fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

Sidra almabor – spanyol italok

Sidra almabor – spanyol italok – A spanyol gasztronómia nem csupán ételeiről híres. van számos – alkoholos és mentes – spanyol ital, amit szintén érdemes kipróbálni, egy spanyolországi nyaralás alkalmával.

 

Vannak az országszerte ismert nagy klasszikusok, mint a sangria, de szinte minden tájegységnek megvan a maga specialitása. Így van ez Asztúriában is, ahol mindenképp meg kell kóstolnod a sidra-t, azaz a spanyol almabort.

 

A spanyolok híres almabora, amely Asztúria tartományból ered és alacsony alkoholtartalmáról (2-8% között), valamint zamatos ízéről ismerhető fel. Ma már a teljes északi régióban találhatunk sidra manufaktúrákat, de Asztúriában készül a teljes nemzeti mennyiség 80%-a.

A kisebb manufaktúráknál még mindig a tradicionális elkészítési technikák vannak használatban: az almát felaprítják, fateknőbe teszik és addig gyömöszölik, amíg teljesen pépes nem lesz. Az érési folyamat 3-5 hónapot vesz igénybe. Fontos továbbá, hogy csak olyan almát dolgoznak fel, ami magától esett le a fáról.

Sidra almabor - spanyol italok - sidra almabor Asztúriából
Sidra almabor – spanyol italok – sidra almabor Asztúriából

 

Maga a név – sidra – a latin ‘sicera’ szóból eredeztethető, melynek jelentése ‘bódító ital’. Vannak kutatások, melyek szerint az almabort már a görögök, a héberek és az egyiptomiak is ismerték, de erre nincs egyértelmű bizonyíték. Az almabort az ősidők óta jól ismerték az Ibériai-félszigeten. Már a középkorban, különösen a VIII.-IX. század között számos olyan dokumentum fellelhető, melyek almaborra vonatkoznak.

 

Így készül a sidra almabor!

Bár tájegységenként vannak eltérések, a sidra készítésének alapvető lépései a következők:

Az alma begyűjtése: az első lépés mindig abból áll, hogy ősszel összegyűjtik és kiválasztják a különböző típusú almákat, amelyeket ‘mayar’ néven ismerünk. Az alma sokféle lehet, de ízük alapján három típusba sorolhatók: édes, a cukor elengedhetetlen az erjedéshez; savas, hogy megőrizze a must természetes színét és tisztaságát; keserű vagy vad, amelyek tannint biztosítanak.

Ezt követi az alma őrlése. Ezt hagyományosan fakalapáccsal végezték, és végzik ma is a kézműves sidra készítők. A másik módszer pedig a malomban való őrlés.

Sidra almabor - spanyol italok - a sidra almabor készítésének lépései: almaőrlés
Sidra almabor – spanyol italok – a sidra almabor készítésének lépései: almaőrlés

 

Az őrlés után jöhet a péppé vert alma préselése…

Sidra almabor - spanyol italok - a sidra almabor készítésének lépései: jöhet a péppé zúzott alma préselése
Sidra almabor – spanyol italok – a sidra almabor készítésének lépései: jöhet a péppé zúzott alma préselése

 

…majd a must szűrése. Most már ‘csak’ hagyni kell érlelődni, és kis idő (általában 3-5 hónap) múlva mehet az almabor a palackba.

 

Hogyan kell inni Sidra almabort?

  • Hűvösen, de nem hidegen: az ideális hőmérséklet 10-14 fok.
  • Nem kortyolgatni, hanem gyorsan meginni, így őrizve meg ízét és zamatát.
  • Meg kell inni az egész üveggel, mert a sidra gyorsan oxidálódik és felbontás után hamar elmegy az íze.
  • Rituális felszolgálás: ezt a nedűt magasról öntik a pohár falára, hogy az oxigén és a bor keveredése előcsalogassa a buborékokat.
  • Az üledéket (ha van) a padlóra kell önteni. Néhány siderias-ban (almaborozóban) speciális csatorna van erre.
Sidra almabor - spanyol italok - így isszuk a sidra-t!
Sidra almabor – spanyol italok – így isszuk a sidra-t!

 

Ez a kellemes italú almabor amellett, hogy jó kísérője lehet Asztúria ételspecialitásainak, remek ajándékötlet is egyben. A spanyolok nem csak enni, de inni is szeretnek. Bár a legközismertebb italuk talán a sangria, van sok más finom nedűjük is az itallapon.

…és persze meg kell kóstolnod a méltán híres tapas-okat is, illetve a tapas Baszkföldön elterjedt változatát, a pintxo-t >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük