fbpx
szerda, február 21Kedvcsináló ötletek

Bordói borok – Bordeaux borvidék

Bordói borok – Bordeaux borvidék – Amikor Bordeaux szóba kerül, a többségnek a Bordeaux-i borok jutnak eszébe. Ezek az egész világon híres bordói borok rendkívüli know-how-n alapulnak.

Bordói bor – A bordeaux-i borvidék

A bordeaux-i borvidék Franciaország legnagyobb borvidéke, amely Gironde megye teljes területét lefedve több mint 120.000 hektáron terül el. Nevét a megyeszékhely, Bordeaux (ejtsd: bordó) városa után kapta.

A vidék borkultúráját a rómaiak honosították meg, de hírnevét 1152-ben alapozta meg, Aquitániai Eleonóra és II. Henrik poitiers-i házasságkötését követően. Jelenleg Franciaország legjelentősebb borvidéke, ahol évente 700 millió palacknyi bort termelnek a szőlősgazdák. A bordeaux-i borok 89%-a vörös bor.

Bordói borok - Bordeaux borvidék a térképen
Bordói borok – Bordeaux borvidék a térképen

 

A szőlő az ókor óta jelen van Bordeaux-ban, amit a Saint-Emilion régióban található gall-római villák maradványai is bizonyítanak. Nemzetközi hírneve egészen a középkorig nyúlik vissza, ugyanis a XIII. században Bordeaux az angliai és hollandiai borexport fő kikötőjévé vált.

A XVII. században IV. Henrik kérésére elsősorban angol, holland és ír technikusok és borkereskedők érkeztek Bordeaux-ba, hogy növeljék a királyság szőlőtermő területét a folyó és a kikötő közelében Margaux-tól a város kapuiig, valamint Saint-Julien, Pauillac és északabbra Saint-Estephe irányába. Így kezdődött a bordeaux-i szőlészet káprázatos fejlődése.

Bordói borok - Bordeaux borvidék - a méltán híres bordói borok
Bordói borok – Bordeaux borvidék – a méltán híres bordói borok

 

A mérsékelt óceáni éghajlatú bordeaux-i borvidék öt alrégióra oszlik. Ezek: Medoc, Graves (Bordeaux város környéke), Entre-deux-Mers (Garonne folyó jobb partja), Right Bank és Sauternes.

A régió fő vörös szőlőfajtái a Merlot, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc. A három fehér szőlőfajta a Semillon, a Sauvignon és a Muscadelle.

 

Miért olyan híresek a bordeaux-i borok?

A világ összes nagy borvidéke közül Bordeaux folyamatosan a legmagasabb minőséget állítja elő. Talán ez az oka annak, hogy Bordeaux ma is a francia bor egyik legjobb cégére.

A bordeaux-i borok az 1855-ös világkiállítás alkalmából lettek igazán ismertek a nemzetközi színtéren. III. Napóleon, a kiállítás szervezője bizottságot nevezett ki a kiállított termékek kiválasztására. Ebből az alkalomból hozták létre az első bordeaux-i borosztályozást.

A rangsor összeállítására felkért bordeaux-i brókerek nem kóstolás, hanem az általuk forgalmazott borok árai alapján állapodtak meg ebben a válogatásban, így érthetően a legdrágább borok voltak a legjobbak. Ebben a válogatásban olyan Médoc borokat találunk, mint a Château Margaux, a Château Mouton Rothschild, a Château Latour és a Château Lafite-Rothschild Pauillac-ban.

Bordói borok - Bordeaux borvidéke csak úgy ontja a világhírű borokat
Bordói borok – Bordeaux borvidéke csak úgy ontja a világhírű borokat

 

A Bordói borok erősségei

A bordeaux-i borok fő erőssége kétségtelenül a világhírűség. A világon egyetlen más régió sem tudhat magáénak annyi erős „márkát”, mint a Bordeaux-i régió. A Médoc kiváló minősített termései, a Saint-Émilion, Graves, Sauternes minősített termései és a Pomerol legrangosabb borai továbbra is erős nemzetközi hírnévnek örvendenek, és tartósan kiemelkedő kereslet van irántuk, főként a nagy évjáratok esetében.

Bordói borok - Bordeaux borvidék - A Bordói borok erősségei
Bordói borok – Bordeaux borvidék – A Bordói borok erősségei

 

Bordeaux másik sajátossága, ami egyben a másik erőssége is, hogy egy a világon egyedülálló értékesítési rendszer előnyeit élvezi. A ”la place” névre hallgató rendszer lényege az, hogy a különböző bortermelő vidékek nem közvetlenül magánszemélyeknek adják el boraikat, és nem is a különféle áruházláncoknak, hanem olyan kereskedőknek, akik aztán magukra vállalják a bordói borok terjesztését az egész világon.

Ezt az értékesítést „en primeur” bonyolítják le, vagyis a kereskedők még palackozás előtt, a szüret utáni tavasszal kifizetik a borokat. Ez lehetővé teszi a bortermelőknek, hogy beszedjék a pénzt, és többé ne kelljen aggódniuk a borok értékesítése miatt. A kereskedők előnye ebből az, hogy kevesebbet fizetnek ezekért a borokért, és így spekulálhatnak is velük, ami sajnos jelentős áringadozásokhoz vezet. Ez bevallottan vonzza a spekulánsokat, de elfordítja az amatőröket a finom bordói boroktól.

Bordói borok - Bordeaux borvidék - mindenképp kóstold meg a bordói borokat
Bordói borok – Bordeaux borvidék – mindenképp kóstold meg a bordói borokat

 

Mint már említettük, a Bordeaux-i borok közel 90%-a vörösbor. Emeljünk ki néhányat a száraz vörösborok közül, hiszen ezek viselik magukon leginkább a bordói borok fő jellemzőit.

Château Bessan Ségur Médoc: sötét lila színű, sűrű bor fűszeres, bogyós gyümölcsös beütéssel. Kiváló választás meleg – sült vagy pörköltesen elkészített – húsételekhez.

Château Grand Médoc Ferré Cordier: lila, kandírozott gyümölcs aromájú és enyhe savasságú vörösbor, főként sült húsokhoz.

Château Gillet Bordeaux AOC: bársonyos, csekély cseresznye, szeder, fekete ribizli aromával. Tökéletes összhangban van a húsételekkel és a sajtokkal.

Château Lapeyrere Bordeaux Superieur: vastag, virág aromájú és gyümölcsös ízű, lila színű bor, melyet vadhúsokhoz és sült húsokhoz javallott fogyasztani.

Premius Bordeaux AOC: bársonyos sötétvörös bor, bármilyen ételhez bátran kínálható.

Cordier Collection Privée Bordeaux: gránátalmára emlékeztető, fűszeres ízű vörösbor, jó kísérője a hagyományos francia finomságokhoz, tésztaételekhez és sajtokhoz.

Malesan Bordeaux Rouge AOC: lila színű, gyümölcsös-vaníliás ízű bor húsokhoz és sajtokhoz.

Maison Castel Bordeaux Merlot: vörösbor ribizli és gyógynövény aromával főként húsételekhez és csokoládéhoz.

Tour de Mandelotte Bordeaux AOC: szép rubin színű és vörös bogyós gyümölcsök ízét magán hordozó, kellemes italú vörösbor.

 

Bordeaux után ismerkedj meg Franciaország többi borvidékével is, köztük az elzászi borokkal!

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük