fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek

Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek – Tenerifén egy dologra biztos, hogy nem lehet rámondani, hogy unalmas, és ez A KÁVÉ!

Rengeteg féléből választhatsz: Cafe Solo, Cafe con Leche, Leche Leche, Cortado, Americano, Cafe con Hielo, Barraquito… és ha mégis unalmasnak találod, akkor feldobhatod egy kis löttyintésnyi konyakkal, baileys-zel vagy 43as likőrrel

 

Kanári-szigeteki kávé kisokos

Sokan szeretik felfedezni utazáskor a helyi ízeket, embereket, kultúrát. A Kanári-szigetek lakóinak megismeréséhez fontos lépés a helyi kávék feltérképezése, hiszen reggelente a kávézók telis-tele vannak munkába induló kanáriókkal.

Egykor a Kanári-szigetek maga is fontos kávétermő vidék volt. A brazil és vietnami kávék alacsony ára azonban drasztikusan visszavetette a helyi kávétermelést. Ma főként Gran Canaria-n termelnek kávét, de annak ára olyan magas, hogy semmiképp nem válhat a mindennapok részévé. A Santa Cruz de Tenerife-i piacon is kapható a helyi kávé, de az ára miatt inkább csak ajándék lesz belőle, nem napi fogyasztási cikk.

Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek - számtalan féle kávét élvezhetsz Tenerifén
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek – számtalanféle kávét élvezhetsz Tenerifén

 

A helyiek kávéivási szokásain az import kávé mit sem változtatott, a mai napig a szigetlakók 99 százaléka kávéval kezdi a napot.

Az alábbi kanári-szigeteki kávéhatározó segítségével könnyebben eligazodhatunk a sok-sok kávé között, és az sem hátrány, ha italunkat spanyolul rendeljük meg a pincértől.

  • Cafe Solo: (ká-fé szo-lo) – egyszerű eszpresszó
  • Cafe Descafeinado: (ká-fé des-ka-fi-ná-dó) – koffeinmentes kávé
  • Cafe con Hielo: (ká-fé kon i-e-ló) – eszpresszó, külön pohárban egy nagy adag jégkockával szervírozva. Tulajdonképpen ez egy “csináld magad jegeskávé”
  • Cafe con Leche: (ká-fé kon lecse) kávé sok-sok tejhabbal
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek - megszámlálhatatlan tenerifei kávézásaink közül néhány
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek – megszámlálhatatlan tenerifei kávézásaink közül néhány

 

  • Leche Leche vagy Cafe con Leche Leche: (lecse-lecse vagy ká-fé kon lecse-lecse) – kávé, az alján egy réteg sűrített tejjel, tetején pedig tejjel
  • Cortado: (kor-ta-dó) – kávé egy kevés tejjel. Sokszor visszakérdeznek majd, hogy natural/normal? Ennek az az oka, hogy ha cortado leche-t rendel, akkor sok tejet adnak hozzá, míg ha cortado leche leche-t kér, akkor sűrített tejjel szolgálják fel önnek.
  • Carajillo: (ka-rá-hí-jo) – kávé (egy kis) helyi rummal, de vigyázat, helyenként a poharát fele-fele arányban töltik meg rummal és kávéval!
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek - kávézós pillanatképek
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek – kávézós pillanatképek

 

  • Cafe Asiatico: (ká-fé á-si-á-ti-ko) – kávé fahéjjal, sűrített tejjel és egy kevés rummal vagy brandyvel megbolondítva
  • Leche Manchada: (lecse mán-csá-dá) – tejhab egy kevés kávéval
  • Barraquito: (bar-ra-kí-tó) – kávé tejjel, sűrített tejjel, likőrrel, tejhabbal és egy pici citromhéjjal. Ez Tenerife kávéja, ilyet csak ezen a szigeten rendelj, más szigeten még sértődés is lehet belőle!
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek - nem ritka a valamilen alkohollal
Tenerife kávé kisokos Kanári-szigetek – nem ritka a valamilyen alkohollal „bélelt” kávé sem a szigeten

 

Nemcsak a kávékat érdemes megkóstolni a szigeten, de van jó néhány különleges tenerifei étel is, amit érdemes kipróbálnod >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük