon. Az óvárosban szűk és kanyargós utcák között található templom 1773-ban készült el. Stílusa barokk, bár kissé eklektikus, ha figyelembe vesszük karzatának rokokó elemeit, a boltozatok gótikus stílusát, bár valószínűleg a fantasztikus churrigueresque stílusú homlokzat az épület igazi fénypontja.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - La Basílica de Nuestra Senora del Coro, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – La Basílica de Nuestra Senora del Coro, San Sebastian

 

Ami az óvárost (Parte Vieja) illeti, a látnivalók egy kis területen koncentrálódnak. 1813-ban hatalmas tűzvész pusztított a városban, így ami épségben megmaradt az mindössze egy utca, a Calle 31 de Augusto. A szintén az óvárosban található Santa María del Coro bazilika mellett érdemes ellátogatni a Mercado de la Bratxa piachoz is.

 

7. Museo San Telmo

Az Urgull-hegy és a gyönyörű San Vicente templom mellett, a Plaza Zuloaga téren található a San Telmo múzeum, amely az egész város legfontosabb művészeti gyűjteményének ad otthont. A San Telmo múzeum a XVI. század első felében épült régi domonkos kolostorban található. Gyűjteménye öt nagy blokkra tagolódik: régészet, képzőművészet, néprajz, fényképezés és történelem. Remek alternatíva, nem csak rossz idő esetén.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - Museo San Telmo, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – Museo San Telmo, San Sebastian

 

8. La Catedral del Buen Pastor

Ez a székesegyház egy igazi építészeti és muzeális gyöngyszem. San Sebastián a legtisztább bizonyítéka annak, hogy ha a napsütést és a strandot egy lenyűgöző történelmi és kulturális örökséggel kombináljuk, az eredmény teljesen zseniális. Ez a gyönyörű külsővel rendelkező vallásos templom kiemelkedik 75 méter magas tornyával, aminek köszönhetően Guipúzcoa egyik legmagasabb épülete.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - La Catedral del Buen Pastor, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – La Catedral del Buen Pastor, San Sebastian

 

Érdemes sétálni a környéken, az Ensanche Donostiarra néven ismert helyen, ahol olyan látnivalók találhatók, mint az Igazságügyi Palota, a Foral Könyvtár vagy a nyüzsgő Plaza de Gipuzkoa, a helyiek egyik kedvenc tere a városban.

 

9. Teatro Victoria Eugenia

Ez az impozáns épület 1912-ben készült el, azóta rendületlenül szolgálja a színház szerelmeseit. 1999-ig a San Sebastián-i nemzetközi filmfesztiválnak is ez adott otthont és még Alfred Hitchcock is itt tartotta két filmjének világpremierjét (Szédülés és Észak-északnyugat). Spanyolország legrangosabb színházainak listáján előkelő helyet foglal el, főleg 2007-ben befejeződött felújítása óta.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - Teatro Victoria Eugenia, San Sebastian
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld- Teatro Victoria Eugenia, San Sebastian

 

10. Puente Zurriola és Puente Maria Cristina

Az 1915-ben épült Zurriola-híd vagy más néven Kursaal-híd nevezetességei a futurisztikus, expresszionista stílusú lámpák, melyek bevilágítják az Urumea-folyó torkolatát.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - San Sebastian hídjai
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – San Sebastian hídjai: Zurriola-híd

 

A María Cristina híd az Urumea folyón ível át. 1893-ban ideiglenes fából készült sétányt építettek, amely lehetővé tette a közvetlen átjutást a városközpontból az Északi pályaudvarhoz, a bikaviadal-arénához és a velodromhoz. 1905. január 19-én, egy nappal az új híd felavatása előtt lezárták a forgalmat a régi fahídon, majd később megsemmisítették. A végső hidat 1905. január 20-án, Szent Sebestyén ünnepén avatták fel.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - San Sebastian hídjai: Ponte María Cristina
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – San Sebastian hídjai: Ponte María Cristina

 

11. Ayuntamiento

San Sebastián egyik jelképe a Városháza (Ayuntamiento) épülete, amit 1897-ben kaszinóként adtak át, de a szerencsejátékot tiltó törvények miatt 1924-ben bezárták. Később felújították és azóta is a város központi épületeként működik.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - San Sebastián egyik jelképe a Városháza
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – San Sebastián egyik jelképe a Városháza

 

12. El Monte Urgull y el Castillo de la Mota

A város északi csúcsán, az óvárostól északra egy körülbelül 125 méteres domb magasodik, melynek tetejét La Mota vár koronázza. Nem is olyan régen az Urgull-hegy volt az egyik legbevehetetlenebb erőd Spanyolországban.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - El Monte Urgull y el Castillo de la Mota, San Sebastián
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – El Monte Urgull y el Castillo de la Mota, San Sebastián

 

Úgy érheted el, hogy felmész a Santa María del Corro templomhoz (lásd feljebb), és onnan követed a Paseo de los Curas-t. Ez egy kőösvény, meredek, de nagyon kényelmesen megmászható, így nem lesz gond. Amellett, hogy fantasztikus kilátás nyílik fentről Santa Clara szigetére, rengeteg más látnivalót is találsz itt: az angol temetőtől (cementerio de los Ingleses) a Santa Teresa kolostorig (convento de Santa Teresa): Batería de Santiago, Muralla del Mar vagy a la Batería de Bardocas.

San Sebastián látnivalók - spanyol Baszkföld - nyár San Sebastián-ban
San Sebastián látnivalók – spanyol Baszkföld – nyár San Sebastián-ban

 

tengerparti nagyvárosi hangulat után haladunk tovább Franciaország felé. Utolsó állomásunk a spanyol Baszkföldön Hondarribia lesz.

 

Hondarribia

Ez az egyik legszínesebb és legszebb város Baszkföldön. Fuenterrabía spanyolul, baszk nyelven és hivatalosan pedig Hondarribia a neve. Alig több, mint 20km-re fekszik San Sebastián-tól, így remek választás akkor, ha kicsit kiszabadulnál a közeli nagyváros nyüzsgéséből.

Ez a festői halászfalu a baszk tengerparton, Spanyolország és Franciaország között természetes határt képező río Bidasoa folyó torkolatánál fekszik.

Pár óra alatt sétálva is kényelmesen felfedezheted Hondarribia látnivalóit:

 

1. Puerta de Santa María

Érdemes a Santa María kapunál kezdeni a városnéző sétát. Ez az egyik bejárata a fallal körbevett városkának. A kaput a középkori város pajzsa díszíti, valamint a Hatxero szobor, mely a csapatoknak utat törő katonák egyikét ábrázolja. A kapun áthaladva a Calle Mayor-on találod magad, mely kétségtelenül az egyik legszebb a városban.

Baszkföld - Spanyolország - Puerta de Santa María, San Sebastián
Baszkföld – Spanyolország – Puerta de Santa María, Hondarribia

2. Plaza del Obispo

Ez az egyik legrégebbi tere Hondarribia-nak. Gyönyörű, hagyományos házak veszik körül élénk színű fa erkélyekkel és ablakokkal, valamint itt találod Cristóbal de Rojas y Sandoval sevillai érsek szobrát is.

Baszkföld - Spanyolország - Plaza del Obispo, San Sebastián
Baszkföld – Spanyolország – Plaza del Obispo, Hondarribia

 

3. Kale Nagusia vagy Calle Mayor

Miután megnézted a Plaza del Obispo-t, térj vissza a Kale Nagusia-hoz vagy más néven a Calle Mayor-hoz. Ez az óváros fő ütőere, ahol Hondarribia legkiemelkedőbb épületei találhatók.

A keskeny macskaköves utca a Santa María de la Asunción y del Manzano-templomhoz vezet, amely fából készült ereszekkel és kovácsoltvas erkélyekkel díszített történelmi épületek mellett halad el, mint például a barokk stílusú városháza (Casa Consistorial), a Palacio Zuloaga palota, a Casa Iriarte, a Casa Ladrón de Guevara, a Casa de Casadevante, ahol az 1638-as ostromszünet feltételeit tárgyalták.

Baszkföld - Spanyolország - Calle Mayor, San Sebastián
Baszkföld – Spanyolország – Calle Mayor, Hondarribia

 

4. Iglesia de Santa María de la Asunción y del Manzano

A Calle Mayor végén található ez a stílusú templom, amely a régi fal egy részén épült, és amely Hondarribia egyik legszebb látnivalója.

Ez a gótikus stílusú, reneszánsz és barokk elemekkel díszített templom a XV.-XVI. század között épült, és kiemelkedik barokk harangtornyával, bordás boltozataival, valamint a főkápolna oltárképével.

Baszkföld - Spanyolország - Iglesia de Santa María de la Asunción y del Manzano, Hondarribia
Baszkföld – Spanyolország – Iglesia de Santa María de la Asunción y del Manzano, Hondarribia

 

5. Plaza de Armas

A templomtól néhány méterre található a lenyűgöző Plaza de Armas, amely az egyik kedvenc tere helyiekenek és turistáknak egyaránt. Gyönyörű, hagyományos színű házak és V. Károly impozáns kastélya, melyet diákszállóvá alakítottak át, övezi ezt a teret. Számos terasz várja felfrissülni vágyókat, de itt található a turisztikai hivatal sok-sok hasznos információval, és pár lépés csak a Bahía de Txingudi öböl.

Baszkföld - Spanyolország - Plaza de Armas, Hondarribia
Baszkföld – Spanyolország – Plaza de Armas, Hondarribia

 

6. Hondarribia utcái

Itt az idő kicsit „elveszni” az óváros utcácskáin. A Plaza de Armas térről indulhat a barangolás a Denda Kalea-tól kezdve, amely néhány pillanatra visszavezet a középkorba. Az óváros felfedezéséhez kapcsold ki a GPS-t, és tedd el a térképed is! Bízd magad a megérzéseidre, és fedezd fel a legszebb részeket, például a Plaza Gipuzcoa teret. Hondarribia legszebb utcái közé tartozik még a Calle de San Nikolas, és a Calle de Harategi.

Baszkföld - Spanyolország - Hondarribia utcái - Óváros
Baszkföld – Spanyolország – Hondarribia utcái – Óváros

 

7. Muralla de Fuenterrabía

Az óvárosi séta után járd végig a régi részt körülvevő és még mindig jó állapotban lévő falszakaszokat is.

A védőfal legérdekesebb pontjai közé tartozik a Puerta de San Nicolás, a fallal körülvett város másik régi bejárata (a Puerta de Santa María az egyik bejárat – lásd feljebb), ahol egy felvonóhídon keresztül lehet átkelni, valamint a Baluarte de la Reina, amely stratégiai helyen található, a fal egyik sarkában.

Baszkföld - Spanyolország - Muralla de Fuenterrabía, Hondarribia
Baszkföld – Spanyolország – Muralla de Fuenterrabía, Hondarribia

 

8. Plaza de Gipuzcoa

Hondarribia másik legszebb látnivalója a Plaza de Gipuzkoa tér, amely az óvárosban található, és megőrizte középkori megjelenését.

Az árkádos, macskaköves tér kialakítására a múlt században került sor, hűen követve a teljes régi rész hagyományos baszk építészetének irányvonalait, és így megőrizve a harmonikus egészet.

Miután bejártad ezt a téret, hagyd el az óvárost a calle Santiago Kompostela utcán, ami elvezet a bájos Barrio de la Marina-hoz.

Baszkföld - Spanyolország - Plaza de Gipuzcoa, Hondarribia
Baszkföld – Spanyolország – Plaza de Gipuzcoa, Hondarribia

 

9. La Marina – Séta a kikötőben

A régi kikötő és a halászok lakóhelye mellett található La Marina festői negyedében sétálni Hondarribia egyik legjobb teendője.

A calle Santiago és különösen a calle San Pedro utcái körül koncentrálódnak a gyönyörű házak fehér homlokzattal és erkéllyel, ablakokkal és redőnyökkel, élénk színekkel, mint például piros, zöld vagy kék.

A házak földszintjén számos pintxo bár és étterem található nagy terasszal (ajánlott a Gran Sol), valamint néhány élelmiszer- és konzervüzlet, mint például a Done Pedro, amelyek tökéletesek egy kis emléktárgy beszerzésére.

Baszkföld - Spanyolország -La Marina de Hondarribia
Baszkföld – Spanyolország -La Marina de Hondarribia

Miután bejártad a környéket és megcsodáltad a különböző látnivalókat, mint például az Iglesia de la Marina templomot, a Hondarribia hajót (barco de Hondarribia) és a Pequena Playa strandot, lassan megérkezel az új kikötőhöz a Paseo de Butron-on, a Bidasoa folyó partján.

Baszkföld - Spanyolország -Séta a kikötőben
Baszkföld – Spanyolország – Séta a kikötőben

 

A városnézés lezárásaként jöhet egy kis ejtőzés a tengerparton!

 

10. Playa de Hondarribia

Az új kikötő mögött találod Hondarribia strandját. Ez a nyugodt vizű strand 800 méter hosszú és 200 méter széles, és Baszkföld egyik legjobb strandja, parkolóval és minden szolgáltatással rendelkezik, ami tökéletessé teszi a gyönyörű város látogatását.

Baszkföld - Spanyolország - Playa de Hondarribia
Baszkföld – Spanyolország – Playa de Hondarribia

 

Ahogy a nap lemegy Hondarribia partjainál, úgy kerül egyre közelebb hozzánk utunk újabb állomása, Franciaország.

Bár már sok-sok évet éltünk-dolgoztunk-utaztunk Franciaország több régiójában, most új vidékek felfedezésére készülünk! Elsőként jöjjön Baszkföld francia módra!

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük