fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország

Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Másfél év Tenerife után visszatértünk a kontinensre. Először bejártuk Portugáliát, mely nagyon kedves lett a szívünknek, majd ismét spanyol földre léptünk.

Elindultunk felfedezni az észak-spanyolországi partvidéket. Galícia volt az első a sorban, majd Asztúria következett. Most elérkeztünk Canatbria-ba.

 

Aki kirándulást tervez az észak-spanyolországi Kantábria (spanyolul Cantabria) területére, az úgynevezett ‘Zöld Spanyolország’-ba, az gyönyörű tájakkal, kiváló gasztronómiával és egyedi örökséggel teli utazásra számíthat. Spanyolország ezen északi része különböző őskori barlangoknak ad otthont, amelyek közül a leghíresebb a világörökség részévé nyilvánított Altamira barlang, amelyet szerényen „az őskori művészet Sixtus kápolnájának” is neveznek.

Cantabria tartományon is áthalad a híres Szent Jakab (El Camino) zarándokút. Városaiban és falvaiban rengeteg gyönyörű műemlék található, mint például a Santander-i Magdalena Palota, a Santo Toribio de Liébana kolostor vagy Gaudí „Capricho” emlékműve Comillas-ban.

Katábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Kantábria, megérkeztünk! - Egy kis ízelítő
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Kantábria, megérkeztünk! – Egy kis ízelítő

 

Cantabria partvidéke is lenyűgöző, több mint 60 finom fehér homokos strandot kínál olyan üdülőhelyeken, mint Laredo és San Vicente de la Barquera. A szárazföld belsejében, valamint különböző természetvédelmi területein senki sem hagyhatja ki a Picos de Europa Nemzeti Park látogatását, amely ideális hely a kalandos sportokhoz.

További vonzerő ezen a környéken az első osztályú konyha. Kóstolhatsz olyan tipikus kantábriai ételeket, mint a „cocido montanés” néven ismert babpörkölt, „sobaos” (piskóta) és a „quesada pasiega” sajttorta.

Katábria látnivalók - Észak-Spanyolország - A kantábriai látnivalók felfedezése közben érdemes megkóstolni a térség specialitásait is
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – A kantábriai látnivalók felfedezése közben érdemes megkóstolni a térség specialitásait is

 

Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – kezdjük a térség felfedezését!

  1. San Vicente de la Barquera
  2. Comillas
  3. Cuevas de Altamira – Altamira-barlang
  4. Torrelavega
  5. Santander
  6. Laredo

 

San Vicente de la Barquera Kantábria látnivalók

Ez a település a kantabriai partvidék egyik legszebb látnivalóját kínálja strandjaival, az ófaluval és a Picos de Europa hófödte hegyei kivételes hátterével.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - San Vicente de la Barquera: az ófalués a Picos de Europa hófödte hegyei
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – San Vicente de la Barquera: az ófalués a Picos de Europa hófödte hegyei

 

Óvárosát 1987-ben kulturális műemlékké nyilvánították érdekes műemlék gyűjteménye miatt, amelynek részét képezi a Santa María de los Ángeles XIII. és XVI. század között épült temploma, a vár és a várfal maradványai.

A város identitásának másik jelképei a hidak, mint például a Maza-híd 28 boltívével, amelyet a katolikus uralkodók parancsára építettek a XVI. században, vagy a Parral híd, amely a XVIII. századból származik.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - San Vicente de la Barquera strandjai és hídjai
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – San Vicente de la Barquera strandjai és hídjai

 

San Vicente de la Barquera van néhány csodálatos strandja is a nyaralók nagy örömére, például: a Fuentes, Primera de San Vicente, El Rosal, El Tostadero, Merón és Gerra strandok.

Elég 15 percet autózni a parton, és máris egy másik gyöngyszemre bukkanhatsz.

 

Comillas

Comillas egy történelmi-művészeti helyszín: macskaköves utcái és terei ősi házak, tornyok és modernista épületek keveredése a település. Nem csupán a városnézés az egyetlen program Comillas-ban. A városka finom homokos strandjaival tökéletes vízi sportok űzésére. A strand mellett található az Oyambre Természetvédelmi Terület, egy nagy tengerparti terület dűnékkel, sziklákkal, mocsaras területtel, gazdag madárvilággal. Számos olyan hely van, amit nem szabad kihagynod, ha Comillas-ban jársz, álljon itt közülük néhány:

 

1. El Capricho de Gaudí

Az 1883 és 1885 között az indiai Máximo Díaz de Quijano nyári rezidenciájaként épült El Capricho egyike azon kevés műveknek, amelyeket a nagy Gaudí Katalónián kívül tervezett, és évente több mint 100 000 látogatással a város fő turisztikai attrakciójává vált.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - El Capricho de Gaudí, Comillas
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – El Capricho de Gaudí, Comillas

 

2. Casco antiguo – Óváros

Kezdd az óvárosi sétát a Plaza de la Constitución-on, azaz a város főterén. Ezen a gyönyörű, hagyományos kúriákkal körülvett téren található a XVIII. századi Régi Városháza (Antiguo Ayuntamiento), és a San Cristóbal Plébániatemplom (Iglesia Parroquial de San Cristóbal). A tértől 200 méterre található a gyönyörű Santo Hospital de Comillas, és egy kicsit távolabb, egy domb tetején, a Palacio de La Coteruca, amely egy francia stílusban épült és nyári rezidencia a Riera családnak. A műemlékek mellett az óvárosban találod a város legjobb éttermeit is, ahol megkóstolhatod a katábriai konyha specialitásait.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Comillas: Casco antiguo - Óváros
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Comillas: Casco antiguo – Óváros

 

3. Palacio de Sobrellano

Ezt a nyári rezidenciát 1888-ban építette a híres katalán építész, Joan Martorell, Comillas első márkijának, Antonio López y López megbízásából. Ez a nyaraló neogótikus stílusával és nagy méreteivel a velencei palotákra emlékeztet.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Palacio de Sobrellano palota, Comillas
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Palacio de Sobrellano palota, Comillas

 

4. Fuente de los Tres Canos

Ez a monumentális szökőkút, amelyet a híres katalán építész, Lluís Domenech i Montaner tervezett 1889-ben, tiszteleg Joaquín del Piélago, Comillas első márkijának fia előtt, aki finanszírozta a város vizének csatornázását.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Fuente de los Tres Canos, Comillas
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Fuente de los Tres Canos, Comillas

 

5. Universidad Pontificia

Az egész Comillas-t uraló Pápai Egyetemet Luis Domenech i Montaner építész építtette 1890-ben Antonio López y López támogatásának köszönhetően. Egy domb tetején magasodik ez a hatalmas, neogótikus-mudéjar stílusú, modernista elemeket tartalmazó papok képzését szolgáló katolikus szeminárium. Érdemes vezetett túrán megismerkedni a Pápai Egyetem épületegyüttesével, majd élvezni az innen nyíló csodás kilátást.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Universidad Pontificia, Comillas
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Universidad Pontificia, Comillas

Comillas-ból Torrelavega felé kihagyhatatlan állomás a falfestményeiről híres Altamira barlang, a paleolitikum művészetének legismertebb lelőhelye.

Cuevas de Altamira – Altamira barlang – Kantábria látnivalók

A 280 méter hosszú, több teremből, folyosóból álló mészkőbarlangban 1879-ben az ásatást vezető Marcelino de Sautuola kislánya fedezte fel a mennyezeten az ősember festményeit. „Nézd, papa, bikák” – kiáltott fel a kis Maria, amikor észrevette a barlang plafonjára festett árnyakat 1879-ben, a Kantábriai-hegységben lévő Santillana del Mar közelében. A „bikák” valójában az Altamira barlang plafonjára festett színes bölényeknek bizonyultak. Ez volt a világon felfedezett első festett barlang. Mintegy száz évvel később, 1985-ben a dél-franciaországi lascaux-i barlang után felkerült az UNESCO világörökség listájára.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Cuevas de Altamira - Altamira barlang
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Cuevas de Altamira – Altamira barlang

 

Torrelavega

Comillas-tól alig 30 percre található Torrelavega, a kantabriai régió második legnagyobb városa, mely páratlan természeti környezettel bír. Torrelavega-ban külön említésre méltó a Palacio Herrero palota 1906-ból (benne található a Városháza), az óváros (casco antiguo) az Iglesia de la Virgen Grande templommal, és a la Plaza Baldomero Iglesias térrel, melyet a burkolat színe miatt ‘Vörös tér’-nek is becéznek. No, de elég a múltból! A város ezen részén találod a bevásárló utcákat is: Calle Consolación vagy a Calle Serafín Escalante egészen a Plaza Mayor főtérig.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Torrelavega látnivalói
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Torrelavega látnivalói

 

Az óvárosban tett séta során eljutsz a Triángulo Cultural de Torrelavega, azaz a ‘kulturális háromszög’-be, amit ez a 3 épület alkot: a Teatro Municipal Concha Espina színház, a Biblioteca Municipal Gabino Teira könyvtár, és a Sala de Exposiciones Mauro Muriedas kiállítóterem.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Triángulo Cultural de Torrelavega
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Triángulo Cultural de Torrelavega

 

Érdekes hely következik, még pedig a Nemzeti Marhapiac (Mercado Nacional de Ganados Jesús Collado Soto). Ezt a különleges házat 1973-ban nyitották meg, ez volt az első állattenyésztési piac az országban. Területe 150 ezer négyzetméter, ahol az állatállomány értékesítésén kívül olyan eseményeket is rendeznek, mint a la Feria de Santa María áprilisban, és a fiesta San Juan fesztivált. Itt találod a városi piacot is, ahol beszerezhetsz friss gyümölcsöket, zöldségeket, halat, vadat, s mi jó falat, de van itt ruha, cipő, és más ezer apró cikk is.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Nemzeti Marhapiac, Torrelavega
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Nemzeti Marhapiac, Torrelavega

 

A megpihenni vágyó turistákat két park is várja. Az egyik a Parque de la Viesca a Besaya folyó partján, a város központjában. Gyalog és kerékpárral is élvezetes lesz felfedezni. A másik pedig a Parque Manuel Barquín park, ami tárt karokkal és egy hatalmas játszótérrel várja az idelátogatókat.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Torrelavega parkjai
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Torrelavega parkjai

 

Santander Kantábria látnivalók

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Santander, megérkeztünk!
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország -Még alig érkeztünk meg, de Péternek máris vannak barátai…

 

Catabria székhelye Santander, egy város, amely mintha egyenesen egy mesekönyvből tűnt volna elő, és melynek élete az öböl körül forog. Santander zöld hegyvidéki tájak, fehér homokos strandok, elegáns kúriák és palotai építészet ötvözete az avantgárd épületekkel és tengerészi múltjának összetéveszthetetlen visszhangjával. Santander egy félszigeten helyezkedik el, így a legérdekesebb, legszebb látnivalókat a félsziget csücskében, az úgynevezett Magdalena félszigeten találod. Sok város egy városon belül, tökéletes a felfedezéshez.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Santander egy félszigeten helyezkedik el
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Santander egy félszigeten helyezkedik el

 

A Santander-i öböl bejáratnál, a városközpont és az El Sardinero strand között található félsziget a környék egyik legszebb helye. Egy parkként kell elképzelni, ahol két strand – Playa de la Magdalena és Playa de los Bikinis, egy világítótorony, egy játszótér, egy kis állatkert, és egy teniszpálya van. Lehet lovagolni, piknikezni is, valamint Santander egyik fő látnivalója, az angol stílusú királyi palota is a félszigeten helyezkedik el. Szép kilátást, akár több órás remek sétát, fantasztikus természeti környezetet kínál. Santander központjából elérhető kb. háromnegyed órás gyaloglással, a part mentén keleti irányba, vagy kisvonattal.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Egy kis ízelítő Santander-ből
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Egy kis ízelítő Santander-ből

 

1. A Palacio de la Magdalena 1909-1911 között épült, az angol királyi család nyári palotájaként. Stílusa eklektikus, az angol, francia, és helyi stílusok keverednek benne. A díszes, gyönyörű királyi palotát látogatni, június 1.-szeptember 30. között kizárólag hétvégente lehet.

 

2. Faro Cabo Mayor

A Magdalena félszigetről tovább sétálva egy 1839-ben épült, sziklán magasodó fantasztikus világítótoronyhoz jutsz, ahonnan csodás a panoráma az óceánra. Magában a világítótoronyban múzeum és művészeti galéria működik, és egy szép parkot is találsz itt. A legjobb, ha naplementekor érkezel, ilyenkor csodás fotókat tudsz készíteni.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Faro Cabo Mayor világítótorony, Santander
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Faro Cabo Mayor világítótorony, Santander

 

3. Catedral de la Asunción de Nuestra Senora de Santander

A kívülről különleges formájú Santander katedrális építését a VIII. században kezdték, jelenlegi formájában pedig a XII-XIV. században alakították ki. De súlyos károkat szenvedett egy 1893-as robbanáskor, majd az 1941-es tűzvészkor is. 1942-1953 között renoválták.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Catedral de la Asunción de Nuestra Senora de Santander katedrálisa
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Catedral de la Asunción de Nuestra Senora de Santander katedrálisa

 

4. Funicular del Río de la Pila egy a helyiek által mindennaposan használt tömegközlekedési eszköz. Ennek ellenére érdemes felülni rá, mert fentről elég jó a kilátás.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Funicular del Río de la Pila, Santander
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Funicular del Río de la Pila, Santander

 

5. A város egy „kicsit” modernebb részén találod a Centro Botín központot. A lenyűgöző épület Renzo Piano, a Pritzker díjjal, az „építészeti Nobel-díjjal” kitüntetett híres olasz építész alkotása, aki többek között a párizsi Pompidou központot, a londoni Shardot, a new yorki Whitney Museum of American Art-ot, valamint a mesterséges szigetre épített kanszai nemzetközi repülőteret tervezte.

Az építész úgy tervezte meg a Centro Botín-t, hogy úgy tűnjön, mintha az öbölben, a tengeren úszna. Az épület belsejéből is kiváló a kilátás a tengerre, pláne a tetőteraszról. A Centro Botín-ban magánmúzeum működik, melyben időszaki kiállításokat tartanak, és egy étterem is van benne.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Centro Botín, Santander
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Centro Botín, Santander

 

Bár Santander-ben hűvösek, szeszélyesek tudnak lenni a nyarak Spanyolország többi részéhez képest, mégis remek strandokat találsz itt. Pont ezen éghajlata miatt sok gazdag spanyolnak, például Madridból, ez a kedvenc nyaralóhelye, mert itt „hűsölhetnek” nyáron a tenger mellett.

6. Válassz egyet Sanander strandjai közül: Playa de los Peligros – a városközpontban, Playa El Sardinero – a hosszú homokos, Playa del Camello – remek rálátással a Magdalena félszigetre, vagy 2 strand magán a Magdalena-félszigeten: Playa de los Bikinis és a Playa de la Magdalena.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Santander strandjai
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Santander strandjai

 

Santander-től autóval alig 40 percre megérkezel Laredo városába, mely egyben utunk utolsó kantábriai megállója. …de előtte jöjjön még egy kis Santander-i hangulat: Spanyolországban akkor is érdemes bekukkantani a bárokba, éttermekbe, ha nem fogyasztasz, mert különlegesek a belterek.

…és egy kis ötletegyveleg! Drága a sonka? Nyerd meg tombolán a vidámparkban! Félted a biciklidet? Tedd fedett automata parkolóba!

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - egy kis ötletegyveleg Santander-ből
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – egy kis ötletegyveleg Santander-ből

 

Laredo

A Treto folyó és a Santona-öböl között elhelyezkedő Laredo a kantabriai partok egyik fő turisztikai városa. Itt található a régió egyik legnagyobb és legszebb strandja: a Playa La Salvé, egy hatalmas, körülbelül öt kilométeres homokos partszakasz. A város három nagyon különböző részből áll: a régi falu és annak környéke, az újabb külvárosok területe, valamint ez utóbbi kiterjesztése El Puntal felé.

 

1. A régi falu és környéke – Puebla vieja és az Antiguo Ayuntamiento (régi városháza)

A városnak ezen részét 1970-ben történelmi-művészeti helyszínné nyilvánították. Ez az eredeti központ, amely a középkorból származik, és még mindig őrzi régi falainak maradványait. Kis utcák hálózatából áll, amelyekben a XVI.-XVIII. században épült nagyszerű házak állnak, mint például a Casa de Zarauz, a Casa de los Villota és a Casa de los Peregrines. Ennek a városrésznek a legmagasabb részén található a gótikus elrendezésű Iglesia de Santa María de la Asunción templom.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Laredo: A régi falu és környéke
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Laredo: A régi falu és környéke

 

2. Az új városrész

A második terület, az újabb rész, amely a Plaza de Carlos V térig húzódik, ma a kereskedelmi, adminisztratív és szolgáltató központ.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Az új városrész, Laredo
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – Az új városrész, Laredo

 

3. Végül a Plaza de Carlos V és az El Puntal között három nagy sugárút található, amelyek egymással párhuzamosan futnak. El Puntal-ban van a Club Naútico (Hajózási Klub) is.

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - El Puntal, Laredo
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország – El Puntal, Laredo

 

4. Laredo strandjai

Laredo-ban 4 gyönyörű strandot találsz, ahol fürdőzhetsz a Kantabriai-tengerben.

  • Playa de la Salvé: ez a fő strand, nagyon jól felszerelt, és egyben a legforgalmasabb is. Ttöbb mint 4 km hosszan nyúlik el a Puebla Viaje (óváros) és az El Puntal között.
  • Playa El Regatón: valamivel több mint 2 km hosszú, és a Treto folyó torkolatánál található, a Club Naútico mellett. Nem annyira zsúfolt, mint a Playa de la Salvé, és sokan ezt tarják Laredo legszebb strandjának.

 

Kantábria látnivalók - Észak-Spanyolország - Laredo strandjai
Kantábria látnivalók – Észak-Spanyolország –  Laredo strandjai

 

  • A másik két strand – Playa del Puntal és Playa de la Soledad – sokkal kisebb az előzőeknél, de megvan a maguk bája, és szintén nem zsúfoltak.

 

Elhagyjuk a szépséges Cantabria-t, és belépünk Baszkföldre, annak is spanyol részére, mert Baszkföld kisebb része átnyúlik Franciaországba.

Semmire sem hasonlító nyelve, piros cseréptetős fehér házai, szörfparadicsomai Téged is el fognak varázsolni! Tarts velünk!

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük