fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Kanári-szigetek

Kanári-szigetek – az Atlanti-óceán szigetvilága káprázatos, gyönyörű strandokkal, egyedülálló természettel és egész éves napsütéssel. A Kanári-szigetek népszerűsége a sokszínűségében rejlik.

Hét vulkáni sziget, melyet az Atlanti-óceán vizei mosnak, sűrű pálmafákkal, érintetlen természettel, hosszú homokos strandokkal, barlangokkal, magas hegyekkel, népszerű üdülőhelyekkel, banánültetvényekkel és tipikus kanári falvakkal.

Van a szigeteken golfpálya, búvárkodási lehetőség, időzhetsz a napsütötte homokos standok egyikén, töltheted az időd vízi parkban, tengeri akváriumban vagy az állatkertben is.

 

A Kanári-szigetek (spanyolul Islas Canarias) Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportja Marokkó partjaitól 125–200 km-re fekszik az Atlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2. A szigetcsoport tagjai a következők: Tenerife, Gran Canaria, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote. Van egy szigetcsoport Lanzarote-tól északra, ami egy 5 pici szigetből álló együttes, ezek pedig: La Graciosa, Alegranza, Montana Clara, Roque del Este és Roque del Oeste.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - a Kanári-szigetek tagjai
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – a Kanári-szigetek 7 nagyobb tagja: Tenerife, Gran Canaria, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote.

 

Legkedveltebb szigetei közé tartozik Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote és Fuerteventura. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően egész évben meleg van, így bármikor remek utazási célpont. A szigeteken gyönyörű homokos partok, sok napsütés és rengeteg látnivaló várja a látogatókat.

Annak ellenére, hogy a szigeteknek közös a geológiai alapja, jelentősen különböznek egymástól. Egy biztos, azt nem lehet mondani, hogy ha láttál egyet a szigetek közül, akkor láttad mindet. Álljon itt egy kis betekintés az egyes szigetekbe, hogy könnyedén választhasd ki legközelebbi nyaralásod (vagy telelésed) célpontját.

 

1. Gran Canaria

A sziget nevének hallatán azt hihetnéd, hogy a kanári madarak után kapta nevét, pedig ez koránt sincs így. A spanyol hódítók előtt itt élt szőke, közel 2 méter magas őslakosok rengeteg kutyát tartottak, így utánuk a hely „a kutyák szigete” nevet viseli.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Gran Canaria
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Gran Canaria

 

Egy másik helyi érdekesség, hogy Las Palmas-on található a Copacabana után a világ második legnagyobb strandja. Itt tehát bőven akad hely a fürdőzésre és napozásra. A sziget központi városában nem csak strandolni lehet. Rengeteg mediterrán épület várja a történelem szerelmeseit. Megcsodálhatod azt a házat is, ahol egy ideig Kolumbusz Kristóf lakott. Ha a város felfedezése közben megéhezel, akkor térj be a helyi piacra, ahol a szigeten termesztett ananász és banán mellett a kaktusz gyümölcsét is érdemes megkóstolni.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Las Palmas, Gran Canaria
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Las Palmas, Gran Canaria

 

Gran Canaria ismert a rumgyárairól, ahol a helyi cukornádból készítik ezt az italt. A városhoz közel találsz még egy érdekességet, ez pedig nem más, mint az óriási homokdűnék, melyeket Afrikából idehordott homokkal alakított ki a szél.

A főváros, Las Palmas környékét elhagyva belecsöppensz a vidéki élet egyszerű szépségébe, továbbá megcsodálhatod Gran Canaria „mini Velencéjét” is. A sziget partjai mentén hajózva pedig eléred Anfi települését, mely különleges, a Karib-térségből származó homokkal feltöltött strandjáról híres.

A szigeten a klasszikus mediterrán ételek mellett, mint a bébi tintahal, vagy a polip, megkóstolhatod a churros-t is, mely olajban kisütött fánk jellegű, édes tészta, a hely egyik specialitása.

Tenerife felé kompozva megálltunk egy kicsit Gran Canaria-n is. Erről itt olvashatsz >>

 

2. Tenerife

Tenerife – főként az északi rész – egy kicsit hűvösebb, de annál zöldebb. Kellemes tavaszias, a többi szigethez képest hűvösebb időjárása miatt az „örök tavasz szigete” névvel is illetik.

A Kanári-szigetek közül talán ez a legkedveltebb úti célja a nyaralni-telelni vágyóknak. Tenerife tele van látnivalóval. Megvan itt minden, és annak az ellenkezője is: Zöld, buja növényzet északon, kopár, vulkanikus táj délen, homokos és sziklás partok, hosszú tengerpartok és charco-k, azaz természetes medencék, hegyvidék és síkság, nagyváros és a vidék csöndje…

Tenerife fővárosa, Santa Cruz de Tenerife. Feltétlenül látogass el az itt található erődhöz, valamint a mellette álló auditóriumhoz. Érdemes látogatást tenni a piacon is, aztán jöhet a bevásárló sétáló utcák forgataga, vagy valamelyik park megnyugtató csendje. Ha pedig egy kicsit elfáradtál, ülj be egy helyi kávézóba és kóstol meg a barraquito nevű alkoholos kávét, mely a sziget egyik specialitása.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Tenerife
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Tenerife

 

Nem messze a fővárostól, Santa Cruz de Tenerife-től található Candelaria városa. Itt őrzik az ún. a Fekete Madonnát a Miasszonyunk-bazilikában. Ennek az a jelentősége, hogy a Candelaria-i Miasszonyunk (Nuestra Senora de la Candelaria) a Kanári-szigetek védőszentje. A szobrot az itt élő őslakosok, a guancsok találták meg, s miután a szobor begyógyította sebeiket, ennek megfelelő odaadással tisztelték. Ezt a szokást később a spanyol hódítók is átvették.

Tenerife közepén magasodik a Teide vulkán, mely 3700m feletti méretével a világ 3. legmagasabb vulkanikus hegyének számít. A körülötte elterülő nemzeti park egészen különleges élményt, és rengeteg túrázási lehetőséget kínál. Kicsit olyan, mintha egy másik bolygón járnál, nem hiába tesztelte itt a NASA a mars járót.

Mi 1,5 évet töltöttünk Tenerife szigetén. Kalandjainkról, benyomásainkról, élményeinkről itt olvashatsz >> 

 

3. La Gomera

La Gomera abszolút különbözik a már megszokott „Kanári-szigetektől”. Ide teljesen más célból érkeznek az emberek. A sziget megközelítése sem egyszerű, ugyanis nincs nemzetközi repülőtere csak helyi. Így a legtöbben komppal jönnek Teneriféről.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról _ La Gomera
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról  – La Gomera

 

A sziget voltaképpen egy nagy vulkánnak is mondható, emiatt a természetet szeretők és hegymászók figyelmébe ajánljuk. A legfőbb nevezetessége a Garajonay Nemzeti Park, amely az UNESCO világörökség része is. Itt őshonos a babérlombú erdő.

Történelmét tekintve Kolumbusz Kristóf itt szállt vízre mielőtt felfedezte Amerikát, San Sebastian-ban meg is találhatjuk Kolumbusz kútját, melyből a vízkészletet töltötték fel.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - San Sebastian de la Gomera, a sziget fővárosa sok látnivalót tartogat számodra
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – San Sebastian de la Gomera, a sziget fővárosa sok látnivalót tartogat számodra

 

Aki Tenerifén nyaral vagy telel, és van 1-2 napja, amikor nem a hasát akarja süttetni a parton, annak érdemes egy kis kiruccanást tenni La Gomera szigetén. 1-2 nap alatt is könnyedén bejárható a sziget. Még ha nem is lesz idő mindenre, arra elég. hogy magadba szívd ezt a szigetet is. Mi is így voltunk La Gomera-n. Bővebben a szigetről és élményeinkről itt olvashatsz >>

 

4. Fuerteventura

Ez a kopár sziget közel fél órás repülőútra fekszik Gran Canaria-tól, de természetesen komppal is megközelíthető. Fuerteventura a Kanári-szigetek második legnagyobb tagja. Azért kapta az „öreg sziget” becenevet, mert a valaha volt masszív hegységei mára erősen lekoptak. Legmagasabb vulkáni kúpja, a sziget déli részén emelkedő 807 m magas Pico de la Zarza.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Fuerteventura
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Fuerteventura

 

A sziget belsejének fő érdekessége a 648 méter hosszú Cueva del Llano lávabarlang. Az UNESCO 2009-ben biológiai rezervátummá nyilvánította a sziget teljes területét és partközeli, gazdag tengeri élővilágot. Gyönyörű homokos és sziklás strandjai, mélykék tengeri hullámai nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében.

Látnivalókban ezen a szigeten sincs hiány, ugyanis e hely ad otthont az Oasis Park nevezetű állatkertnek. Itt hatalmas területen élnek a különféle állat- és növényfajok. Lehetőség van fóka-shown is részt venni, ahol a bátrabbak puszit is kaphatnak a hatalmas állatoktól, illetve pancsolhatnak is velük.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Cueva del Llano lávabarlang, Fuerteventura
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Cueva del Llano lávabarlang, Fuerteventura

 

Fuerteventura csodás óceánparttal büszkélkedhet, melyet Európa egyik legkedveltebb szörfparadicsomaként tartanak számon. Ez a sziget elég szeles, így nem csoda, hogy minden év augusztusában Jandía partjainál rendezik meg a Windsurf és Kiteboard Világkupát.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Fuerteventura, a szőrf szerelmeseinek
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Fuerteventura, a szörf szerelmeseinek

 

Fuerteventura gasztronómiai nevezetességei a helyi, ízletes kecskesajtok. Mindenképp kóstold meg ezeket is!

 

5. Lanzarote

Lanzarote a Kanári-szigetek közül a legkeletibb, legészakibb fekvésű tagja és egyúttal a legidősebb szigete. Lakossága mintegy 125 ezer fő, székhelye Arrecife városa. A helyiek Lanzarote-t gyakran a „100 vulkán szigetének” is szokták nevezni, köszönhetően az itt található vulkánok számának: több mint 300 vulkáni kráter tarkítja vidékét. Egy 1730-ban történt kitörés és földrengés következtében a szigeten szinte minden elpusztult.

A mai napig látszanak a nemrég történt kitörések nyomai a vulkanikus felszínen, de jelenleg nem kell újabb lávafolyamtól tartani. A természeti erők bámulatos világából a leghatásosabban a Timanfaya Nemzeti Parkban kaphatsz ízelítőt. Lanzarote további érdekességei közé tartozik egy zöld tó, amit semmiképp ne hagyj ki. A sólepárlók látványa is legalább annyira izgalmas, mint itt a szigeten minden más, például a Famara nevű halászfalucska. Itt jól megfér egymás mellett a turizmus és az autentikus életforma.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Timanfaya Nemzeti Park, Lanzarote
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Timanfaya Nemzeti Park, Lanzarote

 

A szigeten található völgyek és sziklás rögök sivatagos tájait pálmaligetek és citruskertek tarkítják. A szigetet az UNESCO 1993-ban biológiai rezervátumnak nyilvánította. Nagyszerű homokos és sziklás strandjain mélykék, kristálytiszta tengervízbe csobbanhatnak az üdülni vágyók. A sziget kulturális központjában, a Jameo Grande koncertteremben rendszeresen tartanak zenei fesztiválokat és hangversenyeket.

Lanzarote-i tartózkodásod alatt feltétlenül látogasd meg a Castillo de Santa Barbara-t, mely a sziget védelmét volt hivatott ellátni, valamint menj le Lanzarote nyitott barlangjaiba, ahol természetes belső tavakat találhatsz.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Lanzarote látnivalói
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Lanzarote látnivalói

 

6. La Palma

Ez az idilli sziget a kedvező klimatikus feltételeknek köszönhetően Zöld-sziget néven is ismert. La Palma 706 km2-en terül el, ez a Kanári-szigetek ötödik legnagyobb szigete. La Palma-n 85 ezer lakos él, ebből 18 ezer a fővárosban, Santa Cruz de La Palma-ban.

A klímát a nedves szelek befolyásolják, néha esik, az éves átlaghőmérséklet 20°C. A viszonylag kis terület és a hatalmas hegyek miatt La Palma a legmeredekebb felszínnel rendelkező szigetnek számít. La Palma talán a természeti szépségekben leggazdagabb tagja a Kanári-szigeteknek.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - La Palma, a zöld sziget
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – La Palma, a zöld sziget

 

A történelem kedvelői számára ajánlott felkeresni a fővárost, Santa Cruz de La Palmát, ahol Kolumbusz Kristóf is megpihent felfedező útja során. A környék festői utcáival és faragott balkonos házaival szinte elvarázsolja az ide látogatót. A Plaza de Espana téren áll a 15.századból származó Iglesia el Salvador templom. A Tengerészeti és Történészeti Múzeum érdekes helynek bizonyul, hiszen egy vitorláshajón került berendezésre. Érdemes még megtekinteni a városházát és a templomot is. Nem messze a fővárostól található a Las Nieves kolostor, amely a sziget patrónusának, Virgen de las Nivese-nek nevét viseli.

La Palma nem tartozik a Kanári-szigetek leglátogatottabb szigetei közé talán azért, mert kevés a strand és felhősebb az ég. Kárpótoljon ezért a sziget legendásan híres bora, amely a vulkáni eredetű dombok lankáin terem meg.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - szigetnéző túra, La Palma
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – szigetnéző túra, La Palma

 

La Palma látnivalói között találod a Roque de los Muchachos-t és az itt lévő csillagvizsgálókat, a Caldera de Taburiente-t, Cascada de los Colores és a Cascada de los Tilos vízeséseket, a kalandosan elérhető Nacientes de Marcos y Cordero-t, és még számos szép helyet

 

7. El Hierro

El Hierro a Kanári-szigetek legnyugatabbra fekvő tagja, így itt található természetesen egész Spanyolország legnyugatabbi pontja is. El Hierro a szigetcsoport legkisebb tagja. A legkisebb területű kanári-sziget büszkélkedhet egyben a legkisebb lakossággal is, állandó lakosainak száma valamivel több, mint 10 ezer fő.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - El Hierro
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – El Hierro

 

A táj magán hordozza a sziget vulkanikus múltjának és jelenének nyomait, mely tulajdonképpen a teljes arculatát meghatározza. Ezen az apró szigeten nagyjából 500(!) vulkáni kúp található, lényegében a hegycsúcsok egymást váltják.

Aki Tenerifén úgy érzi, hogy nincs egy lapos terület sem a szigeten, az El Hierro-n ebbéli nézetüket át fogják értékelni a szédítő magasságokban haladó autóutakon kanyarogva vagy a kialakított kilátókból letekintve. Ez még akkor is igaz, ha El Hierro legmagasabb pontja, a Pico Malpaso nem vetekszik a tenerifei Pico del Teide-vel, hiszen „mindössze” 1501 méter magas.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - Pico Malpaso, El Hierro
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – Pico Malpaso, El Hierro

 

Őslakosai a bimbacsék voltak, egy rendkívül békés nép, amely genetikai és kulturális rokonságban állt az észak-afrikai berberekkel. A Kanári-szigetek spanyol meghódítása során 1405 körül El Hierro-t is elfoglalták a spanyolok, azonban a vezetőjük Jean de Béthencourt ígéretet tett az itt élő őslakosoknak, hogy tiszteletben tartja a szabadságukat, ezt az ígéretét azonban később a fia megszegte és a bimbacsékat rabszolgaként adta el, majd a szigetet spanyol és normann telepesek népesítették be.

El Hierro látnivaló között találod (a teljesség igénye nélkül) a fővárost, Valverde-t, az El Pinar névre hallgató védett fenyőerdőt, a sziget legmagasabb pontját, a Pico del Malpaso-t, az El Sabinar-i borókafenyőket, az Ecomuseo de Guinea-t, a vörös partot (El Verodal Beach), valamint a Meridián-emlékművet és a világítótornyot.

Kanári-szigetek - tudnivalók a szigetcsoportról - szigettúra, EL Hierro
Kanári-szigetek – tudnivalók a szigetcsoportról – szigettúra, EL Hierro

 

Kanári-szigetek – Melyiket válasszam?

  • A szél és a szörf szerelmeseinek Fuerteventura a legjobb választás.
  • A romantika és a magányos strandok kedvelői válasszák La Palma-t, La Gomera-t vagy akár az El Hierro-t.
  •  Az élénk „bulis” üdülőhelyeket preferálók pedig Gran Canaria-t, Lanzarote-t vagy Tenerife-t.

 

Tudtad, hogy a Kanári-szigetek nem a kanári madárról kapta nevét? Tudtad, hogy az egyik szigetnek saját nyelve van? Összegyűjtöttünk 6+1 érdekességet a Kanári-szigetekről >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük