fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség

Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség : Tudod, honnan kapta nevét a Kanári-szigetek? Tudod melyik sziget a mikulásvirág otthona? Van ötleted, hol található a világ leghosszabb árnyéka?

Ha nem, semmi baj, nem vagy vele egyedül! Ezért az alábbiakban néhány, eddig kevésbé ismert, izgalmas dologról lebbentjük le a fátylat. Tarts velünk!

 

Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség

 

1. A Kanári-szigetek nevének eredete

„Mindenki tudja”, hogy a Kanári-szigetek (és Gran Canaria is) a kanárimadárról kapta a nevét. Igen ám, csakhogy ez nem így van. Az igazság az, hogy ez pont fordítva történt: a pompás színű madarakat nevezték el a szigetekről.

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - Vajon miről nevezték el a Kanári-szigeteket?
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – Vajon miről nevezték el a Kanári-szigeteket?

 

A Kanári-szigetek – és így legnépszerűbb tagjai: Gran Canaria és Tenerife – egész évben vonzza a drámai vulkáni tájra, mézédes gyümölcsökre, minőségi borokra, nyugodt légkörre, sós tengeri levegőre és napsütéses tengerparton való pihenésre vágyókat.

 

2. A Kanári-szigetek egy szigetcsoport, több kisebb-nagyobb sziget alkotja.

A szigetcsoport tagjai a következők: Tenerife, Gran Canaria, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote. Ez ugye eddig köztudott.., de azt tudtad, hogy van egy szigetcsoport a szigetcsoporton belül? Lanzarote-tól északra található egy 5 pici szigetből álló együttes, ezek pedig: La Graciosa, Alegranza, Montana Clara, Roque del Este és Roque del Oeste.

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - A Kanári-szigetek szigetcsoport
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – A Kanári-szigetek szigetcsoport

 

Nem egy, hanem 7 főváros: a Kanári-szigetek közigazgatásilag Spanyolországhoz tartoznak, azonban a szigeteknek is van saját fővárosuk, nem is egy, hanem hét! Minden lakott sziget önálló fővárossal rendelkezik, a szigetek törvényhozása pedig 4 évenként Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas de Gran Canaria között ingázik.

 

3. Gran Canaria és a „nagy kutya”

A kanári madarakon kívül Gran Canaria ritka kék pintyeket, hiúzokat és különleges, hatalmas fákat rejt. Legjellegzetesebb állata mégis a fóka, amelyet a rómaiak tengeri kutyaként emlegettek. Latinul a kutya szó canaria -t jelent, tehát Gran Canaria neve innen ered.

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - Gran Canaria és a
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – Gran Canaria és a „nagy kutya”

 

4. Lanzarote a mikulásvirág otthona

Misztikus táj, tengerparton magasodó kaktuszok, tevetúrák és a karácsony elmaradhatatlan kelléke, a pirosan virító mikulásvirág – ez Lanzarote. A természeti szépségekben dúskáló szigeten a szemet gyönyörködtető látványosságok mellett különleges ételeket is kóstolhatunk. Helyi érdekesség, hogy a Timanfaya Nemzeti Parkban található El Diablo étteremben pompás nyársakat grilleznek, mégpedig 400° C-os, földalatti vulkánokból érkező hővel.

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - Lanzarote a mikulásvirág otthona
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – Lanzarote a mikulásvirág otthona

 

5. A fütyülő La Gomera

La Gomera-n a spanyol szavak mellett a helyiek egy egyedi fütty-nyelv segítségével is „társalognak” egymással. A Silbo Gomero ugyanis a szigetek őslakosainak kommunikációs eszköze volt. Különlegesség, hogy La Gomera-n a mai napig használatban van, köszönhetően annak, hogy az iskolákban a tananyag részeként oktatják. Így akinek nem megy a spanyol, az megpróbálkozhat füttyszó segítségével is megértetheti magát 🙂 Egy biztos, a napsütötte La Gomera széles völgyei és masszív hegyei a mai napig a helyiek szívéből szóló füttyszótól hangosak.

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - a
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – a „fütyülő” La Gomera

 

6. A természetbarát El Hierro

A Kanári-szigetek legkisebb lakott tagjának érintetlen természeti értékei UNESCO Világörökségi védelem alatt állnak. Amennyire óvott, olyan értékes és csodálatos is egyben itt a környezet. Tégy egy sétát az 1000 m tengerszint feletti magasságú, ködös hegyek egyikében, és válj eggyé a természettel!

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - A természetbarát El Hierro
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – A természetbarát El Hierro

 

…de alámerülhetsz a színes víz alatti királyságba, vagy élvezheted El Hierro ínyenc konyháját – szigorúan ökológiai üzemmódban. El Hierro érdekességei közé tartozik, hogy a sziget működéséhez szükséges energia nagy része természetes forrásokból származik. Itt a nap, a víz és a szél ereje aranyat ér!

 

+1. Hófedte Tenerife és a világ leghosszabb árnyéka

Bár Tenerifét az „örök tavasz szigete”-ként emlegetik a legtöbbet, azért néha itt is esik a hó. Attól persze nem kell tartani, hogy a tengerparti napágyakat is befedi. A hótakaró csak a világ harmadik legmagasabb vulkánjának, a Pico de Teide (3718 méter a tengerszint feletti magassága) tetejét díszíti, ezzel színesítve az amúgy sem hétköznapi tájat. Egyébként Tenerife „havas” -t jelent a sziget őslakosainak nyelvén.

Kanári-szigetek tudnivalók - 6+1 érdekesség - Hófedte Tenerife
Kanári-szigetek tudnivalók – 6+1 érdekesség – Hófedte Tenerife

 

A szunnyadó Teide vulkán Tenerife középső részét foglalja el a Teide Nemzeti Park részeként. Érdekesség, hogy napkeltekor a hegy a világ leghosszabb (200km) árnyékát veti.

Tudod, melyik filmet forgatták a Teide Nemzeti Parkban? Tudod, hogy melyik országnak ugyanolyan a zászlaja, mint Tenerifének? Katt ide: 13 érdekesség Teneriféről, amit még a szigeten élők sem mind tudnak >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük