fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Portugália lakóautóval

Portugália lakóautóval – Portugáliában, ha nem is olyan sokkal, mint más országokban, mindenhol találkozhatsz lakóautókkal. Európa szinte minden nagy kempinges nemzete képviselteti itt magát a főszezonban.

Az elmaradhatatlan hollandok mellett a máshol megszokottnál kevesebb német, de több francia, brit és természetesen spanyol és portugál lakóautó rója az utakat.

 

Portugália lakóautóval – főbb úti célok

A lakóautósoknak alapvetően 2 fő célpontjuk van: az egyik a déli óceánpart, azaz Algarve térség, a másik pedig Portugália nyugati partjainak legjobb szörfös pontjai. Természetesen szép számmal akadnak olyanok is, akik több hétre-hónapra érkeznek, és az egész országot belakózzák.

 

Bivakolás – azaz vadkemping lakóautóval Portugáliában

Vadkempingezni nem csak azért nagyszerű, mert egy filléredbe sem kerül, hanem azért is, mert így tényleg a legszebb helyekből lehet egy szempillantás alatt saját teraszt és tengerpartot varázsolni.

A bivakolás (vadkempingezés) törvény szerint tilos, de a gyakorlatban mindenki csinálja – valahogy így lehet röviden összefoglalni a vadkemping-szituációt a portugál partokon. Az ország belső részein a dolog elméletileg sima ügy, a probléma az óceánnál kezdődik, ahol értelemszerűen a legtöbben próbálkoznak. A kempingezés sikerét több összetevő befolyásolhatja: a szezon, a parti őrség hozzáállása, illetve, hogy az adott hely mennyire van elrejtve a világ elől.

Portugália lakóautóval - Bivakolás - azaz vadkemping lakóautóval Portugáliában
Portugália lakóautóval – Bivakolás – azaz vadkemping lakóautóval Portugáliában

 

Annak ellenére, hogy a portugál törvények elvileg tiltják a vadkempingezést, mégis számos olyan apróbb gesztust felfedeztünk, melyek enyhítenek a helyzeten. Vannak olyan áruházak – például a Lidl -, ahol örömmel várják a lakóautósakat parkolóikban. Itt külön hely van felfestve és fenntartva lakóautóknak (szép nagy helyek), és van, ahol az ivóvíz, a mosdó és a szennyvíz leeresztő is biztosítva van.

Ez egy igazi NYER-NYER helyzet (ahogy mi szeretjük!), hisz aki náluk parkol, az többnyire helyben tölti fel a készleteit. E parkolók tagadhatatlan előnyei mellett (vécé, szennyvíz leeresztő, vízcsap és bolt) van hátránya is, mert kicsit zajos, mivel általában forgalmas helyen van, és a látvány sem egy tengerparti csoda.

Portugália lakóautóval - lakóautőknak fenntartott parkolóhely a Lidl áruházaknál
Portugália lakóautóval – lakóautőknak fenntartott parkolóhely a Lidl áruházaknál

 

Kempingek Portugáliában

Portugáliában kb. 220 kemping van országszerte. A Roteiro-Campista katalógus teljes listájukat tartalmazza térképpel. A kempingek nagyobb része a tengerpartok közelében, döntően a déli részen, Algarve-ban van. Mivel sok a kemping, így a skála az elérhető szolgáltatások és a minőség tekintetében is nagyon széles: a legegyszerűbb egycsillagos helyektől egészen a luxus kategóriába tartozó kempingekig van lehetőség választani.

A legolcsóbb szállás megoldás kempingben a sátrazás, de a prémium kategóriájú kempingekben hamar rájössz, hogy a kempingezés ma már nem feltétlenül a puritán egyszerűségről szól. A kempingezés lehet épp annyira kényelmes, mint bármelyik hotel.

A kempingekben lehetőség van mobilházat, bungalow-t, faházat bérelni. Amennyiben lakóautóval érkezel, a legtöbb kempingben megtalálod lakóautózáshoz szükséges szolgáltatásokat – víz, áram, leürítés, stb.

 

Portugália lakóautóval – Lakóautó parkolók Portugáliában

Remek alkalmazások vannak, amik segítenek tájékozódni, és kiválasztani a számodra legmegfelelőbb lakóautó parkolót. Mi többnyire a Park4night alkalmazást használjuk a megállók keresésére, de van még több is, pl.: Campercontact, CaraMaps, stb.

Portugália lakóautóval - Lakóautó parkolók Portugáliában
Portugália lakóautóval – Lakóautó parkolók Portugáliában

 

A Park4night egy ingyenes app (kell hozzá internetkapcsolat), valójában ez egy közösségi oldal, ahol a lakóautósok hozzáadhatnak helyeket, kommentelhetik az adott megállót, így beírhatják például, ha feltörték az autót, hangos a disco a szomszédban, ugatnak a kutyák vagy éppen nagyon szép és jó, továbbá 1-5-ig csillagokkal is értékelik. Igazán nagy segítségére van a lakóautósoknak, hisz tartalmaz képeket, csillagos értékeléseket és az előbb említett kommenteket, amelyekből sok minden kiderülhet.

 

Portugália gyönyörű ország, rengeteg a látnivaló, kedvesek az emberek, finomak az ételek… Ideális úti cél egy lakóautós körúthoz, tengerparti nyaraláshoz, vagy szörfözéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük