fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

Kirándulás Santiago de Compostela környékén

Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Santiago de Compostela, Galícia tartomány székhelye, rengeteg látnivalóval várja a turistákat, és az ide 800km megtétele után érkező zarándokokat.

Ám maga a régió is tartogat még meglepetéseket bőven! Érdemes Compostela után rászánni még pár napot Galícia felfedezésére.

 

Galícia (ejtsd: gáliszijá) dióhéjban

Galícia egy autonóm terület Spanyolország északnyugati részén, melyet 2.7 millióan laknak. Partjait az Atlanti-óceán mossa, ezért az év nagy részében jellemző a csapadékosság, a felhős égbolt, délen pedig Portugáliával határos. Központi városa Santiago de Compostela, de nem az, hanem La Coruna a legnagyobb városa (lásd lejjebb).

A kelta hagyományokkal teli régióban sok helyi gallego nyelven beszél, mely nem a spanyolnak egy nyelvjárása, hanem teljesen önálló, egyedi nyelv. Galícia leghíresebb látványossága a Camino de Santiago zarándok útvonal.

Galícia tájképét tekintve is mintha kicsit el akarna határolódni, olyan, akár egy kis sziget Spanyolország észak-nyugati csücskében: zöld dombságaival, eső áztatta, sűrű erdeivel, párától nehéz levegőjével eltér az ország legtöbb részétől.

Galícia lakói a gallegók, akiket a spanyolok különc, hozzájuk képest más népnek tekintenek. Erre a legvalószínűbb magyarázat a gallegók kelta eredete lehet. A spanyolok úgy tartják, hogy a gallegó kinyilvánít egyszerre egymással szöges ellentétben lévő két véleményt anélkül, hogy érzékeltetné, melyikben is hisz valójában.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia népviselete
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia népviselete

 

Ha hiszed, ha nem, Te is ismersz híres gallegókat, illetve gallegó származásúakat! Innen származnak Fidel Castro szülei; Julio és Enrique Iglesias apai ágon; Martin Sheen amerikai filmsztár (eredeti neve: Ramón Antonio Gerardo Estévez), de gallegó gyökerei vannak két focistának is, ők pedig: Louis Suarez és Michel Salgado.

Ahogy azt fentebb már említettük, Galícia központja Santiago de Compostela, egy megszentelt, különleges spirituális erővel bíró település – akár Róma, Assisi vagy Jeruzsálem. EZ a város a tartomány leghíresebb látványosságának, az El Camino-nak a végállomása. Santiago de Compostela látnivalóiról itt olvashatsz bővebben >>

 

Kirándulás Santiago de Compostela környékén

  1. Finisterra
  2. Rias Altas
  3. A Coruna
  4. Parque Natural Fragas do Eume
  5. Ferrol
  6. Foz
  7. Playa As Catedrais
  8. Ribadeo

 

Compostela-ba érve sok zarándok folytatja az utat a „világ végére”, azaz az óceánba szakadó szirtfokra, Finisterra-ba, ami Santiago de Compostela-tól 90 km-re található.

Finisterra

Maga a név latin eredetű, és a föld végét jelenti. Az elnevezés onnan származik, hogy a római időkben ez a szirtfok jelentette az ismert világ legnyugatibb pontját, azaz a világ végét. Ez nem is áll túl messze a valóságtól, hisz csak a Portugáliában található Cabo de Roca-fok van nyugatabbra ettől a helytől.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Kirándulások Santiago de Compostela környékén
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Kirándulások Santiago de Compostela környékén

 

A hely érdekes tudnivalói közé tartozik, hogy a hajósok számára utat mutató, a tengeri tájékozódásban kiemelten fontos szikla alatt verte meg az angol hajóhad az egyesült spanyol-francia flottát a Finisterrre-i csatában.

A Camino végét jelképező 0. kilométerkövet pedig a szirtfokon épült világítótorony felé vezető út bal oldalán találod meg. Innen szétnézve a zarándokok felidézhetik az idáig vezető út minden apró részletét, és akár még fogadalmat is tehetnek, hogy hazatérve új életet kezdenek.

 

Rias Altas

A Rías Altas Galícia tengerparti területe, amely A Coruna-tól Ribadeo-ig húzódik, és rendkívüli tájakkal és élményekkel vár. A Rías Altas a következőket foglalja magába: Ría de Ribadeo, Ría de Foz, Ría de Vivero, Ría de Barquero, Ría de Ortigueira, Ría de Cedeira, Ría de Ferrol, Ría de Ares, Ría de Betanzos és Ría del Burgo vagy Ría de A Coruna. Kétségtelen, hogy a Rías Altas az egyik leglátványosabb útvonal Spanyolországban. Menjünk rajta végig együtt!

A Coruna

Galícia tartomány legnagyobb városa, La Coruna (vagy A Coruna), amit Ciudad de Cristal-nak, azaz Üvegvárosának is hívnak. Sétálj egyet nap közben az Avenida de la Marina-n, és rögtön megérted, honnan is ered ez az elnevezés!

 

1. Las Galerías de La Marina

Az itt található összes épületnek üvegből van a homlokzata. Úgy építették ezeket, hogy átengedjék a fényt. Ezek a XIX. századi, fa erkéllyel és nagy ablakokkal rendelkező épületek nemcsak itt találhatók meg, hanem a város – sőt Galícia – más részein is, például Ferrol-ban, ahol elsőként épültek ilyen házak.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Las Galerías de La Marina, A Coruna
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Las Galerías de La Marina, A Coruna

 

2. Plaza de María Pita

Ez a város legjelentősebb tere, itt kapott helyet a városháza impozáns épülete is. A Plaza de María Pita a város hősnőjének nevét viseli, aki az 1589-es csata során részt vett a város angolok elleni védelmében. Decemberben a tér fényárba öltözik és a hősnő szobrának vigyázó tekintete mellett a karácsonyi vásár forgatagának ad helyet.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Plaza de María Pita tér, és a város hősnőjének szobra, A Coruna
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Plaza de María Pita tér, és a város hősnőjének szobra, A Coruna

 

3. Casco Viejo de La Coruna – Óváros

A városháza egyik oldalán vezet egy utca a barokk stílusban épült San Jorge templomhoz. Innen indulva érdemes bebarangolni az óváros utcáit, templomait, tereit, köztük a Plaza de la Constitución-t. Ezen a téren áll Galícia legrégebbi polgári épülete, a főkapitányság, valamint itt található a XII. században román stílusban épült Santiago templom hátsó része is.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Casco Viejo de La Coruna - Óváros
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Casco Viejo de La Coruna – Óváros

 

Innen csak pár lépés a város egyik legfontosabb tere, a Plaza de Azcárraga, valamint a szintén román stílusú Colegiata de Santa María templom.

 

4. Castillo de San Antón

A várost megvédeni hivatott XVI. századi építmény tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a kikötőt koszorúzó csupa üveg épületekre (lásd feljebb). A Castillo de San Antón volt már sok minden – többek között börtön is – az elmúlt évszázadosokban, jelenleg a Tartományi Régészeti Múzeumnak ad otthont.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Castillo de San Antón, A Coruna
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Castillo de San Antón, A Coruna

 

5. Torre de Hércules

La Coruna másik fő látnivalója a Herkules-torony. A római korból származik, és a legrégebbi – még ma is működő – világítótorony. Ezért nem mehetsz el La Coruna-ból anélkül, hogy ki ne sétálnál ide. 58 méteres magasságának köszönhetően ez Spanyolország harmadik legmagasabb világítótornya, a tetejébe pedig 235 lépcsőn fel lehet mászni.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - La Coruna másik fő látnivalója a Herkules-torony
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – La Coruna másik fő látnivalója a Herkules-torony

 

A világítótorony legendája szerint az egyébként évszázadokig kelták uralta Galíciában a kelta vezér, Breogán által épített torony tetejéről egy távoli sziget vált láthatóvá, amely arra ösztönözte a keltákat, hogy észak felé hajózzanak, Írország irányába. A legenda szerint Breogán leszármazottai az írek kelta ősei; szobra a mai napig őrzi a tornyot, emléket állítva a kelta örökségnek. A Világörökség részét képező Hercules torony egyébként A Coruna címerének vezérmotívuma is.

 

6. A parti sétány (paseo marítimo) és a strandok

Kipihenheted a városnézés fáradalmait, megáztathatod fáradt lábaidat a melegnek még nyáron sem mondható vízben A Coruna hat strandjának egyikén. A helyiek kedvence a városközponton átívelő Playa de Orzán és Playa de Riazor, amely június elejétől szeptember végéig kínál lehetőséget szörfözésre és fürdőzésre. Az itt található tengerparti sétány is remek kikapcsolódási lehetőség. A La Coruna-i sétányt tekintik Európa leghosszabbikának. Ne hagyd ki ezeket sem: Menhires por la Paz kőoszlopai; a mór temető (Cementerio Moro); Fusillados de la República emlékmű.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - A parti sétány (paseo marítimo) és a strandok - A Coruna
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – A parti sétány (paseo marítimo) és a strandok – A Coruna

 

A Coruna után jöhet a következő megálló, ez pedig a

Parque Natural Fragas do Eume

A Fragas do Eume – A Fraga galíciai szó a „természetes erdő” kifejezésére – természetvédelmi park egy kiterjedt, Atlanti-óceán parti erdőből áll, amely az egyik legjobban megőrzött erdő Európában. Tájképei mintha egy meséből származnának. A park felfedezésének legjobb módja, ha valamelyik túraútvonalat követve kirándulsz benne egyet Út közben látsz majd rengeteg növényt, vízeséseket, szökőkutakat, valamint itt található az erdő rejtett gyöngyszeme, a Caaveiro kolostor.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Parque Natural Fragas do Eume nemzeti park
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Parque Natural Fragas do Eume nemzeti park

 

Ferrol

A nemzeti parktól alig 1/2 óra autókázásra megérkezel az óceán partján fekvő Ferrol-ba. Ez egy kikötőváros, ami hangulatában inkább hasonlít egy falura, mint egy városra. Akár gyalog is könnyen bejárhatod legfőbb nevezetességei:

 

1. Puerto de Curuxeiras

Ez a kis kikötő kicsit megmutatja a halászkikötőből kinőtt Ferrol múltját. A XVIII. századig Ferrol halászatból, halkereskedelemből élt, majd nagy lépést hozott fejlődésében a hajógyárak és a nagy haditengerészeti ipar megjelenése.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Puerto de Curuxeiras, Ferrol
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Puerto de Curuxeiras, Ferrol

 

Érdekesség, hogy itt indul a Camino Inglés de Santiago, azaz az El Camino zarándoklat angol útvonalat. Ebbe a kikötőbe érkeztek a brit zarándokok, és innen tették meg gyalog az utat a Santiago de Compostela-ban található katedrálisig, ami az El Camino végállomása.

 

2. Barrio de La Magdalena

A kikötő kis utcácskái után meglepő lesz ez a negyed széles, mérnöki pontossággal megtervezett utcáival, melyek felülről egy tábla csokoládéhoz hasonlítanak. A Barrio de La Magdalena környékét polgárok és kereskedők népesítették be a felvilágosodás idején. Itt is megfigyelheted a beüvegezett teraszokat – akár csak A Coruna-ban (lásd feljebb). Séta közben ne hagyd ki a Pescadería épületét, a Mercado de la Magdalena piacot, a San Julián katedrálist, a Teatro Jofre Színházat, a posta (Correos) és a Városháza (Ayuntamiento de Ferrol) épületeit.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Barrio de La Magdalena negyed
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Barrio de La Magdalena negyed

 

3. Jardines de Herrera

Bármerre járunk a világban, két dolgot sosem hagyunk ki egy új helyen. Az egyik a helyi piac, ahol rögöt belekerülsz az adott település mindennapi forgatagába és megkóstolhatod a helyi specialitásokat. A másik pedig a csodás panorámával büszkélkedő parkok, ahonnan az egész várost, a tengert, a környéket belátni. Ilyen a Jardines de Herrera park is Ferrol-ban.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Jardines de Herrera, Ferrol
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Jardines de Herrera, Ferrol

 

4. Castillo de San Felipe

Ferrol földrajzi fekvése már eleve védelmet nyújt a városkának. Ennek ellenére nem ártott egy kis ráadás. A Castillo de San Felipe volt hivatott megóvni a várost, annak kikötőjét az óceán felől érkező támadásoktól.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Castillo de San Felipe, Ferrol
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Castillo de San Felipe, Ferrol

 

5. Meninas de Canido

Udvarhölgyeket” (meninas) ábrázoló falfestményeivel kétségtelenül ez a legeredetibb látnivaló Ferrol-ban. 12 évvel ezelőtt egy helyi festő, Eduardo Hermida úgy döntött, hogy sajátos képekkel borítja az elhagyatott Barrio de Canido negyed falait. Kezdeményezéséhez később más művészek, és szponzorok is csatlakoztak. Íme az eredmény:

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Meninas de Canido, Ferrol
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Meninas de Canido, Ferrol

 

6. Ferrol és a hajózás

Mivel Ferrol egy kis halászfaluból lett a hajóépítés fontos központja, így a városnak van egy ipari arca is. Amennyiben érdeklődsz a hajózás, hajóépítés iránt, akkor érdemes ellátogatnod a Museo Naval de Ferrol-ba (tengerészeti múzeum), majd pedig az Astillero de Navantia hajógyárhoz.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Ferrol és a hajózás
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Ferrol és a hajózás

 

Természetesen a strandok szerelmesei sem csalódnak, ha Ferrol-ba vetődnek. A Ferrolterra részen remek partok várják a (nap)fürdőzőket. Strandolás után folytatjuk utunkat kelet felé. Az észak-spanyol partvidék felfedezésének következő állomása:

Foz

Egy óceánparti kis település még mindig Galíciában. Foz híres műemléke a Bragai Szent Márton-templom (Basílica de San Martín de Mondonedo), Spanyolország első székesegyháza.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - a Bragai Szent Márton-templom, Foz
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – a Bragai Szent Márton-templom, Foz

 

Ha Spanyolország legrégebbi katedrálisát említik, akkor Burgos, Santiago de Compostela vagy León katedrálisai jutnak az ember eszébe. Pedig Foz-ban találod a San Martino de Mondonedo templomot, amely az első ilyen módon felszentelt székesegyház Spanyolországban és talán egész Dél-Európában. Ez a lenyűgöző, IX. századi román stílusú bazilika megőrzte az építéskori freskókat és egy fontos kőoltárképet.

 

1. Castelos de Foz

Foz festői meglepetések sokaságát tartogatja számodra. Az egyik az úgynevezett Castelos de Foz, a térség egyik legemblematikusabb tengerparti jelensége. A város központjából egy kellemes séta vezet ehhez a három nagy sziklaalakzathoz, melyek a parttól nem messze helyezkednek el, mintha szigetek lennének. Hatalmas méretük és egyedi szerkezetük miatt hívják ezeket „kastélyoknak” (castelos).

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Castelos de Foz
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Castelos de Foz

 

2. Puerto de Foz kikötő és különös világítótornya (faro)

Foz-nak két kikötője van, egy sport és egy kereskedelmi. Bár évekkel ezelőtt főleg a halászatból élt a település, ma már a nyári turizmus hoz több bevételt. Érdemes sétálni egyet Praia da Rapadoira-tól a Paseo de Laredo-n, és a Porto Chico-n át a part mentén haladó sétányon. A mólónál találod a mindössze 12 méter magas kis világítótornyot, ami ennek a szegletnek a szimbóluma.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Puerto de Foz kikötője és különös világítótornya
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Puerto de Foz kikötője és különös világítótornya

 

Kellemes módja a partvidék felfedezésének egy kis hajókázás a Ria del Masma-n vagy Ria de Foz-on. ez utóbbi egy kb. 1 órás út, mely összeköti a település két fő strandját, a Praia Rapadoira-t és a Praia Area Longa-t. Ez utóbbi közelében található egyik gyöngyszem, a

Castro de Fazouro, azon kevés tengerparti erődök egyike, ahol megsejtheted, milyen volt itt az élet az I-III. század közötti időszakban.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Castro de Fazouro tengerparti erőd, Foz
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Castro de Fazouro tengerparti erőd, Foz

 

Playa As Catedrais

Spanyolországban vannak gyönyörű strandok, de kevés olyan látványos, mint Playa As Catedrais. A víz és a szél eróziója faragta a sziklát, íveket, oszlopokat és más formákat hozva létre, amelyek hasonlítanak egy katedrálisokhoz. Ha erre a strandra készülsz, apálykor kell érkezned, így tisztában kell lenned az árapályokkal.

Bár a látogatás ingyenes, néhány éve már kötelező a bejelentkezés. Érdemes jó előre lefoglalni a helyed főként szezonban. (Az ingyenes belépést itt foglalhatod le). Egy másik lehetőség a Playa As Catedrais megtekintésének egy jó kis hajókirándulás!

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Playa As Catedrais
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Playa As Catedrais

–> foto playa-as-catedrais-foz-strand-sziklakepzodmenyek-kirandulasok-santiago-de-compostela-kornyeken-galicia-spanyolorszag

A katedrálisok partján tett séta után jöhet Ribadeo, mely nem csupán látnivalóival nyűgöz le, de gasztronómiája – galíciai és az asztúriai konyha tökéletes kombinációja – is páratlan.

Ribadeo

A Ribadeo az Eo folyó partján található, innen ered a neve: Riba de «ribera» és Eo, utalva arra a folyóra, amely a Galícia és Asztúria közötti természetes határ. A folyó édes vizének és a sós óceánnak egyesülése gazdag ökoszisztémát hoz létre. Maga a város, és a hozzá tartozó partszakasz is számos érdekességet tartogat számodra.

 

1. Ruta de los Indianos

Ribadeo megismerésének egyik legjobb módja, ha végigsétálsz a Ruta de los Indianos-on. A XIX. század utolsó évtizedeiben és a XX. század elején Ribadeo a gazdasági, társadalmi és városi fejlődés időszakát élte. Ekkor tértek haza ugyanis az Amerikába emigráltak: a „los indianos”-ok, akik a tengerentúlon megtollasodva nagy építkezésekbe fogtak, és nagyon változatos, de összetéveszthetetlen stílusú házakat építettek.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Ruta de los Indianos, Ribadeo
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Ruta de los Indianos, Ribadeo

 

2. Torre de los Moreno

Ez az egyik legszembetűnőbb és legkülönbözőbb épület Ribadeo-ban, az ún. „las casas de indianos” egyik mintapéldánya. A „las casas de indianos” az emigránsok tipikus építményei, akik Amerikába mentek, és miután „pénzt kerestek”, visszatértek származási országukba, és hivalkodó és nagyszerű épületeket készítettek. Ezt az épületet Gaudí tanítványának, Julián García Núnez építésznek a tervei alapján építették a múlt század elején a Moreno testvérek számára.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Torre de los Moreno, Ribadeo
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Torre de los Moreno, Ribadeo

 

3. Isla Pancha

Kevesebb, mint egy kilométerre van a városközponttól ez a gyönyörű hely, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik az óceánra és a szigetre, melyet egy híd köt össze az azonos nevű világítótoronnyal. A magántulajdonban lévő szigeten mindössze két lakás van. Nagy zöld terek, piknikező helyek és minden egyéb együtt van itt egy kis pihenéshez.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Isla Pancha
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Isla Pancha

 

4. Fuerte de San Damián

A San Damián erőd a XVII. században épült, és azóta többször újjáépítették. Védőerődként épült, bár támadásra is alkalmas tüzérség is állt rendelkezésre.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Fuerte de San Damián, Ribadeo
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Fuerte de San Damián, Ribadeo

 

Érdemes sétálni egyet Ribadeo belvárosában…

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Ribadeo belváros
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Ribadeo belváros

 

..este pedig enni-inni valamit Ribadeo hangulatos kikötőjében.

Kirándulás Santiago de Compostela környékén - Galícia - Ribadeo hangulatos kikötője
Kirándulás Santiago de Compostela környékén – Galícia – Ribadeo hangulatos kikötője

 

Ribadeo – mint az már említettük – Galícia utolsó városkája. Innen Átlépünk Asztúriába, ahol hasonlóan csodás tájak és városok várnak! >>

Természetesen Santiago de Compostela-ból elindulhatsz délre, Portugália irányába is. Ebben az irányban is sok felfedezni való vár rád! >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük