fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Európa legjobb bringás túraútvonalai | Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni.

Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz másképp – bringára fel!

 

A biciklizés környezetkímélő, egészséges, költséghatékony és ráadásul élvezetes. Nem lehet túl későn kezdeni, könnyű terepen idősebb korban is bátran belevághatunk a túrázásba, még ha addig nem is éltünk túlzottan sportos életet.

 

1. KEREKEZÉS A DUNA MENTÉN

Ez a túra egyszerre könnyű és családbarát. Vagyis, ha még csak most barátkozol a kerékpáros túrázás műfajával, akkor is bátran nekivághatsz. A népszerű útvonal Németországban, Passau-ban kezdődik, és egészen Bécsig tart. A 340 kilométeres út számos kastélyt, templomot, bájos kisvárost és történelmi emléket érint.

Persze fordítva is teljesíthető, de talán nem árulunk el nagy titkot, hogy amerre a Duna folyik, arrafelé több a lejtő, mint az emelkedő. Az útvonal enyhén szólva is népszerű, július és augusztusban mintegy hatszázezer bringás fordul meg rajta, ezért a szállásokat érdemes időben lefoglalni.

Európa legjobb bringás túraútvonalai | 1. KEREKEZÉS A DUNA MENTÉN

 

2. HORVÁT TENGERPART

Horvátország felkészült a bringás turistákra. Jól szervezett út- és hajóhálózat szolgálja a biciklisek kényelmét. A legszebb bringaút itt természetesen a tenger mellett vezet: Pulától Dubrovnikig, ez az Eurovelo 8 út egy szakasza, kevés híján hatszáz kilométeres útvonal.

Igény szerint bármelyik kikötőbe érve hajóra pattanhatsz, és megnézheted a közeli szigeteket is. Sőt, aki rögtön lazára akarja venni az indulást, az Pulától Zadarig mehet hajóval is, de tulajdonképpen az út bármelyik szakaszát ki lehet váltani úgy, hogy hajóval a szigeteket érintve halad egyre délebbre.

Európa legjobb bringás túraútvonalai | 2. HORVÁT TENGERPART

 

3. A RENESZÁNSZ ÚT: SALZBURG (Ausztria) – RÓMA (Olaszország)

Kicsit edzettebbeknek ajánlott a Reneszánsz út, mely Salzburgból Rómába vezet. Igen, ehhez bizony át kell kelni az Alpokon. Az Eurovelo 7-es útjából kiragadott rész több mint kilencszáz kilométeres. Az utat egy salzburgi városnézéssel érdemes indítani. Mozart városa egyben az UNESCO világörökség része is, pompás kulturális örökséggel. Az izzadósabb alpesi részen is lesznek feledhetetlen pillanatok.

Aztán jönnek a kellemes dél-tiroli városkák, majd Olaszországba érve egy pihenős szakasz következik az Adige folyó mentén. A bringázók többsége Mori városhoz érve lekanyarodik, hogy a Garda-tó mentén folytathassa útját. Aztán irány Toszkána, melynek gyöngyszemein keresztül az út végül – mint minden út – Rómába vezet.

 

Európa legjobb bringás túraútvonalai | 3. A RENESZÁNSZ ÚT: SALZBURG-RÓMA

 

4. A LOIRE VÖLGYE, FRANCIAORSZÁG

A Loire völgye 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mint élő kulturális táj, ahol nagy harmóniában olvad össze a természet az emberi kéz nyomaival. Összesen 800 kilométerről van szó, az Atlanti-óceán partjáról Saint-Nazaire-ból indulva az első nagyobb város Nantes, Jules Verne városa. Kisebb időutazás megállni a 699 fős Germigny-des-Prés falucskánál, melynek kápolnája még Nagy Károly idejéből maradt fenn.

Európa legjobb bringás túraútvonalai | 4. A LOIRE VÖLGYE, FRANCIAORSZÁG

 

5. AZ EL CAMINO ZARÁNDOKÚT BRINGÁVAL

Kettő az egyben: testi és lelki megújulás is lehet a jutalma annak, aki a népszerű zarándokutat két keréken teszi meg.

Európa legjobb bringás túraútvonalai | 5. A CAMINO BRINGÁVAL

Tudtad, hogy az El Camino-t bejáró zarándokok tíz százalékát teszik ki a kerékpárosok, azaz a „bicigrinos”? Ahhoz, hogy az utad érvényes legyen, legalább kétszáz kilométert kell teljesítened Santiago de Compostela-ig.

 

6. MÜNCHENVELENCE

A túraútvonal kiépített bicikliutakon és csendes mellékutakon vezet Münchenből a bajor tavak mentén Innsbruckon, az Inn völgyén és a Brenner-hágón át Treviso-ba és Conegliano-ba, a prosecco hazájába, végül pedig Velencébe. A leghúzósabb szakaszt Innsbruck és Brenner között akár vasúton is teljesítheted. A túra közepes nehézségű, 560 kilométer hosszú, és kilenc nap alatt kényelmesen bejárható.

Európa legjobb bringás túraútvonalai | 6. MÜNCHEN – VELENCE

 

7. GÖTA-CSATORNA, SVÉDORSZÁG

Ez a csatorna Svédország egyik legnagyobb turistaszenzációja. 1810-ben kezdték az építését, és 1832-ben nyitották meg azzal a céllal, hogy a hajók ne az Öresund-szoroson, hanem a Balti-tengeren jussanak el Svédországba. A csatorna Sjötorptól a Vänern-tóig 190 kilométer hosszú, 58 zsilip és 50 híd van rajta. A vontatóút, amelyen anno lovak és szamarak húzták a vitorlásokat, ma a bicikliseké. Az út menti fák széltől-naptól óvják az árnyékukban kerekezőket, és számtalan kávézó, vendéglő csábít egy kis felüdülésre

Európa legjobb bringás túraútvonalai - GÖTA-CSATORNA, SVÉDORSZÁG

 

 

8. AMSZTERDAM – BRÜGGE

Öt-hat nap alatt kényelmesen letudhatjuk a 330 kilométert, amely a biciklisek városából indul, majd gátak, tavak, lápok, dűnék, homokzátonyok és elképesztően rendezett települések mellett halad. A túraútvonal érinti a rotterdami kikötőt, Kinderdijk 19 szélmalmát, Hollandia legrégebbi városát, Dordrechtet, Vlissingent és végül Brüggét, észak Velencéjét. 

Európa legjobb bringás túraútvonalai - AMSZTERDAM - BRÜGGE
Európa legjobb bringás túraútvonalai – AMSZTERDAM – BRÜGGE

 

 

9. RAJNA-MENTI BICIKLITÚRA

Ezen az útvonalon olyan hangulatos középkori városkák várnak rád, mint Stein am Rhein, és olyan lélegzetelállító természeti szépségek, mint a Rheinfall, Európa legnagyobb vízesése. A túra a három ország által határolt Boden-tó ausztriai oldalán kezdődik, és az útba eső számos látványosság miatt folyton meg kell szakítani. A kiindulóponttól a végcélig bicikliutakon és gyenge forgalmú mellékutakon kerekezhetünk, a táv mindössze 107,5 kilométer. 

Európa legjobb bringás túraútvonalai - RAJNA-MENTI BICIKLITÚRA

 

 

10. VELENCE KÖRBE

Elképesztő körút Olaszország egyik legszebb régiójában, amely Vicenzából indul, majd Bassano del Grappán (a nevében is benne van, hogy ez a vidék a grappáiról híres) és Trevisón át eljutunk Velencéig. Innen Chioggián és Padován keresztül jutunk vissza Vicenzába. A 295 kilométer akár három-négy nap alatt is teljesíthető, de mivel minden megálló sok látnivalót kínál, érdemes több időt szánni a kirándulásra.

Európa legjobb bringás túraútvonalai | Velence körbe (Olaszország)
Európa legjobb bringás túraútvonalai | Velence körbe (Olaszország)

 

11. LJUBLJANAPIRAN

Szlovénia túl szép, túl gazdag látnivalókban ahhoz, hogy pusztán a tengerpartján süttessük a hasunkat. Ha a nagyon intim, nagyon szerethető fővárosból indulunk, és letekerünk az Adriáig, már elég összetett képet kaphatunk az országról. Olyan csodák jönnek velünk szembe az úton, mint az UNESCO-világörökséggé nyilvánított Škocjan-barlangrendszer vagy a százéves fákkal szegélyezett utak mentén található lipicai ménes. A túra közepesen nehéz, 270 kilométer hosszú, és ráérősen öt-hat nap alatt teljesíthető.

Európa legjobb bringás túraútvonalai - LJUBLJANA-PIRAN

 

 

12. PRÁGADREZDA

Prága után dimbes-dombos, barokk kastélyokkal tarkított cseh vidéken kerekezhetünk Mělníkig, ahol a Moldva és az Elba találkozik, majd tovább az Elba jobb partján fekvő gyönyörű Litoměřicéig és Ústí nad Labemig, amelynek váráról mesés kilátás nyílik a folyóvölgyre. Děčín és Pirna között elénk tárul Németország talán leglátványosabb természeti csodája, az Elba-homokkőhegység, melynek különös oszlopai meselényekként merednek az égbe. Pirnától már csak 25 kilométer a végcél, ahol a Semper Operaháztól a Zwingerig elég sok a látnivaló. Közepes nehézségű, 225 kilométer hosszú útvonal.  

Európa legjobb bringás túraútvonalai - PRÁGA - DREZDA

 

 

13. FIRENZERÓMA

Toscana és Umbria csodálatos vidékén, földutakon és gyér forgalmú mellékutakon biciklizhetünk olyan varázslatos helyeket érintve, mint Assisi, Perugia, Spoleto vagy Narni. A túra első része Spoletóig túlnyomórészt lapos vidéken vezet, onnantól kezdve viszont le kell győzni néhány emelkedőt. Firenzétől Arezzóig és Narnitól Rómáig sajnos csak forgalmas úton tudunk haladni, ezeket a szakaszokat esetleg kiválthatjuk egy-egy vonatúttal. A táv 307 kilométer.

Európa legjobb bringás túraútvonalai - FIRENZE – RÓMA

Forrás: travelo.hu; origo.hu

 

Te is szeretsz bringázni? Akkor itt van 20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül >>

Világjárók sorozatunkban további kerékpáros utazós történeteket olvashatsz! Katt ide

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük