fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Észak-Tenerife kirándulások túrák

Észak-Tenerife kirándulások túrák – Aki Tenerifére érkezik, az általában délen, az ún. zónában (kb. Los Cristianos-tól Los Gigantes-ig keres magának szállást. Ez rendben is van így, hisz itt garantált télen-nyáron a legjobb klíma a legtöbb napsütéssel, és a legkevesebb széllel.

Ha már kinapoztad magad, akkor irány a sziget északi része: Anaga babér erdei, Puerto de la Cruz tengerparti sétánya és hatalmas strandja, és még számos túraútvonal.

 

Mielőtt Tenerife északi részére indulsz, mindig érdemes megnézni az időjárás jelentést, és olyan napokon kirándulni a sziget ezen részén, amikor jó idő van. Még nyáron is jelentős különbségek lehetnek észak és fél között. Miután az alábbi túrák nagy része hegyekbe kalauzolja a turistát, egyébként is érdemes esőkabáttal, hosszú nadrággal, zárt cipővel felszerelkezni.

 

Észak-Tenerife kirándulások túrák – amerre mi jártunk:

  1. Los Silos
  2. Barranco de los Arcos – száraz canyoning
  3. Cascada Lomo Morín
  4. Icod de los Vinos és az „ezeréves” sárkányfa
  5. San Andrés – II. világháborús bunker
  6. Virágzó mandulafák – Santiago del Teide
  7. Virágzó szilvafák – La Montaneta
  8. Erjos – Ecomuseo El Tanque – Caserio Los Partidos
  9. La Esperanza
  10. Kincskereső kirándulás – Las Lagunetas

1. Los Silos

Los Silos egy kis nyaralófalu Tenerife északnyugati partján, a Teno hegy lábánál. A sziget egy rejtett kincse, ahol átélheted az autentikus falusi életet. Los Silos-t Tenerife meghódítása után alapították. A neve – Los Silos – a környéken épült három magtárból származik. Maga a város ad otthont számos gyöngyszemnek, például a Nuestra Senora de la Luz templomnak és az egykori San Sebastián bernadinai kolostornak. Érdekessége még a hatalmas bálnacsontváz.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Los Silos látnivalói
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Los Silos látnivalói

 

A városnézés után (vagy előtt) pedig jöhet egy kis vízesés túra! Ide érdemes túravezetővel jönni, aki ismeri a járást, és felszerelést is tud biztosítani. Hasznos a vízicipő, fürdőruha, vízhatlan zsák, és a védősisak!

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Los Silos - vízeséstúra
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Los Silos – vízeséstúra

 

2. Barranco de los Arcos – száraz kanyoning 7-8 köteles ereszkedéssel

Orotava felett indul ez a túra. Szintén ajánlott tapasztalt túravezetővel, és jó felszereléssel nekiindulni ennek az ún. száraz kanyoning túrának, ami vízmentes ereszkedések sorozata egy csodás környezetben. Kezdő ereszkedőknek is jó szívvel ajánljuk.

egy laza 3 km-es séta után érünk az első ereszkedési pontig, ahonnan aztán nincs megállás! Ebből a barranco-ból (völgyből) csak úgy tudsz kijutni, ha megcsinálod az összes ereszkedést. Nincs visszaút!

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Barranco de los Arcos - száraz kanyoning
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Barranco de los Arcos – száraz kanyoning

 

3. Tierra de Trigo / Cascada Lomo Morín

Los Silos-tól nem messze található Tierra de Trigo település. Ez hagyományosan mezőgazdasági terület, korábban ezen a részen búzát termesztettek, mint ahogy a település (Búzaföld) neve is utal erre. Ma a búzát felváltotta a szőlő. Innen indulunk a Cascada Lomo Morín (Lomo Morín vízesés) felfedezésére.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Cascada Lomo Morín - vízeséstúra
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Cascada Lomo Morín – vízeséstúra

 

Az út egy vízvezeték mentén halad, és ahol a víz túlcsordul a csatornán, ott kezdődik a Lomo Morín vízesés. Csodás panoráma tárul elénk: innen látható a Buenavista világítótorony, a La Caleta negyed és az Isla Baja.

Ez egy könnyebb, rövidebb kirándulás, idősek, gyerekek egyaránt könnyedén meg tudják csinálni akár fél nap alatt is. A mi kis csapatunk is összekötötte a vízesés-túrát egy kis fagyizással Garachico-ban, és az Orotava-i botanikus kert meglátogatásával 🙂

4. Icod de los Vinos / El Drago

Egy másik ikonikus település Tenerife északi részén Icod de los Vinos. A várost termékeny völgy öleli körbe, az utcákról kilátás nyílik a Teide-re, de a fenyőerdők is csodálatos látványt nyújtanak. Anno a spanyol gyarmatosítók az elsők között hódították meg, mert nagyszerű lehetőségeket láttak benne.

A kiváló talajnak köszönhetően mezőgazdasága Tenerife szigetén az egyik legfejlettebb, a gyümölcsösök, a banán- és szőlőültetvények élénkítik a város kereskedelmét. A szőlőnek hála, borairól is híres.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Icod de los Vinos látnivalói - El Drago, az
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Icod de los Vinos látnivalói – El Drago, az „ezeréves” sárkányfa

 

Szinte minden szigetre látogató turista eljön Icod-ba, hogy megnézze az ezeréves sárkányfát (El Drago). A kanári sárkányfa a spárgafélék családjának sárkányfa nemzetségébe tartozó növényfaj, tehát a fa elnevezés helytelen. Méreténél fogva ma ez a “sárkányvérfa” a legnagyobb és leghosszabb életű növény a világon.

A sárkányfa őshonos faj az Atlanti-óceán északi medencéjében található összes szigeten, de talán Teneriféhez lehet a legjobban kötni, ennek a szigetnek a szimbóluma. Különösen azért, mert itt található a Föld legidősebb sárkányfája: törzse 12 méter kerületű, magassága 14 méter.

Ez a város fő nevezetessége, Drago Milenariónak, azaz Ezeréves Sárkányfának nevezik. Noha pontos korára csak becslések léteznek: van olyan, aki 3000 évesnek mondja, a legóvatosabbak 500 évesnek tartják, de a legreálisabbnak a 7-800 éves kor tűnik.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Icod de los Vinos - El Drago kávézó
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Icod de los Vinos – El Drago kávézó – kávé, süti és egy kis februári napfürdő

 

A faluból, az egyik legszebb kilátás nyílik a Teide vulkánra. S ha már a vulkánok szóba kerültek, nem szabad kihagyni a Cueva del Viento láva alagútjait sem, ami a világ egyik legnagyobb lávaalagútja.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Icod de los Vinos - Cueva del Viento
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Icod de los Vinos – Cueva del Viento

 

A mi túránk egy reggelivel kezdődött a Lekkery kávézóban, Icod belvárosában. Itt vártuk be a csapat másik felét, akik egy éjszakai túrával-sátorozással indítottak, és örültek, hogy egy kicsit felmelegedhettek.

A reggelit követte egy séta az ezeréves sárkányfa parkjában, ami egyébként fizetős, de mikor ott jártunk a COVID miatt ingyenesen volt látogatható. Ezt követte egy 10km-es túra az Icod-i hegyekben. Természetesen egy csomót mentünk partnak felfelé, de a panoráma kárpótolta a csapatot az erőfeszítésért.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Icod de los Vinos kirándulás
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Icod de los Vinos 10kim-es túra a hegyekben

 

A napot igazi hedonisták módjára magunk kényeztetésével zártuk (ahogy kezdtük…). Előbb egy borkóstoló a Museo Malvasia-ban, majd kávé és süti a Casa del Drago-ban, a sárkányfa parkjában lévő nagyon hangulatos kávézóban.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Icod de los Vinos - Museo Malvasia borkóstoló
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Icod de los Vinos – Museo Malvasia borkóstoló, mert nem csak erdőjárásból áll nálunk a kirándulás 🙂

 

JÓ TUDNI! A Masca-völgy is innen, Santiago del Teide-ből közelíthető meg autóval, motorral, vagy helyi buszjárattal.

5. Bunker de San Andrés – II. világháborús bunker

Ez egy vasárnapi kirándulás volt a születésnapos hetemen, így egy kis körítést is szerveztünk a túra köré 🙂 A napot a Santa Cruz de Tenerife-i piacon (Mercado Municipal de Nuestra Senora de Africa) kezdtük, ahol sok-sok finomság, helyi különlegesség (mint pl.: a tenerifei kávé) vár a látogatókra több emeleten. A piacról egy hídon át könnyedén át lehet sétálni Santa Cruz belvárosába, majd bolyongani egyet a sétáló utcákon, sétálni egyet a főváros valamelyik parkjában – nekünk a Parque García Sanabria az egyik kedvencünk, aztán jöhet egy kis helyi, guanch kultúra az Etnográfiai Múzeumban.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Santa Cruz de Tenerife piac
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Santa Cruz de Tenerife piac, ahol sokszor megfordultunk 🙂

 

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Santa Cruz de Tenerife - Parque García Sanabria park
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Santa Cruz de Tenerife – Parque García Sanabria park, egy kis felüdülés a fővárosi forgatagban

 

Ha megéhezel, akkor érdemes a piac körüli kis éttermekben megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket, de választhatod a piac melletti plaza-ban a Street Food Comelon-t is rántott hús alapú „pizzái”-val.

Tenerife szigetén több, II. világháborús bunkert is meglátogathatunk. Mi a San Andrés-hez közelit választottuk úti célnak. San Andrés a tengerparton, az Anaga-hegység lábánál található, 7 km-re északkeletre a fővárostól, az 1km hosszú Playa de las Teresitas strand tőszomszédságában. Ez a Kanári-szigetek egyik legrégebbi falva, amelyet 1497 körül alapítottak.

szak-Tenerife kirándulások túrák -San Andrés - II. világháborús bunker
szak-Tenerife kirándulások túrák -San Andrés – II. világháborús bunker

 

A spanyol hódítók előtt a kanári-szigeteki őslakosok, a guanch-ok lakták ezt a területet. A San Andrés külvárosában található barlangban fedezték fel a híres San Andrés -i Múmiát, a Guanche civilizációhoz tartozó mumifikált testet.

A 20. században a projektfejlesztők arról álmodoztak, hogy San Andrés halászfalut elegáns turisztikai üdülőhellyé alakítják. A vagyonokat infrastruktúrára költötték, ideértve a Las Teresitas strand építését, annak érdekében, hogy a fekete vulkáni homok és sziklák vékony sávját fehér homokos stranddal helyettesítsék. 1973 -ban 4 millió zsák szaharai homokot importáltak, és a partvonalra dobtak, hogy mesterséges strandot hozzanak létre.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Playa de Las Teresitas
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Playa de Las Teresitas

 

San Andrés-ből lehet kaptatón felfelé megközelíteni a sziget egyik II. világháborús bunkerjét, ahonnan remek kilátás nyílik az óceánra, és az egész partszakaszra.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - panoráma a San Andrés-i II. világháborús bunkerből, többek között a Playa de Las Teresitas strandra
Észak-Tenerife kirándulások túrák – panoráma a San Andrés-i II. világháborús bunkerből, többek között a Playa de Las Teresitas strandra

 

6. Ruta de los Almendros Santiago del Teide

Januárban végre virágba borultak a mandulafák az „örök tavasz” szigetén. Ebben az időszakban „kötelező” kirándulás minden természetjárónak a virágzó mandulafák útja, azaz a Ruta de los Almendros. A sziget több pontján megcsodálhatjuk ezt a tavaszi jelenséget. Mi Santiago del Teide települést választottuk a túránk kiinduló pontjául.

Kávéval indítottuk ezt a kirándulást is, ami jó alkalom volt arra, hogy a társaság minden tagja megismerkedhessen egymással. Az egyik csapattagunk, Lia hivatásos idegenvezető, így részletes beszámolót kaptunk santiago del Teide látnivalóiról.

Észak-Tenerife kirándulások túrák -Santiago del Teide városnézés
Észak-Tenerife kirándulások túrák -Santiago del Teide városnézés

 

Ezt követően 9km-t sétáltunk a mandulafák között. Az útvonal nem túl nehéz, nincs benne túl sok szintkülönbség, kicsik és nagyok együtt tudnak haladni.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Santiago del Teide - Ruta de los Almendros - virágzó mandulafák túra
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Santiago del Teide – Ruta de los Almendros – virágzó mandulafák túra

 

A túra után visszatérve Santiago del Teide-be jöhetett egy kis venezuelai falatozás! A kolumbiai és venezuelai konyha egyik kedvence az arepa, ami egy rém egyszerű kukoricás lepényke, street food fogásként és otthon készítve is népszerű. Lényegében kukoricaliszt, só és víz keveréke, tölthető vagy szendvicsként megpakolható.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Santiago del Teide - arepas kóstolóban
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Santiago del Teide – arepas kóstolóban

 

7. La Montaneta – Ciruelos en flor; Garachico

Nem csak a mandulafák virágzása vonzza a kirándulókat. Tavasszal szinte minden virágba borul, még a sziget egyébként igen kopár része is zöldebbnek tűnik, főként, ha van sok-sok csapadék. Nekünk ez az élmény megadatott 2021. tavaszán. A helyiek szerint már hosszú évek óta nem látott a sziget ennyi csapadékot, mint ebben az évben.

Felbuzdulva a természet burjánzó ébredésén újabb virágzásnéző túrát szerveztünk, ezúttal a szilvafák – Ciruelos en flor – voltak a célpontok. A kirándulás La Montaneta kis hegyi faluból indult.

Észak-Tenerife kirándulások túrák -La Montaneta - Ciruelos en flor - virágzó szilvafák túra
Észak-Tenerife kirándulások túrák -La Montaneta – Ciruelos en flor – virágzó szilvafák túra

 

A túra után irány Garachico, és sokak szerint a sziget legjobb fagyija a Heladeria La Fragola fagyizóban.

Észak-Tenerife kirándulások túrák -Garachico városnézés
Észak-Tenerife kirándulások túrák -Garachico: fagyizással egybekötött városnézés

 

8. Erjos – Ecomuseo El Tanque – Caserio Los Partidos – San José los Llanos – Ruta del Agua – Ruigomez – Erjos: 10km

Los Silos-tól nem messze fekszik Erjos, ahonnan számos, rövidebb-hosszabb túraútvonal indul. Mi egy 10 km-es körtúrát tettünk itt kis csapatunkkal. Utunk során meglátogattuk az Ecomuseo El Tanque-t, ami leginkább egy falumúzeumhoz hasonlítható. Itt megismerkedhetnek a látogatók a kanári-szigeteki lakók régi életmódjával.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Ecomuseo El Tanque
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Ecomuseo El Tanque

 

Az Ecomuseo de el Tanque-vel szemben, a körforgalom mások oldalán vezet tovább az út érintve a Hotel Casa Rural Caserio Los Partidos intézményét. Itt kellemes szállás, étterem, kávézó és lovaglási lehetőség várja a betérőket. Ez az autóval is könnyedén megközelíthető hely önmagában is megér egy kirándulást.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Caserio Los Partidos
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Caserio Los Partidos: egy csendes kis pihenő, kellemes étterem, és lovak az étterem mögött

 

Egy kis frissítő elfogyasztása után tovább haladunk, szemben a Teide vulkánjával, át egy fenyőerdőn. A következő megálló San José de los Llanos, pontosabban az El Risco bár. Ez egy a buja növényzet közé rejtett kulturális egyesület bohém hangulattal, heti élő zenével, barátságos légkörrel és ízletes házi ételekkel.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - ErjosSan José de los Llanos - El Risco bár
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Erjos – San José de los Llanos – El Risco bár, ahol szintén többször megfordultunk, és ahol remek élőzene vár hétvégenként 🙂

 

Elhagyva a számunkra rögtönzött gitárkoncertet folytatjuk túránkat, mely ismét egy erdőn vezet keresztül. A Ruta del Agua (a víz útja) ösvényét követjük egészen Ruigomez településig, majd visszaérkezünk a kiinduló pontba, Erjos-ba.

Észak-Tenerife kirándulások túrák - Ruigomez - Ruta del Agua
Észak-Tenerife kirándulások túrák – Ruigomez – Ruta del Agua

 

Bár ez egy viszonylag hosszú (10km) túra, de nem túl megerőltető, nincsenek benne nagy szintkülönbségek. Aki rövidebb kiruccanásra vágyik, az autóval mehet egyenesen a Caserio los Partidos-ba (érdemes mindig vinni melegebb öltözéket, mert a magas fekvés miatt 15 perc alatt átfordulhat az idő égető naposból, az orrunkig se látunk ködös-felhősbe, velünk megesett…), és ott töltheti az időt.

A bátrabbak átsétálhatnak az El Risco bárba a fenyvesen keresztül, piknikezhetnek a hegyen, a szendvicseket pedig leöblíthetik egy kis hideg sörrel a bárban. Innen vissza lehet sétálni az autóhoz, vagy ha 2 autóval vagytok, akkor érdemes az egyiket a hotelnél hagyni, a másikat pedig a bárnál.

 

9. La Esperanza

La Esperanza – könnyű, de hosszú (kb. 10km-es, minimum…) erdei körtúra, 300m szintkülönbséggel. Gyerekek, kezdő túrázók és „nyugdíjas bakfisok” is meg tudják csinálni. Olyan a hely hangulata, mintha egy otthoni erdőben kirándulnál összeboruló fákkal, gombákkal és ibolyával

Észak-Tenerife kirándulások túrák - La Esperanza
Észak-Tenerife kirándulások túrák – La Esperanza

 

10. Kincskereső kirándulás – Las Lagunetas

Kincskereső kirándulás fenyőerdőben, 1.300m magasan, ahol a csapat tagjai vezették felváltva a kb. 9km-es túrát Dely Péter szülinapos túravezetőnk vigyázó tekintetétől övezve. Induláskor mindenki kapott egy térképet, amin bejelöltük azt a 10 pontot, ahol „kincs” várt ránk. Aztán jött egy kis elméleti oktatás térképolvasásból, orientációból, … és elindult a kincsvadászat! Megtaláltuk mind a 10 kincset, és ezt méltón meg is ünnepeltük egy guachinche-ben (canario csárda).

Észak-Tenerife kirándulások túrák -Las Lagunetas - kincskereső kirándulás
Észak-Tenerife kirándulások túrák -Las Lagunetas – kincskereső kirándulás – őrülten bújjuk a térképet!

 

Ha már úgy érzed, hogy elég jól bejártad Tenerife északi részét, akkor jöhetnek a Tenerife túrák, kirándulások a sziget déli részén  >>

 

Olyan kirándulásra vágysz, amit egy kis fürdőzéssel is össze lehet kötni? Irány a déli tengerparti sétányok valamelyike, vagy egy jó kis természetes medence, azaz charco >>

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük